اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

خازن و ابهامات آن!

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

خازن و ابهامات آن!

سلام
    من چند تا سوال در مورد خازن داشتم اگه کسی کمکم کنه و من رو از این ابهامات در بیاره خیلی خیلی ممنون میشم؛

1) اولیش این که کاربرد خازن چیه؟ من پراکنده چیزایی خوندم مثلا این که خازن جریان رو صاف میکنه ، به عنوان فیلتر میشه ازش استفاده کرد ، بار الکتریکی رو ذخیره میکنه و... ولی دقیقا نفهمیدم چند تا کاربرد داره ، لطفا کاربرد هاش رو با ذکر شماره بفرمایید

2) دومین سوالم اینه که چرا بعضی خازن ها قطب دارند (مثل خازن الکترولیتی) ، مگه غیر از اینه که خازن دو تا صفحه هست که بینشون ماده ای به نام دی الکتریک وجود داره؟ پس دیگه این قطب مثبت و منفی چیه؟ چه فرقی میکنه؛ اصلا چرا این قطب مثبت و منفی رو جابجا وصل میکنیم خازن می ترکه؟

3) سومین سوالم هم اینه که ایا خازن فقط برای برق مستقیم هست یا برای برق متناوب هم میشه ازش استفاده کرد؟ چطوری در برق متناوب از خازن استفاده میکنن؟
    و سوال اخر این که خازن 6800 میکرو فاراد که روی پلاستیکش نوشته نهایت 50 ولت رو اگه به برق 50 ولت مستقیم وصل کنم بعد بگیرم دستم ،آیا شوک الکتریکی منو میگیره؟ یعنی ظرفیتش انقدر زیاد هست که شوک ایجاد کنه؟

دوستان هر کی به اندازه ای که میدونه به سوالات جواب بده خیلی لطف کرده ؛ حتی اگه جواب یکی از این سوالا رو هم میدونستید جواب بدید محبت کردید.
    پیروزی یعنی : توانایی رفتن از یک شکست ، به شکستی دیگر بدون از دست دادن اشتیاق . . .
    ------------------------------------------------------------ - - -
    صبرت که تمام شد نرو!
    "معرفت"
    تازه از آن لحظه آغاز می شود...

پاسخ : خازن و ابهامات آن!

خازن یک المان پسیو در الکترونیک آنالوگ است . یک نقش خیلی ساده داره . یک المان ذخیره کننده توان الکتریکی است .یعنی در حقیقت یک باطری با مقاومت داخلی خیلی پایین است .
    حالا این نقش خیلی ساده ویژگی های جالبی رو به وجود میاره . مثلا یک خاصیت جالبش ایجاد مقاومت ظاهری در برابر جریان است . مثلا مقاومت با افزایش فرکانس کم میشه . با این خاصیت میان ریپل رو از مدارات حذف میکنن یا به اصلاح جریان رو صاف میکنن . یا جریان های با فرکانسهای گوناگون رو از هم جدا میکنن . که همون مساله فیلتر فرکانس و یا گرفتن یک ایستگاه در رادیو و تلوزیون است .
    یکی دیگه از خاصیت هاش اینه که با اعمال ولتاز متغیر به دوسر خازن جریان عبوری از خازن متناسب با این ولتاز نیست. به عبارت دیگر و در هر مداری قرار بگیره شدت جریان را بگونه خاصی از خودش عبور میده . که اصطلاحا میگیم جریان با ولتاز اختلاف فاز پیدا میکنه . از این رفتارهای این خازن استفاده های میکنند طراحان در مدارات آنالوگ

و وقتی که رفتار خازن رو با رفتار سیم پیچ ترکیب میکننده باز هم خاصیت های جالبی پدید میاد .
    بقیش رو هم دوستان جواب میدن .
    تنها موردی که همه آدما یقین دارن خدا در حقش زیاد لطف کرده
    داشتن عقله زیادتر از دیگر آدم ها است

دیدگاه

1-کابردهاش خیلی زیاده.تو هر مداری یه نقشی داره.تو مدارات دیجتال بیشتر به عنوان نویز گیر استفاده میشه.تو یکسوکننده ها برای یکنواخت کردن ولتاژ و...........
      2-چراش را که نمیدونم.اگه برعکس بزنی اتفاق خاصی رخ نمیده.فقط ممکنه نقش خودش را درست ایف نکنه.
      3-بله در برق متناوب هم کاربرد داره.ولی قطعا از خازن الکترولیت استفاده نمیشه(چون جهت داره).برای خازن توی جریان متناوب امپدانس مقاومت ظاهری تعریف میشه که یه عدد موهمی محضه.بحثش خیلی مفصله.فصل یک مدار 2 را مطالعه کنید.
      4-ظرفیتش که به اندازه ی کافی زیاد هست.مهم ولتاژه که لب مرزه.یعنی 50 یه جورایی آستانه ولتاژ خطرناک محسوب میشه.
      آیا جهالت نیست که آدمی ساعات شیرین امروز را فدای روزهای آینده کند؟

