اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

ربات انسان‌نمای هوشمند تیم دونفره Saman110 و Alex_One

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

ربات انسان‌نمای هوشمند تیم دونفره Saman110 و Alex_One

سلام به همه‌ی دوستان عزیز در ECA
    ما دو نفر هستیم، Saman110 و Alex_One، که تصمیم گرفتیم با هم یه پروژه جذاب بسازیم:
    یه ربات انسان‌نما که بتونه راه بره، دست و پا داشته باشه، با آدم‌ها تعامل کنه، و در آینده حتی هوشمند هم بشه.
    فعلاً از اسکلت چوبی ساده شروع کردیم، اما کلی ایده برای آینده داریم، مثل پردازش تصویر، فرمان صوتی، و...

در این تاپیک قراره مراحل کارمون، مدارها، کدها، طراحی‌ها و تجربه‌ها رو با شما به اشتراک بذاریم.
    خوشحال می‌شیم نظرات، پیشنهادات و انتقاداتتون رو بدونیم ❤️

نام ربات سامالِکس (ترکیب سامان + الکس) است.
    جدیدترین ویرایش توسط Saman110; ۲۱:۳۶ ۱۴۰۴/۰۳/۱۴.

سلام به همه دوستان عزیز فروم ECA
    من Alex_One هستم، دومین عضو این تیم دونفره.

خیلی خوشحالم که با دوست و هم‌تیمی خوبم Saman110، قدم در مسیر ساخت یک ربات انسان‌نمای هوشمند گذاشتیم.
    ایده ما اینه که با وسایل ساده، خلاقیت، و تلاش شبانه‌روزی، یک ربات کوچک ولی با قابلیت‌های واقعی بسازیم.
    همون‌طور که سامان گفت، قراره با چوب و قطعات ابتدایی شروع کنیم، اما هدفمون فقط ظاهر نیست؛ می‌خوایم رباتی داشته باشیم که بتونه تصویر بگیره، حرکت کنه، از پله بالا بره، و حتی با کاربر تعامل داشته باشه.

ما به مسیر، تجربه و یادگیری اهمیت می‌دیم، نه فقط به نتیجه نهایی.
    خوشحال می‌شیم همراه ما باشید، نظر بدید، پیشنهاد بدید یا اگر دوست داشتید حتی در بخشی از این مسیر با ما هم‌فکری کنید.

به امید یک پروژه متفاوت و پر از تجربه‌های باارزش.
    Alex_One

دیدگاه

پست در مورد طبقه‌بندی و نظم قطعات الکترونیکی می‌تونه خیلی به درد بقیه بچه‌های انجمن بخوره، مخصوصاً اونایی که پروژه‌های بلندمدت دارن مثل ما.

نظم قطعات = نظم ذهن
      سلام به همه دوستان عزیز انجمن، تیم «Saman & Alex» این روزها درگیر مرتب‌سازی کارگاه و قطعات هست و دوست دارم تجربه‌هامون رو با شما به اشتراک بذارم. شاید به درد کسی بخوره یا کسی نکته‌ای اضافه کنه که به درد ما بخوره!

چرا نظم مهمه؟
      تو پروژه‌های رباتیک، کلی قطعه ریز و درشت داریم که گم شدن یا اشتباه گرفتنشون هم وقت می‌گیره، هم باعث خطای مدار می‌شه. از طرفی، وقتی کارگاه تمیز باشه، ذهن هم متمرکزتره.

روش ما برای طبقه‌بندی:

1. جعبه‌های پلاستیکی شفاف دردار با لیبل مشخص (مثلاً: "ترانزیستورهای NPN" یا "خازن عدسی زیر ۱۰۰nF")

2. دفتر قطعات: یه دفتر داریم که هر قطعه‌ای که می‌خریم، مدل، مقدار، فروشنده و تجربه استفاده‌اش رو یادداشت می‌کنیم.

3. جدا کردن قطعات با فروشنده مهم نیست، مگر اینکه تفاوت کیفی حس شده باشه. مثلاً دو خازن عدسی با مقدار برابر ولی یکی مرغوب‌تره؛ اون رو جدا نگه می‌داریم یا علامت می‌زنیم.

4. ترانزیستورها رو طبق نوع (NPN یا PNP) و قدرت (مثلاً سیگنال ضعیف یا پرتوان) مرتب می‌کنیم.

