اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

ترایاک به جای سوییچ

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

ترایاک به جای سوییچ

سلام و احترام
    یه مدار میخوام که با خروجی اپ امپ 324 که به صورت مدار باز هستش و ولتاژ تغذیه ی 12 ولت داره بتونم ترایاک رو سوییچ کنم . لطفا کمک کنید.

پاسخ : ترایاک به جای سوییچ

سلام
    در مورد استفاده از تریاک به جای سوئیچ یک نقطه را باید در نظر بگیرید که تریاک برای استفاده در جریان dc مناسب نیست و همیشه روشن می ماند ،
    تریاک جهت استفاده در ولتاژ های ac مناسب می باشد ، ساده ترین و مطئن ترین روش راه اندازی تریاک استفاده از opto triac همچون moc3021 می باشد.

برای استفاده در بارهای اهمی مدار راه اندازی تریاک بسیار ساده می باشد ، کافیست که خروجی پ امپ را با یک مقاومت مثلا 470 اهمی به ورودی های تریاک وصل کنید.

http://eshop.eca.ir/%D8%A7%D9%BE%D8%...5-moc3021.html

دیدگاه

سلام دوستان در مورد مدار بالا چند سوال داشتم ممنون میشم پاسخ بدین
      1- برای مدار بالا اگه تریاک طوری راه اندازی بشه که به صورت ثابت vac220 رو بدون شکست موج به ما بده میشه برای راه‌اندازی هر وسیله‌ای ازش استفاده کرد منظورم رله ssr هست؟
      2- اگر برای بارهای موتوری با توجه به اینکه همیشه قطعات دقیق در دست نیست برای اسنابر بجای 10نانو 100نانو بگذارم یا مقاومت از 39 اهم بشه 47 اهم مشکلی پیش می اید؟
      3- برای راه اندازی بار موتوری بخاطر جریان کشی اولیه آیا لازم هست که نصف جریان تریاک رو در نظر بگیرم بعد تریاک رو بخرم یعنی برای تریاک 16 آمپری 8 آمپر برای بار موتوری در نظر بگیرم ؟
      4- برای محاسبه توان دیمر آیا فقط محاسبه ولتاژ قابل تحمل در میزان جریان مجاز برای تریاک کافی هست ؟
      5- برای راه اندازی تریاک با به عنوان مثال moc3021 چه نکاتی رو برای moc3021 در نظر بگیرم ؟
      در مصرف آب صرفه جویی کنیم

دیدگاه

نوشته اصلی توسط شاهین کمالی روستا نمایش پست ها
        سلام دوستان در مورد مدار بالا چند سوال داشتم ممنون میشم پاسخ بدین
        1- برای مدار بالا اگه تریاک طوری راه اندازی بشه که به صورت ثابت vac220 رو بدون شکست موج به ما بده میشه برای راه‌اندازی هر وسیله‌ای ازش استفاده کرد منظورم رله ssr هست؟
        2- اگر برای بارهای موتوری با توجه به اینکه همیشه قطعات دقیق در دست نیست برای اسنابر بجای 10نانو 100نانو بگذارم یا مقاومت از 39 اهم بشه 47 اهم مشکلی پیش می اید؟
        3- برای راه اندازی بار موتوری بخاطر جریان کشی اولیه آیا لازم هست که نصف جریان تریاک رو در نظر بگیرم بعد تریاک رو بخرم یعنی برای تریاک 16 آمپری 8 آمپر برای بار موتوری در نظر بگیرم ؟
        4- برای محاسبه توان دیمر آیا فقط محاسبه ولتاژ قابل تحمل در میزان جریان مجاز برای تریاک کافی هست ؟
        5- برای راه اندازی تریاک با به عنوان مثال moc3021 چه نکاتی رو برای moc3021 در نظر بگیرم ؟
        سلام
        1- بله البته این مدار ساده هستش و باید حرفه ای تر طراحی بشه
        2- بحث طراحی فیلتر یک بحث تخصصیه و نمیشه موردی ازش صحبت کرد بلکه شما باید به اون درک لازم برسی تا بفهمی داری برای چی و چکار میکنی، مدار اسنابر کیفیت خروجیش کاملا به نوع باری که بهش وصل میکنید بستگی داره برا همینم هست که در بازار مدار اسنابر آماده نداریم چون بسته به کاربری و باری که بهش وصل میشه باید طراحی شه، بهترین گزینه داشتن یک اسیلوسکوپ و تست در کنار داشتن دانش تئوریه که با تجربه به دست میاد، اما در جواب سئوال شما باید عرض کنم مشکلی مثل سوختن موتور پیش نمیاد با چنین تغییرات کوچکی.
        3- دلیل اینکه ترایاک رو رنج بالاتر در نظر میگیرند تقلبی و بی کیفیت بودن ترایاک های موجود در بازاره نه چیز دیگری، برا این که خیالمون راحت باشه ترایاک 12 آمپری نمیسوزه یا داغ نمیشه 16 آمپری یا بالاتر استفاده میکنیم.
        4- عبارت "توان دیمر" رو به "حداکثر توان قابل تحویل در خروجی" تغییر بدید درست میشه، بله حداکثر توان قابل تحویل در خروجی به خروجی ترایاک شما و البته کیفیت اون بستگی داره.
        5- چون کارخونه تولید کننده هیچ قطعه ای دوست نداره تجار بارهاش رو مرجوع کنند و اسمش تو بازار خراب شه معمولا در دیتاشیت قطعاتش هر چی لازم باشه بدونی و رعایت کنی رو میاره مگر اینکه قطعه خیلی ساده و ابتدایی مثل مقاومت باشه، بهترین پیشنهاد مطالعغه دیتاشیت های قطعات از کارخانجات مختلفه.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط m.aziz نمایش پست ها