دیدگاه

ممنون از دوستان
        فقط سوال دومم رو من متوجه نشدم
        من پایه های مثبت و منفی خازن الکترولیتی رو با هم جابجا وصل کردم خازن ترکید!
        تا اون جایی که من خوندم اگه ولتاژ بالا تر از مقدار نوشته شده روی خازن رو به خازن بدیم دی الکتریک بین خازن رسانا میشه و جرقه میزنه و ممکنه بترکه
        ولی نمیدونم چرا بعضی خازن ها که پلاریته هست (مثبت منفی ) مثل خازن الکترولیتی رو پایه های مثبت و منفی رو برعکس بزنم خازن میترکه اصلا علتش چیه این خازن ها پایه های مثبت منفی دارند?چه توجیهی میشه داشت واسه این موضوع?
        پیروزی یعنی : توانایی رفتن از یک شکست ، به شکستی دیگر بدون از دست دادن اشتیاق . . .
        صبرت که تمام شد نرو!
        "معرفت"

دیدگاه

1- DC Block برای حذف آفست DC
          2- فیلتر فرکانسی در ترکیب با مقاومت و سلف: RC - LC - RLC و ساخت فیلتر پایین گذر، بالاگذر، میان گذر و میان نگذر
          3- ایجاد رزونانس با مدار LC - RLC برای ساخت نوسان ساز
          4- رفع نویز تغذیه مخصوصاً در ورودی تغذیه آی سی ها به شدت زیاد استفاده میشه به این صورت که در نزدیکی پایه تغذیه آی سی، یک خازن معمولاً در رنج نانو فاراد بین ورودی ولتاژ تغذیه و زمین قرار میگیره تا نویز به زمین هدایت بشه.
          5- ذخیره انرژی، در مدارهای تغذیه حساس بانک خازنی در خروجی، باعث میشه که در لحظه وصل شدن تغذیه، اسپایک به وجود نیاد چون اسپایک مثبت جریان وارد خازن میشه و اسپایک منفی توسط خازن جبران میشه.
          و موارد دیگه که یادم نمیاد یا نمیدونم...

مسأله برق گرفتگی یا شوک به مقدار انرژی الکتریکی که وارد بدن میشه و تبدیل به گرما میشه یا باعث تغییرات شیمیایی میشه بستگی داره پس خازن 6800 میکرو که با 50 ولت شارژ شده، E = CV میشه 17 وات که اگه فرض کنیم ولتاژ ثابت 50 ولت باشه جریانش میشه 340 میلی آمپر که به نظر جریان بزرگی میاد و احتمالاً باعث شوک میشه.

در مورد خازن های الکترولیتی و دلیل پلاریته باید احتمالاً به کتاب های فیزیک الکترونیک مراجعه کنی.
          لطفاً برای انجام پروژه های دانشجویی پیام خصوصی نفرستید.
          لطفاً سوالاتی که در انجمن قابل طرح شدن هستند پیام خصوصی نکنید.
          با تمام وجود گناه کردیم اما نه نعمتش را از ما گرفت نه گناهان ما را فاش کرد اطاعتش کنیم چه می کند؟"دکتر شریعتی"
          اگر جایی که ایستاده اید را نمی پسندید، عوضش کنید شما درخت نیستید!! "پاسکال"
          یا به اندازه ی آرزوهایت تلاش کن یا به اندازه تلاشت آرزو کن. "شکسپیر"

دیدگاه

فقط در محاسبه ی جریان باید مقاومت بدن رو حساب کرد نه اتصال کوتاه رو

دیدگاه

ممنون از پاسختون
              فقط در مورد علت پلاریته بودن و قطب دار بودن یک سری خازن مثل خازن الکترولیتی اگه بیشتر راهنمایی کنید ممنون میشم یعنی در حد معرفی کتاب های فیزیکی که من میتونم از اون ها استفاده کنم و...
              صبرت که تمام شد نرو!
              "معرفت"

