اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

همه چیز در مورد ترانسفورماتور قدرت(power transformers)

Collapse
این موضوع برجسته شده است.
X
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : همه چیز در مورد ترانسفورماتور قدرت(power transformers)

ضریب نفوذ مغناطیس تابع فوران گذرنده از هسته:
    عبور فوران مغناطیس در هسته سبب ایجاد گشتاور در ذرات مغناطیسی (حوزه های مغناطیس ) می گردد . همانطور که در تصویر بالا نشان داده شد این گشتاور سبب ایجاد حرکت در این حوزه های مغناطیسی می گردد که این امر خود سبب یک راستا شدن این حوزه ها با فوران اعمال شده از بیرون هسته می شود. یک راستا شدن این حوزه ها با افزایش فوران اعمالی از بیرون در ابتدا به صورت خطی می باشد ولی رفته رفته با افزایش فوران اعمالی میزان یک راستا شدن این حوزه ها کاهش می یابد و نهایتا پس از یک راستا شدن تمام حوزه ها با فوران اعمالی از بیرون ماده مغناطیسی دیگر هیچ اثری بر روی افزایش فوران نخواهد داشت. در نگاهی دیگر زمانی که اکثر حوزه ها با فوران خارجی هم راستا نشده اند ضریب نفوذ مغناطیسی هسته در بیشترین حالت می باشد ولی با افزایش فوران خارجی و وارد شدن به نقاط غیر خطی عملکرد هسته ضریب نفوذی هسته نیز به صورت غیر خطی کاهش می یابد و نهایتا در حالت اشباع نزدیک به صفر می شود

بنابر این : ضریب نفوذی هسته معرف یک ضریب ثابت عددی نیست و در عملکرد ترانس ضریب نفوذی عددی متناوب و تابع مقدار فوران عبوری از هسته است که خود تاثیر گذاری بسیار زیادی در طراحی ترانسفورماتور های قدرت خواهد داشت که به آن ضریب نفوذی مجتمع ترانسفور ماتور ها می گویند.
    رابطه کلی معرف این کمیت :
    هر کجا هستم، باشم / آسمان مال من است / پنجره فکر هوا عشق زمین مال من است ...
    بعضی وقت ها آدما طوری می بینن که نمی بینن، بعضی وقت ها طوری می بینن که اشتباه می بینن، بعضی وقت ها می بینن ولی سعی می کنن مثل دیگران ببینن، ولی موفق اون کسی که سعی می کنه متفاوت و قشنگ ببینه.

دیدگاه

با سلام خدمت دوستان عزیز
      می دونید دوستان من این مطالب رو با تجربیات خودم و با علاقه می نویسم و سعی می کنم به مطالبی مهمی اشاره کنم
      که در دانشگاه ها به سادگی از کنار اون ها رد می شن و این فاکتور های مهم و اصلی طراحی ها و سر فصل های اصلی
      تحقیقات و پژوهش هاس...
      دوستان می خواستم ازتون خواهش کنم که توی بحث من رو همراهی کنین ، البته اگه احساس می کنین این مطالب به درد بخور
      هستن. می خواستم خواهش کنم که بحث ترانس رو به صورت جامع در این تاپیک انجام بدین تا موضوعات جسته و گریخته نباشه
      و در نهایت من خودم فایل ووردش رو به صورت کامل ادیت می کنم تا یکی دیگه از کارای موندگار eca انجام بشه...
      دوستان نظر بدین تا اصلا ببینم کاری که من می کنم اصلا مخاطبی داره یا نه ؟؟؟ :cry:
      ممنون می شم که نظراتو سوالاتتون رو بپرسین.
      بعضی وقت ها آدما طوری می بینن که نمی بینن، بعضی وقت ها طوری می بینن که اشتباه می بینن، بعضی وقت ها می بینن ولی سعی می کنن مثل دیگران ببینن، ولی موفق اون کسی که سعی می کنه متفاوت و قشنگ ببینه.

دیدگاه

کاری که شما دارین میکنید قابل قدر دانیه حتما" ادامه بدید . از میزان بازدید ها هم میتونید بفهمید که استقبال چطور بوده.البته اینو خاستم توی پیغام خصوصی بنویسم که صندوقت پر بود.

یه سوال. این مطالب برای همه هسته ها هستش یا فقط برای ترانسهای آهنی و فرکانس پایین؟ چون الان دیگه کمتر پیش میاد که ترانس فرکانس پایین ببندیم. بیشتر سویچینگه

دیدگاه

من یک پیشنهاد دارم .
          من میگم ما با توری محض به هیچ جا نمی رسیم .

