اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

محاسبه مقاومت بیس ترانزیستور

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

محاسبه مقاومت بیس ترانزیستور

عرض سلام و درود خدمت اساتید
    من یک رله با بوبین 12V/0.2W/700ohm دارم که 16.9~17ma جریان میکشه ، میخوام با ترانزیستور BC547 که جریان 100ma روی کلکتور تامین میکنه استارتش کنم. این مشخصات ترانزیستورم طبق دیتاشیت:
    hfe
    10uA: 90
    10ma: 110 to 800
    ------------------------------------
    VCE (Sat)
    IC (10ma), IB (10ma) : 0.09 Type to 0.25V Max
    IC (100ma), IB (10ma) : 0.2 Type to 0.6V Max
    IC (10ma), IB (10ma at VCE=1V) : 0.3 Type to 0.6V Max
    --------------------------------------
    VBE(Sat)
    IC (100ma), IB (0.5ma) : 0.7V Type
    VBE(ON)
    IC (2ma), VCE(5V) : 0.55 to 0.7V Min to Max
    IC (10ma), VCE(5V) : 0.77V Max
    ================================================== =====================

محسابات:
    IB=IC/β=>0.017/110=0.000154A=0.154ma
    RB=((VCC-VBE))/IB=((12V-0.77V))/0.000154A=72.9~80KΩ

اما چنین مقاومتی افت ولتاژ وحشتناک دو سر بوبین به من میده کجارو اشتباه کردم؟؟؟
    جدیدترین ویرایش توسط m.aziz; ۱۴:۵۴ ۱۴۰۳/۰۲/۱۴.

نوشته اصلی توسط m.aziz نمایش پست ها
    عرض سلام و درود خدمت اساتید
    من یک رله با بوبین 12V/0.2W/700ohm دارم که 16.9~17ma جریان میکشه ، میخوام با ترانزیستور BC547 که جریان 100ma روی کلکتور تامین میکنه استارتش کنم. این مشخصات ترانزیستورم طبق دیتاشیت:
    hfe
    10uA: 90
    10ma: 110 to 800
    ------------------------------------
    VCE (Sat)
    IC (10ma), IB (10ma) : 0.09 Type to 0.25V Max
    IC (100ma), IB (10ma) : 0.2 Type to 0.6V Max
    IC (10ma), IB (10ma at VCE=1V) : 0.3 Type to 0.6V Max
    VBE(Sat)
    IC (100ma), IB (0.5ma) : 0.7V Type
    VBE(ON)
    IC (2ma), VCE(5V) : 0.55 to 0.7V Min to Max
    IC (10ma), VCE(5V) : 0.77V Max
    ================================================== =====================

محسابات:
    IB=IC/β=>0.017/110=0.000154A=0.154ma
    RB=((VCC-VBE))/IB=((12V-0.77V))/0.000154A=72.9~80KΩ

اما چنین مقاومتی افت ولتاژ وحشتناک دو سر بوبین به من میده کجارو اشتباه کردم؟؟؟
    با سلام
    این فرمولها و محاسبات مربوط به رفتار ترانزیستور در ناحیۀ خطی و به عنوان تقویت کننده هست.
    وقتی از ترانزیستور به عنوان سوئیچ استفاده میکنین، عملا در نواحی قطع یا اشباع کار میکنه که هردو غیر خطی هستن.
    برای روشن کردن و به اشباع بردن ترانزیستور شما مجاز هستید تا جایی که دیتاشیت اجازه میده به بیس جریان بدین تا پیوندهای دو طرف بیس کاملا از حاملهای الکترون پر بشه و قطعه کاملا به اشباع بره و ولتاژ کلکتور امیتر به حداقل ممکن برسه.
    کمترین توقع از یک فرد تحصیلکرده، دانستن املای صحیح کلمات است.

دیدگاه

• m.aziz
      m.aziz دیدگاه ثبت کرد
      Editing a comment
      سلام جناب نو رسیده ی کهنه کار در انجمن
      جریان بیس رو مستقیما دیتاشیت نداده قثظ کلکتور رو داده، برای محاسبه جریان بیس باید جریان مجاز کلکتور رو به بهره تقسیم کنم اما طبق فرمایشات جنابعالی باید ماکزیمم جریان کلکتور رو در نظر بگیرم نه جریانی که بوبین میکشه یعنی این:
      با کمترین بهره:
      IB=IC/β=>0.1/110=0.0009A=0.9ma
      RB=((VCC-VBE))/IB=((12V-0.77V))/0.0009A=12.4KΩ
      با حداکثر بهره:
      IB=IC/β=>0.1/800=0.000125A=0.125ma
      RB=((VCC-VBE))/IB=((12V-0.77V))/0.000125A=89.8KΩ
      در عمل با پتانیسومتر هر دو مقاومت رو دقیق اعمال کردم با 12.4K مقدار 1.5V و با 89.8K افت ولتاژ 7V سر بوبین داشتم
      یا اینکه اصلا بیخیال فرمول بدست آوردن مقاومت شم و یک پتانسیمومتر بگذارم تو بیس ترانزیستور و ولتمتر رو به دوسر بوبین وصل کنم، تا وقتی به 12V پایدار سر بوبینم نرسیدم پتانسیومتر رو بچرخونم و سپس با آمپر متر جریان رو بگیرم که این میشه روش سعی و خطای عملی که من برا این رله با همین روش به مقاومت 5.5K رو جریان 15ma رسیدم اما این روش که اصولی نیست !! قطعا باید روش تئوری دقیقی براش باشه!!
      جدیدترین ویرایش توسط m.aziz; ۲۱:۳۶ ۱۴۰۳/۰۲/۱۴.

