پیامکی به بزرگی تصویر
به وجود آمدن هر فناوری یا ابزار جدید باعث اختراع فناوری های دیگری می شود که در زیر شاخه آن قرار می گیرند. به طور مثال در زمانی که رایانهآهای شخصی در اختیار کاربران قرار گرفتند به دنبال آن ها نرمآافزارها و سخت افزارهای جانبی مربوط به آن ها به شکل گسترده ای جای ویژهآای را در میان کاربران برای خود باز کردند. یکی از ابزارهایی که در عرض چند سال گذشته پیشرفت چشم گیری از نظر اضافه شدن امکانات داشته است، تلفن همراه است. تلفن های همراه باعث ظهور فناوریآهای نوینی شدند و بسیاری از سرویس هایی که در حال حاضر می بینیم بهآخاطر وجود این ابزار بوده است. در حال حاضر شما میآتوانید از تلفنآهمراه خود به عنوان یک رایانه کوچک استفاده کنید، زیرا تمامی امکاناتی که مورد نظرتان است را در اختیارتان قرار می دهد. یکی از محبوب ترین سرویس هایی که با آمدن تلفن های همراه ارائه شد، سرویس ارسال پیامآهای متنی است. همان طور که احتمالا به گوش شما هم خورده است علاوه بر سرویس پیام های متنی سرویس دیگری با عنوان ارسال پیام های چند رسانه ای هم وجود دارد. در ادامه به معرفی این سرویس ها خواهیم پرداخت و در مورد کاربردهای مختلف این سرویس ها و بسترهای مورد نیاز برای ارسال آن ها صحبت خواهیم کرد.
پرکاربردترین قابلیت تلفن های همراه
اگر کمی با دقت به محیط اطرافمان نگاه کنیم می بینیم که بیشتر افرادی که در اطراف ما وجود دارند، بیش از هر چیز از سرویس پیام کوتاه تلفنآهمراه استفاده می کنند. بسیاری از افراد ترجیح می دهند که به جای برقراری یک تماس تلفنی کار خود را از طریق یک یا چند پیام متنی راه بیندازند. در حال حاضر پیام های متنی به رایج ترین شیوه ارتباطی با تلفنآهمراه در جهان تبدیل شده اند و شاهد این موضوع هستیم که حتی در مواردی مانند یک مسابقه تلویزیونی شما از طریق پیام کوتاه یا اسآامآاس پاسخ های خود را ارسال خواهید کرد. با توجه به آماری که در سال های اخیر توسط کشورهای مختلف ارائه شده است، شرایطی به وجود آمده است که درآمد حاصل از تماس های صوتی رو به کاهش بوده و پیامآهای متنی بسیار درآمدزا تر از دیگر سرویس ها بوده اند. به طور مثال در کشور فرانسه در سال گذشته درآمدی که از ارسال پیام های متنی برای اپراتورهای تلفن همراه به دست آمده است بسیار بیشتر از درآمدی بوده است که از طریق تماس های تلفنی حاصل شده است. سرویس خدمات پیام کوتاه علاوه بر تلفن های همراه از طریق رایانه های شخصی هم امکان پذیر شده است و جالب است که بدانید این سرویس یکی از پرسودترین فعالیت ها برای شرکت های مخابراتی به حساب می آید و پیشآبینی شده است که تا سال 2012 درآمدی که تنها از طریق اسآامآاس به دست می آید به بیش از 67 میلیارد دلار در سال برسد. در کشور ما هم تعداد پیام های ارسالی در مناسبت های مختلف به قدری زیاد است که در شبکه تلفن همراه، ترافیک سنگینی را ایجاد کرده و باعث می شود در بعضی از موارد این پیام ها با تاخیر ارسال شوند. از 27 تیر ماه سال 1386، در کشور ما تصمیم بر این شد که به جای استفاده از واژه اسآامآاس از پیامک استفاده شود.
