سلام
چیزی که توی بخش بیوالکتریک این سایت توجه رو جلب میکنه وجود نداشتن تاپیکهای خاص شناخت عملی تجهیرات و دستگاههای پزشکی است.البته مقالات خوبی رو میشه توی سایت دید ولی پیشنهاد می کنم که هرکدوم از دوستان عنوان های خاص "معرفی تجهیزات"ی رو که عملا آشنا هستند ایجاد کنند.
شاید اول کار یه کم غیر علمی بنظر بیاد ولی با همفکری میشه یک مجموعه خوب به زبان ساده از دستگاههای مختلف رو ایجاد کرد و در نهایت روی تکنیکهای علمی مرتبط با هر وسیله کلی مطلب تبادل کرد. فکر می کنم اگر موضوع را درست ببریم جلو , برامون فرصتهای بهتر کاری در این زمینه معرفی و ایجاد میشه.
پس با اجازه دوستان و اساتید .
بالون پمپ داخل آتورتی چیست ؟
به جرات میشه گفت که بالون پمپ داخل آئورتی ( Intra Aortic Ballon Pump ) یکی دستگاههای پرکاربرد و در عین حال نسبتا ناشناخته در مهندسی پزشکی ایران محسوب میشه:
تمام اطاق عملهای قلب باز, تمام ICU قلب باز , اغلب کت لب ها و CCU های بیمارستانهای سراسر کشور بصورت پیوسته از این دستگاه استفاده می کنند. جالب اینکه پزشکهای ایرانی نسبت به سایر کشورهای منطقه و حتی اغلب کشورهای آسیایی از این دستگاه در سطح بالایی استفاده می کنند. بعنوان مثال , تعداد تخمینی دستگاههای موجود در هند با جمعیت بیش از 14 برابر ایران ( یک میلیارد نفر ) فقط دو برابر ایران است.
اصول کار
ایده اصلی کار بالون پمپ اینه که بتونیم برای قلبی که تحت عمل قرارگرفته و یا قراره که عمل بشه , اکسیژن بیشتری برسه و کار مکانیکی کمتری انجام بده. دقیقا مثل یک شخص بیمار که اگر غذای مناسبتر و استراحت بیشتر ( کار فیزیکی کمتری ) داشته باشه زودتر خوب میشه.
لازم به یادآوریه که عضله قلب , مثل هر عضو دیگه , توسط یک مجموعه رگ تغذیه می شود که عروق کرونر گفته میشه. شروع این رگها ( دو شاخه چپ و راست عروق کرونر ) دقیقا ابتدای سرخرگ آئورت است.
حدود چهار دهه قبل, یک جراح متوجه شد که اگر با یک وسیله فرضی و در یک لحظه مناسب , موقتا جلوی خروج خون پر اکسیژن از قلب رو بگیره (!) بخشی از اون جریان خروجی قلب اجبارا به طرف کرونر رفته و باعث تغذیه بیشتر از معمول عضله قلب میشه.
... پس از کلی آزمایش , نتیجه نهایی این شد که یک بالون رو از طریق سرخرگ آئورت تا نزدیکی قلب می فرستند و در اون لحظه مناسب ( که بعدا در موردش صحبت می کنیم ) اونو با یک گاز پر می کنند که موقتا جریان خروجی قلب رو مختل می کنه و تغذیه اکسیژن عضله قلب ( میوکارد ) بیشتر می شه.
با اینکه ظاهر مطلب خیلی ساده بنظر می رسه , ولی توی 30 سالی که این روش عملا استفاده میشه تا حالا فقط دو تا شرکت امریکایی بالون پمپهایی درست کردند که این کارو بدرستی انجام میده ! :eek: ( البته یک شرکت ژاپنی هم یه جوابهای نصفه نیمه گرفته ) که در موردشون بعدا صحبت می کنیم.
سوال اینه که چه چیز پیچیده ای پشت قضیه است ؟ جواب : الکترونیک !!!!
سخت ترین قسمت کار بالون پمپ تحلیل لحظه به لحظه ECG و نمودار فشار آئورتی است که بتونه بهترین زمان برای پر کردن بالون رو تشخیص بده یا حتی پیش بینی کنه. جالب اینکه هنوزهم اینکار کاملا دقیق انجام نمیشه و موضوع کلی مقالات سطح بالای بیوالکتریک , هوش مصنوعی , جراحی قلب , فوق تخصص بیهوشی قلب , مکانیک سیالات (!) , الکترونیک و حتی میکروماشین شده است ! :nerd:
... اگر دوستان علاقه مند باشند , میشه مطلب رو ادامه داد و به جزئیات هم رسید.
دیدگاه