اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

مدارهای سوئیچینگ سرعت بالای 220 ولت

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : مدارهای سوئیچینگ سرعت بالای 220 ولت

مگه می خوای ویکیپدیا درست کنی؟ اول از تریاک شروع می کنیم و دفعه های بعد می ریم سراغ سنگینترش. (البته اگه با سوختش یه شیره ی ناب بسازی بی نیاز از همه چیز میشی:agree

نیازی به نگاه عمیق به این قطعه ی منحصر به فرد الکترونیکی نداریم و گذرا کاربدهاشو بررسی می کنیم.
    همه می دونیم تریاک رو میشه با تزریق یک جریان کوچیک به گیت روشن کرد اگر ولتاژی دو سر آند-کاتد باشه. و روشن می مونه تا ولتاژ آند- کاتد به صفر برسه. از همین جمله به مزایا و معایب تریاک پی می بریم. یعنی خیلی خوبه که با یه پالس جریان روشن میشه اما بده که نمیشه هر وقت خواستیم خاموشش کنیم.
    همین عیب باعث شده تریاک فقط برای مدارات ac استفاده بشه و در مدارات dc ازش خبری نیست.

بنابراین وقتی از برق شهر استفاده می کنیم وقتی ولتاژ به صفر میرسه تریاک خاموش میشه و باید در سیکل بعدی مجددا روشنش کنیم. نتیجه اینکه مدار درایو یک تریاک باید با برق شهر سنکرون باشه. مثلا اگه به تریاک در زمانی که برق شهر صفره جریان گیت بدید اصلا روشن نمیشه. بنابراین سریعترین سرعت قطع و وصل تریاک 100 هرتز خواهد بود و برای سرعت های بالاتر نمی تونیم از برق شهر یا تریاک استفاده کنیم.

برای قطع و وصل یه شر برقی ما می خواهیم تریاک همیشه روشن باشه یا همیشه خاموش و نیازی به کنترل فاز آتش نداریم. یعنی نمی خواهیم تریاک سینوسی برق شهر را برش بزند. پس ساده ترین راه قرار دادن یک مقاومت بین آند و گیت است تا در هر سیکل تریاک خودش روشن شود.

چون میکرو دست ندارد تا این مقاومت را بین آند و گیت قرار دهد مجبوریم یک قطعه ی واسط بنام اپتو تریاک درایور استفاده کنیم که در واقع خودش یک تریاک کوچک است ولی بجای تزریق جریان گیتش با نور تحریک می شود. اپتوتریاک درایورهای معروف خانواده ی MOC30xxآ‌ هستند.

فکر می کنم این فک زدن ها تکراریه و خودتون همه ی اینها رو می شناسید!

با عرض پوزش خدمت دایی های عزیزم تا اطلاع ثانوی به اینترنت دسترسی ندارم.

دیدگاه

ممنون. یه چیزایی بلد بودم .
      احتمالا یه چیزی شبیه این شکلی که گذاشتمه دیگه .
      فقط من هنوز نمی تونم تشخیص بدم که کجا باید از تریاک استفاده کرد و کجا از رله ( البته برای زمانی که سرعت سوئیچینگ پایینه و البته خروجی 220 ولته .)
      فایل های پیوست شده

دیدگاه

فرق رله و تریاک کمی تجربیه.

مثلا اگه خروجی تریاک اتصال کوتاه بشه درجا می سوزه حتی اگه فیوز سریع بگذاری. اما رله به این آسونی چیزیش نمیشه.

یا برای کنترل دما. رله ی بیچاره زود برباد میره اما تریاک تا عمرما باقیست عمر می کنه.

با تریاک می تونی برای کنترل خطی دما دیجیتال سایکل کنترل(اسمیه که خودم گذاشتم) انجام بدی اما با رله اصلا نمیشه.

با تریاک میتونی توسط کنترل فاز ولتاژ متغر بسازی با رله نمی تونی.

به هر حال باتریاک تا فرکان 100 هرتز مشکلی نداری اما فرکانس بالاتر باید بری سراغ ماسفت و IGBT

با ایندو حتی میشه ac رو هم سوئیچ کنی اگه بزاریشون وسط یه پل دیود

دیدگاه

خیلی عالی بود . حسابی ممنون.

حالا اگه فرکانس سوئیچینگ بالاتر بره چه مداری پیشنهاد می کنی ؟ من تا حالا با HGBT کار نکردم. میشه یه شماتیک بذاری و البته یه شماره از IGBT هم بدی که برم و بخرم ؟ این بار فرض کن می خوام یه خروجی 220 ولت را با سرعت بالاتری از نوسانات برق شهر سوئیچ کنم.

