اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

استفاده از رله یا قطعات نیمه هادی برای قطع و وصل کردن جریان

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

استفاده از رله یا قطعات نیمه هادی برای قطع و وصل کردن جریان

سلام
    میخواستم بدونم برای قطع و وصل کردن جریان مثلا چند تا لامپ (جریان خیلی بالا نیست شاید 2 آمپر یا 3) برای اینکه سیستم برای همیشه و دائما و مطمئن کار کنه استفاده از رله بهتره یا قطعات نیمه هادی مثل تریاک و SSR و ... ؟
    اینجا بحث حجم و فضای اشغال شده تو اولویته و خیلی مهمه همینطور بحث هزینه.

به نظر میاد SSR ها کمی گرون باشند. البته سایت های خارجی رو دیدم. تو بازار داخل خبر ندارم که اصلا چه مدل و اندازه با چه جریان و قیمتی موجوده. کسی میدونه؟
    البته میدونم SSR همون OptoTriac + Triac هستش ولی خب اگه جمع و جور تر باشه و پک شده باشه احتمالا در نهایت کار بهتر درمیاد از حالت discrete ش که میشه همون OptoTriac + Triac .
    در مورد رله هم خب مزیت ش هزینه و ساده بودن و حتی تو مواردی از نظر حجم هم کوچیکتر در میاد. ولی خب بحث نویز و سر و صدا و مهمترین مشکلش طول عمرش هستش که فکر نکنم بشه خیلی باهاش سوییچ کرد برای مدت طولانی و دائما. درسته ؟
    به علاوه چون جا کمه اگه نویز رله مشکلی ایجاد کنه کنترلر که نزدیکش هم هست مشکل پیدا میکنه و همه چی به هم میریزه.

از طرفی با این فضای جعبه هم فکر نکنم بشه هیت سینک برای تریاک گذاشت. هر چند جریان خیلی بالا نیست. محض اطمینان میگم.
    اینکه سیستم مشکل پیدا نکنه و دائما کار کنه و مشکل ایجاد نکنه خیلی مهمه.

داشت یادم میرفت. برای یه کاربرد چند گانه ممکنه دو بخوام یه کلید مکانیکی مخصوص (که از نظر عملکرد مثل کلید های معمولی هستش) رو با این مجموعه که میخوام بسازم موازی کنم به نحوی که از هر دو طریق بشه جریان برق رو قطع و وصل کرد. اینطوری اگه تریاک بزارم و یک دفعه ای دوسرش رو توسط اون کلید اتصال کوتاه کنم تریاک نمیسوزه؟

یعنی یه موقعیت معمولی نیست که بخوام مثلا یه موتوری چیزی رو کنترل کنم و هیچ محدودیتی نباشه. در اون صورت میدونستم چی استفاده کنم و مزاحم دوستان نمیشدم.

دوستان نظری ندارند؟

پاسخ : استفاده از رله یا قطعات نیمه هادی برای قطع و وصل کردن جریان

نوشته اصلی توسط kasper
    سلام
    میخواستم بدونم برای قطع و وصل کردن جریان مثلا چند تا لامپ (جریان خیلی بالا نیست شاید 2 آمپر یا 3) برای اینکه سیستم برای همیشه و دائما و مطمئن کار کنه استفاده از رله بهتره یا قطعات نیمه هادی مثل تریاک و SSR و ... ؟
    اینجا بحث حجم و فضای اشغال شده تو اولویته و خیلی مهمه همینطور بحث هزینه.

به نظر میاد SSR ها کمی گرون باشند. البته سایت های خارجی رو دیدم. تو بازار داخل خبر ندارم که اصلا چه مدل و اندازه با چه جریان و قیمتی موجوده. کسی میدونه؟
    البته میدونم SSR همون OptoTriac + Triac هستش ولی خب اگه جمع و جور تر باشه و پک شده باشه احتمالا در نهایت کار بهتر درمیاد از حالت discrete ش که میشه همون OptoTriac + Triac .
    در مورد رله هم خب مزیت ش هزینه و ساده بودن و حتی تو مواردی از نظر حجم هم کوچیکتر در میاد. ولی خب بحث نویز و سر و صدا و مهمترین مشکلش طول عمرش هستش که فکر نکنم بشه خیلی باهاش سوییچ کرد برای مدت طولانی و دائما. درسته ؟
    به علاوه چون جا کمه اگه نویز رله مشکلی ایجاد کنه کنترلر که نزدیکش هم هست مشکل پیدا میکنه و همه چی به هم میریزه.

