اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

شروع کار با مدارات مخابراتی

Collapse
این موضوع برجسته شده است.
X
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : شروع کار با مدارات مخابراتی

آره منظورم جریان فرکانس بالا هستش ، RF = Radio Frequency
    و در مورد شکل تصویر آنتن ، باید برات بکشم ، یا از چند صفحه عکس بگیرم برات پلود کنم .
    Feel free to contact me , if you have any problem

دیدگاه

ممنون میشم این تصویر رو با شکل توضیح بدید
      پ ن:در مورد روند تاپیک فکر کنم قعلا تاپیک روند خوبی داشته باشه ....
      شما رو نمیدونم ولی من قصدم فقط ساختن نیست...میخوام از پایه طراحی مدرات مخابراتی رو یاد بگیرم که اینم مستلزم داشتن یه سری اطلاعات پایه هست که ماشالله هزار ماشالله ندارم! و استاد دارند بیان میکنند ..... فکر کنم همین روند رو حفظ کنیم و توی ساخت عجله نکنیم بهتر باشه .....
      از بقیه اساتید هم که ما رو راهنمایی کردند و خواهند کرد هم کمال تشکر رو دارم
      با سپاس

دیدگاه

نوشته اصلی توسط Goldsmith
        آره منظورم جریان فرکانس بالا هستش ، RF = Radio Frequency
        و در مورد شکل تصویر آنتن ، باید برات بکشم ، یا از چند صفحه عکس بگیرم برات پلود کنم .
        سلام

ببخشید زیاد سوال می پرسم

فرکانس بالا از چه فرکانسی می شود ؟از چه فرکانسی به بعد قوانین کیر شهف صادق نیست

دیدگاه

ببینید دوستان ، در مورد ، قوانین مداری ، اگه مدار غیر خطی بشه ، تقریبا هیچ کدوم از این روابط ، به کار نمیاند ، و اگه
          خطی باشه ، اگه ببریمش تو حوزه ی فرکانس ، به راحتی میشه از همه ی قوانین مداری استفاده کرد چون دیگه خیلی از مشکلات تو حوزه ی فرکانس ، مشکل حساب نمیشند .

دیدگاه

نوشته اصلی توسط alirf
            از چه فرکانسی به بعد قوانین کیر شهف صادق نیست
            وقتی طول موج سیگنال از طول قطعه کوچکتر میشه قوانین کیر شهف صادق نیست

دیدگاه

سلام استاد
              سوال 1: بلوک دیاگرام یه فرستنده sw (همون پست صفحه قبلتون ...) رو بگید و یه توضیح در مورد نحوه کار هر بخش بدید ....
              سوال 3: یه توضیح اجمال در مورد انواع فیلتر ها در مدارات مخابراتی و نحوه محاسبه فرکانس انها ...
              سوال 4: معرفی انواع نوسان ساز ها (انهایی که دیگه از حوزه درک و فهم ما خارج نشه!!:d) و تشریح انها ...
              با سپاس

دیدگاه

نوشته اصلی توسط علی علی پور ریکنده
                سلام استاد
                سوال 1: سوال 2: بلوک دیاگرام یه فرستنده sw (همون پست صفحه قبلتون ...) رو بگید و یه توضیح در مورد نحوه کار هر بخش بدید ....
                سوال 3: یه توضیح اجمال در مورد انواع فیلتر ها در مدارات مخابراتی و نحوه محاسبه فرکانس انها ...
                سوال 4: معرفی انواع نوسان ساز ها (انهایی که دیگه از حوزه درک و فهم ما خارج نشه!!:d) و تشریح انها ...
                با سپاس
                سلام بر استاد علی علی پور ریکنده

1- اون قانون که گفتید را نمیدونم ولی معمولا برای ارسال امواج رادیویی از 100KHZ به بالا استفاده میشه

2- معمولا فرستنده ها چیز خاصی ندارن ببین ما یه تولید کننده فرکانس میخوایم که اسمش اسیلاتور هست همین شما با یه اسیلاتور میتونی امواج رادیویی را در فضا پخش کنی .

