اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

چرا در طراحیآ‌ها، از سیم با سطح مقطع کمتر برای سیم نول و سیم منفی استفاده میشود؟

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : چرا در طراحیآ‌ها، از سیم با سطح مقطع کمتر برای سیم نول و سیم منفی استفاده میشود؟

سلام

1- خدمت دوست خوبم hosseinam :
    فصل الخطاب در مسایل برق و الکتریکال و استاندارد کاری، مبحث 13 نظام مهندسی ساختمانه که بر اساس استاندارد بین المللی IEC نوشته شده. پس اجازه قانون گذاری برای نمره سیم در سیم کشی خونه و جاهای دیگه رو طبق نظر و استدلال خودمون نداریم. بهتره بدونیم که استاندارد برقی طبق تجربه های فراوان و در نظر گرفتن خیلی آیتم های دیگه ای هست که شاید من و شما ازش بی خبر باشیم. مثل انتخاب نمره 1/5 برای سیم کشی روشنایی که جهت روشنایی منازل استفاده می شه. پس جهت اینکار نمی شه به جدول جریان دهی سیم و کابل ها استناد کرد و نمره کمتری در نظر گرفت. در نتیجه برق کارای قدیم هر کاری می کردند، می کردند و ما طبق آنجه استاندارد IEC کار می کنیم که یک کار مهندسی هست. هر جند توضیجات مفصل تری نیاز داره و باید به مبحث 13 سر زد، اما همینقدر بگم که از یک مدار روشنایی -فیوز - می توان 12 نقطه روشنایی رو تامین کرد، به شرطی که جریان لامپ ها این اجازه ر بده. همچنین بحث عایق سیم و ضرایب تقلیل برای سیم ها در سیم کشی و بحث توسعه در آینده رو بهم باید لحاظ کرد

2- خدمت دوست خوبم masuod619:
    در تکفاز جریان رفت همیشه با برگشت یکسان است. اگه خاطرتون باشه در مدارات سری جریان همه جای مدار برابر بود. یعنی قبل و بعد بار جریان ثابت و یکی است. پس اشتباه است اگر بگوییم جریان خروجی لامپ کمتر از ورودی آن است. معذرت می خوام و ببخشید، جسارتا این اشتباه در حد و شان یک مهندس نیست. بحث تولید حرارت لامپ را با میزان عبور جریان از آن خلط نکنید. جریان از فاز وارد مدار می شود و پس از عبور از بار از طریق نول، همان جریان عینا به منبع تغذیه برمی گردد.

3- کلا برای انتخاب سطح مقطع سیم و کابل باید به مبحث 13 که در یادداشت قبلی ام آدرسش رو دادم، رجوع کرد.
    اما دوباره به طور خلاصه: الف) در تکفاز باید و باید مقطع فاز و نول رو یک گرفت. ب) در سه فاز نوع بار تعیین کننده مقطع نول و ارت و فاز است. مثلا برای یک موتور سه فاز 1/5 کیلو نیاز به نول نداریم و مقطع ارت با فاز برابر گرفته می شود(طبق آدرس دهی و توضیحاتم در یادداشت قبلی ام). اما برای جایی که مقطع کابل فاز ورودی برای یک مصرف کننده سه فاز مثلا 75 باشد، مقطع نول(در صورت نیاز) و ارت(حتما کشیده شود) نصف 75 و 35 در نظر گرفته می شود.

4- در Dc هم مانند تکفاز عمل می کنیم. چون جریانی که از منبع خارج می شود، عینا به منبع بر می گردد. پس مقطع سیم مثبت و منفی یکی در نظر گرفته می شود.

ببخشید که یه کم طولانی شد. اما لازم بود. بماند که از خیلی استدلال ها برای انتخاب سطح مقطع هایی که در استاندارد گفته شده، چشم پوشی کردم.

دوستان، بهترین مرجع کتب برقی هستند، مثل مبحث 13 و راهنمای مبحث 13. استفاده کنید تا هممون با اطلاعات تر شیم.

