سلام دوستان کسی میتونه در مورد مدار اسنابر توضیح بده و بگه تو کدوم منابع تغذیه ازش استفاده میشه و در چه مواقعی ما نیاز به اسنابر داریم. مثلا برای یه مدار boost با توان 50 وات و فرکانس 20 کیلوهرتز یا 100 کیلوهرتز لازمه؟ یا کمکی در بهبود راندمان میکنه؟
اطلاعیه
Collapse
No announcement yet.
مدار اسنابر
Collapse
X
-
پاسخ : مدار اسنابر
سلام
مدار اسنابر RC که بصورت موازی با سوییچ بسته میشه باعث کاهش تلفات سوییچ در لحظه خاموش شدن سوییچ شده همچنین ولتاژ اسپایک تولید شده رو تقریبا حذف کرده و نوسانات میرایی بوجود امده رو هم تقلیل میده.
مقاله slup100 رو از گوگل دانلود کنید.من دریافته ام که ایده های بزرگ هنگامی به ذهن راه می یابند که اراده کنیم چنین ایده هایی را داشته باشیم. "چارلز چاپلین "
-
پاسخ : مدار اسنابر
نوشته اصلی توسط boosterدر چه مواقعی ما نیاز به اسنابر داریم. مثلا برای یه مدار boost با توان 50 وات و فرکانس 20 کیلوهرتز یا 100 کیلوهرتز لازمه؟
اسنابر اگه تو همه مدارات باشه خیلی خوبه.در واقع ما به خاطر این نیاز به اسنابر پیدا نمی کنیم چون که طراحی هامون overdesign هست
مثلاً از سوئیچمون جریان 1 آمپر میگذره ولی ما میریم براش ماسفت 10 آمپر می خریم و به همین دلیل مشکلی برای سوئیچ ایجاد نمیشه.اما اگه بخوایم برای همین 1 آمپر ، سوئیچ 1.5 آمپر استفاده کنیم اونوقت اگه از اسنابر استفاده نکنیم عمر سوئیچ بسیار کم میشه.
دیدگاه
-
پاسخ : مدار اسنابر
سلام
ابتدا اون مقاله رو یه نگاهی بنداز و بعد اینکه مقدار خازن اسنابر از Q=I.t بدست میاد که Iجریان ماکزیمم سوییچ و t=Fall time سوییچه که از دیتاشیت بدست میاد.وبعد Q =C.V که V ولتاژ دوسر سوییچ در زمان خاموش بودنه. از این جا مقدار C خازن بست میاد.مقدار مقاومت هم طوری باید انتخاب بشه که در کمترین دیوتی سایکل (Ton ) خازن دشارژ بشه.من دریافته ام که ایده های بزرگ هنگامی به ذهن راه می یابند که اراده کنیم چنین ایده هایی را داشته باشیم. "چارلز چاپلین "
- تشکرها 1
دیدگاه
-
Mahdi_Vaziri
پاسخ : مدار اسنابر
اقای بوست. عموما مدارات غیر ایزوله به دلیل اینکه اندوکتانس نشتی ندارند به اسنابر هم نیازی ندارند و اگر استفاده بشه فقط توان تلف شده. در این تیپ مدارات مثلا همون بوست دو سر سوییچ دیود و خازن خروجی به خوبی اسپایکهای روی سوییچ رو دفع میکنن. فقط باید از یک خازن مرغوب موازی با خازن خروجی استفاده بشه. دیود هم هر چقدر سریعتر بهتر. ترجیها شاتکی باشه.
