اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

Collapse
X
 
  • فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

    نوشته اصلی توسط jbahal
    به نام خدا
    مگه طبق مقررات نباید ارت و نول در تابلو منزل به هم وصل شوند?
    سلام
    نگاه کن دوست عزیز . اینی که میگن ارت . یعنی اتصال به زمین و یعنی این که اگه جایی از شبکه یا سیستمی که با برق شبکه کار میکنه برق به خود بدنه سیستم نفوذ کرده بتونه اون را به زمین یا همون ارت که باز همون زمین هست و شامل چاه ارت و غیره هست و بتونه اون برق را تخلیه کنه تو زمین . اما این مسعله البته برای شبکه ایران نمیشه . اینا که دیدی ارت دارن یا مثل پریز ها و دو شاخه ها که از خارج وارد ایران شده سه تا شاخه دارن . اینا مخصوص همون کشور های خارجی هستن چون اونجا ارت .دارن و واقعا ارت هست . ولی تو ایران ارتش ارت نیست که همون نول و ارت یکیش کردن و خودشونا راحت فرمودن . در حقیقت ارت با نول فرق داره . ارت میشه زمین ولی نول یعنی برگشتی برق فاز . تو کشور های خارج امدن و یه دونه سیم ها را به زمین دادن که هرگونه اتصال های برق منظورم فاز یا حتی نول که گفتم برگشتی از فاز هست را به زمین تخلیه کننن تا جانشون در امان باشه .ولی تو ایران دیگه از این خبر ها نیست امدن و نول را دادن به زمین و نول و زمین یکی شده . .حالا بفرمایید طبق کدوم مقررات :surprised: :surprised: :surprised: :surprised:

    دیدگاه


      #17
      پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

      با سلام--موردی که با ان مواجه شدم را خدمت دوستان مطرح میکنم تا شاید در فهم مطلب کمکی باشد.دستگاهی را دز نظر بگیرید که که در حال کار میباشد و اپراتور یا شخص مصرف کننده با ان در ارتباط است و ناگهان به هر دلیلی (اشکال الکتریکی-انفجار-اتش سوزی-زلزله....) سیستم دچار اشکال شده و اتصال الکتریکی بین بدنه دستگاه و برق ورودی برقرار میشود اتفاقی که خواهد افتاد این است که اگر قسمتی از بدن شخص با بدنه دستگاه ارتباط داشته باشد و بدنه به ارت وصل نباشد شخص دچار برق گرفتگی خواهد شد.در حالی که اگر بدنه به ارت وصل بود چنین اتفاقی نمیافتاد .حال در نظر بگیرد که به جای ارت بدنه را نول کرده باشیم.در این حالت شاید دچار برق گرفتگی نشود گفتم شاید.علتش این است که اگر نول از تابلو قطع شود (به دلیل اتش سوزی ا هر دلیل دیگری) در این حالت احتمال برق گرفتگی وجود خواهد داشت.اتفاقی که خودم شاهد ان بودم از این قرار بود که در یکی از کارخانجات صنعتی هنگام بارندگی شدید یک گربه به داخل تابلوی اصلی برق که محل ان خارج از کارخانه بود وارد شد و در داخل تابلو اتصالی بوجود اورد و باعث قطع سیم نول شد و در کارخانه یک دستگاه دجار اشکال شد و در ان اتش سوزی رخ داد و همه سیم ها اتش گرفتند و به بدنه دستگاه اتصال برقرار کردند که خوشبختانه چون ارت شده بود اتفاق خاصی رخ نداد ولی اگر بدنه دستگاه را به نول وصل کرده بودند حتما اتفاق بدی رخ میداد.فلسفه وجودی ارت همین است که اطمیناندرصد100 داشته باشید که بدنه دستگاه به زمین وصل شده و در صورت اتصال بدنه به برق کسی دچار برق گرفتگی نشود.و فرض اینکه با نول کردن بدنه سیستم را ارت کرده باشید این اطمینان وجود نخواهد داشت زیرا ممکن است مانند موردی که اشاره شد نول خارج از سیستم قطع شود.بدنه دستگاه دیگر به ولتاژ صفر وصل نباشد.
      در زندگی اثر خوب و خاطره خوش از خودمان در این دنیا برجا بگذاریم.etgpsp