سلام
          1- بله البته این مدار ساده هستش و باید حرفه ای تر طراحی بشه
          2- بحث طراحی فیلتر یک بحث تخصصیه و نمیشه موردی ازش صحبت کرد بلکه شما باید به اون درک لازم برسی تا بفهمی داری برای چی و چکار میکنی، مدار اسنابر کیفیت خروجیش کاملا به نوع باری که بهش وصل میکنید بستگی داره برا همینم هست که در بازار مدار اسنابر آماده نداریم چون بسته به کاربری و باری که بهش وصل میشه باید طراحی شه، بهترین گزینه داشتن یک اسیلوسکوپ و تست در کنار داشتن دانش تئوریه که با تجربه به دست میاد، اما در جواب سئوال شما باید عرض کنم مشکلی مثل سوختن موتور پیش نمیاد با چنین تغییرات کوچکی.
          3- دلیل اینکه ترایاک رو رنج بالاتر در نظر میگیرند تقلبی و بی کیفیت بودن ترایاک های موجود در بازاره نه چیز دیگری، برا این که خیالمون راحت باشه ترایاک 12 آمپری نمیسوزه یا داغ نمیشه 16 آمپری یا بالاتر استفاده میکنیم.
          4- عبارت "توان دیمر" رو به "حداکثر توان قابل تحویل در خروجی" تغییر بدید درست میشه، بله حداکثر توان قابل تحویل در خروجی به خروجی ترایاک شما و البته کیفیت اون بستگی داره.
          5- چون کارخونه تولید کننده هیچ قطعه ای دوست نداره تجار بارهاش رو مرجوع کنند و اسمش تو بازار خراب شه معمولا در دیتاشیت قطعاتش هر چی لازم باشه بدونی و رعایت کنی رو میاره مگر اینکه قطعه خیلی ساده و ابتدایی مثل مقاومت باشه، بهترین پیشنهاد مطالعغه دیتاشیت های قطعات از کارخانجات مختلفه.
          جناب aziz خیلی ممنونم از توجه شما به سوالم درنظر داشتم یک عدد چرخ کوزه گری کوچک درست کنم بعد دیدم که برای راه اندازی به الکتروموتور و اینورتر احتیاج دارم که در حد توان من نیست ((البته توان بنده بر حسب وات نیست و به ریال هست ))بعد گفتم با یک چنین مداری و موتور یونیورسال میشه البته اگه مشکل گشتاور پیش نیاد

دیدگاه

جناب aziz خیلی ممنونم از توجه شما به سوالم درنظر داشتم یک عدد چرخ کوزه گری کوچک درست کنم بعد دیدم که برای راه اندازی به الکتروموتور و اینورتر احتیاج دارم که در حد توان من نیست ((البته توان بنده بر حسب وات نیست و به ریال هست ))بعد گفتم با یک چنین مداری و موتور یونیورسال میشه البته اگه مشکل گشتاور پیش نیاد
            خواهش میکنم
            امیدوارم بدونید که فقط موتور 3 فاز متناوب قفسه ای با جریان نهایی بیش از 32A نیاز به اینورتر جهت راه اندازی داره و همون موتور سه فاز رو با توان کمتر از اون رو میتونید بدون نیاز به اینورتر با برق شهر راه اندازی کنید.
            اگر میتونید تک ضرب (مستقیم) راه اندازی کنید کنتاکتور بخرید و راحت و بی دغدغه راه اندازیش کنید مخصوصا اگر در طراحی مدار و بهینه سازی مدار فوق تخصصی ندارید چون این مدار بالا بدرد نهایتا یک تجهیز مقاومتی کم مصرف میخوره نه موتور، مدارات SSR برای راه اندازی موتور اگر بخواید دکوری و آموزشی آزمایشگاهی (فقط برای تست) نباشند باید بشکل دیگری طراحی شند اونم برای شبکه تکفاز نه سه فاز.
            کلا برای راه اندازی موتور با SSR مخالفم چون در طولانی مدت هزینه و خرابیش بیشتر از کنتاکتوره کافیه کمی در مورد مضراتش تحقیق کنید تا متوجه منظورم بشید چون موارد زیاده و خارج از حوصله ی بحث.
            اگرم تکفازه اما میخواید مثل نانوایی ها کنترل سرعت داشته باشید دیمر بخرید، طراحی یک مدار راه انداز با ترایاک که مثل اینورتر یا دیمر اتوماتیک عمل کنه نیاز به مهارت و تجربه داره اگر بخواید دکوری نباشه و براتون کار کنه.
            جدیدترین ویرایش توسط m.aziz; ۱۴:۲۵ ۱۴۰۳/۱۱/۱۵.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط m.aziz نمایش پست ها

