اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

طراحی یک مدار ابداعی جهت کاهش مصرف باتری

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

طراحی یک مدار ابداعی جهت کاهش مصرف باتری

سلام دوستان
    در ابتدا عذر میخوام طولانیه

ی پروژه ای هست باتری داخلش قرار میگیره و باتری جایی هست ک در دسترس نیست باید مدت زمان زیادی بره
    از اونجایی که نمیخوام باتری اصلا توی مدار باشه وقتی نیاز نیست ( ک حداکثر عمرشو بکنه )
    فرض کنید یک کلید وجود داره کلید رو که میزنیم سری هست با باتری و مدار ، مدار روشن میشه و کارشو میکنه منتها :
    کلیدش از نوع میکروسوییچ هست و به محضی ک جسم از روش برداشته بشه سریعا برق مدار باز قطع میشه در صورتی که ده ثانیه ای باید برق مدار وصل بمونه بعد قطع بشه بنابر این ی ترانزیستور مشابه شماتیک زیر در امیتر مشترک قرار دادم و مدار بالایی ورودیش 7805 هست و بعدش ی میکرو و ... خب

در ابتدا کلیدی موازی با کلکتور و امیتر ترانزیستور قرار گرفته ، زده میشه برق مدار وصل میشه و میکرو بیس ترانزیستور رو میبره در سطح 1 بنابر این ترانزیستور سوییچ باید بشه و با قطع کلید مدار به کارش ادامه بده تا زمانی میکرو ترانزیستورو ببره به قطع و زیر 0.7 بیوفته رو بیس

مشکل ؟
    مشکل اینجاست ک بدون زدن کلید خودکار ترانزیستور اشباع میشه و همین ک برق مدار وصل میشه سوییچ میکنه ، با پروتیوس و عملا تست کردم میکرو در لحظه راه اندازی تعریف شده بیسو صفر کنه ... بیس صفر میشه ولی اختلاف ولتاژ بیس با پایه میکرو ( که درواقع گراند مدار 7805 هست ) میشه 8 ولت !!! و سوییچ میشه تو عمل هم دقیقا همین اتفاق میوفته در نتیجه من اصلا نمیتونم ترانزیستورو خاموش کنم و برق مدارمو قطع کنم همین ک باتری قرار میگیره سوییچ میکنه ترانزیستور

در واقع میکرو که خروجی رو فرضا صفر میکنه نسبت به گراند 7805 صفر میکنه نه نسبت به گراند باتری 9 ولت ! پس این روش قاعدتا در حالت معمولی نمیتونه ترانزیستورو خاموش کنه فکر کنم

سوال :

مشکل رو چطور حل کنم ؟ چطور با قطع کلید سری با مدارم .... به طور الکترونیکی مدتی بعدش کلا تغذیه رو قطع کنم سیستم مدار باز بشه

ایده ای دارید که فرضا ی باتری 9 ولت به ورودی ی 7805 اعمال شده و میکرو داخل مدارتون بتونه تغذیه ورودی 7805 رو بعد از وصل شدن دستی ، قطع کنه ؟

اشک هایی که پس از هر شکست ریخته میشوند همان عرق هاییست که برای پیروزی ریخته نشده است

پاسخ : طراحی یک مدار ابداعی جهت کاهش مصرف باتری

http://www.eca.ir/forum2/index.php?topic=110530.0

دیدگاه

سلام بله توسط این روش میدونم خیلی ساده با رله میشه ! بحث اینه مدار باتریهه و رله و قطعات پر مصرف نمیشه استفاده کرد
      اشک هایی که پس از هر شکست ریخته میشوند همان عرق هاییست که برای پیروزی ریخته نشده است

دیدگاه

سلام
        یه مدار طراحی کردم امیدوارم مشکلتون رو حل کنه
        یه توضیح کوچیک هم بدم که شروع کارتون با دکمست
        وقتی دکمه رو فشار میدین شروع به کار میکنه
        قسمتی که از میکرو کنترل میگیره رو در حالت اولیه صفر بزارید
        هر موقع هم خواستید مدار رو قطع کنید کافیه از میکرو پالس 1 رو بدین مدار رو قطع میکنه تا زمانی که دوباره دکمه رو فشار بدین
        البته عملی تستش نکردم اما امیدوارم جواب بده
        در ضمن اگه از 555 استفاده بشه خیلی بهتره تا ترانزیستور اما خب چون ساده میخواستید اینو واستون گذاشتم در ضمن خازن هارو هم اگه دوس نداشتید میتونید بردارید :icon_razz:

دیدگاه

البته یجای کار مورد داره اونم اینه که مقاومت 3.9 کیلو که بین راه گذاشتم یکم ایراد داره عجله ای طراحی کردم یکم صبر کنی واست درستش میکنم :icon_razz:

دیدگاه

نوشته اصلی توسط safrion
            البته یجای کار مورد داره اونم اینه که مقاومت 3.9 کیلو که بین راه گذاشتم یکم ایراد داره عجله ای طراحی کردم یکم صبر کنی واست درستش میکنم :icon_razz:
            اره اون 3.9 کیلو افت ولتاژ ایجاد میکنه و مدار بعدش تامین نمیشه

با 555 داشتم ی بی استابل میبستم تست کنم مدار شمارو هم تست میکنم مقامت 3.9 کیلو میشه ی مقاومت در حد اهم گذاشت در واقع ترانزیستور مهم اینه ب اشباع بره
            شما چطور فکر میکنید ؟

دیدگاه

اینم مدار کامل شده
              عملی هم تست کردم مشکلی نداره تو پروتئوس یکم فیلم بازی میکنه اما واقعیت همه چیز درسته
              در ضمن وقتی مدار قطع میشه جریانی که از باتری گرفته میشه فقط 2.5 میلی آمپره
              اگه میخواید خروجی خیلی جریان بکشید ترازیستور های Q4 و Q5 رو قوی تر بزارید مقاومت 120K هم هرچی کمتر باشه جریان خروجی بیشتر میشه (جریان Q5 افزایش در نتیجه جریان بیس Q4 افزایش و در آخر جریان خروجی افزایش پیدا میکنه)
              اگه مشکلی پیش اومد بهم خبر بده

دیدگاه

طراحی قشنگیه مشکل جریان حالت قطعه 2.5 میلی آمپر در حالت قطع کشیدن یعنی بعد ی هفته باتری خالی شدن

نظری راجب اینکه این جریانو حداقل کنیم دارین ؟

دیدگاه

قابل نداره :mrgreen:
                  آره میشه این جریانو کاهش داد همش بستگی به طراحی مولتی ویبراتور بی استابلی که تو طبقه اوله داره
                  دلیل اینکه 2.5 میلی آمپر میکشه واضحه چون مدار بی استابل رو قسمت سمت راست فعاله حالا که میخوای این مقدارو کاهش بدی باید طوری طراحی بشه که مقاومت های 3.9 کیلو افزایش پیدا کنه هرچی این مقدار مقاومت بالاتر باشه جریانی که بعنوان حالت قطع استفاده میشه کمتره
                  خب راه حلش هم خیلی سادس:
                  همه ی مقاومت های سمت بی استایل رو 10 برابر کن
                  یعنی 3.9 کیلو = 39 کیلو
                  47k=470k
                  100k=1000k
                  اینطوری مقدار جریانی که در حالت قطع کشیده میشه برابر 0.25 میلی آمپر یا 250 میکرو آمپره
                  البته یچیزی هم هست که باید دقت کنی ترانزیستور ها برای فعال سازی به یه مقدار حداقل جریان احتیاج دارن که در حد چند میکرو آمپره با افزایش مقاومت ها با نسبت 10 تا جایی میتونی افزایش بدی که حداقل جریان فعال سازی یک ترانزیستور رو تامین کنه
                  فک کنم تا 50 برابر کردن هم جواب بده تو عمل :agree:
                  من حوصله تست دوباره عملیشو ندارم ولی تست کردی جوابشو بهم بگو :icon_razz:
                  موفق باشی

دیدگاه

ممنون من مشکلو کلا با ی ترانزیستور تو حالت سوپیچینگ و ی اپتوکوپلر حل کردم

خودش تغذیه سیستمو قطع میکنه بعد مدت مشخصی ...