از طرفی با این فضای جعبه هم فکر نکنم بشه هیت سینک برای تریاک گذاشت. هر چند جریان خیلی بالا نیست. محض اطمینان میگم.
    اینکه سیستم مشکل پیدا نکنه و دائما کار کنه و مشکل ایجاد نکنه خیلی مهمه.

داشت یادم میرفت. برای یه کاربرد چند گانه ممکنه دو بخوام یه کلید مکانیکی مخصوص (که از نظر عملکرد مثل کلید های معمولی هستش) رو با این مجموعه که میخوام بسازم موازی کنم به نحوی که از هر دو طریق بشه جریان برق رو قطع و وصل کرد. اینطوری اگه تریاک بزارم و یک دفعه ای دوسرش رو توسط اون کلید اتصال کوتاه کنم تریاک نمیسوزه؟

یعنی یه موقعیت معمولی نیست که بخوام مثلا یه موتوری چیزی رو کنترل کنم و هیچ محدودیتی نباشه. در اون صورت میدونستم چی استفاده کنم و مزاحم دوستان نمیشدم.

دوستان نظری ندارند؟
    سلام
    شما که ماشالا همه چیز رو خودتون فرمودید، دیگه چیزی نموند برای توضیح!!
    توصیه ی من استفاده از المان های نیمه هادی به جای سیستم های الکترومکانیکی هست. ینی ترایاک...
    SSR که یه بار من قیمت کردم، یه 2A حدود 100 تومن بود. SSR بیشتر جنبه ی صنعتی داره و خب در صنعت این پول ها کاملاً توجیه داره..!
    اگر می خواید کلید به سیستم اضافه کنید، مشکلی در موازی کردن نیست. ولی بهتره از کلید های تبدیل استفاده کنید در صورت استفاده از اون، برق ورودی به مدار ترایاک قطع بشه.
    یک ترایاک 16A با شماره ی BT139 نیازتون به هیت سینک رو برطرف می کنه.
    برای مدار فرمانش چه برنامه ای دارید؟ ینی چطوری می خواید روشن و خاموش بشه؟ مسلماً یه سناریو باید براش در نظر داشته باشید!!
    *** یا راهی خواهم یافت، یا راهی خواهم ساخت ... ***

دیدگاه

ممنون
      آره حدس میزدم SSR گرون باشه و به کار من نیاد
      فکر میکنم همین Triac رو بچسبم بهتره. چون شاید یه وقت بحث کنترل توان و اینام پیش بیاد دیگه اونجا خیالم راحته از سخت افزار که نیاز به تغییر نداره.
      آهان یعنی هر چی جریان تریاک رو بیشتر بگیری کمتر به مشکل گرما بر میخوری؟
      در مورد کلید تبدیل متوجه منظورتون نشدم . کلید تبدیل یعنی همین 3 کنتاکته ها دیگه؟ یعنی مسیر جریان تریاک رو از بین اون دو تا کنتاکت که به صورت دیفالت به هم متصل اند بگذرونم؟ درست متوجه شدم؟
      مدار فرمان هم خب یکی از همین MOC304x ها که Zero Crossing داره میزارم دیگه. کافیه؟
      فقط تا اونجا که یادمه برای اینکه تریاک دائم کار کنه (به عنوان یه سوییچ نه کنترل توان) یادمه نباید به گیتش همینطوری یه جریان دائم میدادیم وگرنه طول عمر قطعه میومد پایین، درسته؟ باید از خروجی میکرو پالس تهیه کنم بدم بهش درسته؟