وقتی صحبت از ناحیۀ غیر خطی میشه یعنی در اون ناحیه فرمولها صدق نمیکنن و کاربردی ندارن.
    اما ظاهرا شما اصرار دارین حتی در اون نواحی هم جریان کلکتور رو بر بتا تقسیم کنین!
    کمترین توقع از یک فرد تحصیلکرده، دانستن املای صحیح کلمات است.

دیدگاه

• m.aziz
      m.aziz دیدگاه ثبت کرد
      Editing a comment
      این فرمایش شماست در پست قبل (کپی کردم که تغییر نکنه):
      "برای روشن کردن و به اشباع بردن ترانزیستور شما مجاز هستید تا جایی که دیتاشیت اجازه میده به بیس جریان بدین تا پیوندهای دو طرف بیس کاملا از حاملهای الکترون پر بشه و قطعه کاملا به اشباع بره و ولتاژ کلکتور امیتر به حداقل ممکن برسه"
      خب عزیز من دیتاشیت اصلا جریان بیس رو به نداده که از اون بفهمی تا کجا باید جریان اعمال کنی و اون رو باید خودمون بدست بیاریم و بدست آوردنش دو تا فرمول داره علم غیب که نداریم!!
      وقتی اون بدست اومد مقاومتشم براحتی قابل محسابست با یک KVL از سر پین میکرو تا ترانزیستور و چند راه دیگه که اکثر سایتها و منابع آموزشش دادند، من از خودم که فرمول درنمیارم تقریبا ده تا سایت رو برای محاسبه مقاومت بیس آموزشهاشونو دیدم همین کار رو کردند هیچکدوم نگفتند هر چی مجازه از بیس جریان بکش!! اصلا قبول چجوری میخواهی بفهمی تا چه حد میتونی این خودش باید با فرمولی بدست بیاد.
      من مشکلی تو محاسبش هم ندارم و اعدادی هم که بدست آوردم با تست عملی که انجام دادم تقریبا برابر و قابل قبول بود اما برام افت ولتاژ سر بوبین با اون مقادیر سئوال شده بود که حل شد خداروشکر در پستهای دیگه که شما و دیگران مشارکت کردند، سپاس از همراهی شما

سلاو و درود
    خدمت حضراتی که بعدا این پست را میخونند برسانم فرمول کاملا درسته اشتباه از من بود که ولتاژ بوبین رو برای محاسبه مقاومت توش گذاشتم در حالی که باید ولتاژ سر پین میکروکنترلرم رو میگذاشتم، اینکار رو کردم کاملا درست شد، با ولتمتر و آمپر متر اندازه زدم ولتاژ دو سر بوبین و جریان بیس رو به ازای مقاومت کاملا صحیح بود و مو نمیزد اعداد با مقادیری که بدست اومده ، اما رو بوبین های بزرگتر افت ولتاژی در حد 500mv داشتم مثلا 12V با عددی که ازش در میاد دو سر بوبین میندازه 11.5V که اونم بخاطر ذات ترانزیستور BJT هستش و میشه برا جبران اون کمی مقاومت را کاهش داد.
    با تشکر از انجمن و مشترکین
    جدیدترین ویرایش توسط m.aziz; ۱۰:۵۶ ۱۴۰۳/۰۲/۱۶.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط m.aziz نمایش پست ها
      سلاو و درود
      خدمت حضراتی که بعدا این پست را میخونند برسانم فرمول کاملا درسته اشتباه از من بود که ولتاژ بوبین رو برای محاسبه مقاومت توش گذاشتم در حالی که باید ولتاژ سر پین میکروکنترلرم رو میگذاشتم، اینکار رو کردم کاملا درست شد، با ولتمتر و آمپر متر اندازه زدم ولتاژ دو سر بوبین و جریان بیس رو به ازای مقاومت کاملا صحیح بود و مو نمیزد اعداد با مقادیری که بدست اومده ، اما رو بوبین های بزرگتر افت ولتاژی در حد 500mv داشتم مثلا 12V با عددی که ازش در میاد دو سر بوبین میندازه 11.5V که اونم بخاطر ذات ترانزیستور BJT هستش و میشه برا جبران اون کمی مقاومت را کاهش داد.
      با تشکر از انجمن و مشترکین
      با سلام و احترام
      همانطور که دوستان در پستهای قبل ذکر کردند فرمول hFE=Ic/Ib فقط در ناحیه خطی کاربرد داره. اگر شما خودتان به شرایط ترانزیستور bjt در ناحیه اشباع دقت کنید متوجه میشوید که این فرمول نمیتواند در آنجا جواب دهد. وقتی ترانزیستور bjt وارد ناحیه اشباع میشود ماکزیمم جریان از کلکتور-امیتر خواهد گذشت و پس از اون شما هرچقدر جریان بیس-امیتر رو هم زیاد کنید دیگر جریان کلکتور-امیتر تغییری نمیکنه و بیشتر نخواهد شد. پس میبینید که در اون ناحیه عملا این فرمول نمیتواند جوابگو باشد.
      موفق باشید.

دیدگاه

• m.aziz
        m.aziz دیدگاه ثبت کرد
        Editing a comment
        سلام
        درست میفرمائید امروز عملا به همین نتیجه رسیدم، مخصوصا در بوبین های توان بالا با ولتاژ بالاتر این خطا فاحش تر نمایان میشود،فرمول پاسخگو رو خداروشکر پیدا کردم، سپاسگذارم از همراهیتان
        جدیدترین ویرایش توسط m.aziz; ۲۱:۲۶ ۱۴۰۳/۰۲/۱۷.
    لطفا صبر کنید...
    X