      دیدگاه


        #18
        پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

        خوب جناب abbasjebraeily عزیز به مورد خوبی اشاره کردن .
        که متوجه باشیم هیچ وقت نول را بعنوان ارت درنظر نگیریم و حتما اگر تابلو برقی که نول دارد و حتی به بدنه وصل است . مطمعن نباشیم که این تابلو درست هست و دیگه مشکلی نداره نه . حتما باید خود بدنه و نول تابلو به زمین ارت کنیم . خود ارت هم تقریبا مهم هست کندن چاه ارت در زمین تا ارتفاع 1/5 متر یا دو متر بسته به مکان که رطوبطی باشد یا نه و صفحه ارت ویا میله ارت داخل زمین قرار داشتهباشد . و همچنین ذغال یا بنوتیت و یا نکم کافی هست تا یه ارت خوب داشته باشیم . و اینها برای این است که مقاومت تا زمین به حداقل برسد تا ولتاژ سریعا به زمین تخلیه شود . پس هرگز ارت به زمین را فراموش نکنیم و با نول اشتباه نگیریم .
        موفق :nerd: :nerd: :nerd:

        دیدگاه


          #19
          پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

          اگر منظورت صنعته که بیشتر به خاطر رله ارت فالتی هست که اکثر فیدرها داره
          کلید fi هم که گفتی اگه منظورت نولی هست که بعد از کلید fi به ارت وصل بشه بله همون موقع تریپ میده (به عنوان نشتی میبنه)

          دیدگاه


            #20
            پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

            با سلام
            اینکه نول به ارت وسل نشه و ارت به بدنه وصل بشه حتما ایمنی رو بالا میبره.
            ترانس ها رو چطوری ایزوله میکنن؟
            منظور از ایزوله تو رانس برق چیه؟

            دیدگاه


              #21
              پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

              بسته به نوع سیستم ارت ممکنه ارت به نول ئصل بشه یا نه
              اگثرا در تابلو های اصلی این کار انجام میشه
              برای اطلاعات بهتر به مبحث 13 مقررات ملی ساختمان رجوع کنید




              اگه مردم می دونستن زمان چقدر با ارزشه دیگه هیچ وقت کفش بند دار نمی خریدن البرت انیشتن

