اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

طـــــــــراحی برای ترانزیستور

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : طـــــــــراحی برای ترانزیستور

من طراحی کردم ولی به جا تقویت تضعیف میکنه oo:.....اینم محاسباتم:
    http://uploadboy.com/qnv7apfgkbbl.html

توی پروتئوس هم شبیه سازی کردم .اینم نتیجش:
    http://uploadboy.com/26nfjq1h6lip.html

http://uploadboy.com/hp3ud8diicy5.html

البته تو این طراحی از 2n2222 استفاده کردم.اینم دیتا شیتش:
    http://uploadboy.com/cvyay7tcbzb4.html

البته هر اشتباهیم کرده باشم به خاطر تفسیرِ اشتباه من از دیتا شیته.لطفا راهنمایی کنید
    یه نکته ای که هست من از تحلیل ac تو مدار استفاده نکردم.اینم یه مشکل دیگه
    حالا ببینید کجاهاش مشکل داره تا درستش کنم
    با تشکر

دیدگاه

سلام.
      علت اینکه تضعیف میکنه اینه که شما کاغذ محاسباتت رو سر و ته گرفتی! :biggrin:

خب به عنوان اولین تجربه واسه طراحی، خوب بود.همین که به خودت جرأت دادی و محاسباتی رو انجام دادی،قابل تحسین هست. :applause:

خب اولین نکته!

حداکثر ولتاژ ورودی تو BJT به اندازه ی VT میتونه باشه.پس این اولین اشتباه محاسبات

دوباره از اول محاسبات رو انجام بدین.

یه نگاهی به دیتاشیت BC549 بندازین، یه نمودار کشیده واسه تغییرات بتا . اطلاعات دیتاشیت هم تکمیلتر هست.

برای نحوه ی انجام محاسبات هم یه نگاهی به این محاسبات بندازین.
      http://s1.picofile.com/file/7262602896/Tr_Amp_with_AV_10.rar.html

فعلا همین ها رو تصحیح کنین و سعی مجدد داشته باشین تا قدم به قدم جلو بریم.

(ضمنا خارن بای پس هم نذاشتین که بهتره واسه راحتی محاسبات اضافه کنین)

دیدگاه

با عرض سلام به شما دوست عزیز:
        بابت وقتی که میزارید بینهایت سپاسگزارم :job:

نوشته اصلی توسط شاهرخ
        حداکثر ولتاژ ورودی تو BJT به اندازه ی VT میتونه باشه.
        منظورتونو از این جمله اصلاً نمیفهمم.یکم توضیح بدید
        بابت اون محاسباتتون هم متشکرم.فقط یکم تار بود که مشکل جدی نیست.
        الان میرم یه بار دیگه طراحی! میکنم :nerd:

دیدگاه

سلام.خواهش میکنم.(هرچند با غلطهای زیاد و کمبود اطلاعات خودم؛ اما)از گفتن درسی که تو دانشگاه گفته نمیشه، احساس رضایت میکنم. :nerd:

VT تو ترانزیستور BJT در دمای اتاق(25 درجه سانتی گراد) معمولا حدود 26میلی ولت هست که تو بعضی محاسبات برای راحتی 25میلی ولت در نظر میگیرن.

توی این محاسبات هم نوشتم،مهمترین نکته ی طراحی تقویت کننده چند طبقه، شروع طراحی از طبقه ی آخر هست.

راستی اگه میخواین بهره ی ولتاژ بالایی داشته باشین، بیس مشترک هم گزینه ی خوبی هست،اما باید یه طبقه کلکتور مشترک هم بذارین تا جریان خروجی تقویت بشه.

بشینین با این تقویت کننده ها بازی کنین،جدی میگم.فرمولها رو با دید درس مدارهای الکتریکی اثبات کنین.بهتر بگم، مثلا ولتاژ خروجی میشه جریان خروجی ضرب در مقاومت خروجی، خب جریان چیه؟ Ic = بتا ضرب در I B = که تو مدل gm برابر هست با gm×Vpi (منظور از Vpi ولتاژ دوسر مقاومت Rpi یا همون hie هست)
          خب پس ولتاژ خروجی معلوم شد، که ارتباطی با ورودی داره. حالا ولتاژ ورودی چی هست؟ ولتاژ دوسر مقاومت hie (بافرض وجود خازن بای پس) خب این شد کل تحلیل امیتر مشترک توی 2 خط!!
          که این همه میان کش و قوس میدنش و میکننش چند فصل، آخرش هم دانشجو اساس کار رو نمیفهمه و میاد فرمول بهره ی ولتاژ رو حفظ میکنه بدون اینکه بدونه از کجا میاد. :NO:

دیدگاه

با سلام دوست عزیز:
            این چند روزی که نبودم داشتم رو همین موضوع کار میکردم.ولی فقط گیج تر شدم :cry2:
            ولی یه چیزی که فهمیدم:
            1.برای طراحی یک تقویت کننده باید اونو اول در ناحیه فعال بایاس کنیم.پس اول باید تحلیل DCرو انجام بدیم.
            حالا اینجا رو دقت کنید یکی از مشکلات من اینه:وفتی تحلیل DC میکنم تمام مقادیر مقاومت ها رو بدست میارم که دیگه جایی واسه تحلیل ac نمیمونه در واقع نمیتونم بهره رو تعیین کنم.
            حالا روش کار چیه؟
            (جزئیات کار: معادلات در تحلیل DC که من استفاده میکنم.چهار مجهول داریم و 4 معادله:معادله خط با معادله در حلقه B-E و دو تا فرمول طراحی: Vce=Vcc/2
            و VE=Vcc/10)
            در ضمن اون فایل پیوست هم تحلیل بود نه طراحی .درسته؟

با تشکر فراوان

دیدگاه

در جواب باید عرض کنم که:
              1-بله.اما تحلیلDC با هدف پیدا کردن(یا به عبارتی تعیین کردن) Ic هست.چرا که بهره ی تقویت کننده ی ترانزیستوری،مستقیما به جریان کلکتور ربط داره.(یادتون باشه عرض کردم بهره در حالت موجود بودن خازن بای پس تو امیتر برابر gm×Rc هست که gm همونIc/Vt هست که تو حالت نرمال Vt=25mV پس بهره میشه 40.Ic)

2-فایل پیوست طراحی بود.منتها تئوری خالص و معلوم بودن پارامترهای مهم مثل بتا.(جمله بندی رو خداااا :mrgreen

دیدگاه

با سلام:
                1.برای طراحی تقویت کننده C.E خود بایاس.میدونم که باید کاری کرد که اثر بتا کم بشه ولی برای این کار یه بار باید مقدار بتا رو بدونیم تا با انتخاب صحیح مقاومتهای توی بیس اثرشو کم کنیم.بعد تو دیتا شیت که نگاه میکنم به ازای تعدادی نقاط کار مشخص .بتا هم مشخص شده در حالی که احتمال داره که نقطه کار من در دیتا شیت نباشه.حالا چجوری میشه بتا رو مشخص کرد؟
                لطفا آزمایش عملی تشخیص بتا رو هم بگید؟

2.معیار تشخیص Ic چیه؟(برای تحلیل DC میخام)

3.آیا برای طراحی اول باید بدون توجه به بهره ای که میخواهیم تحلیل DC کنیم؟ یا توی تحلیل DC باید بهره مورد نظر رو هم لحاظ کنیم؟چجوری؟

با تشکر

دیدگاه

قبل از هر جوابی!

شما این طراحی رو برای چه کاری میخواین؟ اگه قراره صرفا یه طراحی ساده و آزمایشگاهی انجام بدین، میتونم کمکتون کنم، اما اگه بالاتر از اینها باشه،باید برم دنبالش مطالعه و تحقیق و تست و... انجام بدم. اون چیزی که بلد هستم رو میگم خدمتتون، اما اگه بلد نباشم، آدمی نیستم که بخوام کلاس بذارم و خالی بندی کنم! رک میگم بلد نیستم.

--------------------------------

1-باز هم برمیگردیم سر همین فرمول! بهره ی امیتر مشترک.شما اینجا اثری از بتا میبینی؟ Av=gm*Rc
                  ممکنه بفرمایین که طبق فرمول به هم ربط دارن.قبول! اما وقتی مدار شما بایاس بشه،بتا ثابت هست.(اثر حرارت رو درنظر نمیگیرم) پس تعیین کننده ی بهره همون gm خواهد بود که برابر هست با

آزمایش عملی خاصی الان تو ذهنم نیست، معمولا با همون مولتی متر تست میکنم(تست hfe)

2-متوجه نشدم!

3-خیر،باید بهره مشخص باشه.برای تحلیل مدار تقویت کننده،اول تحلیل DC انجام میشه،بعد از روی نتایج تحلیل DC ، بهره رو تعیین میکنیم.حالا روند معکوسش چی میشه؟(همون که چندتا پست قبلتر هم اشاره کردم و بزرگ نوشتم) بهره مشخص هست،تحلیل DC انجام میشه،مدار معلوم میشه(طراحی میکنیم)

دیدگاه

با سلام:
                    مگه فرق میکنه برا چه کاری میخام؟؟؟؟
                    اگه مدار کاربردی بخوام باشه جواب نمیده؟؟؟
                    البته فعلا در حد پروتئوس هست.
                    1.معیار انتخاب Ic چیه؟ چون برای تحلیل DC باید Vcc,Icوبتا مشخص باشه.درسته؟
                    2.این خازنهای مدار رو چجوری انتخاب کنم؟(کوپلاژ و باپیاس) چون برای تعیین این خازن ها مقدار فرکانس پایین مدار رو میخواهیم ولی اینو از کجا پیدا کنم؟

با تشکر

دیدگاه

فرق اصلی تو این هست که تقویت کننده ی صوت نیاز به محاسبه ی THD داره و باید اعوجاج خروجی تا حد ممکن کم باشه.

