اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

وریستور و کاربردهای ان چیست؟

Collapse
X
 
  • فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

    کسی یه دیتاشیت از وریستور داره یا این که چه مدلی باید برای ولتاژ AC و DC اونو محاسبه کرد ؟
    A-Hosseini

    دیدگاه


      #17
      پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

      سلام
      فرق وریستور ac با dc چیه
      واگه بجای همدیگه استفاده کنیم چی میشه
      ممنون

      دیدگاه


        #18
        پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

        فرقی نداره فقط ولتاژ AC و DC یک مدل وریستور باهم فرق دارد

        دیدگاه


          #19
          پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

          فرق وریستور ac با dc چیه
          هر وریستور رو هم میشه برای ولتاژ DC استفاده کرد و هم AC .فقط فرق در این هستش که توانایی تحمل ولتاژ DC بیشتری داره، مثلن اگر VAC(MAX)=50 ولت، ولتاژ DC حدودن 1.3 برابر خواهد بود یعنی VDC (MAX) = 65v
          از آنجایی که آموزش ماهی گیری برای من بسیار مهم تر هستش، به همین خاطر، در این انجمن، تاجایی که بتونم جواب مطلبی رو مستقیم نمیگم و تلاش میکنم با آدرس دادن و کمی جستجو به جواب برسید. اگر عاشق الکترونیک باشید، دنبال جواب خواهید گشت.

          دیدگاه


            #20
            پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

            سلام
            من یه مداری دارم که بصورت دوفاز کار می کنه یعنی ورودی اون 380VAC هستش. این مدار وریستورش ترکیده. دوستان ممکن بگن که چه وریستوری مناسبه این مداره؟
            وریستورهایی که من دارم :
            ZOV 20D431K
            VE13 0511K
            510L40

            دیدگاه


              #21
              پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

              یه عکس از پشت و روی مدارتون بذارید، بهتره
              از آنجایی که آموزش ماهی گیری برای من بسیار مهم تر هستش، به همین خاطر، در این انجمن، تاجایی که بتونم جواب مطلبی رو مستقیم نمیگم و تلاش میکنم با آدرس دادن و کمی جستجو به جواب برسید. اگر عاشق الکترونیک باشید، دنبال جواب خواهید گشت.

              دیدگاه


                #22
                پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

                نوشته اصلی توسط ashk نمایش پست ها
                سلام
                ببینید من میخوام این قطعه رو سر راه ورودی تغذیه دستگاه بزارم.که اگه ولتاژ از 220-240 بالاتر رفت ترانس و مابقی مدارات نسوزه.
                باید بگم چی میخوام؟؟
                قیمتش چنده؟؟
                راه حل استفاده از دیودهای TVS است :
                TVS Diode (Transient-voltage-suppression diode)
                Reveng will surely come... Your hard time are ahead
                // - - - - - - - - - -
                برگه های کتاب به منزله بالهایی هستند که روح ما را به عالم نور و روشنایی پرواز میآ*دهند. فرانسوا ولتر
                // - - - - - - - - - -
                اگر برای هرچیزی به غیر از علاقه ی شدیدتان به الکترونیک تلاش کنید ، خیلی دور نخواهید رفت / خیلی هم خوب نخواهید شد.
                // - - - - - - - - - -

                دیدگاه


                  #23
                  پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟


                  وریستور یک نوع مقاومت الکتریکی است که مقاومت این قطعه با توجه به ولتاژ اعمال شده به دو سر آن تغییر می کند. این قطعه را به نام VDR یا Voltage Dependent Resistor ( مقاومت وابسته به ولتاژ ) نیز می شناسند. این قطعه نیز مانند دیود دارای مشخصه ی ولتاژ-جریان غیر خطی و غیر اهمی است اما برخلاف دیود این قطعه در هر دو جهت جریان عمل می کند و فاقد پلاریته است.در ولتاژ های پایین مقاومت این قطعه بالاست و با افزایش ولتاژ مقاومت این قطعه نیز کم می شود.