              دیدگاه


                #22
                پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

                سلام
                نولی که از ستون برق به خونه میاد فقط نول نیست، بلکه ارت هم هست. می دونین که از پنج رشته کابل ستون برق: سیم بالایی نول (PEN)، بعدی روشنایی معابر و سه تای پایینی هم سه فاز هستند. ستون های برق داخل شهر رو هر 200 متر یکبار زمین می کنند و از سیم بالایی ستون برق(نول) به زمین توسط یک شینه مسی وصل میکنند(که علت اون هم جلوگیری از صدمات ناشی از صاعقه است). بعد یک فاز (از یکی از سه فاز پایین) و یک نول(که هر 200 متر یکبار به زمین وصل شده و تبدیل شده به نول-ارت (Pen)) از سیم بالای ستون گرفته و به اول کنتور خونه شما می برن. تا اینجا شرکت برق سیستم TNC رو اجرا کرده.
                از کنتور به بعد شما یک فاز و یک نول برای مصرفتون می گیرید و یک چاه ارت واسه خونتون می زنید و ارت رو هم به مصرف کنندهاتون می دید. پس از کنتور به بعد به دلیل جدا کردن نول و ارت از یکدیگر سیستم TNCS اجرا می شه(نول رو از ارت Separate کردید).
                نمودنم می دونید یا نع، اما رایج ترین سیستم حفاظت تو ایران سیستم TN است. سیستمی که: T= یک نقطه از سیستم زمین (ترانس) مستقیما به زمین وصل میشه(معمولا نول ترانس مستقیم به زمین وصل میشه- زمین حفاظتی) و N: بدنه های هادی دستگاه ها مستقیم به نقطه زمین شده سیستم نیرو(ترانس) وصل می شن، یعنی از ارت پست به بدنه های هادی دستگاه ها مستقیم سیم می برند(و نه اینکه کنار دستگاه ها یک چاه ارت دیگه بزنن و بدنه هادی دستگاه ها رو به این چاه وصل کنند).
                با توجه به نیاز، سیستم TN می تونه TNC (:نول و ارت رو با هم یکی کنند و به دستگاه ها ببرند) یا TNS(نول و ارت از مبدا تا دستگاه ها و مصرف کننده جدا بروند) یا تلفیقی از هر دو TNCS(: تا یه جایی ارت و نول با هم یکی اند و سپس از هم جدا میشن-مثل توزیع برق منازل که از ترانس 20KV/400V تا کنتور TNC است و از کنتور به بعد که نول و ارت از هم جدا مشن TNCS می شه)
                مطالب بالا در استاندار بین المللی IEC موجوده و در کتاب مبحث 13 مقررات ملی ساختمان و راهنمای همین کتاب نیز ذکر شده.
                پس اشکالی در یک کردن یا نکردن نول و ارت نیست و این مسئله رو نیاز ما مشخص می کنه و بستر کاری که می خواهیم انجام بدیم.
                اگه غلط غلوطی داشت شرمنه
                با نیکی، آزادها بنده می شوند.(امام علی (ع))

                دیدگاه


                  #23
                  پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

                  نوشته اصلی توسط mahdi3924
                  تا یه جایی ارت و نول با هم یکی اند و سپس از هم جدا میشن-مثل توزیع برق منازل که از ترانس 20KV/400V تا کنتور TNC است و از کنتور به بعد که نول و ارت از هم جدا مشن TNCS می شه
                  سلام، چگونه یعنی با چه روشی از کنتور به بعد نول و ارت از هم جدا میشن؟

                  دیدگاه


                    #24
                    پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

                    سلام همانطور که دوستان اشاره کردند روشهای مختلف با مزایا و معایبی برای سیستم ارتینگ هست.ولی فلسفه اینکه از نول بجای ارت استفاده نشه اینه که مخصوصا در سیستم های سه فاز ممکنه بنا به دلایلی نول برقدار شود و اصطلاحا نقطه نول جابجا شود که در این حالت اگر شخص بین بدنه ذستگاه و زمین قرار گیرد دچار برق گرفتگی میشود. :surprised:
                    الهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

                    دیدگاه


                      #25
                      پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

                      حالا من اگر یه سیستم داشته باشم که فقط با برق دیزل ژنراتور سه فاز کار کنه آیا باید ارت و نولش یکی بشه یا اصلا اجازه چنین کاری رو نداریم؟
                      تو سیستمم اجزاء الکترونیکی هم زیاده مثل میکروکنترلری که یک یا دوتا موتور سه فاز رو تو همون سیستم کنترل میکنه
                      اگر ژنراتور تک فاز بود چی؟
                      شدیدا به این مشکل مبتلا هستم وخودم نظرم ایزوله کردن نول و ارته
                      اما دلیل مهندسی پسند میخوام

                      دیدگاه


                        #26
                        پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

