اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

سوال در مورد محاسبه گشتاور برای روبات بازو و سرو موتور

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

سوال در مورد محاسبه گشتاور برای روبات بازو و سرو موتور

سلام

من دانشجوی مکانیک هستم
    اما به خاطر علاقه به الکترونیک پروژه دانشجویی ام رو روبات بازو انتخاب کردم
    یک روبات بازو ازمایشگاهی کوچک که از یک گیره بعلاوه 3 تا مفصل تشکیل شده
    روباتی که قراره ساخته بشه شبیه شکل زیر و در اصل ایده ساخت رو از این عکس گرفتم

یه مدت گیر این بودم که موتور ها رو چی انتخاب کنم
    بلاخره با راهنمایی های دوستان به این نتیجه رسیدم که بهترین گزینه سرو موتور هست
    چرا که برای من این مورد مهمه که بتونم اندازه زاویه چرخش موتورها رو کنترل کنم
    فرضا برای رسیدن به یک مختصات در فضا باید طی یک محاسباتی (که توی یک ماتریس حل میشه)
    سه تا زاویه بدست اورد و اونو به هر یک از موتور ها اعمال نمود
    و این نمیشود مگر با سرو موتور
    بعلاوه اینکه وزن هم برای من مهم بود تا گشتاور به واسطه ی بالا بودن وزن موتور(مثل استپرها) زیاد نشه

از بچه های متخصص این فاروم خواهش میکنم کمک کنید

امشب داشتم وزن تقریبی هر کدوم از مفصل ها رو حساب میکردم
    و بعد محاسبه تقریبی طول هر بازو رو
    و بعد اینکه چه گشتاوری از ضرب طول و وزن به دست میاد
    و نهایتا اینکه مقایسه کنم و سرو موتور مناسب رو خریداری کنم

اما یک مطلب هست که باز تو محاسبه گشتاور مهمه و اون شتاب هست
    من نمی دونم دقیقا این شتاب چطوری تو محاسبات باید اعمال بشه
    و این هم برام سواله که اگه بشه سرعت رو کم کرد آیا شتاب و گشتاور هم کم میشه؟
    و اینکه اگر بشه با کم کردن سرعت گشتاور رو کم کرد آیا میشه سرعت سرو موتور رو هم حداقل کرد؟و چه طوری؟

پاسخ : سوال در مورد محاسبه گشتاور برای روبات بازو و سرو موتور

به کتاب زیر مراجعه نمایید

مدلسازی و کنترل ربات
    مولفان : مارک دبلیو. اسپانگ - ست هاچینسون - ام. ویدیاساگار
    مترجم : دکتر ایرج حسن زاده "عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز"
    ناشر : انتشارات فن آذر
    ناشر همکار : انتشارات آشینا
    تعداد صفحه : 504
    قطع : وزیری
    قیمت : 9500 تومان
    شابک : 9786005552195
    رده بندی کنگره : TJ211/35
    شماره کتابشنای ملی : 2019233
    چاپ اول : بهار 1389
    هرکه را اسرار حق آموختند
    مهر کردند و دهانش دوختند

دیدگاه

اولا به جای استفاده از موتور در مفصل - لولا - بهتره از مکانیزم شبیه انسان یعنی تاندول - فنر یا تاندول دوبل استفاده کنید عین مکانیزم ترمز دوچرخه که با سیم بکسر انجام میشه
      ثانیا شما دانشجوی مکانیک هستید و سوال راجب گشتاور را از دانشجویان الکترونیک می پرسید ؟ گشتاور عبارتس از مولفه عموی نیرو ضربدر نقطه اثر نیرو نسبت به یک تکه گاه لولایی

من روی یک بازوی جوشکاری و رنگ پاشی کار میکنم اگه مایل باشی میتونیم باهم کار کنیم
      تنها موردی که همه آدما یقین دارن خدا در حقش زیاد لطف کرده
      داشتن عقله زیادتر از دیگر آدم ها است

دیدگاه

سلام و ممنون از حضور و پاسختون
        یکم اینکه اونچه که باید ساخته بشه و از سمت دانشگاه تایید شده طرحی که تو تصویر می بینید هست
        و تغییر اون امکان نداره از این بگذریم برای اینکه شما یک مختصات در فضا داشته باشید و بخواهید
        با یک بازو چند مفصلی دقیقا به اون برسید بهترین طرح ممکن استفاده از مفاصلی است که با سرو موتورکنترل میشه

دوم اینکه من میدونم گشتاور یعنی چی منتها این نیروی که در فاصله ضرب میشه و باید باید موتور اون
        رو تحمل کنه فقط به وزن بستگی نداره بلکه به سرعت موتور هم بستگی داره( بحث ممنتوم تو دینامیک) تا اینجاش مشکلی نیست
        اما اینکه سرعت سرو رو میشه کنترل کرد و اصولا سرو ها هنگام توقف با چه شتابی می ایستند رو من
        نمی دونم که بتونم محاسبات دقیقی انجام بدم و بر اساس اون موتور هامو تهیه کنم
        سرعتی که تو دیتا شیت های سرو ها هست خیلی زیاد و برای ایستادن سرو یک مومنتوم عجیب و غریبی رو ایجاد میکنه
        این شتاب گشتاور رو چندین برابر افزایش میده سوال این است که میشه سرعت سرو رو کنترل کرد و کاهش داد
        و حداقل سرعت یک سرو که قابل کنترله چقدره که بر اساس اون بشه محاسبات گشتاور رو انجام داد که این دست
        بچه های برقی رو می بوسه

سوم اینکه من برای این پروژه به کمک دوستان این فاروم احتیاج دارم اگر که دریغ نکنند و
        اگه بتونم تو تخصصم کمکی کنم خوشحال میشم

دیدگاه

خودم یافتم !

