اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

مشکل در راه اندازی کنتاکتور 220 ولت بوسیله رله 12ولت توسط ترانزیستور

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

مشکل در راه اندازی کنتاکتور 220 ولت بوسیله رله 12ولت توسط ترانزیستور

سلام
    میخوام یه کنتاکتور 220 رو به کمک یه رله 12 ولت راه اندازی کنم که این رله خودش توسط ترانزیستور تحریک بشه.
    مدار تا زمانی که برق 220 ولت رو از رله عبور ندادم درست کار میکنه اما وقتی که 220 رو به کنتاکتور متصل می کنم رله قدرتش کم میشه و قطع و وصل میشهو
    اگر کسی کمکم کنه ممنون میشم

پاسخ : مشکل در راه اندازی کنتاکتور 220 ولت بوسیله رله 12ولت توسط ترانزیستور

میشه بیشتر توضیح بدی که تغذیه ترانزیستور رو چه طوری تامین کردی؟از ترانس استفاده نکردی؟معمولا اگر تغذیه بدون استفاده از ترانس باشه و فقط با خازن و زنر ترانزیستور را تغذیه کرده باشی این مشکل پیش میاد

دیدگاه

برای راه اندازی ترانزیستور از خروجی pt2272 استفاده کردم که 5 ولت هست و سر راه اون یه مقاومت 10k گذاشتم.تغذیه رله از یه منبع 12 ولتی هستش. که یه سرش به بوبین وصل شده. سر دیگه بوبین هم به کلکتور ترانزیستور.خودم احتمال میدم که مشکل از ترانزیستور باشه چون bc337 هست و احتمالا جریان کشی ضعیفی داره.
      این رو هم بگم که وقتی کنتاکتور رو از مدار جدا می کنم مدار خیلی درست کار میکنه اما همین که وارد مدار میشه رله تند تند قطع و وصل میشه
      از خازن و زنر کجا باید استفاده کنم؟ چه اندازه ای باید داشته باشن؟

دیدگاه

نوشته اصلی توسط h_r_67
        برای راه اندازی ترانزیستور از خروجی pt2272 استفاده کردم که 5 ولت هست و سر راه اون یه مقاومت 10k گذاشتم.تغذیه رله از یه منبع 12 ولتی هستش. که یه سرش به بوبین وصل شده. سر دیگه بوبین هم به کلکتور ترانزیستور.خودم احتمال میدم که مشکل از ترانزیستور باشه چون bc337 هست و احتمالا جریان کشی ضعیفی داره.
        این رو هم بگم که وقتی کنتاکتور رو از مدار جدا می کنم مدار خیلی درست کار میکنه اما همین که وارد مدار میشه رله تند تند قطع و وصل میشه
        از خازن و زنر کجا باید استفاده کنم؟ چه اندازه ای باید داشته باشن؟
        لطفا" یه عکس از مدارتون بزارین

دیدگاه

با سلام
          به نظر من اتفاقی که میفوته اینه که ، کنتاکتهای رله مثل یه سلف عمل میکننن و وقتی که جریان از اون ها میخواد عبور کنه با افزایش جریان میوخواد مخالفت کنه که این نیروی باعث جدا شدن کنتاکت ها از هم میشه و چون کویل رله درایو شده ، میدان ناشی از اون نیروی مخالف رو ایجاد میکنه و دوباره کنتاکتها به هم متصل میشن و ...

اما برای رفع این مشکل باید یه نیروی مخالف نیوری فوق الذکر ایجاد کنیم ، این نیرو چیزی نیست جز نیروی ناشی از میدان حاصله از کویل که این میدان رابطه مستقیم با جریان عبوری با کویل رله داره پس باید جریان کویل به قدر کافی تا جایی که امکانش هست زیاد باشه ، خوب این جریان کویل توسط ترانزیستور تامین میشه باید ببینیم که جریان عبوری از ترانزیستور مناسب هست یا خیر !

خوب همنطور که میدونید ترانزیستور سه ناحیه عملکردی داره که ناحیه ای که برای انجام عمل سوئیچ پیشنهاد میشه ناحیه اشباع هست ، توی این ناحیه (برای یک ترانزیستور NPN) بیس امیتر تو بایاس موافق و کلکتور بیس هم باید در بایاس مخالف باشه

طبق دیتا شیت این مشخصات ترانزیستور BC337 توی دمای 25 درجه سانتی گراد :

از طرفی هم اونطور که من فهمیدم و مطابق تست های اندازه گیری که روی رله های مختلف 5 ولتی داشتم ، مقاومت کویل رله چیزی حدود 70 اهم هست

خوب توی ساده ترین شکل از درایو رله میشه به مدار زیر اشاره کرد :

=============محاسبه محدوده مجاز برای R1 برای اینکه Q1 در ناحیه اشباع بمونه ==========

شروط اینکه ترانزیستور در ناحیه اشباع کار کنه :

1. 2 .1= ( VBE > VBE ( on

2. VBC > 0

3. VCE = VCE sat = .7

محاسبات :

VBC = VB - VC
          VB = 5 - R*IB
          VC = 5 - 70*IC
          IC =HFE *IB

فرض کنیم جریان کلکتور برابر با 100 میلی آمپر باشه
          پس طبق دیتاشیت داریم :
          HFE = 100
          پس :
          IB = 1 mA
          VC = -2 V
          و
          VB = 5 - .001*R
          از طرفی داریم :
          VBC = VB - VC > 0
          پس
          VBC = 7 - 0.001*R >0
          پس
          R<7K
          --------------------------------------------------------------------------------
          خوب حالا برای تاید محاسبات فوق بیاید ولتاژ کلکتور امیتر رو محاسبه کنیم ، از قبل میدونیم که باید از ولتاژ اشباع کمتر باشه

حالت اول :
          اگه درست فهمیده باشم شما هم از همین مدار برای درایو رله استفاده کردید و اون مقاومت 10 کیلو اهمی هم که گفتید

پس R = 10 K

با انجام محاسبات داریم :
          IC = 38 mA , VCE = 2.34 V
          همونطور که میبینید ترانزیستور توی ناحیه فعال قرار میگره پس بدرد سوئیچ نمیخوره از طرفی جریان 38 میلی برای درایو رله کمه

حالت دوم :
          R = 1K

با انجام محاسبات داریم :
          IC = 228 mA , VCE = - 10.96 V
          خوب همونطور که میبنید ترانزیستور به ناحیه اشباع میره و در اینصورت VCE = VCEsat = .7 میشه

بنابراین جریان کویل میشه :

IC = 61 mA
          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

نتیجه : به نظر من مشکل از اندازه مقاومت هست اون رو 1 کیلو اهم انتخاب کنید و ببینید نتیجه کار چی میشه !؟

توجه : همیشه رله (بار) رو روی کلکتور قرار بدید وگرنه هیچ وقت ترانزیستور به اشباع نمیره ، از اونجا که تو این حالت کلکتور به تغذیه وصل میشه ، همیشه مقدار VC از VB بزرگتر میمونه .

دیدگاه

آقایmojtaba_led دستت درد نکنه.درست شد :nice:

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
            X