•••••••&bull ;

نوشته اصلی توسط ahmadmn
          با تریاک می تونی برای کنترل خطی دما دیجیتال سایکل کنترل(اسمیه که خودم گذاشتم) انجام بدی اما با رله اصلا نمیشه.
          کنترل خطی ؟؟؟ چجوری؟

یه مرجع مناسب پیدا میشه که زیاد درگیر تئوری و شکل موجها نشده باشه و یه کم به مدارات عملی پرداخته باشه ؟ اینجوری شاید از دستم راحت شی .

دیدگاه

سلام
            جناب ahmadmn دستتون درد نکنه خیلی جالب توضیح میدید.
            فکر می کنم این فک زدن ها تکراریه و خودتون همه ی اینها رو می شناسید!
            من هم این موجودات رو می شناسم ولی توضیحات شما یه چیزه دیگست.من فقط یه مشت تئوری از درس الکترونیک صنعتی یادم مونده.یعنی از استاد که چیز خاصی یاد نگرفتم(مثل 90درصد درسایی که پاس کردم!!) یه کم کتاب رشید رو می خوندم.
            پس اگه امکانش هست و هنوز جای بحث داره لطفا ادامه بدید. :smile:

دیدگاه

دیدگاه

مرجع اونقدر هست که غیر قابل شمارشه. البته نه فارسی
                راجع به کنترل خطی هم که من ازش بسیار سود بردم :

از وقتی میکروها باب شدن نوعی کنترل ساده و بسیار کنترل هیترها رایج شد. هرچند تابحال کسی رو در ایران ندیدم استفاده کنه اما فرنگی ها بسیار از این روش استفاده کردند. در این روش ما برق شهر رو که در یک ثانیه 100 سیکل توان داره تحت کنترل میکرو قرار می دیم با یک تریاک.
                میکرو طریق یک مقایسه کننده ای که داخلش داره با برق شهر سنکرون میشه. برای اینکه 1 درصد توان به بار بدیم یک سیکل تریاک را روشن می کنیو. برای 2 درصد دو سیکل و ....
                مزیت این روش:
                تریاک در نزدیک صفر ولت روشن میشه پس نویز و هامونیک حداقل میشه
                کنترل کاملا خطیه
                عمر تریاک زیادتره
                کنترل کاملا دیجیتاله

این روش جای روش قدیمی کنترل زاویه آتش رو که معایب زیادی داشت گرفته و هنوز بعد از 17 سال هیچکدوم از تریاک هاش نسوخته.

دیدگاه

من این نقشه ای رو که گذاشتی بررسی کردم . چند تا سوال:
                  1. TLP250 به عنوان درایور گیت ماسفت استفاده میشه. چرا دو تا خروجی داره . تو دیتاشیتش هر دو پایه از داخل به هم وصل شده .
                  2. تو خروجی IRFP460 یک پل قرار داده شده . چرا ؟ آمپر این پل باید بر اساس بار باشه دیگه . نه؟

دیدگاه

علت این دو خروجی رو جایی ندیدم اما گمانم به دلیل میره: یکی سازگاری با نسخه های قبلی . دوم شرایط طراحی ریزتراشه که گاهی سازنده ی تراشه رو مجبور به اینکار می کنه. مثل وقتی که شما دارید PCB آ‌می کشید و بجای کانکتور 2 پین 3 پین می زارید.
                    پل دیو برای اینکه شما بتونید جریان ac رو قطع و وصل کنید. دیودها سرعت بالا هستند و باید جریان متوسط هر کدوم از جریان بار بیشتر باشه. اینجا پر دیوده : http://www.javanelec.com/diode.htm

مثلا دیود BYT12-1000 خوبه

دیدگاه

بسیار ممنون از اقا حامد واقا احمد که بسیار عالی توضیح میدن .
                      :applause: :applause: :applause:
                      دوستان اگه امکان داره در مورد کنترل شیر برقی های تدریجی ونحوه صحیح کنترل انها ومدار واسط انها با میکرو توضیح بدن
                      با سپاس مجدد
                      success needs a powerful start