حالا برای اینکه بتونیم امواج تولید شده را در محدوده بیشتری منتشر کنیم طبیعی هست که باید امواج قویتری تولید کنیم به عبارتی باید موجی که از اسیلاتور تولید شده را تقویت کنیم حالا شما فرض کن که تقویت کردیم و این امواج تونست تا 100 کیلومتر منتشر بشه . وقتی که این امواج را گرفتیم هیچ صدایی بخش نمیشه یعنی مثل موقعی میمونه که گوینده رادیو هیچ حرفی نمیگه

حالا برای اینکه ما بتونیم صدا را روی موج سوار کنیم احتیاج به فرایندی داریم به نام مدولاسیون

مدولاسیون انواع مختلفی داره و بهترین حالت مدولاسیون ترانسفورماتوری هست و اونم در آخرین طبقه به این صورت که یه ترانسفورماتور صوتی بین خروجی RFC و مثبت تغذیه قرار میگیره و در اون حالت این اتفاق میافته که متناسب با دامنه سیگنال صوتی ، دامنه سیگنال رادیویی یا همون فرکانس رادیویی کم و زیاد میشه به عبارتی موقعی که داریم در میکروفن فرستنده حرف میزنیم فرکانس رادیویی را ضعیف و قوی میکنیم به عبارتی اگز مدولاسیون ما 100 درصد باشه وقتی داخل میکروفن داد میزنیم به صورت لحظه ای فرستنده خاموش میشه و .....

پس به صورت مشخص : اسیلاتور ---> تقویت------> مدولاسیون------> آنتن

این شماتیک فرستنده ایدآل هست ولی برای راحتی کار در فرستنده های آماتوری جای مدولاسیون و تقویت عوض میشه که البته باعث کاهش کیفیت مدولاسیون میشیم

3- محاسبه و فرمول را طرفدارش نیستم و برای همین دنبالش نرفتم و اطلاعات قابل توجهی ندارم در مورد فیلتر ها به صورت علمی نمیدونم ولی در فرستنده فیلترهای مختلفی داریم کاربر خازن سلف و هسته فریت RFC و .... اگر یه مدار را درج کنید راحتر میشه نقش قطغات گوناگون را توضیح داد

4- نوسان ساز یا اسیلاتور انواع مختلفی داره و یه مدار کلاسیک و مشخصی هم داره و برای فرکانس های مختلف معمولا مقادیر قطعات تغییر میکنن

اسیلاتور : هارتلی - کولپیتس - آرمسترانگ - کلاپ

---------------------

مطبی هم درباره ماهیت امواج : امواج به معنی واقعی کلمه یعنی نور ، همین نوری که منبعش خورشید هست - لامپ هست و .....

چشم ما هم به نوعی رادیو هست

اگر ما یه اسیلاتور داشته باشیم که از 0 هرتز تا بینهایت بتونه فرکانس تولید کنه به این صورته که در مرحله اول ما توسط گوشمون که اونم یه گیرنه هست میتونیم امواج صوتی را دریافت کنیم حالا فرکانس کم کم میره بالا

وقتی فرکانس بالاتر میره ما میتونیم توسط رادیو تلویزیون اون امواج را بگیریم هومین فرکانس را بالا و بالا تر میبرین ناگهان در کمال تعجب میبینیم از سیم خروجی اون دستگاه نور قرمز منتشر میشه همینطور که بالا تر میره نور های به رنگ دیگه یعنی نارنجی زرد بنفش آبی و بعد از این دیگه نوری از نظر ما تولید نمیشه چون چشم ما فقط محدوده باریکی از این نور ها را میبینه خوب اگر فرکانس بالا تر بره میشه امواج ماورای بنفش و امواج کیهانی و .....

همیشه برای اینکه ما امواج را دریافت کنیم باید چشم (گیرنده) منبع نور (فرستنده) را ببینه .

امواج به واسطه فرکانسی که دارن قابلیت دور زدن موانع را دارن

سوال و جواب : چرا موقع غروب آفتاب قرمز رنگ هست ؟ جواب : چون در فاصله ای که نور به ما میرسه انقدر گرد خاک و گاز های مختلف سطح زمین زیاد هست که نمیزاره نور به ما برسه ولی چون فرکانس های پایین (رنگ قرمز) قابلیت دور زدن موانع را دارن از گرد و خاک ها و .... میتونن عبور کنن و به ما برسن برای همین بیشتر نور های فرکانس پایین به ما میرسن

حالا اگر فر کانس را پایین تر بیاریم چی میشه
                فرکانس را بیاریم روی 1000KHZ که فرکانس به شدت پایینی هست و اگر چشمه ما میتونست این فرکانس را ببینه

اونوقط مانع دیگه معنایی نداشه به محض اینکه فرستنده روشن میشد مثل کسی که لیزر اسباب بازیشا در چشم ما میگیره میشد ......

