دوستان می خواستم بپرسک که کسی می دونه ماهیت توان راکتیو چیه؟
آیا مفهوم فیزیکی خاصی داره؟ چه جوری تولید می شه؟ و آیا مفیده یا نه؟
باسلام
1- دریک لامپ رشته ای توان برابراست با:
P=V.I
I=V/R
2-دریک موتورالقایی:
توان ظاهری:Ps=√(〖Pw〗^2+〖Pd〗^2 )= Ps=U.I
توان راکتیور: Pd=U.I.Sinφ
توان اکتیو:Pw=U.I.Cosφ
توان اکتیو:توان مفیدی که مورد نیازاست وبرای مثال دریک لامپ رشته ای ایجادنورمیکند
توان راکتیو:توانی است که ما نیاز نداریم اما درمصارف موتورهایی القایی بخاطر وجود امپدانس یا مقاومت ظاهری وجوددارد
امپدانس(مقاومت ظاهری :(Z=√(R^2+〖XL〗^2 ) 〖Tan〗^(-1) (XL/R
توضیح:
الف-درسلف جریان وولتاژ 90 درجه اختلاف دارند ودرنتیجه توان درسلف برابراست Pd=U.I.Sinφ چون در زاویه 90 درجه Cos(90)=0 وSin(90)=1
ب- درمقاومت جریان وولتاژ باهم همفازهستند یعنی اختلاف فاز صفراست درنتجه توان درمقاومت برابراست باPw=U.I.Cosφ ودرزاویه صفر Cos(0)=1 وSin(0)=0
ج- درمقاومت توان مفیدودرسلف توان غیرمفید یا راکتیور مصرف میشود
دیدمن درتوضیح توان مفیدچیست؟ یک مثال ساده برای پخت یک تخم مرغ(نیم رو)ظرفی در روی شعله قرارداده میشود وگرما فعلا فقط برای گرم کردن ظرف است(تلفات گرمایی)وقتی ظرف گرم شد روغن درظرف ریخته میشود تا روغن گرم شود(نلفات گرمایی)پس ازآنکه روغن گرم شد تخم مرغ درظرف ریخته میشود(کارمفید)
دراین مثال توان دریافتی برابربود با: تلفات گرمایی ظرف+تلفات گرمایی روغن+توان مفیدپخت تخم مرغ
هدف چه بود؟ پخت تخم مرغ یا گرم کردن ظرف و روغن،،،،معاوم است هدف پخت تخم مرغ بود،،،پس برای یک کارمفید تلفاتی هم وجود دارد.
آیاامکان کاهش تلفات وجودارد؟،،،،،،،،،بله وجودارد وخیلی مهم وحیاتی است
برای مثال،همین تخم مرغ پختن را درنظربگیریم،،اگر ظرف مقداری گرماداشت وروغن هم مایع باشد قطعا دراین مرجله ازپخت تخم مرغ انرژی گرمایی کمتری مصرف خواهدشد
دراستفاده ازموتورهای الکتریکی برای کاهش توات راکتیودریافتی از شبکه ازخازن استفاده میشود جریان و ولتاژ درخازن 90 درجه اختلاف فاز دارند وجریان درخازن وسلف دریک مدار 180 درجه اختلاف دارند واگر توان راکتیودریافتی ازسلف درمداربرابربا توان راکتیوی تولید درخازن باشد درآنصورت توان راکتیودریافتی ازشبکه صفرخواهدبود.
توضیح:.Cosφ ضریب توان مفید و.Sinφ ضریب توان راکتیواست.
موفق باشید
یادمه مدیر گروه ما میگفت که توان راکتیو تلفات حساب نمیشه بلکه فقط خط مون اشغال میکنه ....!!!
خلاصه کلام این که بنده حقیر فرمولاشو بلدم ماهیت(فیزیکی) شو درک نمیکنم .
فکر کنم مدیر گروه شما فقط فرمول حفظ کرده بود و نمراتش هم خیلی خوب بود.(شاید هم معنی تلف شدن رو نمی دونست)
شما یه خازن 10 میکرو بزن تو پریز برق ( ولتاژ بالا باشه ، نترکه) حالا جریان داره مصرف میشه ، اسم این اتلاف نیست ، شاید گرمای خاصی تولید نکنه اما اسراف که هست
همونطور که توان اکتیو توانی هست که در بارهای اهمی خالص صرف بحث های گرمایی اهمی میشه
توان راکتیو هم توانی هست که صرف ایجاد میدانهای مغناطیسی درون سلف ها میشه. بالاخره ایجاد میدانهای مغناطیسی هم انرژی میخواد. به همین خاطر هست که به دلیل ماهیت میدانهای الکترومغناطیسی و قابلیت تبدیل اونها و اصل پایداری انرژی میتونیم از خازنها برای کاهش این نوع از توان استفاده کنیم.