دیدگاه

نوشته اصلی توسط kasper
        ممنون
        آره حدس میزدم SSR گرون باشه و به کار من نیاد
        فکر میکنم همین Triac رو بچسبم بهتره. چون شاید یه وقت بحث کنترل توان و اینام پیش بیاد دیگه اونجا خیالم راحته از سخت افزار که نیاز به تغییر نداره.
        آهان یعنی هر چی جریان تریاک رو بیشتر بگیری کمتر به مشکل گرما بر میخوری؟
        در مورد کلید تبدیل متوجه منظورتون نشدم . کلید تبدیل یعنی همین 3 کنتاکته ها دیگه؟ یعنی مسیر جریان تریاک رو از بین اون دو تا کنتاکت که به صورت دیفالت به هم متصل اند بگذرونم؟ درست متوجه شدم؟
        مدار فرمان هم خب یکی از همین MOC304x ها که Zero Crossing داره میزارم دیگه. کافیه؟
        فقط تا اونجا که یادمه برای اینکه تریاک دائم کار کنه (به عنوان یه سوییچ نه کنترل توان) یادمه نباید به گیتش همینطوری یه جریان دائم میدادیم وگرنه طول عمر قطعه میومد پایین، درسته؟ باید از خروجی میکرو پالس تهیه کنم بدم بهش درسته؟
        جریان 2 تا 3 آمپری در یک ترایاک 16 آمپری گرمایی تولید نمیکنه که نیاز به هیت سینک داشته باشه..
        در مورد کلید تبدیل.. مثل یک رله عمل می کنه! ینی یک ورودی و دو خروجی قابل انتخاب. وقتی شما کلید رو در مسیر فاز قرار می دید، با تغییر وضعیت کلید میشه مسیر فاز رو بین دو حالت مستقیم یا کنترل شونده با ترایاک تعیین کرد. (در مورد کلید های تبدیل مطالعه بفرمایید.)
        منظورم از مدار فرمان اینه که می خواید کنترل دستی انجام بدید یا به صورت اتوماتیک و با کمک میکروکنترلر؟
        برای درایو ترایاک درایورهای مخصوص وجود داره. مثلاً MOC306X برای درایو ترایاک با Zero Cross به صورت سوییچ مناسب هست. خود درایور، درایو گیت رو انجام میده و نیازی نیست میکرو پالس تولید کنه.

دیدگاه

ممنون
          یعنی چی خود درایور درایو گیت رو انجام میده؟
          یعنی میکرو یه یک منطقی بده به درایور اونور خود درایور پالس تحویل گیت تریاک میده؟

دیدگاه

نوشته اصلی توسط kasper
            ممنون
            یعنی چی خود درایور درایو گیت رو انجام میده؟
            یعنی میکرو یه یک منطقی بده به درایور اونور خود درایور پالس تحویل گیت تریاک میده؟
            زدی تو خال
            دقیقاً منظورم همینه..
            راحته، نه؟ :smile:

دیدگاه

نوشته اصلی توسط K1.IEEE
              زدی تو خال
              دقیقاً منظورم همینه..
              راحته، نه؟ :smile:
              آخه من مثلا MOC3041 رو تا اونجا که یادمه بهش پالس میدادیم اصلا تو مدار دیتاشیتش اومده بود یه NAND ی چیزی گذاشته بود قبل درایور فکر کنم به این منظور که سیگنال تحریکتون رو باید با یه پالس ای، NAND یا AND بکنید. نمیدونم شایدم وظیفه اون NAND چیز دیگه بود!

دیدگاه

نوشته اصلی توسط kasper
                آخه من مثلا MOC3041 رو تا اونجا که یادمه بهش پالس میدادیم اصلا تو مدار دیتاشیتش اومده بود یه NAND ی چیزی گذاشته بود قبل درایور فکر کنم به این منظور که سیگنال تحریکتون رو باید با یه پالس ای، NAND یا AND بکنید. نمیدونم شایدم وظیفه اون NAND چیز دیگه بود!
                شما از جای همون NAND به میکروکنترلر وصل کنید. منظور شماتیک این بوده که مثلاً وقتی چند شرط محقق شد، خروجی NAND صفر میشه و اپتوترایاک تحریک میشه.
                اصلاً کار ZeroCross همینه که مدتی پس از هر Zero، پالس آتش رو به گیت ترایاک اعمال می کنه.

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                X