نویزهایی که در مدار وارد میشه یا به وجود میاد چند دسته هستند که هر کدوم روش مقابله خودشو داره . بهترین کار اینه که موقع طراحی درست طراحی کنیم که به آخرین روش (روش قابلمه به قول آقای صابری ) متوسل نشیم .
خیلی از مواردی که دوستان گفتند بر اثر تجربه شخصی بدست اومده . منم چندتا مورد بهش اضافه میکنم :
در مسیرهای فرکانس بالا از via استفاده نکنید .چون با تغییر امپدانس مسیر باعث بازتابش سیگنال میشه و اینکه هر via به طور نرمال حدود 1nH خاصلیت سلفی از خودش نشون میده . یعنی اندوکتانس مسیر رو بالا میبره و باعث تاخیر انتشار میشه .
از بین پایه های میکروها سعی کنید مسیرها رو عبور ندید.
برای اتصال زمین مدار و تغذیه مدار برای هر کدوم از 2 تا via استفاده بشه که چون به صورت موازی قرار میگیرند اندوکتانس مسیر پایین میاد . اثرات سلفی کم میشه .
برای اتصال کریستال از via استفاده نشه و از قرار دادن المانهای فرکانس بالا در اطرافش پرهیز بشه . همچنین سعی کنیم طول مسیرها برای کریستال برابر باشه .
در صورتیکه برد فرکانس بالا هست از المانهای SMD استفاده بشه . خاصیت سلفی المانهای SMD خیلی کمتره .
قرار دادن خازنها در نزدیکی آی سی ها برای جلوگیری از افت ولتاژ یکم محاسبه داره که من ندیدم کسی از محاسبه استفاده کنه متاسفانه برای همین این محاسبات رو اینجا براتون قرا میدم:
محاسبات بر اساس بدترین شرایط صورت میگیره .فرض کنید یک تراشه داریم که 8 بیتی هست ( دارای باس 8 بیتی) و با ولتاژ 3.3 ولت در فرکانس 100 مگاهرتز کار میکنه . و امپدانس خط حدود 50 اهم هست (در این فیبرهای مدار چاپی با دی الکتریک EF4 که ما استفاده میکنیم میشه به این امپدانس رسید) مقدار خازن بایپس اینجوری محاسبه میشه :
جریان حداکثر = تعداد خطوط باس *( ولتاژ کاری تقسیم بر امپدانس مشخصه خط) که میشه:
50/(8×3.3)=0.528 آمپر .
مقدار ظرفیت خازن برابر میشه با :
C=I*dt/dv=0.528*(10ns)/ (50mv)=105.6nF
یعنی یک خازن 100 نانو فاراد تقریبا میتونه کارتون رو راه بندازه .
اگر عدد به 200 نانو فاراد نزدیک بود(مثلا 140 150 به بالا بود) بهتر بود از 2 تا خازن 100 نانو موازی استفاده کنید با این کار خاصیت سلفی خازنها هم کم میشه .
اگر مورد توجهتون واقع شد بگید تا ادامه بدم بحث رو . وگرنه میتونید به کتابهای طراحی و استانداردهای IPC مراجعه کنید .
با سلام خیلی خوب بود
بهتر نیست این مبحث رو تو تایپیک استاندارد ipc واصول طراحی ادامه بدیم
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
لـعـن الله قـاتـلیـک و ظـالـمـیـک یـا فـاطـمـه الـزهـرا سلام الله علیها
دوستان ممنون از پاسختون . یه موردی رو که در یکی از بردهای خودم باهاش یکی دوبار مواجه شدم و نمی دونم علتش چیه و چطوری باید باهاش مقابله کرد رو می گم لطفا راهنمایی فرمائید .
داشتم روی مدارم کار میکردم که یهو موتور یخچال روشن شد و با اینکه فاصله من از یخچال حدود 10 متر بود ولی فاز برق یکی بود میکرو من ریست شد . البته این مورد همیشه براش پیش نیومد ولی اگر میشه اطلاعاتی راجع به این مسئله و روش های مقابله ذکر کنید .