دیدگاه
-
پاسخ : مدار اسنابر
بسیار عالی همه جواب ها فوق العاده بود. آقای وزیری من طیق تستی که از مدارم گرفتم وقتی ماسفت روشن میشه یه پیکی رو ولتاژ درین به سورس میندازه یا همون اسپایک یعنی یه لحظه ولتاژ یه پیکی میخوره بعد میاد پایین من واسه اون پیک خواستم اسنابر بزارم که شما گفتی بهتره خازن خروجیتو خوب انتخاب کنی و دیودت شاتکی باشه یعنی با انتخاب بهینه این دو مورد اون پیک از بین میره؟ من الان دیودم شاتکیه خروجیمم یه خازن 1000 میکرو الکترولیتی و 2 تا خازن mkt با ظرفیت 6.8 میکرو فاراد اینا این حرف شمارو ارضا نمیکنه؟ در ضمن مدار من 12 ولت ورودی داره 20 ولت خروجی با جریان خروجی 4 آمپر یعنی یه مدار 80 واتبیاموز و بی آموز
دیدگاه
-
Mahdi_Vaziri
پاسخ : مدار اسنابر
آینایی که گفتی از سرشم زیاده.من با یک خازن 470 میکرو و یک 1 میکرو پولیستر این کار رو کردم. در ضمن این حرفی که میگید وقتی ماسفت روشن میشه پیک ولتاژ میاد رو درین سورس اصلا منطقی نیست. اسپایک وقتی میاد که ماسفت خاموش میشه.ولتاژ دو سر ماسفت از ولتاژ خروجی بیشتر نمیشه. دیود شاتکی سریعتر از این حرفاس که بزاره ولتاژ بالایی رو ماسفت بمونه. اون مداری که تو اون تاپیک دادم رو بستم و مدتهاست که داره بدون اسنابر کار میکنه. رو درین سورسش هم با اسکوپ دیدم کوچکترین اسپایکی نیست. شما بهتره عکس از مدارت بزاری و البته خود مداری که بستی رو هم بزاری. البته فقط طبقه قدرت کفایت میکنه. اگه اسکوپ داری از درین سورس هم یه عکسی بگیر بزار ببینم چی میاد. منطقی نیست که دیود و خازن اجازه وجود اسپایک رو بدن.
دیدگاه
-
پاسخ : مدار اسنابر
با تشکر ، اول اینکه من اشتباهمو اصلاح کنم، بله وقتی ماسفت خاموشه این اتفاق می افته. من شکل موج ولتاژ درین به سورسو گرفتم و عکسشو تو لینک های زیر گذاشتم:(این شکل موج های یک مبدل بوسته که ورودی روی 12 ولت و خروجی روی 18 ولت تنظیم شده)
در عکسهایی که در لینکهای زیر گذاشتم شکل موج آبی رنگ مربوط به ولتاژ درین-سورس و شکل موج زرد رنگ مربوط به پالس روی گیت-سورس ماسفته.
عکس 1: در این عکس دایره ی قزمز رنگ شماره 1 اسپایک(برای دوستانی که با واژه اسپایک آشنا نیستن منظورم پیک لحظه ایه که روی پالس یا ولتاژ می افته) روی درین-سورسو وقتی ماسفت خاموشه نشون میده و دایره شماره 2 اسپایکی که روی پالس گیت-سورس افتاده رو نشون میده (البته پالس گیت-سورس یه اسپایک منفیم داره که در عکس بعد نشون میدم):
http://up.toca.ir/images/cqp6nkiemjdb6ksj4nc.jpg
عکس 2: در این عکس دایره 3 بازم اسپایک درین-سورسو نشون میده و دایره 4 اسپایک منفی که نمیدونم این به خاطر چیه و شاید اصلا اسپایک درین سورسم یکی از دلایلش این باشه :
http://up.toca.ir/images/wfysyowmlgcd6u3p0mw4.jpg
عکس 3: در این عکس هم اون اسپایکها بیشتر شده چون من خازن ورودیو از مدار برداشتم :