با نیکی، آزادها بنده می شوند.(امام علی (ع))

دیدگاه

پاسخ : چرا در طراحیآ‌ها، از سیم با سطح مقطع کمتر برای سیم نول و سیم منفی استفاده میشود؟

سلام

دوستان حرفای درستی رو در مورد اینکه چرا در سیستم 3 فاز سیم نول رو سطح مقطعش رو خیلی کمتر از بقیه کابل ها میگیرن گفتن اما یه نکته جالب رو میخاستم اینجا اشاره کنم و اون هم بحث هارمونیک های جریان هست. تو چند سال اخیر که استفاده از لامپ کم مصرف و تجهیزات الکترونیکی زیاد شده بحث هارمونیک سوم هم بسیار داغ شده. حالا مشکل چیه؟ لامپ کم مصرف بدون PFC در حدود 50-60 % هارمونیک سوم داره و از اونجا که اکثر لامپ کم مصرف های ما برای ارزون بودن PFC ندارن یه جریان بسیار زیاد هارمونیک سوم ایجاد میشه. به قول دوستان هارمونیک اصلی اگه متقارن باشه مجموعش صفر میشه چرا که 120 درجه اختلاف فاز بین همشون وجود داره. اما تو هارمونیک سوم 3*120=360=0 و به همین دلیل هارمونیک های سوم هم فاز میشن و توی سیم نول 3*50%=150% جریان میگذره!!! به همین دلیل در مجتمع های خانگی و اداری توصیه این هست که دیگه از سیم نول هم مقطع یا حتی سطح مقطع بالاتر استفاده بشه تا این سیم داغ نکنه. به شخصه چندین مورد ذوب سیم نول رو در سیستم های تجاری به همین دلیل دیدم. قابل ذکره که سیستم های صنعتی به این دلیل که عمده مصارفشون 3 فازه از این نظر همچنان مثل سابق بدون مشکل هارمونیک 3 بوده و سیم نول کوچیکتری کفایت میکنه.

دیدگاه

سلام دوستان گرامی.من 22ساله برق کاری میکنم ومطالبی ک عزیزان ذکرنمودند راخواندم .درمورد قطرسیم برای روشنایی یا پریز باید بگویم یه مقدارزیاده روی شده ودرسته ک استاندارهایی برایش تعریف شده اما مسئله هزینه ها وغیر راهم باید لحاظ نمود .الان سیم 2/5 حدوا 1/5 برابر سیم 1/5 قیمت داره واگرانرا درسطح کلان محاسبه کنیم کلی تفاوت هزینه میشه ک این درست نیست.کاری ک من انجام میدهم اینه ک ازکنتور تاتابلو داخل منزلو 2/5 وازتابلو تا اتاقها ونشیمن وغیره با 1/5 وتابحال هچ مشکلی پیش نیامده ونباید هم بیاد چون قبلش یه فیوزمینیاتوری 16امپر درهر مسیر وجود داره وبعلاوه کدام اتاقی 16 امپر برق لازم داره یا بیشتر ک بخواهیم سیم کلفتر در نظر بگیریم.برای روشنایی حتی سیم 1هم کامل جوابگوست وشاید کمتر.نمیدانم این هزینه های اضافی برای چیست.

دیدگاه

دوست عزیز که 22 ساله برق کاری می کنی، استاندارد تجربه رو هم در نظر گرفته.
          به هر حال شما اگه اصرار به کار غیر استانداد داری اشکال نداره! ولی لطفا دیگران رو ترغیب به کار غیر اصولی نکن.
          در ضمن محاسبات سطح مقطع چیزهای دیگری غیر از تجربیات شما و استدلال های شما رو هم در نظر میگیره دوست خوبم.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط apex111
            سلام دوستان گرامی.من 22ساله برق کاری میکنم ومطالبی ک عزیزان ذکرنمودند راخواندم .درمورد قطرسیم برای روشنایی یا پریز باید بگویم یه مقدارزیاده روی شده ودرسته ک استاندارهایی برایش تعریف شده اما مسئله هزینه ها وغیر راهم باید لحاظ نمود .الان سیم 2/5 حدوا 1/5 برابر سیم 1/5 قیمت داره واگرانرا درسطح کلان محاسبه کنیم کلی تفاوت هزینه میشه ک این درست نیست.کاری ک من انجام میدهم اینه ک ازکنتور تاتابلو داخل منزلو 2/5 وازتابلو تا اتاقها ونشیمن وغیره با 1/5 وتابحال هچ مشکلی پیش نیامده ونباید هم بیاد چون قبلش یه فیوزمینیاتوری 16امپر درهر مسیر وجود داره وبعلاوه کدام اتاقی 16 امپر برق لازم داره یا بیشتر ک بخواهیم سیم کلفتر در نظر بگیریم.برای روشنایی حتی سیم 1هم کامل جوابگوست وشاید کمتر.نمیدانم این هزینه های اضافی برای چیست.