بیا یکمی عملی کار کنیم . مثلا فرض کن فردی مثل من از یک خونه کلنگی چند 100 متر رسیم افشان 1.5 و 2.5 داره . و چندتا لنگه در با ورق 1 میلی .
          حال شما بیا کمک کن ما با این سیم های افشان و بریدن قطعه های E از اون لنگه در یک ترانس جوش 200 آمپر بسازیم .
          تنها موردی که همه آدما یقین دارن خدا در حقش زیاد لطف کرده
          داشتن عقله زیادتر از دیگر آدم ها است

دیدگاه

با سلام-با تشکر از زحماتی که میکشید منتظر بودم تا بحث به جا های جالبش برسه مخصوصا قسمت اثر پوستی بگذریم..ایا جدول و یا نمودارو یا منبعی که مواد را معرفی کند که در ان ضریب نفوذ مواد مختلف را در دماهای مختلف داده باشد سراغ دارید؟از دمای پایین تا حدود 1200 درجه.
            در زندگی اثر خوب و خاطره خوش از خودمان در این دنیا برجا بگذاریم.etgpsp

دیدگاه

با سلام خدمت دوستان همیشه همراه و عزیز
              خیلی ممنون از توجهتون :applause: :applause: :wow: :wow:
              آروین جان در مورد سوال شما بله این مفاهیمی که گفته می شه در مورد تمامی مواد مغناطیسی و در مورد تمامی ترانسفورماتوراس
              علی جان نظر شما هم خوبه ولی اگه امکانش باشه نکات تخصصی ترانس پیگیری بشه و در انتها چند نمونه کار اجرایی معرفی بشه.
              جناب جبراییلی ممنون از لطفتون اثر پوستی فوق العادس حتما درمورد پرمابیلیتی تابع دما حتما
              خیلی ممنونم از لطف همتون :nerd:

دیدگاه

ضریب نفوذی تابع دما
                جنبش مولکولی تمامی مواد با افزایش انرژی درونی آن ها افزایش می یابد و از آنجایی که تمامی مواد مغناطیس از حوزه های مغناطیسی تشکیل شده اند افزایش انرژی درونی آن ها می تواند سبب اثر گذاری بر روی ضریب نفوذی مواد مغناطیسی شود. اصولا با افزایش دما ضریب نفوذی مواد افزایش می یابد زیرا به دلیل افزایش انرژی درونی لغزش حوزه های مغناطیسی بر روی یکدیگر به سادگی انجام می گردد و این حرکت در راستای میدان نیاز به گشتاور کمتری خواهد داشت. این افزایش ضریب نفوذی تا دمایی ادامه می یابد که به آن دمای (curie temperature) می گویند. از این دما به بعد به دلیل افزایش بیش از حد جنبش درون ماده ای حوزه های مغناطیسی از نظم خارج شده و به دلیل نوسان بیش از حد نمی توانند سبب تقویت و یک راستا شدن با میدان خارجی گردند.
                تصویر زیر نشان دهنده ی تغییرات ضریب نفوذی چند نوع فریت در مقابل تغییرات دما می باشد:

جدول زیر نیز نشان دهنده ی مشخصات چند نوع فریت نسبت به تغییرات دما می باشد :

دیدگاه

جریان فوکو
                  با عبور فوران مغناطیسی متغییر نسبت به زمان از مواد رسانا ولتاژ الکتریکی در آن ها القا می گردد و لازمه ی ایجاد این اختلاف پتانسیل الکتریکی صرف انرژی و جابجایی بار های الکتریکی می باشد. هسته یکی از قسمت های اصلی ترانسفورماتور است که فوران مغناطیسی ایجاد شده توسط سیم پیچ ها از آن عبور می کند و درنتیجه ی این فوران متغییر در دیفرانسیل های هسته ولتاژ و اختلاف پتانسیل الکتریکی القا می گردد و این القا همواره سبب جابه جایی دیفرانسیل بار های الکتریکی نسبت به دیفرانسیل مقطع هسته می گردد که به این امر ایجاد جریان فوکو و یا گردابی می گویند. این جریان سبب افزایش تلفات در هسته می گردد و همچنین افزایش فرکانس نیز سبب افزایش این جریان و در نیجه افزایش تلفات هسته خواهد شدو یکی از راهکار های کاهش جریان گردابی کاهش مقطع هسته به وسیله ورقه ورقه کردن هسته می باشد.
                  جریان فوکو (eddy current) عبوری از هسته سبب ایجاد تلفات و حرارت در هسته می گردد که این تلفات توسط این رابطه محاسبه می شود:

روابط ذکر شده یکی از روابط اساسی طراحی کوره های القایی نیز می باشد.