دیدگاه

نوشته اصلی توسط rezanayebipour
                        بسیار ممنون از اقا حامد واقا احمد که بسیار عالی توضیح میدن .
                        :applause: :applause: :applause:
                        دوستان اگه امکان داره در مورد کنترل شیر برقی های تدریجی ونحوه صحیح کنترل انها ومدار واسط انها با میکرو توضیح بدن
                        با سپاس مجدد
                        رضا جان
                        شیرهای تدریجی بسیار متنوعند که شاید خودشون و درایواشون در این مقال نگنجه
                        در هر حال
                        1- شیرهای موتوری: ساده ترین شیرهای تدریجی هستند که بجای دست برای چرخاندن از موتور در آنها استفلده شده و خود دو نوع کند و سریع دارند. در نوع کند موتور چپ و راست میشه و با فیدبک از زاویه ی چرخش موتور توسط انکودر یا پتانسیومتر کنترلر متوجه می شود کی موتور را قطع و کی موتور را وصل کند. در نوع سریع از سرووموتور و سروودرایو بهره می گیریم. فیدبک زاویه هم با درایو سروو بسته می شود.
                        از شیرهای موتوری در تاسیسات بزرگ و نفت و گاز فراوان استفاده میشه و از سایز 1 اینچ تا ... با چشم من دیده شده.
                        امروزه جاشونو به شیرهای کنترل دادند و فقط برای باز و بسته کردن شیر بکار می رن نه کنترل طی اون.
                        سالها پیش یک مدل سرروشو ساختم اما یکسال بیشتر کار نکرد.

2- شیر کنترل: این اسم را گذاشتم چون اسمش واقعا همینه. تو نفت و گاز بهش میگن Control Valve و پیشوند و پسوندی بهش اضافه نمی کنند. اما این شیرها معمولا به شیرهایی اطلاق میشه که کنترل پنوماتیکی دارند. هزاران عدد از اینها الان در نفت و گاز و پتروشیمی کار می کنند و جزو مهمترین عناصر کنترلی هستند. اگه فشار گاز خونه ی شما کم بشه مشکل از یکی از اینهاست. تقریبا در هر کاری به درد می خورند. در این شیرها فشار هوا باعث باز و بسته شدن شیر میشه. یک دیافراگم فلزی که با فشار هوا حرکت می کنه و به میله ی مرکزی شیر فشار میاره . یک کنترل کننده ی فشار الکترونیکی این فشار هوا رو کم و زیاد می کنه بهش میگن I/P

3- اسپول ولوها: شیرهایی هستند که در فشارهای بالا برای پاور هیدرولیک بکار میرن. اگه خطی باشند بهشون پروپورشنال ولو می گن. اگه خطی و سرعت بالا باشند بهشون سروو ولو میگن. برای کنترل جکهای هیدرولیک استفاده می شن. معمولا با جریان صفر تا 3 آمپر در 24 ولت تحریک می شن و باید از PWMآ‌و ماسفت برای درایوشون استفاده کنید . البته سروو ولوها که بسیار هم گران (حدود 5 میلیون) هستند معمولا با جریانهای پایین حدود 10 میلی آمپر کار می کنند که مستقیم میشه اونها رو با PWM میکرو یا یک D/A درایو کرد. این شیرهای سروو شاهکارند و شما باورتان نمی شود با تغییر چند میلی آمپر چندین تن نیرو را در سیطره ی خود دارید.

فکر کنم باز هم زیادی فک زدم

آخه دوستان خوبم اگه اینجوری ادامه بدیم که باید بشینیم کتاب بنویسیم. البته بیشتر اینها خاطرات این ناچیزند و ممکن است خطاهایی هم داشته باشند.

به نظرم اصلا این چیزها را ول کنید. بروید جایی حتی مجانی یک پروژه بگیرید. پروژه که تمام شد شما خودتا می بینید چقدر اطلاعاتتان قبل پروژه کم بود.

من از همون بچگی کله خر بودم و مهم نبود کاری را بلدم یا نه. کار را می گرفتم و لابلای اون یاد می گرفتم. بعضی مواقع هم پدر صاحبکار را درآوردم.

چند باری دلم برای صاحبکاران سوخت اما وقتی فهمیدم بعد از من کسی که براشون کار کرد چه بلایی سرشون آورد و پول را گرفت و آنچه داد خنده آور بود.

مثلا: من به یه شرکت تاسیساتی هر PLCآ‌ های ساخت خودمو 600 می فروختم. یکدفعه دیگه ازم نخریدند. جاسوسان خبر دادند از کس دیگری قرار است 100 بخرند.
                        برایم جالب بود و می خواستم حتما این آقا را ببینم و حتی شاگردش شوم. این استاد گرام برای طراحی اولیه از اونها 2 میلیون پیش گرفته بود.