دیدگاه

خازن الکترولیت دی الکتریکش یه محلول قطبیه! برای همین خازن قطبیه!
                در واقع یه نوار کاغذی اغشته به این محلول در وسط الکترود هاست
                وقتی ولتاژ بالاتر یا بر عکس به خازن میزنید این محلول تجزیه میشه و گاز ازاد میکنه که منجر به ترکیدن کپسول میشه

دیدگاه

ممنون از پاسختون
                  در واقع وقتی ولتاژ بالا میره دی الکتریک تجزیه شده و رسانا میشه و میترکه
                  ولی وقتی قطب مثبت و منفی رو جابجا وصل میکنیم چرا باید دی الکتریک تجزیه بشه?
                  البته من خودم داخل یک خازن الکترولیتی رو باز کردم دیدم دو تا ورقه به دور هم پیچیده شده که بین یکی از اون ها یک صفحه سفیدکاغذ مانند وجود داره ،ایا علت قطبی بودن خازن همینه? پس این صفحه سفید چیه که باعث شده خازن قطبی بشه ، نمیتونستن بین هر دو تا ورقه این صفحه سفید رو ایجاد کنند تا قطبی نشه?
                  در ضمن شما فرمودین یک محلول ولی من محلولی داخل خازن ندیدم!
                  صبرت که تمام شد نرو!
                  "معرفت"

دیدگاه

فرایند دقیق شیمیایی که چرا این اتفاق میفته رو نمیدونم ولی تو نت سرچ کنید میتونید پیدا کنید-
                    اون محلول هم همون نم و رطوبتی هم که به هم کاغذ مانند اغشته هست (قدیما که بود)

دیدگاه

نوشته اصلی توسط هـادی
                      مسأله برق گرفتگی یا شوک به مقدار انرژی الکتریکی که وارد بدن میشه و تبدیل به گرما میشه یا باعث تغییرات شیمیایی میشه بستگی داره پس خازن 6800 میکرو که با 50 ولت شارژ شده، E = CV میشه 17 وات که اگه فرض کنیم ولتاژ ثابت 50 ولت باشه جریانش میشه 340 میلی آمپر که به نظر جریان بزرگی میاد و احتمالاً باعث شوک میشه.
                      البته فکر کنم 1.7 وات بشه که با ولتاژ ثابت 50 ، جریان 34 میلی آمپر میشه ...
                      - اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج -
                      ارتباط با من : ir02x6
                      طراحی و ساخت انواع منابع تغذیه سوئیچینگ - SMPS Designer

دیدگاه

نوشته اصلی توسط ir02x6
                        اقا یه سوال داشتم یعنی اگه این خازن (ظرفیت 6800 میکرو) رو باردار کنیم و به یکی بچسبونیم شوکه میشه؟؟ مثلا با 25 ولت یا 50 ولت ؛ البته چون منبع تغذیه نهایت 20 25 ولت رو داره ؛ مثلا اگه 25 ولت رو وصل کنیم به خازن بعد به یکی بچسبونیم چی میشه ؛طرف شوکه میشه یا نفله؟؟؟؟ اگه پس اینطوریه چرا از شوکر استفاده میکنن؟ 3 ،4 تا خازن رو بردارن باردار کنن بعد شوک بدن دیگه ...!
                        در ضمن نحوه محاسبه این اعداد ارقام رو بگید ممنون میشم
                        صبرت که تمام شد نرو!
                        "معرفت"

دیدگاه

نوشته اصلی توسط ir02x6
                          در واقع 8.5 ژول درسته چون فرمول مربوط به انرژی ذخیره شده در خازن میشه و یک ضریب 1/2 هم داره که فراموش کرده بودم. البته همون طور که Voyager گفته، به علت مقاومت بدن و تشکیل مدار RC، کمتر از جریان اتصال کوتاه و با فرض مقاومت بدن بین 1000-300 اهم در لحظه اول میشه بین 50 تا 167 میلی آمپر میشه و به صورت نمایی با ثابت زمانی 6.8 تا 2 ثانیه کم میشه.
                          لطفاً برای انجام پروژه های دانشجویی پیام خصوصی نفرستید.
                          لطفاً سوالاتی که در انجمن قابل طرح شدن هستند پیام خصوصی نکنید.
                          با تمام وجود گناه کردیم اما نه نعمتش را از ما گرفت نه گناهان ما را فاش کرد اطاعتش کنیم چه می کند؟"دکتر شریعتی"
                          اگر جایی که ایستاده اید را نمی پسندید، عوضش کنید شما درخت نیستید!! "پاسکال"
                          یا به اندازه ی آرزوهایت تلاش کن یا به اندازه تلاشت آرزو کن. "شکسپیر"

دیدگاه

لطفا صبر کنید...