اگر برای بارهای اهمی خالص که انرژی داده شده به بار صرف گرمایش میشه،بتونیم کاری کنیم که گرما ایجاد شده رو تبدیل به برق کنیم کاری مشابه کاهش توان راکتیو انجام دادیم. اما خب به دلیل ماهیت موضوع اینکار خیلی شدنی نیست.
... و (بدانید) گرفتن تصمیمهاى محکم (براى رسیدن به اهداف بزرگ) با خوش گذرانى و سفرهآهاى رنگین سازگار نیست و چه بسیار که خواب شبانه تصمیمهاى محکم روز را از میان برده و تاریکیآها، خاطره همتآهاى بلند را از یادها محو کرده است. (نهجآالبلاغه، خطبه211)
امام علی (ع):کسی که به وقت یاری رهبرش در خواب باشد، با لگد دشمنش بیدار می شود (غررالحکم،ص 422)
توان راکتیو هم از همان جنس توان الکتریکی اکتیو (حاصلضرب v.i) بوده اما آن بخشی از توان بار است که بین منبع و بار در حال رفت و برگشت است (اگر فرکانس 50 باشد با فرکانس 100 هرتز در حال رفت و برگشت از منبع به بار و بالعکس است) و این انرژی در عناصر راکتیو شبکه (در سلف به صورت میدان مغناطیسی و در خازن به صورت میدان الکتریکی) ذخیره و مجددا به شبکه پس داده می شود. از آنجاییکه ولتاژ به تنهایی (بدون جاری شدن جریان) حامل انرژی نمی باشد پس جاری شدن (تبادل) این انرژی بین منبع و بار با جاری شدن جریان همراه است و این جریان در مسیر تبادل بین منبع و بار از خط انتقال عبور می کند و به دلیل مقاومت خط باعث اتلاف توان حقیقی (اکتیو) به میزان R.I^2 خواهد شد. اگر این مولفه از جریان که مربوط به جاری شدن انرژی راکتیو تبادلی است را با جبرانسازی (به عنوان مثال خازن گذاری بارهای سلفی) حذف کنیم، (در ولتاژ سینوسی در زمانی که خازن انرژی را پس میدهد سلف آنرا جذب می کند و بالعکس پس این انرژی میتواند از طریق تبادل جریان بین سلف و خازن تامین شود و این جریان از مسیر خط نیامده و خط انتقال را اشغال نکند) در واقع این تلفات توان و همچنین افت ولتاژ ناشی از جاری شدن جریان مربوط به بخش راکتیو بار را حذف کرده ایم.
عبارت S=P+jQ یک قرارداد گذاشته شده ریاضی از روی مقدار متوسط مولفه ی توان جذب شده (P) و مقدار دامنه ی توان در حال نوسان بین منبع و بار (Q) برای ساده سازی انجام محاسبات و به دست آوردن روابط است و ماهیت توان الکتریکی جذب شده توسط هر بار در هر لحظه حاصلضرب ولتاژ لحظه ای در جریان لحظه ای می باشد.
در کتاب هادی سعادت جلد 1 صفحه 23 نمودار توان لحظه ای یک بار دلخواه و تفکیک آن به مجموع دو مولفه و انتخاب مقدار متوسط یک مولفه (با توجه به همواره مثبت=مصرفی بودن آن) به عنوان توان اکتیو و مقدار دامنه ی مولفه دیگر که یک توان نوسانی است را به عنوان توان راکتیو توضیح داده است.
با سلام
توضیحاتتون عالی بود
این توضیحات ناشی از درک تحلیلی خوب شماست
دلم نیومد فقط دکمه تشکررو بزنم
ممنون
هر کجا هستم، باشم / آسمان مال من است / پنجره فکر هوا عشق زمین مال من است ...
بعضی وقت ها آدما طوری می بینن که نمی بینن، بعضی وقت ها طوری می بینن که اشتباه می بینن، بعضی وقت ها می بینن ولی سعی می کنن مثل دیگران ببینن، ولی موفق اون کسی که سعی می کنه متفاوت و قشنگ ببینه.
دیدگاه