نه. منظورم همون سیم شیلدی که به ورودی آمپلی وصل شده بود. از آمپ دستگاه جداش کن مستقیم به آمپ خودت وصل کن. ببین باز هم همینطوره؟! قاعدتاً باید همونطور باشه.
خنده بر لب میزنم تا کس نداند راز من ورنه این دنیا که ما دیدیم خندیدن نداشت
با عرض پوزش از دوستان عزیزم به علت پاره ای از مشکلات کمتر در خدمتتون هستم. التماس دعا
جناب ashk ؛ یه سوالی داشتم ؛ خواهشاً پاسخ بفرمایین.
میخواستم بپرسم ، توی مدار محافظ در برابر اتصال کوتاه خروجی آمپلیفایر ، باید حتماً مقاومت شنت ، سری با بلندگو قرار بگیره ؟
نمیشه که این مقاومت رو ، توی خط مثبت مدار بذاریم ؟! چون به هر حال ، جریان حداکثری که خط مثبت پاور هم میده ؛ یه جریان به خصوصه و میشه با سنس اون و در صورتی که زیادتر از حد بود ، یه رله ، خروجی آمپلیفایر رو قطع کنه... این طور نیست ؟!
من در نظر دارم ، یه مدار ساده برای حفاظت خروجی و خود بلندگو ، طراحی کنم ؛ میخواستم شما راهنماییم کنید تا یه مدار ایدهآل طراحی بشه!
C3 فرکانس هایی که ممکنه رله را در وضعیت لرزش قرار بده را خنثی میکنه
در حال معمولی به خاطر تامین جریان بیس T4 توسط T1 رله فعال هست و D4 روشن هست .
T2 و T3 در هرلحظه میتونن مدار اصلی را غیر فعال کنن و در نهایت رله را خاموش کنن
وقتی دامنه ارتعاشات صوتی از یه حدی بالاتر رفت توسط R1 میتونه ترانزیستور های T2 و T3 را روشن کنه و در نهایت رله را غیر فعال کنه
و این مدار هم - میزبان نیم سیکل های مثبت هست که توسط T2
و هم میزبان نیم سیکل های منفی هست که توسط T3 میتونه مدار اصلی را با هدایت بار منفی به بیس T4 این ترانزیستور را به حالت قفل ببره
که از اینجا هم میشه پی برد که این مدار متعلق به آمپلی فایری بوده که از تغذیه دوبل استفاده میکرده
خازن های C1 و C2 هم ارتعاشات صوتی یا نویز های فرکانس بالا را حذف میکنن تا مدار قطع بلندگو حساس به فرکانس صوتی نباشه (یعنی همگام با صدای گوینده بلندگو را قطع و وسل نکنه)
C4 هم نویز تغذیه را میگیره و الا آخر....................
احتمال میدم تحلیلم اشکالاتی داشته باشه مثلا
مجموعه مدار ترانزیستور T1 که دورش هم خط کشیده شده میشه به جاش یه مقاومت به مثبت بدیم و همون جریان نشتی را ایجاد کنیم پس چرا ترانزیستور داره
ممنون به خاطر نظر دوستان در باره این مدار و تصحیح نظرم
ممنون تحلیل خوبی بود! نکاتی هم وجود داره که من بهشون اشاره میکنم ؛
مدار ، بعد از روشن شدن آمپلیفایر ، با یک تاخیر ، که مقدار اون رو خازن C3 تعیین میکنه ، روشن میشه ؛ بنابراین بلندگو در لحظات اول ، کاملاً از مدار پاور آمپلی ، جداست!
مجموعه مدار ترانزیستور T1 که دورش هم خط کشیده شده میشه به جاش یه مقاومت به مثبت بدیم و همون جریان نشتی را ایجاد کنیم پس چرا ترانزیستور داره
در صورتیکه این ترانزیستور و چیدمان مقاومتی اون وجود نداشته باشه تاخیر مدار کوتاه خواهد شد و چون طراح نمیخواسته ظرفیت C3 رو افزایش بده و جریان بایاس رو هم زیاد کنه از یه ترانزیستور دیگه هم استفاده کرده! تا سریع مدار عمل کنه و بیس ترانزیستور جریان کمی بخواد!
نکته آخر اینکه ؛ در صورتیکه خروجی آمپلیفایر یه ولتاژ DC مثبت یا منفی پیدا کنه ( فکر کنم بالای 1 ولت) ، بلافاصله بلندگو از مدار جدا میشه!
