سلام،من یه سوال دارم ،ممنون میشم دوستانی که در این زمینه تخصص دارن جواب این سوال رو بدن.آیا برق شهر کاملا سینوسی هست؟در صورتی جواب مثبته اگه فرض بفرمایید ما یک پل دیود و یک خازن سر راه برق شهر بذاریم و مقدار DC رو با ولت متر دقیق بخونیم(که در واقع این مقدار،مقدار پیک موج هست) و این مقدار رو به رادیکال 2 یا همان 1.414 تقسیم کنیم،آیا مقدار True RMS برق AC را به ما میدهد؟مثلا فرض بفرمایید ولتاژ DC دو سر خازن 311 ولت هست،آیا ولتاژ موثر واقعی 220 ولت میشود؟
اطلاعیه
Collapse
No announcement yet.
مفهوم مقدار موثر برق شهر
Collapse
X
-
پاسخ : مفهوم مقدار موثر برق شهر
شکل موج برق شهر سینوسی هستش اما اگه بخواید دقیق باشید فکر نکنم دقیقا منطبق بر شکل موج سینوسی بشه
همیشه بین تئوری و عملی فرق وجود داره
اگه برق شهر رو یکسو و صاف کنید در صورتی که مقدار rms برابر 220 ولت باشه ولتاژ dc برابر 220 *1.4142 میشه
البته یه نکته مد نظر قرار بدید که مختصر ولتاژی روی پل دیود افت میکنهآرزوی سرافرازی برای ایران عزیز . . .
-
نوشته اصلی توسط rezamajdi نمایش پست هاشکل موج برق شهر سینوسی هستش اما اگه بخواید دقیق باشید فکر نکنم دقیقا منطبق بر شکل موج سینوسی بشه
اگه برق شهر رو یکسو و صاف کنید در صورتی که مقدار rms برابر 220 ولت باشه ولتاژ dc برابر 220 *1.4142 میشه
البته یه نکته مد نظر قرار بدید که مختصر ولتاژی روی پل دیود افت میکنه
دیدگاه
-
شکل موج برق شهر کاملاً سینوسیه و بیانات دوستان درباره ولتاژ موثر هم درسته. با استفاده از پل دیود و خازن موازی بعد از پل میتونی جریان رو یکسو کنی و مقدار ولتاژ ماکزیمم رو اندازه بگیری. از یکسوساز بدست اومده هم میتونی برای تغذیه مدارات dc استفاده کنی. هر چقدر ظرفیت خازن هم بیشتر باشه مقدار جریاندهی تغذیه بیشتر خواهد بود.
دیدگاه
-
سلام،من با یه ولتمتر TRUE RMS ولتاژ َAC رو اندازه گرفتم،231 ولت بود،پل دیود و خازن هم گذاشتم و ولتاژ DC برابر 316 ولت بود.
چون مقدار AC نمایش داده شده دقیقا برابر مقدار نمایش روی کنتورهای دیجیتال جدیده .ولتمتر AC مشکلی نداره و دقیق هست.
مقدار DC رو هم مطمئنم دقیق میخونه .چرا رابطه مقدار پیک تقسیم بر رادیکال 2 که باید برابر مقدار RMS باشه،جور درنمیاد؟
دیدگاه
-
سلام یه چیزی که تو عمل با تئوری باهم همخوانی نداره این است که برای پل دیود من تو دانشگاه و اینجا هم دوستان گفتند ازمایش زیر را نجام دادم
ولتاژ برق شهر همان 220 ولت که میشه همان مقدار موثر است پس مقدار پی ک اون را باید در 1.414 ضرب کنیم که میشه تقریبا 311 ولت .حالا مقدار DC میشه ولتاژ پیک ضربدر 0.636 که اگر حساب کنید میشه 197 ولت تا اینجا مطالبی بود که به صورت تئوری خوندیم اما تو عمل من همین کارو کردم (هم عملی و هم تو شبیه ساز پرتیوس) اما با تعجب دیدم ولتاژ خروجی DC مقدار 310 ولت هستش چرا؟
دیدگاه
-
سلام، چون تصادفی به این تاپیک رسیدم گفتم که بد نیست یه توضیحاتی بدم چون تاپیک بدون نتیجه مانده، امیدوارم به دردتون بخوره.