همچنان مفهوم معیار انتخاب Ic رو متوجه نمیشم! اگه منظورتون این باشه که چرا مثلا Ic رو 1میلی انتخاب میکنیم و چرا 10میلی انتخاب نمیکنیم؟ اولا با تجربه ی ناقص خودم! با توجه به بهره حدود Ic میاد دستمون.دوما برای راحتی محاسبات

انتخاب خازنها با توجه به محدوده ی فرکانس ورودی انتخاب میشه و این محدوده هم باید مشخص باشه.اگه مشخص نباشه دردسرساز میشه.چون مجبوری مینیمم فرکانس کاری تقویت کننده ی ترانزیستوریت رو محاسبه کنی(با شبیه سازی تو اورکد) و بر اساس اون خازن رو انتخاب کنی.توضیحات اساسی مربوط به فرکانس تو درس الکترونیک 3 هست.

دیدگاه

سلام
                        من میخوام یک تقویت کننده ی دو طبقه با بهره ی هزار طراحی کنم فقط برای اچ اسپایس برای درس الکترونیک 1
                        تمام تاپیک رو خوندم ولی چیز هایی که لازم داشتم رو پیدا نکردم!
                        چطور باید محاسبه کنم vcc و مقاومت هارو
                        خود ترانزیستور هارو با چه معیاری انتخاب کنم؟
                        بیس مشترک طراحی کنم یا امیتر مشترک؟
                        ترانزیستور ها هم قراره که bjt باشن!

دیدگاه

نوشته اصلی توسط aref7eagle
                          سلام
                          من میخوام یک تقویت کننده ی دو طبقه با بهره ی هزار طراحی کنم فقط برای اچ اسپایس برای درس الکترونیک 1
                          تمام تاپیک رو خوندم ولی چیز هایی که لازم داشتم رو پیدا نکردم!
                          چطور باید محاسبه کنم vcc و مقاومت هارو
                          خود ترانزیستور هارو با چه معیاری انتخاب کنم؟
                          بیس مشترک طراحی کنم یا امیتر مشترک؟
                          ترانزیستور ها هم قراره که bjt باشن!
                          سلام.
                          با H-Spice تا حالا کار نکردم.
                          تاپیک رو کامل خوندین؟ پس احتمالا با دقت نخوندین.خیلی از توضیحات رو تو ارسالهای قبلی نوشته م.دوباره با دقت بخونین.اساس کار ساده س.
                          برای طراحی تقویت کننده، نیاز به یک سری فرضیات دارین (البته اگه روی سوال مشخص نکرده باشه) مثل بتا و ولتاژ تغذیه.
                          حالا دو طبقه میخواین طراحی کنین؟ خب کاری نداره که! بهره ی یه طبقه 33 و طبقه بعدی هم همینطور!! یا 20 و 50 یا.... با فرض هر دو طبقه امیتر مشترک، اول طبقه ی دوم رو طراحی کنین.(نکته ی خیلی خیلی مهمیه که تاحالا از اساتید دانشگاه هم نشنیدم.کلی هم روش تاکید میکنم،ولی کو گوش شنوا؟) طبقه دوم با فرض وجود خازن بای پس تو امیتر، بهره ش میشه gm×Rc
                          خب حالا gm چیه؟ Ic/Vt و با فرض Vt=26mV باید Ic رو پیدا کنی و از این قسمت به بعد میشه تحلیل DC و... یه خرده خلاقیت داشته باشین و حوصله به خرج بدین همینها رو رو کاغذ بنویسین، بقیه ش رو میتونین بدست بیارین.
                          این فایلها رو هم نگاه بکنین:
                          http://s1.picofile.com/file/7262602896/Tr_Amp_with_AV_10.rar.html

دیدگاه

سلام
                            ممنون از وقتی که برای ارایه این مطلب گذاشتید من دو تا سوال داشتم.
                            1-بهتر نیست برای مستقل بودن بهره از ترانزیستور ولتاژ روی مقاومتهای re را بالاتر از یک ولت در نظر بگیریم؟(مثلا در طبقه اول این ولتاژ حدود 0.3 ولت است )
                            2- چرا برای افزایش بهره روی مقاومتهای re خازن بای پس قرار داده نشده است؟
                            با تشکر
                            «اگر واقعیات با نظریات هماهنگی ندارند، واقعیتآ‌ها را تغییر بده.»
                            آلبرت انشتین

دیدگاه

از اطلاعاتتون نهایت استفاده رو کردم . خیلی ممنون
                              اخیرا یکی از استادامون پروژه ای داد به عنوان "طراحی یک تقویت کننده بابهره ی دلخواه"
                              میتونید کمکم کنید؟

دیدگاه

اون لینک که برای دانلود هست، طراحی سه طبقه تقویت کننده با بهره ی 10 رو توضیح دادم.
                                اون رو نگاه کنین میتونه راهنمای خوبی باشه. بهره تقویت کننده های ترانزیستوری معمولی که تو دانشگاه تدریس میشه، تا حد مشخصی میتونه افزایش پیدا بکنه. پس بهره دلخواهِ دلخواه هم نمیتونه باشه!
                                پیشنهاد میکنم با توجه به این فایل، خودتون یه نمونه ی 2 طبقه با بهره ی 50 رو طراحی کنین. تا خودتون حل نکنین، راهنمایی و کمک دیگران فایده ای نخواهد داشت.
                                موفق باشید

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X