سوال اصلی اینکه این نویز بصورت امواج منتقل میشه یا از طریق همون خطوط برق . ؟ و چطور در حالی که نویز فیلتر روی برق اصلی ورودی گذاشتم و بعد سوئیچینگ تغذیه و بعد از اون هم دوباره رگلاتور های تثبیت ولتاژ و سپس خازن های صافی و ... چطور بازم این طوری میشه ؟
- به دنبال فرصت عمری تباه کردم ! فرصت جوانی ام بود من اشتباه کردم .
نویزهایی که در مدار وارد میشه یا به وجود میاد چند دسته هستند که هر کدوم روش مقابله خودشو داره . بهترین کار اینه که موقع طراحی درست طراحی کنیم که به آخرین روش (روش قابلمه به قول آقای صابری ) متوسل نشیم .
خیلی از مواردی که دوستان گفتند بر اثر تجربه شخصی بدست اومده . منم چندتا مورد بهش اضافه میکنم :
در مسیرهای فرکانس بالا از via استفاده نکنید .چون با تغییر امپدانس مسیر باعث بازتابش سیگنال میشه و اینکه هر via به طور نرمال حدود 1nH خاصلیت سلفی از خودش نشون میده . یعنی اندوکتانس مسیر رو بالا میبره و باعث تاخیر انتشار میشه .
از بین پایه های میکروها سعی کنید مسیرها رو عبور ندید.
برای اتصال زمین مدار و تغذیه مدار برای هر کدوم از 2 تا via استفاده بشه که چون به صورت موازی قرار میگیرند اندوکتانس مسیر پایین میاد . اثرات سلفی کم میشه .
برای اتصال کریستال از via استفاده نشه و از قرار دادن المانهای فرکانس بالا در اطرافش پرهیز بشه . همچنین سعی کنیم طول مسیرها برای کریستال برابر باشه .
در صورتیکه برد فرکانس بالا هست از المانهای SMD استفاده بشه . خاصیت سلفی المانهای SMD خیلی کمتره .
قرار دادن خازنها در نزدیکی آی سی ها برای جلوگیری از افت ولتاژ یکم محاسبه داره که من ندیدم کسی از محاسبه استفاده کنه متاسفانه برای همین این محاسبات رو اینجا براتون قرا میدم:
محاسبات بر اساس بدترین شرایط صورت میگیره .فرض کنید یک تراشه داریم که 8 بیتی هست ( دارای باس 8 بیتی) و با ولتاژ 3.3 ولت در فرکانس 100 مگاهرتز کار میکنه . و امپدانس خط حدود 50 اهم هست (در این فیبرهای مدار چاپی با دی الکتریک EF4 که ما استفاده میکنیم میشه به این امپدانس رسید) مقدار خازن بایپس اینجوری محاسبه میشه :
جریان حداکثر = تعداد خطوط باس *( ولتاژ کاری تقسیم بر امپدانس مشخصه خط) که میشه:
50/(8×3.3)=0.528 آمپر .
مقدار ظرفیت خازن برابر میشه با :
C=I*dt/dv=0.528*(10ns)/ (50mv)=105.6nF
یعنی یک خازن 100 نانو فاراد تقریبا میتونه کارتون رو راه بندازه .
اگر عدد به 200 نانو فاراد نزدیک بود(مثلا 140 150 به بالا بود) بهتر بود از 2 تا خازن 100 نانو موازی استفاده کنید با این کار خاصیت سلفی خازنها هم کم میشه .
اگر مورد توجهتون واقع شد بگید تا ادامه بدم بحث رو . وگرنه میتونید به کتابهای طراحی و استانداردهای IPC مراجعه کنید .
عالیست
به نظرم یه تاپیک بزن واز صفر ماجرا شروع کن به اموزش ماهم به شدت استقبال میکنیم :rolleyes:
دوستان ممنون از پاسختون . یه موردی رو که در یکی از بردهای خودم باهاش یکی دوبار مواجه شدم و نمی دونم علتش چیه و چطوری باید باهاش مقابله کرد رو می گم لطفا راهنمایی فرمائید .