عکس 4: این عکس زوم شده روی دو تا شکل موجه، ما یه تشدید رو هر دو نمودار می بینیم یعنی اون حالت پیک یا اسپایک به صورت تشدید یا سینوسی پدیدار میشه و رابطه تنگاتنگی با هم دارن به همین خاطر در اینجا مساله اسنابر میاد وسط تا بشه دامنه این تشدید هارو کم کرد( اگه درست نمیگم بگید):
http://up.toca.ir/images/bj7k5vaoumpxiekrk1.jpg
عکس 5: این عکس هم شکل مدار و جایگاه المانهارو نشون میده:
http://up.toca.ir/images/1jrz2a249uco0rr8l1n.jpg
حالا آقای وزیری یا بقیه دوستان اگه نظری دارید که بتونه توضیح بده این اسپایک به خاطر چیه و چجوری رفع میشه ممنون میشم. می بینید که من در خروجی و هم در ورودی خازن به مقدار کافی گذاشتم و بهتره سوالاتمو اینجوری مطرح کنم که 1- اسپایک روی درین سورس در این مدار به خاطر چیه 2 - اسپایک مثبت و منفی که روی پالس درایو ماسفت افتاده به خاطر چیه؟ 3- ارتباط این دو اسپایک چیه ( یعنی هم اسپایک روی درین-سورس و هم روی گیت-سورس)بیاموز و بی آموز
دیدگاه
-
Mahdi_Vaziri
پاسخ : مدار اسنابر
فک کنم یه بار بهت گفته بودم رو برد بورد کار نکن.
دلیل اینکه من گفتم تو خروجی در نزدیکترین نقطه به سوییچ دیود و خازن mkt رو استفاد بکن اینه که تو اون لحظه اول جریان فوقالعاده بالایی با تیزی زیادی وجود داره. خازن الکترولیت از پس دفعش بر نمیاد چون عموما هم فرکانس کاریش پایین تره هم جریان پایینتری رو تحمل میکنه. الان همون سیمی که وجود داره از ماسفت تا خازن کل اثر خازن رو از بین میبره.
به نوسان گیت اسپایک گفته نمیشه. همون بگی نوسان بهتره. به هر حال اون شکل موج بدی که روش گیته از درین داره وارد میشه و اگه ولتاژ درین درست بشه اونم درست میشه.
نکته بعدی اینکه اون سلف عمرا بتونه 80 وات بده.
تمام این نکای که گفتم برای خازن ورودی هم صدق میکنه. نمیتونی از الکترولیت تنها تو ورودی استفاده بکنی. خازن الکترولیت باید تو ورودی باشه. فاصله شم خیلی مهم نیست. البته شما خیلی دیگه دورش کردی. ولی بازم خازن MKT که تو ورودی باید بزاری باااااید نزدیکترین فاصله رو به سوییچ و سلف داشته باشه. اون سیمهایی که دارن جریان ورودی و خروجی رو به خازنها میرسونن تو فرکانس بالا مقاومتشون بیشتر از چیزی که مولتی متر نشون میده میشه.
خازن هر چی روش میاد رو دفع میکنه ولی مقاومت سیم زیاده و جلوی جریان کشی خازن رو میگیره.
فعلا موقت::: خازنهای الکترولیت بزار همونجا بمونه. ولی خازنهای mkt خروجی رو تو هوا با دیود لحیم کن (سیم نزن مستقیم قطعات رو به هم لحیم کن) و تو نزدیکترین فاصله به سوییچ لحیم کن. عملا وقتی نگاه به مدار میکنی فرقی با این حالت نداره ولی نتیجه رو که ببینی به حرفم میرسی. پس شد یه mkt ورودی تو نزدیکتریم فاصله به سوییچ و سلف. اصلا پایه خازن رو لحیم کن به پایه سلف و سوییچ. خروجی هم همینطور. خازن رو مستقیم لحیم کن به سوییچ و دیود. اینا رو انجام بده ایشالا درست میشه. نشد هم ما نمردیم که. همفکری میکنیم درت میشه.