5. مقاومت‌های متغیر (پتانسیومتر) رو هم جداگانه توی یه بخش مخصوص گذاشتیم چون تعدادشون زیاده و کاربردشون خاصه.

اگر شما هم تجربه‌ای در این زمینه دارین، خوشحال می‌شیم بدونیم چطوری نظم رو تو کارگاه‌تون حفظ می‌کنین؟

با احترام،
      Saman & Alex
      پروژه: ربات انسان‌نمای هوشمند

جدیدترین ویرایش توسط Alex_One; ۲۱:۳۳ ۱۴۰۴/۰۳/۱۴.

دیدگاه

بهتره فاکتورهای خرید را نگه دارید ، چون خوندن بعضی قطعات سخته. مثلا خوندن ظرفیت خازن عدسی.

من قصد دارم نرانزیستورها را در یک جعبه بزارم در مشماهای مجزا و روی هر کدوم برچسب بزنم و مدل ترانزیستور و اسم فروشنده را بنویسم. در دفترم هم لیست همه ترانزیستورها را می نویسم.
        برای خازن ها هم همین طور.

جدیدترین ویرایش توسط Saman110; ۱۳:۱۹ ۱۴۰۴/۰۳/۱۲.

دیدگاه

نام ربات را سامالِکس (ترکیب سامان + الکس) گذاشتیم.

، فعلا بدنه ربات موقتی است تا برای کار راحت تر باشد.
          جدیدترین ویرایش توسط Saman110; ۲۱:۳۲ ۱۴۰۴/۰۳/۱۴.

دیدگاه

بحث جالبی شد ، میتونید خودتون رو دقیقتر معرفی کنید ؟
            و البته تصاویر هم باز نمیشن.

دیدگاه

من سامان هستم ، علاقه مند به ساخت ربات ، با میکروکنترلرها آشنایی دارم. برنامه نویسی زیاد کار کردم. پردازش تصویر مقداری کار کردم. در اینجا می خواهیم نمایشی از توانایی های میکروکنترلر را داشته باشیم با موتورها و سنسورها و دیگر چیزها. همچنین تلاش می کنیم شاسی و بدنه مناسبی بسازیم.
              بعدا اگر قسمت بشه ، پردازش تصویر هم به ربات خود بیافزاییم.
              تلاش می کنم جای مناسبی برای آپلود عکسها پیدا کنم.

چند روز اخیر مشغول طبقه بندی و لیست گیری قطعات الکترونیکی و آماده کردن دفتر کار بودم تا کار را شروع کنیم.
              جدیدترین ویرایش توسط Saman110; ۰۲:۴۷ ۱۴۰۴/۰۳/۱۴.

دیدگاه

با سلام بر اعضا و مدیران انجمن
                و سلام به دوستان علاقه‌مند به رباتیک و الکترونیک
                ما (تیم دونفره saman110 و alex_one) در حال ساخت یک ربات انسان‌نمای هوشمند هستیم و سعی می‌کنیم در این تاپیک، قدم‌به‌قدم پیشرفت‌ها، ایده‌ها و مباحث علمی پشت پروژه رو با شما به اشتراک بذاریم.

در این بخش قصد داریم به یک موضوع مهم در طراحی ربات‌های هوشمند بپردازیم:

اهمیت پردازش تصویر در سیستم‌های دیجیتال و رباتیک:

پردازش تصویر، چشم سیستم دیجیتال است. بدون آن، دستگاه فقط شنوا و لمسی است، اما نابینا!

✅ درک محیط: شناسایی اشیاء، موانع، مسیرها، رنگ‌ها و حرکت‌ها
                ✅ شناخت انسان: تشخیص چهره، احساسات، حرکات دست و زبان بدن
                ✅ خواندن علائم بصری: مثل تابلوهای راهنمایی رانندگی، شماره‌ها، نوشته‌ها (OCR)
                ✅ افزایش هوشمندی: تحلیل تصویر دوربین برای تصمیم‌گیری دقیق
                ✅ کاربرد گسترده: در ربات‌های انسان‌نما، سیستم‌های امنیتی، خودروهای خودران، تشخیص چهره، واقعیت افزوده، پزشکی و...

بدون پردازش تصویر، بخشی از ارتباط طبیعی بین انسان و ماشین از بین می‌رود.
                برای مثال، یک ربات خودران بدون دیدن و تشخیص تابلوهای راهنمایی نمی‌تواند ایمن رانندگی کند.