بیماری ارسال پیامک واگیردار است
اشتیاق برای ارسال پیام کوتاه به کشور خاصی مربوط نمی شود و در حال حاضر می بینیم که تمامی مردم جهان با اشتیاق فراوان تمامی کارهای خود را از طریق ارسال یک پیام کوتاه انجام می دهند و ترجیح می دهند که از این طریق با دیگران ارتباط برقرار کنند. این موضوع باعث شده است که این سرویس به محبوبترین سرویس تلفن های همراه تبدیل شود و بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که دلیل محبوبیت پیام های کوتاه ارزانآبودن آن است. در حال حاضر بیش از 83 درصد از مردم انگلستان و در حدود 80 درصد از کاربران آلمانی از سرویس پیام کوتاه استفاده میآکنند و طبق پیشبینی هایی که انجام شده است تعداد پیام هایی که در سال ارسال می شود تا سال 2012 به چیزی در حدود دو برابر رقم فعلی خواهد رسید که معادل با عددی در حدود 4 تریلیون خواهد بود. پیام کوتاه در میان ملت کشورهای مختلف به یک رسانه فراگیر تبدیل شده است که در بعضی از موارد می تواند قدرتمندتر از رسانه ای مانند روزنامه یا تلویزیون ظاهر شود. به همین خاطر توجه ویژه ای به این بخش شده است و تصمیماتی برای ارائه سرویس های ارزش افزوده در کشورهای توسعه یافته گرفته شده است. به طور مثال یکی از این سرویس ها ارسال پیام کوتاه از طریق تلفن ثابت است که در برخی از مناطق ایران هم توسط شرکت های فعال در این زمینه، به مشترکین ارائه شده است.
پیام رسانی به صورت چند رسانهآای
نسل بعد از سرویس پیام کوتاه متنی، سرویس ام ام اس است که به منظور از بین بردن محدودیت های موجود در اس ام اس به کاربران شبکه تلفن همراه ارائه شد. سرویس پیام رسانی چند رسانه ای امکاناتی از قبیل ارسال پیام بدون محدودیت در اندازه و همچنین امکان ارسال هر نوع پیام بدون وجود محدودیت در نوع محتویات را در اختیار مشترکین قرار می دهد. در مورد اس ام اس محدودیت های بسیاری وجود دارد به طور مثال شما برای ارسال یک پیام کوتاه حداکثر از 160 کاراکتر می توانید استفاده کنید. اما در مورد MMS که از اختصار کلمات MultiMedia Messaging Service، گرفته شده است، اوضاع به طور کامل فرق می کند و خبری از محدودیتآهای این چنینی نیست. این سرویس به مشترکینی که تلفن های سازگار با هم دارند اجازه میآدهد که پیامآهای چند رسانه ای را برای هم ارسال کنند. به طور مثال شما با استفاده از این سرویس قادر خواهید بود که انواع انیمیشن های کوتاه، فایل های صوتی و تصویری یا فایل هایی مانند کارت پستال های دیجیتالی و کارت های ویزیت را بین یکدیگر مبادله کنید. مانند کاری که اکنون با استفاده از بلوتوث انجام می دهید. اما اگر قرار باشد از فناوری بلوتوث استفاده کنید این محدودیت برای شما وجود خواهد داشت که در فاصله نزدیک و مشخصی از فرستنده یا گیرنده قرار بگیرید و اگر دورتر از فاصله تعیین شده قرار داشته باشید، ارتباط شما به صورت خودکار قطع خواهد شد. اما در مورد پیامآهای چندآرسانهآای این محدودیت ها وجود نخواهد داشت و شما دقیقا مانند ارسال یک اسآامآاس از امکانات این سرویس بدون در نظر گرفتن میزان فاصله استفاده خواهید کرد اما باید برای استفاده از آن مانند پیام کوتاه هزینه ای را پرداخت کنید که مسلما در مقایسه با ارسال پیام های متنی بالاتر خواهد بود.
سرویس پیام افزوده چیست و چه کاربردی دارد؟
سرویس پیام افزوده که به اختصار EMS نامیده می شود، از ابتدای کلمات Enhanced Message Service گرفته شده است. این سرویس در حقیقت یک ساختار توسعه یافته و بهتر از SMS است و به طور مشترک توسط شرکت های زیمنس، موتورولا، سونی اریکسون و آلکاتل طراحی و پیاده سازی شده است. از امکانات جدیدی که این سرویس در اختیار مشترکین قرار می دهد می توان به ارسال پیام هایی با قابلیت دارا بودن آیکون های پویا یا ثابت اشاره کرد. در این سرویس از سیستم جدیدی با عنوان همزمانی داده ها استفاده می شود و محدودیت تعداد کارکترهای ارسالی در یک SMS کمتر شده است و یک کاربر می تواند با استفاده از سرویس پیام افزوده، یک پیام کوتاه با 760 کاراکتر را ارسال کند. جالب است که بدانید تمامی شرکت هایی که تولیدکننده تلفن همراه هستند می توانند به آسانی از این سرویس پشتیبانی کنند و به همین خاطر به این سرویس یک استاندارد باز گفته می شود اما شرکت بزرگ و نام آشنایی چون نوکیا با این که بزرگترین تولید کننده تلفن های همراه است از به کار بردن این سرویس در تلفن های تولیدی خود جلوگیری به عمل آورده است و سعی بر گسترش سرویس MMS دارد. اختصار EMS به سیستم پیام رسانی فوری که توسط شرکت موتورولا پیاده سازی شده است هم گفته می شود. البته این سرویس برای تلفنآهای همراه کاربردی ندارد و بیشتر برای کارهای تجاری مورد استفاده قرار میآگیرد و مخفف کلمات Emergency Messaging System است.