پاسخ : پاسخ : مدار محافظ اتصال کوتاه برای امپلی فای&
نوشته اصلی توسط mehdi-mashreghi
جناب ashk ؛ یه سوالی داشتم ؛ خواهشاً پاسخ بفرمایین
نه نمونه اش همین مداری است که روش بحث کردید. مقاومت شنت نداره. ولی شنت دارها بهتر عمل میکنند. اضافه بار رو هم در نظر میگیرند.
ولی شنت رو نمیشه در تغذیه قرار داد. شما مثلاً یه مقاومت 5 وات رو روی خط مثبت قرار میدید. مدار چطوری میخواد 100 وات به شما توان بده؟؟ در ثانی جریان آمپ ممکنه در شرایط معمولی هم بالا بره. مثلاً یه باس قوی. خوب سیستم قطع میشه. یه محافظ خوب باید اجازه بده تا شما از تمام توان آمپلی استفاده کنید.
با عرض پوزش از دوستان عزیزم به علت پاره ای از مشکلات کمتر در خدمتتون هستم. التماس دعا
نوشته اصلی توسط ashk
ولی شنت رو نمیشه در تغذیه قرار داد. شما مثلاً یه مقاومت 5 وات رو روی خط مثبت قرار میدید. مدار چطوری میخواد 100 وات به شما توان بده؟؟
خب مقاومت شنت غالباً اهم کمی داره و وات چندانی روش نمیمونه ؛ اصل وات روی بلندگو میفته که نسبت به مقاومتهای دیگهآای که توی مسیر جریانش قرار داره ، از اهم بیشتری برخورداره!
در ثانی جریان آمپ ممکنه در شرایط معمولی هم بالا بره. مثلاً یه باس قوی. خوب سیستم قطع میشه. یه محافظ خوب باید اجازه بده تا شما از تمام توان آمپلی استفاده کنید.
میتونیم مقاومت شنت رو یه مقداری بگیریم که تا حداکثر توان آمپلی ، خروجی قطع نشه!
مدار ساده ای که من طراحی کردم اینه ...
مقاومت شنت = 0.6 ولت ، تقسیم بر ، جریانی که میخواهیم توی اون جریان ، خروجی قطع بشه!
مقاومت RB هم ، بستگی به ولتاژ Vcc و بتای ترانزیستور داره!
تحلیل مدار هم خیلی سادست ؛ وقتی ولتاژ مقاومت شنت به 0.6 ولت رسید ترانزیستور روشن شده و یک لحظه رله رو تحریک میکنه و کلید های رله رو برای یک لحظه از اتصال جدا میکنه و جدا شدن کلید اول ، باعث قطع شدن شنت از ترانزیستور میشه و در عوض RB که حالا با قطع شدن کلید دوم از خروجی جدا شده ، ادامه کار بایاس ترانزیستور رو به عهده میگیره و ترانزیستور رله رو کاملا راه اندازی میکنه و به محض اینکه بلندگو از مدار جدا شد دوباره رله قطع میشه و اتصالات قبلی برقرار میشن !
اینی که من میبینم آمپلی رو میفرسته هوا. قرار دادن شنت در تغذبه کار غلطیه. آمپ شما در اوج قدرت مثلاً 4 آمپر میکشه. خوب شما مدار رو مثلاً 4.5 آمپر تنظیم میکنی تا در صورت اتصال کوتاه جریان از 4.5 آمپر بگذره و رله عمل کنه. خوب حالا فرض کن آمپ شما با 20% توان داره کار میکنه. اتصال کوتاه که بشه حدود 2 آمپر میکشه. چی میشه؟؟ محافظ عمل نمیکنه تا زمانی که ترانزیستورهات بسوزند. وقتی کاملاً کباب شدند تغذیه ات از طریق بلندگو اتصال میکنه. حالا یا بلندگو میسوزه یا مدارت به موقع عمل میکنه و بلندگو رو نجات میده. ولی آمپلی سوخته.
اینی که من میبینم آمپلی رو میفرسته هوا. قرار دادن شنت در تغذبه کار غلطیه. آمپ شما در اوج قدرت مثلاً 4 آمپر میکشه. خوب شما مدار رو مثلاً 4.5 آمپر تنظیم میکنی تا در صورت اتصال کوتاه جریان از 4.5 آمپر بگذره و رله عمل کنه. خوب حالا فرض کن آمپ شما با 20% توان داره کار میکنه. اتصال کوتاه که بشه حدود 2 آمپر میکشه. چی میشه؟؟ محافظ عمل نمیکنه تا زمانی که ترانزیستورهات بسوزند. وقتی کاملاً کباب شدند تغذیه ات از طریق بلندگو اتصال میکنه. حالا یا بلندگو میسوزه یا مدارت به موقع عمل میکنه و بلندگو رو نجات میده. ولی آمپلی سوخته.