اونچه بعنوان گشتاور مطرح میشه و توی دیتا شیت یک موتور هم ملاحظه میکنید
          گشتاوری است که از حاصلضرب فاصله در وزن یا نیرو بدست داده
          که یک موتور فرضا می تونه ده کیلوگرم در سانتی متر رو تحمل کنه
          و صد البته این در حالتی است که به اصطلاح جسم در حالت ایستایی است

اما در عمل موتور خواهد چرخید
          و ما یک چرخش روی خط منحنی یا در دایره داریم
          که اینجا ما چه بخواهیم یا نخواهیم با شروع حرکت از صفر تا یک سرعت ثابت
          یک شتابی را در جهت حرکت ایجاد خواهیم کرد
          حال اگر این سرعت متغییر باشد که شتاب به نوعی دیگر محاسبه خواهد شد
          حرکت در مسیر دایره دو شتاب به دست میدهد یکی شتابی که اصطلاحا شتاب گریز از مرکز
          نامیده میشود و البته بر گشتاور ما تاثیر چندانی ندارد بلکه روی یاتاقان ها تاثیر خواهد گذاشت
          ااونچه تاثیر مستقیم بر گشتاور میگذاره شتاب مماسی ما است
          این شتاب با شتاب ثقل زمین جمع میشه و برآیند اون بر وزن یا جرم جسم ضرب میشه و نیروی حاصله بدست می یاد
          و ما اونوقت باید این نیرو رو در فاصله ای که داره تاثیر میذاره ضرب کرده و گشتاور بدین سان بدست میاد

حالا این گشتاوری است که حقیقی است و داره اعمال میشه
          ما باید گشتاور دیتا شیت موتور رو هم تبدیل کنیم به این گشتاور مورد محاسبه خودمون
          بعد اینجا می تونیم مقایسه کرده و کارایی موتور رو بسنجیم

ضمنا یه موتور که مفصل بازو یک روبات رو میچرخونه و یا در هر جای که تو صنعت کاربرد اینچنینی داره
          بسته با جهت حرکت موتور که مثلا به سمت بالا و خلاف نیروی جاذبه باشه و یا در خلاف جاذبه زمین
          اندازه گشتاوری که قراره موتور تحمل کنه کلی فرق خواهد داشت

البته تو پروژه ها من می بینم که انتخاب موتور نسبت به گشتاور از راه محاسبات
          نیست بلکه همینطور دیمی میان و موتور رو انتخاب میکنن
          و حتی خود فروشنده ها هم اطلاع دقیق از محاسبه گشتاور ندارن

دیدگاه

تا اونجیی که من فهمیدم بالا بودن سرعت حرکات بازو برای شما در اولویتی بعد از کنترل و دقت ربات قرار داره.
            برای همین پیشنهاد می کنم از موتور پله ای استفاده کنید.که یک ایراد اما دو تا مزیت خوب برای شما داره:
            ایرادش اینجاست که سرعت این موتورهای پله ای خیلی پایین تر از سروو هاست. حدودا یک موتور 20 تومانی با گشتاور 6kg/cm و100rpm
            اما مزیت اول اینه که شتاب این موتورا در لحظه ی ایست و شروع به حرکت صفره یعنی بسته به پالسی که بدی یک سرعت ثابت داره.
            دوما دقت بالای این موتور هاست که هرچند به سروو نمیرسه اما اگه دقت 0.9 درجه برای شما مناسب باشه حتا میتونید بدون واسته (تسمه پولی ,چرخ دنده و ..) و مستقیما با یک کوپلینگ کارتون رو راه بندازید.

:redface: من قبلا وقتی میخواستم چیزی بسازم اول کلی محاسبات مکانیکی می کردم بعد در یک ضریب خطای استاندارد ضرب می کردم و می رفتم سراغ خرید موتور با گشتاور مناسب و ...
            اما تو بازار که از فروشنده ها میپرسی مثلا گشتاور این موتور چنده میگن تو دیتاشیت نوشته یعنی اول بخر بعد برو ببین تو دیتاشیتش نوشته چنده. همین روش دیمی که دوستمون میگن برای خرید موتور بهتره منتها وقتی محاسبات کردی در یک ضریب خطای استاندارد ایران(تا جایی که پولت میرسه) ضرب کن. :biggrin:

دیدگاه

دوست عزیز فکر کنم جناب مهندس رباتیک بهترین راهنمایی را به شما کردن.برای بدست آوردن گشتاوری که روی موتور ها می افته از روش لاگرانژ میتونید استفاده کنید.روش کنترل شما با سروو خوبه ولی با استفاده از این موتور ها فقط شما position control میتونید انجام بدین چون سروو ها دارای یک سرعت ثابت در طول جرکت دارند.چند نکته رو بهتون یاد آووری میکنم اولا آنکه بدون اینکه راجب تئوری بازوها مطالعه کنید اقدام به ساخت نکنید.دوم اینکه روش ساخت مکانیکی باید با تلراتس بسته و دقیق باشه یک مثال میزنم که بهتر درک کنید اگه تو یک مفصل شما 1 درجه لقی وجود داشته باشه در یک بازوی 50 سانتی ضرب بشه شما در انتهای بازو چه دقتی دارید حال هر چقدر هم کنترل قوی انجام بدین در سختی ساخت مکانیکی این توضیح رو بدم که تام ایران خودرو که ربات های ایران خودرو را راه اندازی میکته به قسمت مکانیکی اصلا دست تمیزنه البته تقصیری ندارند جون تجهیزات کالیبره کردن ربات رو ندارن پیشنهاد من این هست که با تئوری قوی به دنبال ساخت باشید

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
              X