                  از وریستور در مدار های الکترونیکی برای کنترل و حفاظت از قطعات الکترونیکی در مقابل صدمات ناشی از ولتاژ گذرای بیش از اندازه استفاده می شود. زمانی که می خواهید از این قطعه به عنوان محافظ یک قطعه استفاده کنید باید وریستور را به صورت موازی با آن قطعه نصب کنید. با این کار در صورتی که اضافه ولتاژ روی قطعه بیفتد ، مقاومت وریستور کاهش می یابد و جریان زیادی از وریستور می گذرد و جریان از قطعه مورد نظر شما نخواهد گذشت.
                  در مدل های شماتیک مدار های الکترونیکی ، اغلب از نماد زیر برای نمایش دادن Varistor یا مقاومت وابسته به ولتاژ استفاده می شود.
                  نکته ای که باید در هنگام خرید وریستور (VDR) مد نظر قرار دهید ، انتخاب VDR با ولتاژ صحیح است. ولتاژ وریستور نشان دهنده ی ولتاژی است که در صورت عبور ولتاژ دو سر قطعه از آن ولتاژ مقاومت قطعه به سرعت و با شیب زیاد کاهش می یابد.
                  نمودار مشخصه ولتاژ-جریان یک وریستور ایده آل مانند شکل زیر است. به طور مثال در شکل زیر یک وریستور 250 ولت مورد بررسی قرار گرفته است. همانطور که ملاحظه می فرمایید در بازه ی -250 ولت الی +250 ولت جریان عبوری از VDR کمتر از 1 میلی آمپر است. اما در صورت کمتر شدن ولتاژ از -250 ولت یا بیشتر شدن آن از +250 ولت ، به صورت ناگهانی شیب نمودار افزایش شدیدی پیدا می کند و جریان عبوری از Varistor به شدت بالا می رود.

                  لینک خرید وریستورهای موجود در فروشگاه :
                  لینک تاپیک های فعال انجمن در مورد وریستور:
                  http://www.eca.ir/forums/thread50635.html
                  با سلام من میخواستم بدونم ایا وریستور همان مقاومت حرارتی هست؟ معیار های انتخابش در داخل مدار چطوری هست!! مثلا من یک مدار دارم که از وریستور خواسته!! از کجا باید بدونم چه پارامتراش را باید انتخاب کنم؟؟؟ مثلا این یعنی چی؟؟؟ 07K201 سپاس



                  دیدگاه


                    #24
                    پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟


                    متداول ترین نوع از انواع وریستورها، وریستورهای متال اکسید و یا (MOV) هستند که از یک هسته سرامیکی مشتمل از اکسید فلزهای مختلف مانند روی و مقادیر کمی کبالت و منگنز و … تشکیل می شوند.

                    همان طور که گفته شد یک وریستور تا زمانی که ولتاژ دو سر آن به ولتاژ کلمپ آن نرسد (Clamping Voltage) نارسانا باقی می ماند و جریانی از خود عبور نمی دهد. در نتیجه از وریستورها برای سرکوب ولتاژهای ناخواسته فراتر از ولتاژ کلمپ آنها استفاده می شود. برای مثال می توان از وریستور برای فیلتر کردن برق ورودی سیستم های الکترونیک در لاین فیلتر ها استفاده کرد و یا مانع از افزایش ولتاژ بیش از حد بر روی ماسفت ها و یا ترانزیستورها و سوختن آنها در مدار شد. حتما تا به حال این قطعه را در مدارات منابع تغذیه خطی و یا سوییچینگ و پاورهای کامپیوتر دیده اید.
                    نماد جدید وریستور که در شماتیک های الکترونیکی رسم می شود:

                    وریستور ها معمولا به دو دلیل آسیب می بینند:
                    1. زمانی که انرژی زیادی در وریستور تبدیل به گرما می شود و وریستور شروع به گداخته شدن و دود کردن می کند و در نهایت منفجر می شود. برای مثال زمانی که رعد و برق به دستگاه شما و یا سیم های برق برخورد می کند و یا بار الکتریکی روی دست شما به صورت قوس الکتریکی به روی دستگاه منتقل می شود یا نوسانات برق شهر، ESD: Electro Static Discharge و دلایل مختلف دیگر. در اکثر این موارد انرژی یک پالس گذرا از نهایت انرژی که وریستور برای مدت معینی می تواند تحمل کند بیشتر است. زمان این پالس معمولا چیزی در حدود 8 تا 20 میکروثانیه است. این مقدار معمولا در دیتاشیت وریستورهای در قسمت Absolute Maximum Ratings ذکر می شود. در این موارد می توان با انتخاب یک وریستور با توان بالاتر و یا موازی کردن چند وریستور با هم مشکل را برطرف کرد.
                    2. تخریب تدریجی وریستور به مرور زمان بخاطر گرما، جریان های گذرای مکرر، تغییرات شیمیایی درون وریستور و دلایل دیگر. در این موارد ظرفیت وریستور به مرور زمان کم و کمتر می شود در حالی که ظاهر آن بدون مشکل و سالم است ولی دیگر از مدار و قطعات شما محافظت نمی کند و در نهایت وریستور اتصال کوتاه شده و یا دیگر عمل نمی کند.




                    عامل مهمی که در طول عمر مفید وریستورهای موئر است، درجه بندی انرژی آن به ژول است. یکی از مشخصات مهم در انتخاب وریستور ها سایز آنهاست که معمولا طول قطر وریستور ها به عنوان یکی از مشخصه های وریستور عنوان می شود. برای مثال: وریستور 390 ولت 12 میلیمتر. قطر وریستور یا بطور کل سایز آن ارتباط تنگاتنگی با حداکثر میزان انرژی قابل دفع آن در وریستور های متال اکسید دارد.
                    زمان فعال شدن وریستور پس از افزایش ناگهانی ولتاژ و یا Spike از دیگر مشخصه های وریستور است. این مقدار در وریستور های متال اکسید در رنج میکرو ثانیه است. در تجهیزات الکترونیک حساس تر مانند تجهیزات پزشکی و مخابراتی که نیاز به محافظت بیشتر، دفع انرژی بالاتر و زمان پاسخ پایین تر است از انوع دیگری از وریستور ها مانند GDT:Gas Discharge Tube و یا وریستورهای گازی استفاده می شود. همچنین می توان از دیود های TVS استفاده کرد که کارکرد مشابهی دارند ولی زمان فعال شدنشان در رنج نانو ثانیه است.
                    وریستورهای گازی از یک لوله شیشه ای کوچک و دو الکترود در دوطرف آن تشکیل شده اند و مخلوطی از گازهای مختلف در بین دو الکترود موجود است. با افزایش ولتاژ دو سر آن و رسیدن ولتاژ به ولتاژ کلمپ، گاز درون محفظه یونیزه و ملتحب شده و جریان از آن عبور می کند. وریستور های گازی و یا GDT ها زمان پاسخ بالاتری نسبت به وریستورهای متال اکسید دارند ولی بعلت دمای پایین تر معمولا توانایی دفع انرژی بیشتری نسبت به وریستورهای متال اکسید دارند. ولتاژ کلمپ آنها نیز نسبت به وریستورهای متال اکسید بالاتر است. از این نوع وریستور برای محافظت در مقابل رعدوبرق استفاده می شود.



