در مصارف سنگین مثل کارخونه ها اگر (cos&Oslash کارخونه از مقدار 0.9 کمتر باشه اداره برق از اون کارخونه ضرر و زیان دریافت میکنه.پس باید همواره(cos&Oslashسنجیده بشه و در صورت کاهش با موازی کردن خازن بر روی شبکه برق مقدار اونو افزایش بدن.
همونطور که میدونید ولتاژ برق شهر متناوبه و فرکانسش هم 50 هرتزه.تو جریان متناوب خازن و سلف دارای یه مقاومت اهمی هستن و اگر مصرف بار ما دارای خاصیت سلفی یا خازنی باشه باعث اختلاف فاز بین ولتاژ و جریان میشه.اگه مصرف ما سلفی باشه جریان بعداز ولتاژ حرکت کرده و در بارهای خازنی جریان جلوتر از ولتاژ حرکت میکنه.
باید مقدار اختلاف فاز تا حد امکان کم باشه بطوری که تو حالت استاندارد(تو بهترین حالت) باید کسینوس اختلاف فاز بین ولتاژ و جریان بیشتر از 0.9 تا 1 باشه(ولی نباید منفی بشه)
فکر کنم این http://yad-begir.blogspot.com/2011/06/blog-post.html کمک میآکنه
به طور خیلی ساده و خلاصه و سطحی : اگه (cos(phi عددی کمتر از یک باشه، برای تحویل دادن یک توان مشخص به بار، لازمه که جریان ماکزیمم بیشتری تحویل داده بشه، و از اونجا که سیمآهای انتقال برق در حقیقت مقاومت دارند، بیشتر شدن ماکزیمم جریان به معنای تلفات بیشتر در خط انتقاله. به همین دلیل آقای اداره برق عصبانی میشه و جریمه میکنه.
سلام
این بحثی که دوستان میگن در حقیقت و به زبان ساده اینطوریه که :
سلف مصرف کننده توان راکتیوه چون q مثبت جذب میکنه و خازن تولید کننده توان راکتیوه چون q منفی جذب میکنه. توان راکتیو توانیه که به دلیل ماهیت بار مقداری جریان روی خط انتقالل برق بر می گردونه و باعث افت ولتاژ روی کابل ها میشه و اداره برق برای اینکه نخواد قطر سیم هاش رو زیاد کنه برای اینکار جریمه قرار داده.
حالا گفتم خازن تولید کننده توان راکتیوه بنابراین اگر یک بانک خازنی در کارخانه داشته باشیم توان راکتیوی که بار سلفی می خواد مصرف کنه رو به بار تزریق میکنه و مشکل حل میشه و دیگه از شبکه نمیکشه.
مولای من
نخواهمت که بگریی ولی به گریه دعا کن که وقت رفتن ایام انتظار بیاید
سلام
ممنون از راهنمایی همه
اینکه گفتین "توان راکتیو توانیه که به دلیل ماهیت بار مقداری جریان روی خط انتقالل برق بر می گردونه و باعث افت ولتاژ روی کابل ها میشه" یعنی چی؟
توان راکتیو به خط جریان تزریق میکنه؟
چه جوری باعث افت ولتاا¾ا¾ا¾ا¾ا¾ژ میشه؟
فکر کن دو تا جعبه ی سیاه داری به نام های AوB که مصرف کننده ی برق هستند .
روی هر دوتای این مصرف کننده ها نوشته 500 ولت آمپر .
روی مصرف کننده ی A نوشته PF=0.5 و روی مصرف کننده ی B هم نوشته PF=0.9 (منظور از PF همون ضریب قدرته )
مصرف کننده ی A را به برق شهر 220 ولت وصل می کنیم طبق P=IVCosx جریانی که از برق شهر می کشه تا بتونه 500 ولت آمپر تحویل بده برابر :
I=500/220x0.5
که می شه 4.5 آمپر
مصرف کننده ی B را به برق شهر 220 ولت وصل می کنیم طبق P=IVCosx جریانی که از برق شهر می کشه تا بتونه 500 ولت آمپر تحویل بده برابر :
I=500/220x0.9
که می شه 2.5 آمپر
ملاحظه فرمودید که اگر مصرف کننده ی A با پاور فکتور 0.5 بخواهد 500 ولت آمپر توان از شبکه دریافت کند باید 4.5 آمپر از شبکه جریان طلب کند . در حالی که مصرف کننده ی B با کشیدن 2.5 آمپر از شبکه ی برق شهر ، همین توان را دریافت خواهد کرد .
حال اگر بار اهمی باشد ، ضریب قدرت آن 1 می شود و جریان مصرفی با همین توان برابر 2.3 آمپر می گردد .
کسینوس فی، در رابطه با اختلاف (فاز) زاویه بین ولتاژ و جریان در یک مصرف کننده هست. که معمولا در ورودی به کنتور ( معمولا سه فاز) مورد توجه قرار میگیره. مثالش رو هم دوستان در بالا بخوبی اشاره کردند. این اختلاف فاز معمولا ناشی از بارهای سلفی مثل موتورهای الکتریکی ترانسها (بخصوص مهتابی) ایجاد میشه.
نکته بعدی اینکه این اختلاف فاز هر چی باشه کسینوسش یک یا کمتر از یک خواهد بود. اگر اختلاف فاز صفر باشه (مثلا در مورد یک بار مقاومتی مثل هیتر) کسینوسش یک هست که خیلی خوبه.
اگر باز هم متوجه نشدید توصیه میکنم که کتابهای مربوط به درس مدار یا فیزیک الکتریسیته رو بگیرید و مطالعه کنید
دیدگاه