درود.
            حساس ترین چیز تو یک ساختمان برقه ساختمانه.یک برقکار باید فکر همه چیز و اینده رو بکنه.
            قدیما مردم زیاد وسیله برقی نداشتن.و کلا اپارتمان 16 امپر هم نمیکشید.
            الان جهیزیه خانوما توش حداقل 20 مدل وسیله برقی هست.الان مردم تو هر اتاقشون یک اسپیلت دارن.
            همون اتاق خوابی که شما میگی 16 امپر نمیکشه
            .فرض کن =
            اسپیلت روشن.کامپیوتر بچه هم روشن.مامانشم بیاد اتاقو جاروبرقی بکشه.انوقت چه بلایی سر اون سیم 1.5 میاد ؟؟؟؟
            اینقدر دیدم و شنیدم که به خاطر کم کاری برقکار خونه ها اتیش گرفتن.
            ما از کنتور تا تابلو دم در سیم 6 میندازیم.واسه طبقه 4 سیم 8 میندازیم چون دوره.
            روشنایی ها رو با سیم 2.5 میکشیم و پریز ها رو با سیم 4 سیمکشی میکنیم.
            تمام پریز های اشپزخونه رو هم استثنا با سیم 6 سیمکشی میکنیم.چون توش اشپزخونه=
            لباسشویی.یخچال.فر.مایکروویو.سرخکن.و ....................

بازم شبا با استرس میخوابیم که نکنه خونه مردم اتیش بگیره.حرفه مون بره زیر سوال....
            شما چطوری میخوابی خدا میدونه.
            ابتدا و شروع هرکاری سخت ترین مرحله آن کار است. برای مثال به عقابها نگاه کن ، حتی اونها هم در ابتدای پرواز ، زیاد بال و پر می زنند، اما هنگامی که اوج می گیرند ، دیگر حتی نیازی به پر زدن هم ندارند ...

کافیست اولین قدمها را بدون ترس و با پشتکارِ بالا برداری مطمئن باش بزودی به اوج خواهی رسید و روزهای سخت همیشه نخواهند ماند ...

دیدگاه

سلام.من کاری را ک انجام دادم نوشتم وفکر نمیکنم این ترغیب کردن دیگران ب این کاره هرکسی خودش میدونه چیکار کنه یا نکنه .شاید یه روز یکی ادعا کنه از ارتفاع 10متری میپره ومشکلی پیش نمیاد ایا من هم باید بپرم؟دوست عزیز ک شبها خوابتون نمیبره بهتره نمره سیمتو باز هم بالا ببری شاید مشکلت حل شود.کابلی ک اداره برق تا تابلو محل اورده 2/5 وفیوزی ک گذاشه درداخل تابلو 25امپر وبعلاوه روی کنتور هم فیوز 25 امپر داره حال خود دانید شما سیم 10 استفاده کنید.

دیدگاه

دوست خوبم apex111

صراحت کلامم رو ببخش. اما:

نمیشه تو جمع هر حرفی رو زد و گفت بمن چه!!!

ممکنه خیلی از عزیزانی که جویای علم هستند و در حال سرچ به این پست برخورد می کنن، به اشتباه و شبهه بیفتند!

ما باید مسئولیت صحبت هامون رو بپذیریم.

هیچ کس بری از نقص و اشتباه نیست، صحبت این دوست حقیرتون اینه که باید از قوانین تبعیت و پیروی کرد، خصوصا که بحث بر سر مسائل
                پر خطری مثل برق ساختمان و ایمنی افراد هست. بهتر اینه که این قوانین رو نه دست پایین بگیریم و نه خیلی کاسه داغ تر از آش بشیم.

طبق قانون مبحث 13 مقررات ملی ساختمان (تاسیسات الکتریکی) که بر گرفته از مقررات جهانی IEC هست، نمره سیم برای مدار روشنایی 1/5 و برای مدار پریز 2/5 است. تمام
                حالا این قانون یک سری جزئیاتی هم داره که نیاز به مطرح کردنش نیست. اصل ماجرای مورد بحث همین بود و بس.