ممنون جناب ashk ؛ کاملاً متوجه شدم ، این اشتباه فاحش ، به خاطر تازه کار بودنم بود ، متشکرم که راهنماییم کردید تا متوجه اشتباهم بشم .
با این اوصاف باید روی مدار مفصلتری کار کنم ؛ با یه ترانزیستور عملی نیست ؛ دوتا Op-Amp رو حتماً میخواد!
نوشته اصلی توسط mehdi-mashreghi
مدار ، بعد از روشن شدن آمپلیفایر ، با یک تاخیر ، که مقدار اون رو خازن ا¾C3 تعیین میکنه ، روشن میشه ؛ بنابراین بلندگو در لحظات اول ، کاملاً از مدار پاور آمپلی ، جداست!
در صورتیکه این ترانزیستور و چیدمان مقاومتی اون وجود نداشته باشه تاخیر مدار کوتاه خواهد شد و چون طراح نمیخواسته ظرفیت C3 رو افزایش بده و جریان بایاس رو هم زیاد کنه از یه ترانزیستور دیگه هم استفاده کرده! تا سریع مدار عمل کنه و بیس ترانزیستور جریان کمی بخواد!
نکته آخر اینکه ؛ در صورتیکه خروجی آمپلیفایر یه ولتاژ DC مثبت یا منفی پیدا کنه ( فکر کنم بالای 1 ولت) ، بلافاصله بلندگو از مدار جدا میشه!
مدار ، بعد از روشن شدن آمپلیفایر ، با یک تاخیر ، که مقدار اون رو خازن ا¾C3 تعیین میکنه ، روشن میشه ؛ بنابراین بلندگو در لحظات اول ، کاملاً از مدار پاور آمپلی ، جداست!
--------------------------------
با سلام به دوست عزیز : مخالفت من همون قرار دادن مقاومت برای جریان نشتی هست. T4 یه ترانزیستور دارلینگتون هست که میدونید این گونه ترانزیستور ها بهره بالایی دارن و و به راحتی با سری کردن مقاومت و خازن میشه تابع زمانی برای T4 در لحظه اولیه شروع به کار ایجاد کرد
بعد گفتید طراح نمیخواد مثلا ظرفیت خازن را بالا ببره که به نظرم اینم مشکل داره راستش موانعی که بر سر یه طراح هست از این جنس نیست
با سلام به دوست عزیز : مخالفت من همون قرار دادن مقاومت برای جریان نشتی هست. T4 یه ترانزیستور دارلینگتون هست که میدونید این گونه ترانزیستور ها بهره بالایی دارن و و به راحتی با سری کردن مقاومت و خازن میشه تابع زمانی برای T4 در لحظه اولیه شروع به کار ایجاد کرد
یه نکته ای وجود داره ؛ فرض کنید موقع روشن شدن دستگاه خروجی داریم ، توی این حالت و در صورتیکه ترانزیستور T1 وجو نداشته باشه و امیتر T3 هم به واسطه یه مقاومت به اتصال بین R3 و C3 وصل شده باشه ، بیس T3 توسط پیک منفی سیگنال خروجی که البته توسط C2 و C1 مقدار زیادی هم تضعیف شده ، بایاس خفیفی میشه حالا اگه موقع روشن شدن دستگاه خروجی نداشته باشیم هم که دیگه ترانزیستور T3 بهتر بایاس میشه! در هر دو حالت ؛ در مسیر امیتر - کلکتور T3، جریانی خواهیم داشت ؛ این مقدار شاید به میلی آمپر هم نرسه ولی به هرحال باعث میشه بیشتر جریانی که به بیس T4 میرسه ، از طریق همین امیتر - کلکتور ، تلف بشه و این به اون معناست که نمیتونیم ، با جریان خیلی کم ، T4 رو بایاس کنیم و در نتیجه امکان زیاد کردن مقدار R3 برای بالا بردن تایم تاخیر ، وجود نداره و تنها راه ، زیاد کردن مقدار C3 خواهد بود که در اون صورت ، احتمالاً C3 باید بیش از 20 برابر مقدار فعلی بشه تا همون تایم مورد نظر ، بدست بیاد!
دیدگاه