خواهش میکنم
              امیدوارم بدونید که فقط موتور 3 فاز متناوب قفسه ای با جریان نهایی بیش از 32A نیاز به اینورتر جهت راه اندازی داره و همون موتور سه فاز رو با توان کمتر از اون رو میتونید بدون نیاز به اینورتر با برق شهر راه اندازی کنید.
              اگر میتونید تک ضرب (مستقیم) راه اندازی کنید کنتاکتور بخرید و راحت و بی دغدغه راه اندازیش کنید مخصوصا اگر در طراحی مدار و بهینه سازی مدار فوق تخصصی ندارید چون این مدار بالا بدرد نهایتا یک تجهیز مقاومتی کم مصرف میخوره نه موتور، مدارات SSR برای راه اندازی موتور اگر بخواید دکوری و آموزشی آزمایشگاهی (فقط برای تست) نباشند باید بشکل دیگری طراحی شند اونم برای شبکه تکفاز نه سه فاز.
              کلا برای راه اندازی موتور با SSR مخالفم چون در طولانی مدت هزینه و خرابیش بیشتر از کنتاکتوره کافیه کمی در مورد مضراتش تحقیق کنید تا متوجه منظورم بشید چون موارد زیاده و خارج از حوصله ی بحث.
              اگرم تکفازه اما میخواید مثل نانوایی ها کنترل سرعت داشته باشید دیمر بخرید، طراحی یک مدار راه انداز با ترایاک که مثل اینورتر یا دیمر اتوماتیک عمل کنه نیاز به مهارت و تجربه داره اگر بخواید دکوری نباشه و براتون کار کنه.
              نه دوست عزیز چرخ کوزه گری که حتما باید بشه دورش رو کنترل کرد و بشه سرعت مناسب رو برقرار کرد من برداشتم از مدار بالا این طور بود که برای بارهای مقاومتی
              حالا با توان کم یا زیاد که خوب هست و اسنابر هم نمی خواهد برای بارهای موتوری فقط اسنابر لازم هست که باید طراحی بشه و مقدار مقاومت و خازن جایگزاری بشه و با کنترل سویچ زنی ای سی موس ۳۰۲۰ میشه به دور دلخواه رسید که این کار باعث کاهش و افزایش ولتاژ میشه حالا نمی دانم دقیق که چقدر گفته من درست باشه و با توجه به مقدار جریان و ولتاژ تریاک تا ۶۰۰ولت و ۴ امپر توان نهایی اون ۲۴۰۰ وات هست لطفاً برداشت من هر جا که ایراد داره رو اصلاح کنید با سپاس

دیدگاه

نوشته اصلی توسط mahdi.ahk نمایش پست ها
                پاسخ : ترایاک به جای سوییچ

سلام
                در مورد استفاده از تریاک به جای سوئیچ یک نقطه را باید در نظر بگیرید که تریاک برای استفاده در جریان dc مناسب نیست و همیشه روشن می ماند ،
                تریاک جهت استفاده در ولتاژ های ac مناسب می باشد ، ساده ترین و مطئن ترین روش راه اندازی تریاک استفاده از opto triac همچون moc3021 می باشد.

برای استفاده در بارهای اهمی مدار راه اندازی تریاک بسیار ساده می باشد ، کافیست که خروجی پ امپ را با یک مقاومت مثلا 470 اهمی به ورودی های تریاک وصل کنید.

http://eshop.eca.ir/%D8%A7%D9%BE%D8%...5-moc3021.html
                نکته ای در مورد این مدار وجود داره که گفتنش به نظرم واجبه.
                در این مدار از ا‌پتوترایاک MOC3020 استفاده شده که تشخیص عبور از صفر ( Zero Crossing ) نداره.
                به همین دلیل نیاز به مدار تشخیص عبور از صفر خارجی وجود داره که زمان مناسب برای روشن و خاموش کردن اپتو ترایاک توسط کنترلر ( میکروکنترلر یا... ) تشخیص داده بشه.
                تنها مزیت اینه که امکان استفاده از مدار به عنوان دیمر وجود داره.