امآامآاس به چه دردی میآخورد
به طور حتم تا به حال این نیاز برای شما هم به وجود آمده است که دوست داشته باشید یک فایل غیرمتنی را برای کسی از طریق تلفن همراهتان ارسال کنید. MMS در حقیقت سرویسی است که برای ذخیره کردن و فرستادن فایل های چند رسانه ای به کار می رود. اما برای استفاده از این امکان باید سرویس MMS برای دو طرف یعنی فرستنده و گیرنده از قبل فعال شده باشد. در حال حاضر MMS قادر است که از کلیه فایل های متنی، ویدئویی، صوتی و فرمت هایی مانند عکس یا ترکیبی از این فایل ها پشتیبانی کند. دقیقا مانند شرایطی که برای ارسال یک پیام متنی کوتاه وجود دارد، شما با استفاده از سرویس پیام چند رسانه ای هم می توانید یک پیام را برای چند گیرنده ارسال کنید. شما به عنوان یک فرستنده قادر خواهید بود که یک فایل چند رسانه ای را بسازید و یا حتی یک فایلی که از اینترنت دانلود کرده اید را برای دوستان خود ارسال کنید. اگر گیرنده مورد نظر شما در دسترس نباشد یا تلفن همراهش خاموش باشد، به محض روشن شدن دستگاهش، پیام شما به دستش خواهد رسید. اگر تلفن گیرنده و فرستنده برای دریافت و ارسال سرویس پیام چند رسانه ای فعال شده باشند، گیرنده در حالت عمومی قادر خواهد بود بعد از دریافت پیام مورد نظر آن را در دستگاه خود بارگزاری کرده و بلافاصله آن را ببیند. اما در صورتی که تلفن گیرنده به این سرویس مجهز نشده باشد پیامی با این مضمون دریافت خواهد کرد که " به شما یک پیام تصویری ارسال شده است" و به گیرنده یک آدرس اینترنتی و شناسه و رمز عبور داده می شوند تا بتواند از طریق اینترنت پیام رسانه ای که برایش ارسال شده است را مشاهده کند.
مفهومی با نام خدمات ارزش افزوده
اگر برای تلفن های همراه یک سری از خدمات را با عنوان خدمات پایه در نظر داشته باشیم، هر آن چه که اضافه بر آن ها وجود داشته باشد به عنوان خدمات ارزش افزوده شناخته شده و در مقابل خدمات پایه قرار خواهد گرفت. به طور عمده تمامی کارشناسان خدماتی که به سرویس مکالمه ارتباط پیدا می کند را با عنوان خدمات پایه در شبکه تلفن همراه در نظر می گیرند. به این ترتیب دیگر خدمات مانند سرویس ارسال پیامآهای متنی کوتاه، سرویس ارسال پیام های چند رسانه ای و سرویس ارسال پیام افزوده در شاخه خدمات ارزش افزوده قرار خواهند گرفت. اگر کمی دقیق تر به موضوع نگاه کنیم می بینیم که تلفن های همراه اولیه تنها به منظور برقراری ارتباط صوتی و داشتن سرویس مکالمه طراحی شده بودند و هیچ امکانی اضافه بر این نداشتند. اما با گذشت زمان تولید کننده های تلفن همراه راه و روش دیگری را انتخاب کردند و ما شاهد هستیم که در حال حاضر امکانات بسیاری به یک تلفن همراه ساده افزوده شده است به طوری که شما می توانید از تلفن همراهتان با عنوان یک رایانه کوچک استفاده کنید. کلیه اپراتورهای شبکه تلفن همراه از زمانی به بعد تصمیم گرفتند که استانداردهای جدیدی را تدوین کنند و با استفاده از آن ها امکان به وجود آمدن خدمات دیگری هم برای مشترکین باشد. البته نمی توان این نکته را در نظر نگرفت که خدمات ارزش افزوده سود بسیار زیادی را برای اپراتورهای شبکه تلفن همراه خواهند داشت و حتی می توان گفت که درآمد حاصل از این سرویس بسیار بیشتر از درآمد خدمات پایه است. از آن جا که این خدمات در حال حاضر