
باطری ها ی سیلد لید اسید (sealed lead acid) مورد استفاده در منابع تغذیه UPS، مراکز سوییچ و تجهیزات مخابرات سرورها و شبکه های رایانه*ای، تجهیزات برقی نیروگاهی، لیفتراک، سیستمهای حفاظتی و اعلام حریق روشنایی اضطراری و ایمنی، تجهیزات مهندسی پزشکی، تجهیزات اندازه گیری و آزمایشگاهی، سلول*های خورشیدی (فتو ولتائیک)، نجات اضطراری آسانسور دربهای اتوماتیک ، دزدگیرهای اماکن، اتومبیلهای اسباب بازی جاروشارژی، چراغ اضطراری و غیره استفاده می شود.
باتری های sealed lead acid نیازی به قطع اتوماتیک ندارند . وقتی شارژ میشوند جریان کشیده شده از منبع به شدت افت میکند . مثلا در استندبای شارژرها که در اینورترها استفاده میشود
همیشه ولتاژ روی باتری قرار دارد . شما فقط با یک منبع تغذیه معمولی هم میتوانید شارژ کنید .
نکاتی در مورد عدم خرابی باتری :
اول اینکه طبق نوشته های روی باتری باید جریان اینشیال شارژ (شارژ اولیه) که بعد از هر بار خالی شدن باتری از منبع کشیده میشود کاملا محدود شود . مثلا روی باتری های 12 ولت 7 آمپر نوشته 2.1 آمپر . پس باید جریان منبع شما از این حد بالاتر نرود.
دوم اینکه بر اساس پلیت های باتری باید 2.3تا 2.45 ولت برای شارژ اختصاص بدهید . مثلا باتری های 12 ولتی داخلش 6 تا پلیت داره که ضربدر 2.3 ولت بشه میشود 13.8 ولت که ولتاژ استاندارد شارژ میباشد .
این مقدار 2.3 تا 2.45 مال انواع روش های شارژه . مثلا استدبای - قطره ای - سایکلیک و ... هر کس متناسب با کار خود باید مقادیر را عوض کند .
حتما کاتالوگ باتری را از فروشنده بگیرید و پارامترهای الکتریکی و مخصوصا دما را مطالعه و رعایت کنید .
معمولا تولید کننده ها تست میکنند تا ببینند کدام روش بیشتر کارشان را راه میندازد و بازده بالاتری دارد و از همون روش استفاده میکنند .
مثلا در UPS های آفلاین همیشه باتری را پر نگه میدارند و به روش استندبای همیشه ولتاژ روی باتری بوده و دائم در حالت فول قرار دارد.
ولی در بعضی موارد زمان شارژ مهم نیست از روش قطره ای شارژ استفاده میکنند تا وقتی به ولتاژ مورد نظر رسید قطع شود..
در روش سایکلیک یک حد بالا و یک حد پایین برای باتری در نظر میگیرند و هر زمان از مقدار حد پایین کمتر شد مدار روشن و با سرعت و جریان بالا باتری شارژ میشود و وقتی به حد بالا رسید قطع میشود و منتظر دشارژ باتری میماند . این سیکل روشن و خاموش شدن دائم تکرار میشود(روش سایکلیک)
مدار پیشنهادی جهت شارژ:

Schematic of Lead acid battery charge monitor circuit


بجای استفاده از ترانس سنتر تپ ( CENTER TAP) که در ایران به آن جفت 6 و ... می گویند می توانید از یک ترانس تک سر 6 ولت استفاده کنید اما بجای دو دیود از 4 دیود یا از پل بریج استفاده کنید. اگر خروجی آداپتور شما 6 ولت یک آمپر باشد، می توانید ترانس و دو دیود را بردارید و +6 ولت را بصورت مستقیم وصل کنید. اما در مورد باتری شما که 6 ولت 5 آمپر ساعت است استاندارد شارژ باتری ها 1/10 ظرفیت باتری می باشدیعنی 500 میلی آمپر یا نیم آمپر که من نقشه 1 آمپری برای شما گذاشتم.
تحلیل مدار:
در ابتدای کار، ال ای دی قرمز روشن و ال ای دی سبز خاموش است می باشد، اما با گذشت زمان شارژ و رسیدن ولتاژ باتری به بالاتر از 6.2 ولت، دیود زنر که با مقاومت 33 اهم یک وات سری و به منفی باتری وصل است بایاس مستقیم و ولتاژ مورد نیاز از طریق مقاومت 1 کیلو اهمی را برای روشن شدن ترانزیستور Q2 ایجاد و با روشن شدن این ترانزیستور کاتد ال ای دی سبز به خط منفی باتری متصل می شود، چون آند ال ای دی سبز از طریق مقاوت 820 اهم یک وات مستقیما به خط مثبت وصل است فقط در هنگام شارژ کامل روشن می شود. (خط ترسیمی قرمز که از آند دیود زنر به بیس ترانزیستور می رود مسیر ولتاژ مثبت ترانزیستور و خط ترسیمی آبی از مسیر شاسی یا گراند و عبور از امیتر ترانزیستور و ولتاژ منفی ال ای دی سبز را تامین می کند) با روشن شدن ال ای دی سبز ولتاژ بیس ترانزیستور Q1 منفی و این ترانزیستور خاموش می شود. با خاموش شدن این ترانزیستور برق مثبت از کلوکتور به امیتر این ترانزیستور قطع و باعث خاموش شدن تریستور و قطع جریان شارژ می گردد. (فول شارژ)
مقاله تهیه شده از تاپیک های انجمن تشکر ویژه از کاربران انجمن علی تحیری و protelworker
دیدگاه