داشتم روی مدارم کار میکردم که یهو موتور یخچال روشن شد و با اینکه فاصله من از یخچال حدود 10 متر بود ولی فاز برق یکی بود میکرو من ریست شد . البته این مورد همیشه براش پیش نیومد ولی اگر میشه اطلاعاتی راجع به این مسئله و روش های مقابله ذکر کنید .
سوال اصلی اینکه این نویز بصورت امواج منتقل میشه یا از طریق همون خطوط برق . ؟ و چطور در حالی که نویز فیلتر روی برق اصلی ورودی گذاشتم و بعد سوئیچینگ تغذیه و بعد از اون هم دوباره رگلاتور های تثبیت ولتاژ و سپس خازن های صافی و ... چطور بازم این طوری میشه ؟
سلام
آقا اول جواب سوال دومتون رو بدم . از همه طریقی منتقل میشه . هم سیم برق . هم چون نویز بصورت موج الکترومغناطیس در فضا منتشر میشه میتونه هر جسم فلزی رو تحت تاثیر قرار بده و باعث به وجود اومدن شار در اجسام رسانا بشه .
من نمیدونم چه اتفاقی افتاده و بصورت قاطع فکر نمیکنم کسی بتونه نظر بده اما در این حالت اگر فرض کنیم شما یک فیلتری در ورودی قرار دادید که نویز تغذیه تونو بگیره احتمالا پایه های میکرو یا المانهایی که به میکرو وصل هستند بصورت آنتن عملکردند و باعث اختلال در عملکرد مدار شدند .
اگر دقت کرده باشید هرچه فرکانس کاری مدارها بالا میره بسته بندی آی سی ها از دیپ به SMD و حرکت میکنه و جدیدا هم میکروهای پرسرعت و سی پی یو ها دیگه پایه ای که به صورت سنتی ما میشناسیم ندارند و مثلا پکیج ها بصورت BGA شده اند . یکی از مهمترین عوامل نویز و دیگر عامل بسیار مهم اندوکتانس پایه ها هست. (بگذریم فعلا)
به نظرم سعی کنید مدارتون رو با المانهای SMD ببندید (اگر مطمئنید نویز از خط تغذیه وارد نشده) یا اگر براتون مقدور نیست به قول اقای صابری از متد قابلمه استفاده کنید ( مدارتون رو در قاب فلزی یا پلاستیکهای حاوی پودر فلزات که برای همین منظور ساخته میشند قرار بدید .) البته بعدا درباره قطر دیواره فلزی صحبت میکنم براتون که یک المان مهم هست و مثل همیشه کسی بهش اعتنایی نداره .
یک کاری هم که جالبه و امیدوارم جواب بده خروجی کردن همه پایه های میکروتون و در سطح 1 قرار دادنشونه . در این صورت اگر نویزی وارد بشه تاثیر کمتری بر میکروتون میگذاره .
درباره قابلیت اعتماد برنامه بعدا یک صحبت کوچیک میکنم اما اگر میخواهید برنامه شما قابلیت اعتماد بهش بالاتر بره بهتره از تایمر Watch Dog استفاده کنید . تنها دلیل وجود این تایمر هم همینه . یعنی چون این تایمر مستقلا عمل میکنه اگر میکرو هنگ کرد این تایمر میکرو رو ریست میکنه . و در طول برنامه قبل از اینکه تایمر سرریز کنه باید مقدارش 0 بشه و اگر در سیکلی مقدارش 0 نشه یعنی میکرو هنگ کرده و تایمر میکرو رو ریست میکنه . (البته این بحث جدا از مشکل شما بود)
فعلا درگیر کاری هستم و خودم گیر افتادم اما سوال که میپرسم کسی جوابمو نمیده :cry2:یکم گرفتاریم کم شد حتما بحث رو ادامه میدم . :read:
دیدگاه