شکل موج برق شهر سینوسی هستش اما اگه بخواید دقیق باشید فکر نکنم دقیقا منطبق بر شکل موج سینوسی بشه
سلام یه چیزی که تو عمل با تئوری باهم همخوانی نداره این است که برای پل دیود من تو دانشگاه و اینجا هم دوستان گفتند ازمایش زیر را نجام دادم
ولتاژ برق شهر همان 220 ولت که میشه همان مقدار موثر است پس مقدار پی ک اون را باید در 1.414 ضرب کنیم که میشه تقریبا 311 ولت .حالا مقدار DC میشه ولتاژ پیک ضربدر 0.636 که اگر حساب کنید میشه 197 ولت تا اینجا مطالبی بود که به صورت تئوری خوندیم اما تو عمل من همین کارو کردم (هم عملی و هم تو شبیه ساز پرتیوس) اما با تعجب دیدم ولتاژ خروجی DC مقدار 310 ولت هستش چرا؟
به شکل یر توجه کنید:
از پیک ولتاژ ac شروع میکنیم، با فرض اینکه ورودی سینوسی هست ( که هست )، مقدار پیک ( البته مقدار موثر 230 ولت هست، نه 220 ولت ) برابر هست با:حالا ولتاژ دو خروجی پل دیود برابر میشه با:
خیلی خب، تا اینجا رسیدیم به همون عددی که شما ازگفتین از تئوری بدست آوردین، اما این مقدار DC برای زمانی هست که خروجی رکتی فایار شما به خازن متصل نیست و همونطور که میبینید، ما ریپل ولتاژ داریم که با انتگرال گیری مقدار متوسط رو حساب کردیم.
اما وقتی که خروجی رکتی فایر رو به یک خازن با ظرفیت مناسب وصل کنیم دیگه خروجی ریپل نداره ( یا بهتره بگیم ریپل ولتاژ خروجی خیلی کمه ) توی این حالت شکل موج خروجی به صورت زیر هستش:
حالا اینجا برای اینکه ریپل رو نشان بده یکم اغراق هم کرده اما وقتی خازن به اندازه کافی بزرگ باشه یا بار کوچیک باشه یا اصلا باری نداشته باشیم، دیگه خروجی ما تبدیل به یک خط صاف میشه:
که این مقدار صاف DC برابر همون ولتاژ پیکی میشه که قبلا حساب کردیم ( البته حدود 1.5 ولت هم افت روی دیود ها ( حداکثر) میتونیم در نظر بگیریم ) که دوستمون هم همون اول این صحب رو فرمودند:
البته یه نکته مد نظر قرار بدید که مختصر ولتاژی روی پل دیود افت میکنه
حالا دیگه ممکنه موقع آزمایش خازنتون کافی نباشه ریپل داشته باشین و خروجی صاف نباشه، یا توی پیک مصرف باشیم و ولتاژ شبکه افت کرده باشه و .... ممکنه اعداد یکم متفاوت بشن ولی بیس موضوع همینی هست که عرض کردم.
امید وارم موفق باشید.توی کانال یوتیوب من قراراه طراحی انواع بردهای الکترونیکی مثل بردهای تک لایه، دو لایه یا به طور کلی بردهای چند لایه، بردهای مبتنی بر میکروکنترلر، بردهای صنعتی، بردهای الکترونیک قدرت و بردهای فرکانس بالارو یاد بگیریم.