برای کاهش هزینه و پیچیدگی مدار ، بهتره از اپتوترایاک هایی مثل MOC3063 استفاده بشه که تشخیص عبور از صفر داخلی دارن ، تنها عیب این کار هم اینه که دیگه امکان دیمینگ خروجی وجود نداره و فقط امکان قطع و وصل خروجی هست.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط HS1386 نمایش پست ها

نکته ای در مورد این مدار وجود داره که گفتنش به نظرم واجبه.
                  در این مدار از ا‌پتوترایاک MOC3020 استفاده شده که تشخیص عبور از صفر ( Zero Crossing ) نداره.
                  به همین دلیل نیاز به مدار تشخیص عبور از صفر خارجی وجود داره که زمان مناسب برای روشن و خاموش کردن اپتو ترایاک توسط کنترلر ( میکروکنترلر یا... ) تشخیص داده بشه.
                  تنها مزیت اینه که امکان استفاده از مدار به عنوان دیمر وجود داره.

برای کاهش هزینه و پیچیدگی مدار ، بهتره از اپتوترایاک هایی مثل MOC3063 استفاده بشه که تشخیص عبور از صفر داخلی دارن ، تنها عیب این کار هم اینه که دیگه امکان دیمینگ خروجی وجود نداره و فقط امکان قطع و وصل خروجی هست.
                  سلام و عرض ادب استاد دوستمون m.aziz توضیحات خوبی رو داد
                  من چون میخواهم با چیزی شبیه به این مدار با قطعاتی که دارم موتور راه اندازی کنم و از طرفی قطعاتی مثل moc3021 و bt139 رو موجود دارم در پست بالا برداشت های خودم در مورد این مدار رو گفتم و همچنین اسنابر رو ممنون میشم شما اشکالات برداشت من رو گوش زد کنید خیلی ممنون

دیدگاه

من چون میخواهم با چیزی شبیه به این مدار با قطعاتی که دارم موتور راه اندازی کنم و از طرفی قطعاتی مثل moc3021 و bt139 رو موجود دارم در پست بالا برداشت های خودم در مورد این مدار رو گفتم و همچنین اسنابر رو ممنون میشم شما اشکالات برداشت من رو گوش زد کنید خیلی ممنون
                    مشکلی در برداشت شما نیست،
                    ولی همونطور که در بالا گفته شد بهتره از MOC3063
                    استفاده کنید ، درسته با MOC3021 هم نتیجه خواهید گرفت ولی اصولی نیست و امکان سوختن اپتوترایاک و مقاومت متصل بهش وجود داره.

دیدگاه

سلام لطف دارید
                      مدار فوق یک رله جامده قطع و وصل دیجیتاله و کنترلی روی خروجی مثل دیمر یا اینورتر ندارد، من جای شما بودم با میکرو یک دیمر الکتریکی دیجیتال میساختم بعبارتی یک بچه اینورتر ساده.
                      در مدار فوق که مربوط به رله جامده بعد از اپتوترایاک باید فیلتراسیون بهتری به نسبت RC معمولی که الان تو مداره طراحی شه که نمونه هاش رو در انجمن ها و سایتهای خارجی میتونید پیدا کنید فیلترهایی مثل T و π که بتونند در برابر جریان برگشتی ، نویز موتور و سایر مخاطرات الکتریکی در بارهای سلفی کیفیت عملکرد بهتری داشته باشند.
                      اطلاعاتتون رو در زمینه طراحی فیلتر تقویت کنید و براحتی کاری که میخواید رو با چند قطعه بهتر که مهندس بالا اشاره کردند انجام بدید اگر خودتون دست به ساخت هستید قطعها از پسش برمیاید.
                      اما از اونجا که قبلا سابقه انجام این کنجکاوی ها رو داشتم اکثر مواقع بعد از اتمام کار به خودم گفتم صرف این همه وقت برای یادگیری تو مملکتی که کسی برای دانشت ارزش قائل نیست اشتباه بود میرفتی یه آماده چینی ارزون میخریدی باهاش پول درمیاوردی با پولش دو تا دیگه زاپاس میذاشتی کنار حیف وقت و عمر و هزینه ای که از جیب برای این طرح ها شد تو این مملکت، اینورتر های چینی توان پائین قیمتشون به نسبت بقیه منطقی تره اگر کارتون لنگه توصیه میکنم تحقیقی بکنید تو بازار اما اگر دوست دارید بسازید طبیعیه که باید سراغ عشقتون برید و البته هزینش رو هم بپردازید!
                      موفق باشید
                      جدیدترین ویرایش توسط m.aziz; ۱۶:۳۵ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷.

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                      X