                        سلام جهت دلایل برقدار شدن نول یک سر به اینجا بزن
                        http://www.eca.ir/forum2/index.php?topic=89637.0
                        اگه همه مصرف کننده ها سه فاز باشند و بار هر سه فاز متعادل باشد در حالت عادی نول برقدار نمیشه ولی اگه مثلایکفاز اتصال زمین پیدا کنه برقدار میشه .کلا هرموقع فازها از نظر برداری به هم بریزه نقطه نول جابجا میشه.
                        واسه تکفاز مشکلی نداره.
                        ولی بهتر اینه که از یک سیستم چاه ارت استفاده بشه.خرج زیادی هم نداره
                        ضمنا اگه سیستم شما فقط ژنراتوره و اتصالی به شبکه نداره اصلا نیازی به ارت کردن نیست یعنی سیستم را کلا از زمین ایزوله کنید ؛این خودش یکی از روشها برای جلو گیری از برق گرفتگی در اثر اتصال فاز به بدنه است.
                        الهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

                        دیدگاه


                          #27
                          پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

                          نوشته اصلی توسط aawww
                          ولی تو ایران ارتش ارت نیست که همون نول و ارت یکیش کردن و خودشونا راحت فرمودن . در حقیقت ارت با نول فرق داره . ارت میشه زمین ولی نول یعنی برگشتی برق فاز . تو کشور های خارج امدن و یه دونه سیم ها را به زمین دادن که هرگونه اتصال های برق منظورم فاز یا حتی نول که گفتم برگشتی از فاز هست را به زمین تخلیه کننن تا جانشون در امان باشه .ولی تو ایران دیگه از این خبر ها نیست امدن و نول را دادن به زمین و نول و زمین یکی شده . .حالا بفرمایید طبق کدوم مقررات :surprised: :surprised: :surprised: :surprised:
                          سلام
                          1- با حفظ احترام و عذرخواهی از دوست عزیزم aawww، احساس می کنم خیلی کلی و شکایتی و کمی غیر مهندسی به این مساله نگاه کردین. ایمنی و ارتینگ چیزی نیست که بخواییم راحت متهمش کنیم. عیب شخص رو که به پای مکتبش نمیزارن. اگه مهندسای ناظر کارشونو درست انجام بدن و بساز بفروشا تو ساخت و ساز ها وجدان رو رعایت کنن شاهد خیلی برق گرفتگی ها نخواهیم بود. همین الان هم تو ایران طبق مقررات سازمان نظام مهندسی ساختمان فقط از پریزهایی جهت برق باید استفاده که فقط دوشاخه های مجهز به سوکت ارت رو ساپورت کنه(دوشاخه های معمولی بدون سوکت ارت رو قبول نکنه). مقررات کامله، اجراش مهمه. اون نول و ارتی که بحثش لوس شده هم هیچ اشکالی نداره که باهم یک بشن . فقط چگونگی اجراش و اینکه کجا اجرا بشه مهمه. این مطالب نه در قوانین ایران که در استاندارد بین المللی IEC کامل گفته شده.
                          فاز
                          2- اصولا ترانس های 20KV/400V به صورت اولیه مثلث،ثانویه ستاره هستند و خروچی 400V اونها به این شکله که از سه سر ثانویه ترانس که ستاره هست، سه تا فاز رو می گیرن و از محل اتصال سه سیم پیچ ستاره (نقطه صفر ستاره) نول رو می گیرن. زمانی که از سه فاز خروجی به صورت نامتقارن بار کشیده می شه جریانی در نول ایجاد میشه که به تغییر نقطه نول یا برقدار شدن نول معروفه.