دیدگاه

پاسخ فر کانسی
                    تمامی ماشین های الکتریکی بسته به نوع طراحی و مواد به کار رفته در ساختار آنها دارای پاسخ های فرکانسی متفاوتی هستند. اصولا در ماشین های الکتریکی و ترانسفورماتور ها افزایش فرکانس سبب اثر گذاری پوستی بر روی سیم ها و همچنین افزایش تلفات در هسته می گردد در نتیجه هر سیستم بسته به نوع طراحی و مواد مورد استفاده در فرکانس خاصی بیشترین بهره و کارایی را خواهد داشت.
                    افزایش فرکانس سبب این موارد در ترانسفورماتور ها می گردد :
                    افزایش سرعت دورانی حوزه های مغناطیسی و افزایش تلفات
                    افزایش تلفات هسترزیس و صرف انرژی بیشتر برای دفع پسماند مغناطیسی
                    افزایش میزان جریان گردابی و تلفات در هسته
                    افزایش اثر پوستی در ترانسفورماتور ها
                    برای رفع این مشکلات در ترانسفورماتور هایی با فرکانس بالا از این راه کار ها استفاده می نمایند :
                    استفاده از ناخالصی و مواد غیر مغناطیسی در هسته برای کاهش تلفات ناشی از حرکت دورانی حوزه های مغناطیسی
                    استفاده از هسته هایی با پسماند مغناطیسی کمتر
                    ورقه ورقه کردن و استفاده از فریت که دارای مقاومت اهمی بسیار بالایی نسبت به آهن می باشد.
                    استفاده از سیم های به هم تابانده برای کاهش اثر پوستی در فرکانس های بالا (Litz cable)

دیدگاه

رفتار های غیر خطی و تغییر پذیر با زمان
                      در مدارات الکتریکی با نگاهی ایده آل مقدار تمامی کمیت ها تابع زمان هستند و متمامی معادلات دیفرانسیلی تحلیل در مدارات الکترکی تابع زمان نوشته می شوند. اما در ترانسفورماتور های قدرت و با نگاهی دقیق و غیر ایده آل جریان عبور از سیم پیچ تابع این موارد ذکر شده خواهد بود :
                      با اعمال اختلاف پتانسیل الکتریکی سینوسی به سیم پیچ ترانس جریانی از سیم پیچ عبور خواهد کرد این جریان در ابتدا تابع اندکتانس سیم پیچ بوده که مقدار ثابتی دارد. با عبور جریان و با افزایش فوران در هسته ضریب نفوذی هسته تغییر خواهد کرد همچنین با افزایش جریان تغییرات فوران به دلیل خارج شدن هسته از حالت خطی به غیر خطی دیگر تغییرات فوران سینوسی نخواهد بود. وجود تلفاتی که در قسمت های پیش ذکر شد از قبیل تلفات هسترزیس و فوکو سبب گرم شدن هسته می گردد که این تغییرات دما سبب تغییر در مولفه های هسته می گردد که این خود بر روی جریان ورودی ترانس اثر گذار است. تناوب در جریان سینوسی سبب ارتعاشات مکانیکی در هسته می گردد که این امر خود سبب تغییرات ضریب نفوذ هسته با فرکانس و شکل موج خاصی می گردد که این معقوله نیز سبب اثر گذاری بر روی هسته می شود.
                      بنابر این جریان در ترانسفور ماتور ها و راکتور های خطوط قدرت به هیچ عنوان سینوسی نیست و ساختار ترانسفورماتور عامل بسیار مهمی در تزریق در شبکه می باشد.
                      در نتیجه : جریان در ترانس تابع، فوران هسته- ضریب نفوذی هسته- رلوکتانس هسته – دمای هسته – ارتعاشات هسته و ریز نکات دیگری می باشد .

دیدگاه

فصل سوم
                        رفتار های الکترکی ترانسفورماتور
                        به طور کلی ترانسفور ماتور متشکل از دو سیم پیچ تزویج شده بر روی یک هسته مغناطیسی با ویژگی های مشخص که در فصل گذشته توضیح داده شد می باشد. شرایط قرار گیری ترانسفور ماتور در مدارات الکتریکی به سه حالت عمده تقسیم می شود :
                        ترانسفورماتور در حالت بی بار
                        ترانسفورماتور تحت بار
                        رفتار گذرای ترانسفورماتور
                        در تمامی این شرایط ترانسفورماتور رفتار های متفاوتی از خود نشان می دهد که جهت تحلیل این رفتار های مدارات معادل متفاوتی مطرح می گردد که توسط این مدار های الکتریکی می توان رفتار های ترانسفورماتور را مورد تحلیل و بررسی قرارداد.
                        ترانسفورماتور در حالت بی باری
                        مفهوم بی باری در ترانسفورماتور یعنی مدار باز بودن ثانویه ترانسفورماتور و یا صفر بودن جریان ثانویه است که در این حالت ترانس به عنوان یک سیم پیچ با هسته ی آن می باشد که رفتار های ترانس در این شرایط نشان دهنده ی ویژگی های هسته و سیم پیچ اولیه می باشد که با فرض نادیده گرفتن رفتار های غیر خطی ترانس و با نسبتا ایده آل به هسته توسط مدل مداری T در حالی که جریان ثانویه صفر و مدار باز است مورد بررسی قرار می گیرد که در شکل زیر آمده است:

دیدگاه

همان طور که از مدار معادل حالت بی باری ترانسفورماتور برداشت می شود در این حالت اندکتانس ساختار بسیار بالا می باشد و در این حالت جریان عبوری به شدت تابع رفتار هسته در مقابل عبور جریان است. در طراحی اکثر ترانسفورماتور های قدرت در هنگام بی باری هسته وارد ناحیه عملکردی غیر خطی می گردد و بر خلاف نگاه ایده آل به رفتار ترانسفورماتور جریان ورودی بی باری ترانس به هیچ عنوان یک جریان سینوسی نمی باشد و ترانس در حالت بی باری یک منبع هارمونیکی بسیار مضر برای شبکه های قدرت می باشد. در تصویر زیر جریان بی باری ترانس تابع ولتاژ و فوران عبوری از هسته نمایش داده می شود :

به طور کلی جریان عبوری از ترانسفورماتور در حالت بی باری به دلیل رفتار های غیر خطی و تغییر پذیر با زمان هسته سر شار از هارمونیک های مختلف می باشد که هارمونیک های فرکانس بالا سبب ایجاد تشدید با خازن های مدل شده در خط می گردد که این امر گاه سبب آسیب های شدیدی به شبکه قدرت می شود. تحلیل جریان و رفتار های بی باری ترانسفورماتور یکی از پیچیده ترین محاسبات تحلیل مداری می باشد و تحلیل آن به روش فازور خطای بسیار زیاد محاسباتی خواهد داشت.

دیدگاه

با سلام
                            در تکمیل صحبت دوست عزیزمون
                            ترانس ها بر اساس محدودیت های هسته به راحتی نمی توانند در ولتاژهای دلخواهی به کار روند. شاید فکر کنید محدودیت های عایقی از نظر شکست در اثر ولتاژ بالاتر عامل تعیین کننده در ولتاژ نامی ترانس هاست اما کاملا درست نیست. ولتاژ نامی به محدودیت های مربوط به منحنی مغناطش و جریان مغناطیس کننده نیز مربوط است. در منحنی مغناطش اگر ولتاژ ده درصد افزایش یابد شار نیز ده درصد افزایش می یابد ولی این گفته تا یک جایی که هسته به اشباع نزدیک می شود صدق می کند . از یک نقطه مشخص منحنی به بعد برای یک افزایش ده درصدی در شار جریان مغناطیس کننده گی باید بسیار بیشتر از ده درصد اففزایش یابد. با افزایش بیشتر ولتاژ جریان مغناطیس کننده لازم به حد غیر قابل قبولی بزرگ می شود . بنابراین ماکزیمم ولتاژ اعمالی بر اساس ماکزیمم جریان مغناطیس کننده قابل قبول هسته تعیین میشود. نکته دیگر در رابطه با فرکانس است . چون ماکزیمم شار با فرکانس رابطه عکس دارد و با ولتاژ رابطه مستقیم بنابراین با کاهش یا افزایش فرکانس حداکثر ولتاژ یا ولتاژ نامی ترانس کاهش یا افزایش می یابد. فرض کنید یک ترانس که برای کار در فرکانس 60 هرتز طراحی شده و ولتاژ نامی آن v است را می خواهیم در 50 هرتز استفاده کنیم. بایستی با توجه به ثابت بودن حداکثر شار و رابطه ولتاژ و فرکانس با شار که گفته شد ولتاژ به اندازه یک ششم کاهش یابد تا بر اثر جریان زیاد در منطقه اشباع ترانس در شرایط کاری 50 هرتز آسیب نبیند. و به عکس هنگامی که در 50 هرتز با ولتاژ نامی v کار می کند در 60 هرتز با ولتاژ نامی 20 درصد بیشتر می تواند کار کند .

دیدگاه

سلام ممنون از پستهایی که گذاشتی
                              میشه در مورد ضریب توان در ترانسهای قدرت توضیح بدین؟
                              و در مورد مفهوم بارگیری در ترانسها و انوع اتصالاتش در بارگیری .اگه با فرمول باشه عالیییییییییه
                              بازم ممممنننووننن

دیدگاه

سلام، میشه درباره ترانس های سه فاز به تک فاز هم توضیحی بدین؟ درباره نحوه تبدیل ولتاژ و آمپر و همچنین فرکانس. ممنون میشم

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X