حالا اینکه چرا این نمره سیم ها رو انتخاب کردن، قطعا دلایل و توجیهاتی داره که بعضی از اونها به لحاظ علمی و تجربی مشخص و معلومه.

اونچه که بر من و شما واجبه اجرای دقیق این استاندار هاست که به ایمنی و سلامت افراد و تجهیزات کمک میکنه.
                باور بفرمایید موارد بسیاری رو از اساتیدمون که عضو وکلای دادگستری (بخش برق) هستند شنیدیم که به دلیل عدم رعایت مسایل بسیار پیش پا افتاده جون افراد از دست رفته...

ی نکته این که تا جایی که بنده می دونم تاریخ انقضای امضای یک مهندس برق پای یک ساختمون، صد ساله و تا پایان این مدت اگه اتفاقی بیفته و مشکل از عدم طراحی صحیح یا عدم اجرای صحیح تاسیسات برقی باشه، اون شخص باید جوابگو باشه...

دیدگاه

سلام.من چند ساله عضو انجمن هستم هزاران نفر دیگرعضو این انجمن علمی هستند وهزاران اظهار نظر در مورد مباحث علمی وغیر علمی مطرح میشه ایا شما همه را قبول میکنید؟هرکس با سطح علمی متفاوت وتجربیات گوناگون در این مباحث شرکت میکنه ونظرات بسیاری مطرح میشه وقرارنیست ک هرکی هرچی نوشت ما زود بریم وانرا اجرا کنیم .

دیدگاه

نوشته اصلی توسط apex111
                    سلام.من کاری را ک انجام دادم نوشتم وفکر نمیکنم این ترغیب کردن دیگران ب این کاره هرکسی خودش میدونه چیکار کنه یا نکنه .شاید یه روز یکی ادعا کنه از ارتفاع 10متری میپره ومشکلی پیش نمیاد ایا من هم باید بپرم؟دوست عزیز ک شبها خوابتون نمیبره بهتره نمره سیمتو باز هم بالا ببری شاید مشکلت حل شود.کابلی ک اداره برق تا تابلو محل اورده 2/5 وفیوزی ک گذاشه درداخل تابلو 25امپر وبعلاوه روی کنتور هم فیوز 25 امپر داره حال خود دانید شما سیم 10 استفاده کنید.
                    درود.
                    دوست عزیز بنده قصد جسارت نداشتم.من چون صنعتی کار میکنم همه چیزو به دید قدرت میبینم.
                    خیلی از این بساز بفروشا رو دیدم که به برقکار اجرت کم میدن.برقکاره بیشرف هم واسه اینکه واسش بصرفه از سرو ته کار میزنه و با جان انسان ها بازی میکنه.
                    کابلی که اداره برق میاره تو اپارتمان معمولا 3 در 16 هست.
                    ورودی برق کنتور هم یک فیوز فشنگی 63 میزاره.تو خروجی کنتور هم فیوز مینیاتوری 25 امپر میذاره.
                    اکثر خونه ها به دلیل مصرف بالا فیوز 25 میپره.که معمولا یا 32 میزارن یا 63 امپر و روی نوشته ی فیوز را پاک میکنن تا مشمول جریمه نشن.
                    سیم هایی هم که تو بازار هست اکثرا رشتهاش کم شده و ضعیف هستن.
                    مثلا سیم 4 الان رشته هاش برابر سیم 2.5 سه سال پیشه.

موفق باشید.
                    ابتدا و شروع هرکاری سخت ترین مرحله آن کار است. برای مثال به عقابها نگاه کن ، حتی اونها هم در ابتدای پرواز ، زیاد بال و پر می زنند، اما هنگامی که اوج می گیرند ، دیگر حتی نیازی به پر زدن هم ندارند ...

کافیست اولین قدمها را بدون ترس و با پشتکارِ بالا برداری مطمئن باش بزودی به اوج خواهی رسید و روزهای سخت همیشه نخواهند ماند ...