همینطور کدنویسی انواع میکروکنترلرهای 8 بینی مثل میکروکنترلرهای خانواده AVR-STM8، میکروکنترلرهای میبتی بر معماری ARM مثل STM32 و پردازنده های مخصوص اینترنت اشیاء مثل ESP32-ESP8266 و DSPها یاد میگیریم.
https://www.youtube.com/@aKaReZa75
دیدگاه
-
نوشته اصلی توسط akaReza نمایش پست هاسلام، چون تصادفی به این تاپیک رسیدم گفتم که بد نیست یه توضیحاتی بدم چون تاپیک بدون نتیجه مانده، امیدوارم به دردتون بخوره.
ما توی شبکه هارمونیک آنچنانی ندارم، هارمونیک های زوج که کلا ندارم و هارمونیک سوم هم توسط خود ترانسفرمر ها به واسطه کانکشن ستاره مثلث حذف میشن، پس میشه گفت که ولتاژ شبکه سینوسی هست و THT کمی داره.
نه اینطوری نیست، اگه این طوری که شما میگی همیشه تئوری با عملی متفاوت بود که هیچ وقت هیچ چیز علمی رو نمیتونستیم عملی بسازیم، شاید مختصر تفاوتی از بابت ساده سازی هایی که برای سادگی در محاسبات به صورت دستی انجام میدیم وجود داشته باشه که با وجود کامپیوتر ها خیلی ازین ساده سازی ها هم دیگه انجام نمیدیم، اما این که دیگه همیشه یکی نباشند خیر، موافق نیستم.
علت داره، شما اگه با اسیلوسکپ اندازه گیری میکردین کاملا متوجه میشدین، اما علت رو من میگیم بهتون.
به شکل یر توجه کنید:
از پیک ولتاژ ac شروع میکنیم، با فرض اینکه ورودی سینوسی هست ( که هست )، مقدار پیک ( البته مقدار موثر 230 ولت هست، نه 220 ولت ) برابر هست با:حالا ولتاژ دو خروجی پل دیود برابر میشه با:
خیلی خب، تا اینجا رسیدیم به همون عددی که شما ازگفتین از تئوری بدست آوردین، اما این مقدار DC برای زمانی هست که خروجی رکتی فایار شما به خازن متصل نیست و همونطور که میبینید، ما ریپل ولتاژ داریم که با انتگرال گیری مقدار متوسط رو حساب کردیم.
اما وقتی که خروجی رکتی فایر رو به یک خازن با ظرفیت مناسب وصل کنیم دیگه خروجی ریپل نداره ( یا بهتره بگیم ریپل ولتاژ خروجی خیلی کمه ) توی این حالت شکل موج خروجی به صورت زیر هستش:
حالا اینجا برای اینکه ریپل رو نشان بده یکم اغراق هم کرده اما وقتی خازن به اندازه کافی بزرگ باشه یا بار کوچیک باشه یا اصلا باری نداشته باشیم، دیگه خروجی ما تبدیل به یک خط صاف میشه:
که این مقدار صاف DC برابر همون ولتاژ پیکی میشه که قبلا حساب کردیم ( البته حدود 1.5 ولت هم افت روی دیود ها ( حداکثر) میتونیم در نظر بگیریم ) که دوستمون هم همون اول این صحب رو فرمودند:
که البته همونطور که اول موضوع هم گفتم مقدار موثر ولتاژ 230 هست، نه 220و در نهایت مقدار پیک با کم کردن افت ولتاژ تقریبا میشه: 323 ولت.
حالا دیگه ممکنه موقع آزمایش خازنتون کافی نباشه ریپل داشته باشین و خروجی صاف نباشه، یا توی پیک مصرف باشیم و ولتاژ شبکه افت کرده باشه و .... ممکنه اعداد یکم متفاوت بشن ولی بیس موضوع همینی هست که عرض کردم.
امید وارم موفق باشید.
ولتاژ بعد از پل دیود میتونه از 300 ولت تا 400 ولت باشه که
بستگی به ظرفیت خازن داره..
دیدگاه
دیدگاه