✨ پردازش تصویر، مسیر ورود ماشین‌ها به دنیای انسان‌هاست.

امیدواریم این توضیحات مفید بوده باشه
                خوشحال می‌شیم اگر تجربیات، نظرات یا پیشنهادات شما دوستان گرامی رو هم بدونیم، چون معتقدیم هم‌فکری باعث پیشرفت همه‌مونه.

پیشاپیش از همراهی‌تون سپاسگزاریم
                با آرزوی موفقیت برای همه‌ی علاقه‌مندان به مسیر ساخت و خلاقیت

دیدگاه

پردازش تصویر با esp32 cam و کامپیوتر خانه

من به فکر افتادم با پردازش تصویر کار را شروع کنیم.
                  من در این فروم تازه واردم ، تالارها را نگاه کردم ، قسمتی برای esp نیافتم. می خواهم تاپیکی بزنم درباره راه اندازی esp32 cam ، تا این تاپیک شلوغ نشود. مدیران محترم و کاربران عزیر لطفا راهنمایی کنید. با آردوینو ide برنامه به esp32 می دهیم.
                  طرح اینه که esp با wi fi می فرسته به مودم Adsl خونه.
                  گام بعد ، خواندن با کامپیوتر از مودم Adsl خونه. بهتر بود با رزبری پای کار میشد تا پردازشگر که همون رزبری پای است ، داخل خود ربات باشه ، ولی من فعلا رزبری ندارم.

دیدگاه

مراحل کار:

راه‌اندازی ESP32-CAM و اتصال به مودم (WiFi)

ارسال تصاویر یا فریم‌های ویدیو به کامپیوتر

پردازش تصویر با Python + OpenCV

یا طراحی یک سرور ساده برای دریافت تصویر از ESP32-CAM

دیدگاه

روش پیشنهادی: استفاده از Python + OpenCV
                      ESP32-CAM معمولاً تصاویر رو به صورت stream (MJPEG) در یک URL مثل این می‌فرسته:

حالا کافیه این URL رو در پایتون بخونی:

import cv2
                      آدرس استریم ESP32-CAM
                      url = "http://192.168.1.100:81/stream" آدرس IP رو درست وارد کن

باز کردن استریم MJPEG
                      cap = cv2.VideoCapture(url)

while True:
                      ret, frame = cap.read()
                      if not ret:
                      print("فریم دریافت نشد.")
                      break

پردازش ساده: نمایش فریم
                      cv2.imshow("ESP32-CAM", frame)

اگر کلید q زده شد، خارج شو
                      if cv2.waitKey(1) & 0xFF == ord('q'):
                      break

cap.release()
                      cv2.destroyAllWindows()

دیدگاه

نصب پایتون در کامپیوتر:
                        ✅ مراحل نصب پایتون و آماده‌سازی برای پردازش تصویر:

1. نصب Python

برو به سایت رسمی پایتون:

آخرین نسخه‌ی پایدار رو دانلود و نصب کن.
                        هنگام نصب، حتماً تیک گزینه‌ی "Add Python to PATH" رو بزن!
                        (خیلی مهمه تا بعداً در خط فرمان کار کنه)

2. نصب pip و OpenCV

بعد از نصب پایتون، یک پنجره‌ی Command Prompt یا PowerShell باز کن و این رو وارد کن:

pip install opencv-python

اگه می‌خوای امکانات بیشتری مثل مدل‌های آماده‌ی تشخیص چهره و... داشته باشی:

pip install opencv-python opencv-contrib-python

3. تست محیط

یک فایل با نام مثلاً esp32cam_test.py درست کن و کد زیر رو توش بذار:

import cv2

print("OpenCV نصب شده و آماده است!")

بعد با این دستور اجراش کن:

python esp32cam_test.py

4. آماده‌ی پردازش تصویر

حالا دیگه می‌تونی تصویر رو از ESP32-CAM بگیری و هر جور بخوای روش پردازش انجام بدی.

محیط های راحت تر:

Thonny،
                        VS Code یا
                        PyCharm

دیدگاه

مقایسه ۳ محیط کار با پایتون:

✅ 1. Thonny

مناسب برای شروع و یادگیری
                          نصبش ساده‌ست و Python هم همراهش هست
                          محیط خیلی سبک و مینیمال

اگر تجربه‌ی زیادی با برنامه‌نویسی نداری یا دنبال محیطی سریع و بدون دردسر می‌گردی، Thonny بهترین گزینه‌ست.