                    دیودهای TVS نوعی دیود زنر با توان بالاتر و قابیلت دفع انرژی بالاتر هستند که جایگزین وریستورهای metal oxide می شوند. دیود TVS مخفف Transient voltage suppression می باشد و به آنها Transil نیز گفته می شود. این دیود ها سریع ترین نرخ پاسخ به voltage spike در مدارات الکترونیک را دارا هستند ولی قیمت آنها نیز در مقایسه با وریستورهای متال اکسید بالاتر است. بعضی از دیودهای TVS توانایی فعال شدن در محدوده زمان پیکوثانیه را دارا هستند. انرژی قابل دفع آنها و همچنین ولتاژ کلمپ آنها نیز در مقایسه با وریستورهای متال اکسید کمتر است اما اگر جریان عبوری از آنها در محدوده کارکرد آنها بالاتر نرود، طول عمر بالاتری نسبت به دیگر وریستورها دارند. برخی دیود های Transil یا Transzorb پلاریته ندارند و از هر دو طرف قابلیت عبور جریان را دارند. دیود های TVS معمولا در مدارات High Speed و مخابراتی که سرعت بالا و توان پایینی دارند مورد استفاده قرار می گیرند. از آنها می توان به عنوان کلمپ برای محافظت از قطعات حساس مانند میکروکنترلرها و ماسفت و ترانزیستورها استفاده کرد. برای پایین آمدن خاصیت خازنی آنها نیز می توان یک دیود معمولی را با آنها سری کرد. از نمونه متداول این دیود ها می توان به p6ke، p4ke و p1.5ke از شرکت littlefuse اشاره کرد. در سری های جدید مادربرد های گیگابایت نیز از این نوع دیود برای محافظت از قسمت های حساس برد مانند خروجی های USB استفاده می شود.

                    نکته قابل توجه در هنگام انتخاب ولتاژ وریستور دقت در متناوب و یا مستقیم بودن ولتاژ است. وریستورها دارای ولتاژ AC و DC متفاوتی هستند که در دیتاشیت آنها ذکر شده است. همچنین وریستور های مانند دیود ها و دیگر نیمه رسانا ها دارای یک خاصیت خازنی هستند. این مقدار در وریستورهایی با قطر 7 تا 20 میلیمتر چیزی در حدود 100 الی 2500 پیکوفاراد است. وریستورهایی به خاصیت خازنی زیر یک پیکوفاراد نیز در پکیج smd برای محافظت تجهیزات میکروالکترونیک مانند گوشی های موبایل موجود است ولی این وریستورهای کوچک توانایی عبور جریان پایینی دارند.
                    یک نوع دیگر از وریستورها، وریستورهای مولتی لایر MLV:Multi Layer Varistor یا چند لایه هستند. این وریستورها از تخلیه الکترواستاتیکی محافظت می کنند و انرژی گذرا از آنها در محدوده متوسط و پایین است و برای مدارهایی با محدوده ولتاژ کاری 0تا120 ولت مناسب هستند. حداکثر جریان گذرا از آنها بصورت لحظه ای 20 تا 500 آمپر است و درجه بندی انرژی آنها بین 0.05 تا 2.5 ژول است.


                    برخی از نمونه ها و موارد کاربرد:

                    محدودیت های وریستورها:
                    وریستورها قادر به محافظت از قطعات شما برای در مقابل افزایش ولتاژ ناخواسته به مدت طولانی نیستند و معمولا خود آسیب می بینند. آین آسیب معمولا بصورت اتصال کوتاه در وریستور نمایان می شود. همچنین احتمال آتش سوزی بعلت افزایش دما و گداخته شدن وریستور وجود دارد. برای همین از وریستورها برای محافظت از مدار در مقابل اتصال به ولتاژ غیر مجاز و خارج از محدوده کارکرد استفاده نمی شود. شما می توانید از UPS و Stablizer برای کاهش نوسان های برق شهر و رگولاتورهای خطی یا سوئیچینگ برای تثبیت ولتاژ مدارتان استفاده کنید.
                    وریستور ها قابلیت محافظت از مدار شما در مقابل inrush current یا جریان بالای ورودی در هنگام شروع به کار مدار شما را ندارند. وریستور های معمولا بصورت موازی در مدار و در کنار قطعات شما بسته می شوند و برای این کار معمولا از مقاومت های NTC با اهم پایین و توان بالا و بصورت سری استفاده می شود.
                    وریستور های یک راه حل ساده و ارزان قیمت برای محافظت از مدارتان در برابر افزایش ولتاژ ناگهانی، نوسانات، نویز و هارمونیک های سوئیچینگ هستند. انتخاب نوع مناسب وریستور با توجه به محل استفاده و دقت به پارامتر های مختلف آن مانند ولتاژ، درجه بندی انرژی، زمان پاسخ و خاصیت خازنی آن حائز اهمیت است.
                    راه حل های دیگری نیز برای مقابله با ولتاژها و جریان های ناخواسته و نواسانات وجود دارد که در آینده به آنها پرداخته خواهد شد. برخی از این راه حل ها عبارتند از:
                    • فیوز های قابل ریست: resettable fuse یا polyfuse
                    • دستگاه محافظ نوسان با تایریستور یا Trisil
                    • سرکوب کننده ولتاژ سلنیوم
                    • انواع Spark Gap ها
                    • وریستورهای متال اکسید با محافظت گرمایی
                    • وریستورهای مجتمع
                    • و…

                    منبع:دیجی نیک

                    دیدگاه


                      #25
                      پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

                      نوشته اصلی توسط علی چمانی نمایش پست ها
                      دیود های TVS معمولا در مدارات High Speed و مخابراتی که سرعت بالا و توان پایینی دارند مورد استفاده قرار می گیرند. از آنها می توان به عنوان کلمپ برای محافظت از قطعات حساس مانند میکروکنترلرها و ماسفت و ترانزیستورها استفاده کرد. برای پایین آمدن خاصیت خازنی آنها نیز می توان یک دیود معمولی را با آنها سری کرد .
                      منبع:دیجی نیک
                      سلام به شما آقای علی چمانی فکر کنم در نوشته ی شما ایرادی وجود داره لطفا بررسی بفرمایید
                      شما نوشتید که "برای پایین آمدن خاصیت خازنی آنها ( دیودهای TVS ) نیز می توان یک دیود معمولی را با آنها سری کرد" اما این کار که سرعت سوییچ جریان رو کم میکنه چون جریان باید از دیود معمولی هم بگذره و به همین دلیل سرعت کم میشه

                      اگه در این خصوص توضیحی دارید بفرمایید :

                      جدیدترین ویرایش توسط rezamajdi; ۱۴:۲۹ ۱۳۹۶/۰۵/۰۴.
                      آرزوی سرافرازی برای ایران عزیز . . .


                      دیدگاه


                        #26
                        پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

                        نوشته اصلی توسط rezamajdi نمایش پست ها
                        سلام به شما آقای علی چمانی فکر کنم در نوشته ی شما ایرادی وجود داره لطفا بررسی بفرمایید
                        شما نوشتید که "برای پایین آمدن خاصیت خازنی آنها ( دیودهای TVS ) نیز می توان یک دیود معمولی را با آنها سری کرد" اما این کار که سرعت سوییچ جریان رو کم میکنه چون جریان باید از دیود معمولی هم بگذره و به همین دلیل سرعت کم میشه

                        اگه در این خصوص توضیحی دارید بفرمایید :

                        سلام دوست عزیز
                        این پست به عنوان مقاله گذاشته شده است و منبع هم ذکر شده ولی به نظر خودم نیازی به استفاده از دیود دیگه نیست چون ظرفیت خازنی در حد خیلی کم هست و به قول شما در مقابل سرعتی که میگیره ارزش نداره

                        دیدگاه


                          #27
                          پاسخ : وریستور و کاربردهای ان چیست؟

                          سلام - این مدار 2 لاینی 2 دستگاه 220 ولتی را در برابر صاعقه محافظت میکند ؟ آیا نقشه کامل با برد مدارچاپی آنرا دارید ؟
                          متشکرم

                          دیدگاه

                          لطفا صبر کنید...
                          X