دیدگاه

سلام .شاید منطقه ومحل زندگی شما شرکت برق طبق گفته جنابعالی عمل کنه اما چیزی ک من نوشتم ودوباره هم عرض میکنم و بارها بچشم دیدم وکنترل نمودم همان است ک نوشتم .برای منزل بنده وهمسایه روبرویی یه کابل 2*4اورده ودوتا خونه را با ان برق میده ک ازان مقدارک نوشته بودم هم کمتره .بله شاید هم برای یه اپاتمان طبق فرمایش شما کابل 3در16 بیارند وبنده عرض میکنم شاید خیلی کلفتر هم ببرند اما مسئله اینه ک چند واحد را تغذیه میکنه .بفرمایید چطور فیوز مینیاتوری داخل کنتور ک 25 امپره و شرکت برق گذاشته وپلمپ شده را عوض میکنند و63 امپر میگذارند.با مصرف برقی ک شما برا هرواحد مسکونی در نظر گرفتید باید شرکت برق برا هر واحد مسکونی یه پست ترانس در نظر بگیره .

دیدگاه

درود.
                        احتمالا منطقه با منطقه فرق میکنه.
                        من تا الان هر خونه ای رفتم کابل ورودیش یا 2در 4 بوده یا 2 در 6.
                        99 درصد کنتور های منطقه ما فیوز بیرون کنتور وصل میشه و خود کنتور جا فیوزی نداره.
                        اون مدل کنتوری که شما میگی فیوز داخلشه و پلمپ میکنن اینجا خیلی کمه.
                        اتفقاقا اینجا قانون اداره برق اینه که هر اپارتمانی که ساخته میشه خودش باید یک ترانس جدا داشته باشه.خود صاحب اپارتمان هم باید پول این ترانسو بده.وگرنه برق بی برق.

دیدگاه

جریان سیم نول در شرایط معمول ، 1/2 برابر جریان فازه. میتونی با آمپر متر اندازه گیری کنی.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط elec panel
                            جریان سیم نول در شرایط معمول ، 1/2 برابر جریان فازه. میتونی با آمپر متر اندازه گیری کنی.
                            با سلام شما اندازه گرفتی؟ اگه اندازه گرفتی و اینجوریه مطمئن باش آمپرمترت خرابه یا درست تو مدار قرار نگرفته ! یعنی به همین راحتی KCL رو نقض می کنی ؟!!
                            علم چندان که بیشتر خوانی چون عمل در تو نیست نادانی
                            ( سعدی )

دیدگاه

پاسخ : چرا در طراحیآ*ها، از سیم با سطح مقطع کمتر برای سیم نول و سیم منفی استفاده میشود؟

با سلام خدمت دوستان
                              ببخشید که یه تاپیک قدیمیو میارم بالا ولی شاید باورتون نشه در مورد سوال این تاپیک هیچ جای دیگه تو اینترنت بحث نشده یا مقاله ای نوشته نشده
                              تمام مطالب رو خوندم ولی یه جای سوال باقیه اگر طبق گفته دوستان جریان در حال گذر از نول برابر فاز هست پس چندتا مساله وجود داره که میشه اشتباه فاحش اداره برق یا طراح های برق ساختمان !!
                              مساله اول اینکه فرض یک اپارتمان 3 طبقه با سه تا کنتور داریم سیمی که اداره برق میکشه تا تابلوی کنتور چیه ؟ کابل 4 *10 !
                              که سا تا فاز برای سه تا کنتور و یک نول برای همه کنتور ها استفاده میشه من اینو تو خیلی اپارتمان ها دیدم حالا واحد های بیشتر نمره کابل بالاتر ولی بازم سیم نول برابر فاز نیست یعنی اساسا اداره برق هیچ وقت به اندازه مقطعی که فاز میاره تو ساختمون شما نول نمیاره که شما بخوای مقطع برابر بگیری !
                              مساله دوم برای خونه های بزرگ با متراژ بالا و مصرف کننده زیاد میایم کنتور سه فاز میگیریم ولی کسی که تو خونش وسیله سه فاز نداره ما واسه تقسیم مصرف کننده ها رو فاز های مجزا اینکارو میکنیم کسی نمیاد واسه یه خونه چون مصرفش بالاس کولر زیاد داره روشنایی لوستر و ..... کنتور دی باندی بگیره یه 3 فاز 32 امپر میگیره و همه مصرف کننده ها هم توی خونه تک فاز هستن و عملا ما مصرف کننده سه فاز نداریم ! کابلی که واسه کنتور میاد چیه ؟
                              4*6 یا نهایت 4*10 ؟! خوب چی میشه ما از سه تا سیم نمره 6 فاز داریم استفاده میکنیم در صورتی که یه سیم برگشت نمره 6 نول داریم !

دلیل: ادغام دو پست برای جلوگیری از اسپم

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                              X