بعد از چند ماه یک فایل پروتئوس برایشان آورد و با خوشحالی به رئیس شرکت گفت جواب میده. و اونها با تعجب دیدند داخل کامپیوتر یک چیزهایی چشمک می زند.
                        و دیگز او را ندیدند.

پس اصلا نترسید چون 100 درصد از اون استاد بزرگ لایقترید.

4-

دیدگاه

بابت توضیحاتت بازم ممنون.
                          حالا که بحث شیر برقی پیش اومد کلی سوال اومد تو ذهنم. :mrgreen:
                          اما از اونجایی که قرار نیست کتاب بنویسی( :redface: ) پس برای هر مبحثی که اینقدر قشنگ توضیح میدی یکی دو تا منبع خوب ( فارسی انگلیسی چینی!! ) معرفی کن تا ما بریم بخونیم و کمتر بپرسیم.

ولی یه سوال کوچیک . یه شیر برقس می خوام کمتر از 1/4 اینچ و تا حد امکان ارزون . فقط سویچ کنه . کجا می تونم یه لیستی از انواع شیر برقی و مشخصاتشون پیدا کنم ؟

دیدگاه

دلم نیومد به یه تشکر بسنده کنم توضیحات شما کاملا واضح و کامله ، انشالله که از تجربیات شما بتونیم بیشتر بهره ببریم :applause: :applause: :applause: :applause: :applause: :applause: :job: :job:
                            کمتر به سایت میام .....

دیدگاه

اصل کار رو نگفتی!!! چی قراره از شیر عبور کنه

شیرهای برقی دو نوعند. پایلوت دار و معمولی

تقریبا 99 درصد شیرهای برقی دنیا پایلوت دار هستند. یعنی فشار سیال باعث بسته شدنشون میشه نه نیروی بوبین. بنابراین بوبینهای کوچیک دارن.
                              اما مصرف کنندگان و فروشندگان کمتر به این نکته توجه می کنند. و برای کاربردهای پیچیده ی سیالاتی که فشار در دوطرف شیر تغییر می کنه مناسب نیستند.

در شیرهای معمولی که کمیابندترند، نیروی بوبین مستقیما باعث بسته شدن شیر میشه. بوبین این شیرها بسیار بزرگه.

ارزونترین شیر برقی که تو بازار هست شیرهای پلاستیکی ماشینهای لباسشوییه که سه چهار هزارتومنه و 220 ولته. از این شیرها سالها پیش توی اتوماتیک کردن شیر خونه وقتی دستتو جلو می بری استفاده کردم . بسیار خوب کار می کنند. و تعمیرکارای ماشین لباسشویی دارنش. شیرش 1/2 بود.

فروشگاه الکترو ستاره تو لاله زار (تلفن: 33911893) تقریبا همه نوع شیر برقی داره. سایز 1/4 هم با بوبین بزرگ ازش خریدم 8 تومن چند سال پیش.

راجع به مرجع هم باید بگم من کتابی نخوندم ئ بیشتر تجربه ی عملی بوده و اینترنت. هر شرکتی خارجی که کالایی می فروشه یه اطلاعاتی راجع به کالاش داره به نام Application note

معمولا این Application note ها بهترین مرجع یادگیری اند. جالبه که بعضی از اینها تو سرچ گوگل قابل پیدا کردن نیستند و باید از طریق سایت اون شرکت بهشون دست پیدا کنی.

دیدگاه

آره یادم رفت بگم برای چی می خوام .می خوام از توش آب عبور کنه . یه چیزی شبیه کارواش با کلی تفاوت ( چی گفتم ).
                                و البته در مرحله بعد رنگ ( فعلا این زیاد تو اولویت نیست)

من هدفم اینه که هر وقت خودم فرمان دادم بسته یا باز بشه .
                                برام یه کم عجیبه ؟ شیرهایی رو که تا حالا دیدم مثلا از یه PLC و یا یک درایور فرمان می گرفتند . نمی دونستم بر اثر اختلاف فشار خودشون تغییر وضعیت میدن. برام یه سوال پیش اومد اکثر شیرها برای جایی استفاده میشند که تفاوت فشار بین دو طرفشون زیاده . حالا چجوری میشه اختلاف فشاروجود داشته باشه و شیر همچنان باز بمونه .

در مورد سیرهای ماشین لباس شویی خیلی ها همین پیشنهادو کردند .

و در مورد Application Note کاملا موافقم . اکثر مواقع نمیشه اونا رو تو موتورهای جستجو پیدا کرد .

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X