سود بیشتری برای اپراتورها دارند به همین دلیل ارزش بیشتری هم دارند و این نوع از خدمات را خدمات ارزش افزوده یا Value Added Servicesنامیده اند. این خدمات اکنون از محبوبیت خاصی در میان کاربران برخوردار هستند اما در مورد سرویس MMS این موضوع کمی فرق میآکند. این سرویس در سراسر جهان مانند SMS مورد استقبال گسترده مشترکین قرار نگرفت و اپراتورهای شبکه از به موفقیت رسیدن این سرویس به صورت ارسال شخص به شخص ناامید شدند و تصمیم گرفتند که خدمات ارزش افزوده بیشتری را در کنار این سرویس به کاربران ارائه کنند تا بتوانند این سیستم را نیز به سود دهی برسانند.
نحوه ارسال یک پیام چند رسانهآای
برای ارسال یک پیام چند رسانه ای که عموما شامل فایل های صوتی و تصویری یا صفحات اینترنتی می باشد دو روش برای هر کاربر وجود دارد.
ارسال بیآدرنگ MMS
در روش ارسال بی درنگ در زمانی که اخطاری برای دریافت پیام در گوشی تلفنآهمراه کاربر توسط اپراتور MMS دریافت می شود، بدون این که کاربر از این اخطار اطلاعی پیدا کند یا در آن دخالت کند، در عرض کمتر از چند صدم ثانیه از مرکز پیام چندرسانهآای MMSC عمل بازیابی انجام خواهد گرفت و به این ترتیب پیامی به صندوق دریافت کاربر مورد نظر وارد خواهد شد و او را از رسیدن یک پیام چند رسانهآای درست مانند یک ییام متنی ساده باخبر خواهد کرد.
ارسال معوق یک پیام چند رسانهآای
در روش ارسال معوق، نحوه ارسال صورتی کاملا متفاوت با روش بی درنگ خواهد داشت. در این روش در زمانی که یک پیام برای گیرنده مورد نظر فرستاده شود، یک گزینه انتخابی برای مشترک به این صورت نمایش داده خواهد شد که مایل است پیام را به صورت بی درنگ دریافت کند یا این که در صورتی که تمایلی به دریافت پیام در آن لحظه خاص ندارد زمان دیگری را برای دریافت آن مشخص کند. در هر صورت چه پیام به صورت بلادرنگ ارسال شود و چه به صورت با تاخیر، از یک پروتکل ارتباطی استفاده خواهد شد. این پروتکل معروف که HTTP نام دارد همان پروتکل اینترنتی برای انتقال ابرمتن ها می باشد. شرکت نوکیا بیش از دیگر شرکت های تولید کننده گوشی های تلفن همراه روی خدمات مربوط به سرویس MMS سرمایه گذاری کرده است و تقریبا تمامی گوشی های جدید خود را مجهز به این سرویس کرده است. البته در روش ارسال بلادرنگ اشکالاتی هم وجود دارد به طور مثال در زمانی که پیامی فرستاده می شود در این روش گوشی فرستنده و گیرنده باید حتما از طریق اتصالی که از GPRS ایجاد می شود با مرکز پیام چند رسانه ای در ارتباط باشند و در این روش هر گوشی تنظیمات مخصوص به خود را برای دریافت یا ارسال MMS خواهد داشت و به دلیل تفاوت در این تنظیمات باید یک همخوانی پروتکلی بین دو تلفن همراه و مرکز مورد نظر انجام شود و این عمل مدت زمان خاصی طول خواهد کشید و باعث کندتر شدن انتقال خواهد شد. اولین گوشی هایی که با سرویس MMS سازگاری داشتند در سال 2002 میلادی به بازار ارائه شدند و نوکیا روشی را به وجود آورد که برقراری ارتباط از طریق MMS تنها بین گوشی های شرکت نوکیا امکان پذیر باشد. از طرف دیگر شرکت سونی اریکسون هم سعی در توسعه EMS داشت و از این طریق با نوکیا به رقابت پرداخت ولی این سیستم هنوز هم در میان کاربران زیاد شناخته شده نیست و استقبال چندانی از آن به عمل نیامده است.