ولی مدار شما رو در اولین فرصت میبندم بی استابل ترانزیستوری نبستم تاحالا

دیدگاه

خب اگه زحمتی نیست مدار خودتون هم بزارید ما هم فبض ببریم دیگه :mrgreen:

دیدگاه

نوشته اصلی توسط safrion
                        خب اگه زحمتی نیست مدار خودتون هم بزارید ما هم فبض ببریم دیگه :mrgreen:
                        بله حتما

اول دکمه استارتو میزنن و با قطع شدن دکمه استارت میکرو همچنان ولتاژ خروجیش تامین میشه چون ترانزیستور رو در لحظه اول میبریم تو اشباع
                        و وقتی کارمون تموم شد قطعش میکنیم و مدار باز میشه در نتیجه باتری خودشو حفظ میکنه
                        از tip122 استنفاده کردم چون ho-1 ( مقاومت خروجی خیلی زیاد 4 5 مگ داشت اگه ترانزیستوری سراغ دارید بیشتر از این مقدار باشه معرفی کنید )
                        جریان نشتی حدود 3 میکروآمپر میشه ک وقتی از ی باتری مناسب استفاده بشه تاثیری نداره

نکته : همینجوری نمیشه پایه میکرو رو متصل کرد و مثلا یک و صفر کنیم ترانزیستور بگیم اشباع میشه ! همینجوری وصل کنیم ترانزیستور همیشه اشباع میشه علتشم اینه وقتی میکرو صفر میکنه صفر نسبت به گراند 7805 میشه و گراند 7805 نسبت ب بیس ترانزیستور بیشتر 0.7 میشه پس در حالت صفر هم ترانزیستور روشن میمونه چس اپتوکوپلر حیاتیه

ایده ای در مورد مدار داشته باشین خوشحال میشم اضافه کنید

دیدگاه

هممم راستش از رو توضیحتون زیاد متوجه نشدم اگه میشه شکل مدار رو بذارید که از رو اون نگاه کنم

اضافه شده در تاریخ :
                          نوشته اصلی توسط safrion
                          هممم راستش از رو توضیحتون زیاد متوجه نشدم اگه میشه شکل مدار رو بذارید که از رو اون نگاه کنم

دیدگاه

خب طراحی زیباییه اما یه سری نکته داره :mrgreen:
                            اولین سوالم اینه که شما اینو عملی کامل تست کردین؟
                            مواردیو که باید بهتون بگم 1 حتماً تو تست پروتئوس گراند GND رو در مدار لحاظ کنید وگرنه امکان داره جواب با واقعیت خیلی تفاوت پیدا کنه
                            2 با وجود ترانزیستور در مسیر پایه 2 رگلاتور یه بحثی بوجود میاد اونم اینه که این ولتاژی که بین کلکتور و امیتر ترانزیستور میوفته روی خروجی تاثیر گذاره حتی اگه در کمترین مقدار اشباع (یعنی 0.2 ولت) باشه و باعث میشه خروجی رگلاتور بیشتر از 5 ولت بشه که در صورت بی دقتی سر این موضوع میتونه از مرز ولتاژ تحمل میکرو بگذره و اونو بسوزونه پیشنهادم اینه که مدارو یبار ببندید و بهش میکرو رو وصل نکنید با دکمه خودتون کار میکرو رو انجام بدین و خروجی رگلاتور رو اندازه گیری کنید کمی بار براش بزارید و دوباره تست کنید و بار رو افزایش بدین خلاصه اینکه ولتاژ رو تو شرایط مختلف اندازه گیری کنید که بیشتر از تحمل میکرو نباشه
                            در مورد ترانزیستور هم چشم یه نگاه میندازم چیزه خوبی پیدا کردم بهت میگم مطمئن نیستم اما ترانزیستور های دارلینگتون مقاومت خروجی بالایی دارن اما ولتاژ کلکتور امیترشون برای اشباع هم بیشتر خواهد بود البته مطمئن نیستم :icon_razz:

دیدگاه

ممنون

آره من به این موضوع ک فرمودین دقت کردم و ولتاژ خروجی رگلاتر بیشتر 5.3 اینا نمیشه البته منبع تغذیه ما ی باتری کتابیه

بله عملا تست کردم الان بستمش تو محیط و داره ب خوبی کار میکنه

البته فکر میکنم درست تر این باشه ی ترانزیستور pnp بذارم و وردی رگلاتور رو سوییچ کنم چون تو 7805 خروجی تابعی از گراند هستش نه ورودی

vo = 5 + Vgnd

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                              X