                          3- در جواب mohammad751 عزیز. گفته شد که تا کنتور سیستم TN-C است. یعنی نولی که از خروجی ترانس 20KV/400V تو خیابون به چند کوچه رفته، رو زمین کردن. یعنی نول و ارت رو باهم یکی کردن(قابل توجی دوستانی که یکی کردن نول و ارت رو دچار اشکال می بینن). پس انشعابی که واسه کنتور خونه شما میارن، شامل یک فاز و یک نول هست که نولش رو وسط راه زمین کردن. همین دو رشته سیم رو به ورودی کنتور شما می دن(انتهای سیستم TN-C و شروع سیستم TN-CS) . حالا شما تو خونتون یه چاه ارت می زنی (که باید بزنی) و خروجی ارت جاه رو به شینه ارت جعبه فیوز خونتون میبری، فاز و نول رو هم از کنتور اوردی(اون نولی که قبل کنتور با ارت یک کرده بودند رو به چشم فقط نول می بینی)، بعد سه تا سیم (فاز، نول و ارتی که خودت زدی) رو به مصرف کننده های داخل خونتون می بری. یعنی اون سیستم TN-C رو از هم جدا کردی (Separate کردی) . از حالا شما سیستم TN-C-S داری.

                          نکته1: بعد جایی که سیستم از TN-C تبدیل به TN-C-S بشه، دیگه اجازه نداریم نول و ارت رو یکی کنیم(TN-C کنیم)

                          نکته2: (غیر از منازل) جایی که سطح مقطع کابلمون از 10mm مربع بزرگتره بهتره از سیستم TN-C استفاده کنیم. این مساله صرفه جویی های زیادی رو تو کابل کشی به همراه داره. یعنی: به جایی اینکه مثلا تو یک کارخونه از تابلو توزیع اصلی بعد ترانس،یک کابل 5 رشته با مقطع 180mm مربع ( سه تا فاز و یک نول و یک ارت) ببریم، میشه سه فاز و یک PEN برد(PEN یعنی دو هادی نول و ارت که باهم یک شدن). بعد به تابلوی بعدی محلی که رسید اونجا از PEN به شینه ارت و نول اون تابلو وصل کنند. با توجه به قیمت بالای کابل صرفه جویی در یک رشته کابل در مسافت بالا خودش خیلیی.

                          نکته 3: ژنراتور نه به شبکه، که به مصرف کننده وصل میشه و به ارتینگ هم نیاز ... داره. بله، نقطه ستاره زمین میشه. البته مورد مصرف ژنراتور هم مهمه دوست خوبم

                          نکته 4: این جمله به لحاظ علمی معنی نداره که در صورت وصل بدنه یک دستگاه به ارت، اگر اون دستگاه برقدار بشه با دست زدن به اون دستگاه انسان رو برق نمی گیره. این یه غلط مصطلحه که خیلی از عزیزان مبتلابه هستند. اگه دستگاهی که بدنه اون به ارت وصله، دچار اتصالی بشه، یعنی فاز به بدنه اتصال کنه، اگه مقاومت چاه ارت پایین باشه، باید فورا فیوز اون دستگاه پایین بزنه و کلا برق اون دستگاه قطع بشه. پس اون دستگاه کاملا بی برقه و برقی تو بدنش نیست که با دست زدن به بدنه بخواد انسان رو برق نگیره.(مگر اینکه مقاومت چاه ارت بالا رفته باشه که شرایط بحث ما ارت و چاه ارت ایده آل و با مقاومت زیر 2 اهم است)
                          :bye
                          با نیکی، آزادها بنده می شوند.(امام علی (ع))

                          دیدگاه


                            #28
                            پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

                            نوشته اصلی توسط mahdi3924
                            حالا شما تو خونتون یه چاه ارت می زنی (که باید بزنی) و خروجی ارت جاه رو به شینه ارت جعبه فیوز خونتون میبری، فاز و نول رو هم از کنتور اوردی(اون نولی که قبل کنتور با ارت یک کرده بودند رو به چشم فقط نول می بینی)،
                            سلام
                            با تشکر از توضیحات شما سوال دیگری پیش میاد شاید سیم نول قبل از کنتورو به چشم فقط نول نگاه کنیم ولی در واقعیت به زمین متصل هست یعنی با اهم متر ببینیم بین نول و زمین ارتباط وجود خواهد داشت پس بعد از کنتور هم پس همینطور خواهد بود چون زمین زمینه و چاه ارتها با هم ارتباط دارند ولی در عمل نول و ارت بعد از کنتور از هم ایزوله هستند .این ایزولاسیون چگونه انجام میشه؟ ارت جاه رو به ش