خدمات اطلاع رسانی با استفاده از MMS
از مهم ترین کاربردهای این نوع از خدمات می توان به اطلاع رسانی در مورد خدمات شهری اشاره کرد که توسط SMS هم به کاربران ارسال می شوند. در این نوع از سرویس می توان امکانی را برای کاربران به وجود آورد که قادر باشند تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را از مرکز مورد نظرشان دریافت کنند. به طور حتم از طریق MMS می توان اطلاعات جامع تری و مفیدتری را در زمینه های مختلف به کاربران ارائه کرد.
خدمات تجاری و صنعتی
اگر از MMS در کاربردهای تخصصی مانند شاخه های تجارت و صنعت استفاده شود می توان بستر مناسبی را برای تبادل اطلاعات مهم در اختیار کاربران خاص قرار داد. به طور مثال تا به حال طرح های مختلفی برای استفاده از MMS در صنعت ارائه شده است. یکی از طرح ها استفاده از MMS در قالب یک دزدگیر است. به این صورت که یک دستگاه دوربین به شبکه تلفن همراه اتصال پیدا کند و به محض این که دوربین یک اتفاق غیرعادی را تشخیص داد و از آن عکس گرفت، این اتفاق از طریق MMS برای مرکزی که صاحب دوربین است، ارسال شود. در حرفه هایی مانند روزنامه نگاری یا وبلاگ نویسی هم می توان از این سرویس به خوبی استفاده کرد به این شکل که از اتفاقات جالب عکس یا فیلم گرفته شود و برای خبرگزاری ها یا نشریه های خاص ارسال شود. در کشورهای اروپایی این سرویس در مورد وبلاگ نویسان به قدری توسط کاربران مورد استقبال قرار گرفته است که نام ویژه ای را با نام Moblog برای آن در نظر گرفته اند. به این ترتیب وبلاگ نویسان در هر کجا که باشند به راحتی قادر خواهند بود پست های خود را به روز کنند و از آن جا که پیگیری فرستنده در سرویس MMS با توجه به شماره تلفن آن بسیار آسان می باشد، دیگر کسی به فکر استفاده نادرست از این سرویس نخواهد افتاد و امکان سو استفاده های مختلف از این سرویس بسیار پایین خواهد آمد. در مراکز تجاری هم میآتوان به شکل مناسبی از خدمات MMS استفاده کرد. به این صورت که هر مرکز بتواند معرفی محصولات خود را در قالب یک پیام چند رسانه ای برای مشتریان خود داشته باشد و آن ها را از آخرین قیمت ها و محصولات خود باخبر سازد.
روند ارائه سرویس MMS در ایران
از ابتدای زمانی که طرح راه اندازی سرویس MMS در ایران مطرح شد اختلاف نظرهای بسیاری در این زمینه میان مسئولان مختلف وجود داشت. یکی از دلایلی که در مورد مخالفت با راه اندازی این سرویس وجود داشت این بود که این امکان وجود نداشت که کنترلی روی محتوای ارسالی صورت پذیرد. سرویس MMS برای مدت بسیار کوتاهی توسط اپراتورهای مختلف که در صدر آن ها ایرانسل قرار داشت، با شرایط ویژهآای به مشترکان ارائه شد. اما پس از مدتی قرار بر این شد که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای جلوگیری از تبادل اطلاعات مغایر با اخلاق عمومی در سیستم MMS، دستورالعمل تهیه سخت افزار و نرمآافزار لازم برای کنترل شبکه های شرکت های طرف قرارداد را اعلام کند و پس از این سرویس MMS دوباره فعال شود. این تصمیم نشان دهنده این مورد بود که از سیستم MMS به صورت صحیحی در میان کاربران کشور ما استفاده نشده است. با این اوصاف هنوز هم درگیری هایی برای نحوه تصمیم گیری در مورد نحوه ارائه این سرویس به کاربران وجود دارد و به طور دقیق مشخص نشده است که در چه زمانی مشترکان اپراتورهای مختلف قادر به استفاده از سرویس MMS خواهند شد.
بایت - مورخ چهارشنبه 1389/07/14 شماره انتشار 17666