✅ 2. VS Code (Visual Studio Code)

نسبتاً سبک ولی حرفه‌ای
                          قابل تنظیم و قابل گسترش با افزونه‌ها
                          برای کار با پروژه‌های بزرگ خیلی خوبه
                          باید Python extension رو جدا نصب کنی (راحت نصب می‌شه)

اگر همزمان پروژه‌های دیگه (مثل HTML، C/C++، میکروکنترلر و...) هم داری، VS Code خیلی گزینه‌ی خوبیه.

✅ 3. PyCharm

خیلی قدرتمند و کامل برای پروژه‌های پایتونی
                          نسخه‌ی رایگان (Community Edition) داره
                          کمی سنگین‌تره نسبت به بقیه
                          مناسب برای توسعه‌های پیشرفته، تحلیل داده، پروژه‌های هوش مصنوعی و...

اگر دنبال ابزارهای حرفه‌ای‌تر هستی و سیستم خوبی داری، PyCharm خیلی گزینه‌ی قدرتمندیه.

✳️ پیشنهاد من بهت:

اگر تازه‌کار یا دنبال راه‌اندازی سریع................ ✅ Thonny
                          اگر کمی حرفه‌ای‌تر، نیاز به انعطاف................ ✅ VS Code
                          توسعه پیشرفته با امکانات کامل................... ✅ PyCharm

جدیدترین ویرایش توسط Alex_One; ۱۸:۲۳ ۱۴۰۴/۰۳/۱۴.

دیدگاه

در سایت پایتون من ورژن 3.4 را توانستم نصب کنم . چون ویندوزم هفت است. حتی اونهایی که خود سایت گفته بود برای ویندوز هفت مناسبه خطای سرویس پک میداد که شاید قابل رفع بود ولی من دنبالش نرفتم. و محیط ساده پایتون را داد نوشتم پرینت داخل پرانتز داخل دابل کوتیشن سلام که سلام داد.

بعد نصب باید مسیر محل نصب را بدهیم. به ترتیب زیر این کار را انجام می دهیم:

دستی اضافه کردن به PATH:

۱. برو به محل نصب پایتون.
                            من موقع نصب در درایو e نصب کردم پس شد: ;E:\Python34\Scripts;E:\Python34

۳. حالا:
                            • برو به کنترل پنل
                            • وارد قسمت:
                              System > Advanced system settings > Environment Variables

۴. در قسمت پایین (System variables)، دنبال گزینه‌ای بگرد به اسم Path (در صفحه Environment Variables قسمت بالایی هم path داره ولی باهاش کار نداریم....ویندوز 7 داریم کار می کنیم)
                            5. رویش دوبار کلیک کن و در انتهای نوشته ها یک سمی کلون بزار و اون دو مسیر که مال من در درایو e بود را اینجا پشت سرهم بیانداز.
                            و همه پنجره‌ها رو OK کن تا ذخیره شه.

حالا برای تست در cmd بنویس:
                            python --version
                            دو تا منها داره قبل ورژن.
                            وقتی مسیر را تنظیم کردی یک بار cmd را ببند و دوباره باز کن.
                            جدیدترین ویرایش توسط Saman110; ۲۱:۳۰ ۱۴۰۴/۰۳/۱۴.

دیدگاه

بعد تنظیم مسیر پایتون که کمی چالشی بود و من سعی کردم با نمایش عکس بهتون کمک بکنم ..........
                              می رسیم به جای جالب کار
                              بروید cmd را باز بکنید و بنویسید:
                              pip install opencv-python

و همچنین اینو بنویسید:
                              pip install opencv-contrib-python

اگر میخوای از ویژگی‌های پیشرفته‌تر مثل cv2.face هم استفاده کنی، این پکیج رو هم اضافه کن:.

در اولی گویا 95 مگا نصب شد. بعد نصب خطاهایی هم داد ........
                              در دومی 150 مگا نصب شد.همون خطاهای قبلی را باز داد. ........

پایتون من 3.4 است ولی گویا باید 3.7 به بالا باشه تا opencv زا نصب کنیم.... گویا اینجا به بن بست خوردیم.

شاید بتوانیم به جای کامپیوتر روی گوشی یا تبلت نصب کنیم.تبلت من جدیده.
                              جدیدترین ویرایش توسط Saman110; ۲۱:۵۸ ۱۴۰۴/۰۳/۱۴.

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                              X