                            دیدگاه


                              #29
                              پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

                              سلان دوستان

                              این مبحث ارت خیلی داره پیچ میخوره ..... منم میخوام یه دور بپیچونمش

                              استفاده از ارت بجای نول چه مشکلی داره؟ که برعکسش رو دوستان توضیح دادن که ممکنه نول قطع بشه
                              ارت هم که میگم از اون ارت های درست و حسابی 10 متری و بیشتره یا باغچه ای و ... خلاصه همیشه مرطوب که مقاومتش ناچیزه

                              اما اگه هر خونه ای برای خودش ارت داشته باشه و فقط فاز رو از کنتور بگیره که دیگه هیچ مشکل برق گرفتگی وجود نداره نه؟چون یه بار نمیدونم چی شد تمام وسایل خونمون که از محافظ استفاده نمیکردند سوختند البته بعضی ها شون هم محافظ داشتن اما بازم سوختن انگار توی جعبه محافظ برق سر هر دو سیم فاز و نول باید یک فیوز می بود که فقط سر فاز فیوز گذاشته بودن اینو من بعدا فهمیدم که یه دستگاه بالابر ساختمانی داشته کار میکرده بعد یه هو قاطی کرده برق همسایه ها شده دو فاز یعنی نول خونه ی ما هم شده بود فاز


                              ========تا همین جا بخونین کافیه چون بقیش رو دیگه بقول دوستان داستان داره=======

                              -------------------------داستان من-------------------------------------------
                              البته خدا رو شکر تی وی مون از داخل فیوز داشتن و فقط اونو عوض کردم اما پلیر دی وی دی مون سوخت و گیرنده دیجیتالمون هم فیوز داشت که عوض کردیم اما خود اون محافظی که بهشون وصل بود رو کاش میدیدن قاب بالاییش پرتاب شد به سقف ... کامل سیاه شده بود و بوی بدی هم راه اندخته بود. اما خوشبختانه از گارانتیش یک روز مونده بود بردم گارانتی برام عوضش کردن اسمش هم فکر کنم محافظ کاوه بود از این 15 20 تومنی ها هم بود

                              --------------------------------------------------------------------------- یه کمی بی ربط گفتم---------------------------------------------------------------------------------------------
                              البته دوستان اینجا و جاهای دیگه گفته بودن که توی معابر که هر 300 متر یه ترانس برق هست یه ارت هم براش کشیدن اما من نمیدونم چطوری فاز دومی چرا به ارت ترانس وصل نشده یا ....
                              راستی ترانس های خیابانی که تا همین چند وقت پیش دزدا توی خیابونای خلوت یا خارج شهر عین هلو بازش میکردن میبردن میفروختن. بعضی وقتا این دزدا یه کارایی میکنن مثلا ترانس بین شهری کنار مزارع رو میدزدند و اون مزارع که سیستم چاه و پمپ برقی ... داشتن دیگه تا یک ماه بدون اب بودن و محصولشون خراب میشد و ....

                              دیدگاه


                                #30
                                پاسخ : چرا نول کردن ارت از نظر حفاظتی اشکال داره

                                دوستان باور کنید تمام تاپیک های این تالار رو که مربوط به ارت و نول بوده خوندم اما جواب این سئوالم رو توش نیافتم

                                1- استفاده از ارت بجای نول یعنی کلا فقط یک سیم فاز از کنتور رد بشه و نول از زمین گرفته بشه ؛آیا میشه؟

                                2- نول رو به ارت وصل کردن ؛ آیا میشه؟

                                ارت که میگم ارت استاندارد ها...

                                دیدگاه

                                لطفا صبر کنید...
                                X