و سوال اخر که واسه خودم هم جالب شد اینه که این چه روشیه شما استفاده میکنی؟ من تا حالا ندیدم سیگنال رو با میکرو بدن. اخه مدار بوست انالوگ بستن هم کم هزینه تره هم فیدبک دقیق داره هم ساده تره. دلیل استفاده از میکروکنترولر چیه؟ اگه میخوای به روش دیجیتال ولتاژ رو کنترول کنی راههای دیگه ای هست. عموما کنترولر رو انالوگ میبندن.
دیدگاه
-
پاسخ : مدار اسنابر
آقای وزیری خیلی ممنون که کمک کردی، چشم اینکارارو زود انجام میدم نتیجشو باز میزارم، اما اینکه چرا من از میکرو استفاده کردم : 1- قدرت کنترل روی مدار بیشتره یعنی شما فکر کن من چند نقطه از مدارو می خوام چک کنم و با میکرو بخونم مثل جریان سلف ، جریان ماسفت، جریان ورودی، خوب همه اینکارا فقط با یک سیستم کنترلی که دارای چندین خروجی و ورودیه امکان پذیره 2- شما فکر کن این مدار قدرت قراره اطلاعاتو به بیرون انتقال بده مثلا من توسط یک سیستم از بیرون با میکرو درحال تبادل اطلاعات باشم و اطلاعاتو بگیرم و از روی اون در سیستم کلی تصمیم بگیرم 3- سرعت تصمیم گیری میکرو در تغییر دیوتی سایکل سیستم بهتر از آی سی های آماده برای تولید و کنترل پالس مبدله. کلا تو دنیای امروز همه چیز با سیستم های FPGA یا همون میکروکنترلرها انجام میشهبیاموز و بی آموز
دیدگاه
-
Mahdi_Vaziri
پاسخ : مدار اسنابر
چه استدلال جالبی!!! هزاران دستگاه سوییچینگ هست که داره با پروسسور کنترل میشه و دیوتی سایکل رو میکرو کنترل نمیکنه. با میکرو اطلاعاتو خوندن درسته. ولی اینکه گفتی میکرو سرعت تصمیم گیری بالاتری داره و دیگه جای بحث نداره که اشتباه فکر میکنی. فقط در صورتی که fpga داشته باشی تازه میتونی کنترولر رو با انالوک مقایسه بکنی. مدار انالوک هم قابلیت اطمینان بالاتری داره هم سرعت و هم دقت بشتر. من این روش رو گاها به کار میبرم. یعنی مدار رو کاملا انالوگ میسازم بعد با میکرو اطلاعات رو میخونم و اگر هم بخوام کنترلی رو مدار داشته باشم بازم با میکرو به مدار انالوگم فرمان میدم و تنظیم دقیق دیوتی سایکل رو به مدار انالوگ و فیدبک میسپارم. یعنی یه جورایی با میکرو فیدبک رو دستکاری میکنم دیگه.
حالا شما فرض کن میکرو به هر دلیلی هنگ بکنه. تو مدار بوست سریع سوییچ میسوزه. واچداگ هم به دادت نمیرسه. چن تا میکرو ریست بشه و خودشو جمع و جور بکنه سوییچ سوخته. من دزد دست میکرو نمیسپارم. چه برسه کار به این مهمی رو!!!
دیدگاه
-
پاسخ : مدار اسنابر
سلام
یکی از مهمترین کاربردهای اسنابر حذف تلفات سوییچ در زمان خاموشی است.(Eoff).این کار به سوییچ کمک میکنه تا تلفات سوییچینگ بسیار کم بشه وبا دمای کمتر و فرکانس بیشتری بتونه کار کنه.
www.onsemi.com/pub_link/Collateral/SMPSRM-D.PDF
من دریافته ام که ایده های بزرگ هنگامی به ذهن راه می یابند که اراده کنیم چنین ایده هایی را داشته باشیم. "چارلز چاپلین "
دیدگاه
دیدگاه