پس امواج رایویی مثل نور هست و اینکه میگن به صورت حلقه ای و این جور چیزا منتشر میشه به نظر م اشتباه هست .
                --------------------------- --------------------------

دیدگاه

با سلام .
                  اول : با این که گفتید : امواج به صورت حلقه ای منتشر میشند ، اشتباهه " کاملا مخالف هستم . تو فرکانس های بالا ، حلقه ها به صورت خطی هستند ولی تو محدوده تا حدود 30 مگا هرتز ، به صورت حلقه های دوار هستند . این یک
                  2- فرکانس کاری فرستنده ها از چند میکرو هرتز شروع میشه تا چند صد گیگا هرتز
                  3- نوسان ساز ها فقط اون چهار تا نیستند ، ما نزدیک به 500 مدل نوسان ساز داریم .
                  4- هدف اینه که دوستانمون بتونند طراح بشند ، نه این که تا آخر عمر از رو نقشه بسازند . من یه دوستی داشتم ، استاد دانشگاه ........ بود ، بدبخت بی چاره ، همیشه به دانشجو هاش میگفت ، ما تو ایران نمیتونیم مدار مخابراتی طراحی کنیم ، من بهش میگفتم پس من دارم چی کار میکنم ، میگفت تو رو نمیدونم ولی میدونم تو ایران نمیشه . سر این بحث های خنده دار ، تا الان چند سالی میشه که ندیدمش !
                  من هم قرار بود یه چیزایی بنویسم برای دوستان عزیز ECA ولی این که پلودر برای همه ی یوزر ها فعال نیست ، یه خورده وقت منو میگیره .

دیدگاه

نوشته اصلی توسط Goldsmith
                    با سلام .
                    اول : با این که گفتید : امواج به صورت حلقه ای منتشر میشند ، اشتباهه " کاملا مخالف هستم . تو فرکانس های بالا ، حلقه ها به صورت خطی هستند ولی تو محدوده تا حدود 30 مگا هرتز ، به صورت حلقه های دوار هستند . این یک
                    2- فرکانس کاری فرستنده ها از چند میکرو هرتز شروع میشه تا چند صد گیگا هرتز
                    3- نوسان ساز ها فقط اون چهار تا نیستند ، ما نزدیک به 500 مدل نوسان ساز داریم .
                    4- هدف اینه که دوستانمون بتونند طراح بشند ، نه این که تا آخر عمر از رو نقشه بسازند . من یه دوستی داشتم ، استاد دانشگاه ........ بود ، بدبخت بی چاره ، همیشه به دانشجو هاش میگفت ، ما تو ایران نمیتونیم مدار مخابراتی طراحی کنیم ، من بهش میگفتم پس من دارم چی کار میکنم ، میگفت تو رو نمیدونم ولی میدونم تو ایران نمیشه . سر این بحث های خنده دار ، تا الان چند سالی میشه که ندیدمش !
                    من هم قرار بود یه چیزایی بنویسم برای دوستان عزیز ECA ولی این که پلودر برای همه ی یوزر ها فعال نیست ، یه خورده وقت منو میگیره .
                    :-?
                    این ادبیات یعنی ادبیات رقابتی که از داخلش چیزی برای آقای علی علی پور ریکنده و دیگر دوستان در نمیاد من در همین انجمن برام اتفاق افتاده که وقتی دو نفر حرف برای گفتن داشته باشن کم کم بین اون دو یه حالت رقابتی پیش میاد که دیگه خلی ببخشید برای رو کم کنی با هم به جدال علمی میکنن و موضوع ار مسیر خودش خارج میشه برای همین هر کسی هر چی بلده بسه الله من در حد خودم بلدم ممکنه در بعضی چیزا اشتباه کنم و خیلی ممنون میشم که اشتباهاتم را دوستا اصلاح کنن و یه جمله معروفم هست که میگه همه چیز را همگان دانند .

با سلام : من رشته ام الکترونیک نیست و از روی تجربه و نظره خودم چیزی میگم حالا اگر در فرکانس های خیلی پایین از پیوستگی در میان نمیدونم حتما در میان

2- شکی نیست هر منبع سیگنال با هر فرکانسی به نوعی فرستنده به حساب میاد

3- برای شروع یه نفر برای اشنایی به نظرم اسیلاتور های مطرح گفته بشه بهتره

4- برای طراح شدن بلاخر باید از یه جا شروع بشه حالا با هر کیفیتی کم کم خود کسی که میخواد دنبال این کار بره راهی که به نظر خودش راحتر میتونه پیش بره را انتخاب میکنه ...

دیدگاه

ممنون از اساتید محترم
                      استاد گلد اسمیت این اپلود سنتر ها خوبند
                      http://up.vatandownload.com
                      http://www.upload4files.tk/
                      در ضمن فکر کنم از اول بیایم روی یه بلوک دیاگرام مانور بدیم و هر بخش رو جدا جدا بررسی کنیم بهتره و مباحث هم پراکنده نمیشه ....
                      نظر اساتید چیه؟
                      اگه موافقین از همون نوسان ساز شروع کنیم (انواع - محاسبه فرکانس - طراحی نوسان ساز مناسب ....)
                      اگر هم فکر میکنید بحث منحرف نمیشه یه توضیح در مورد فرکانس تشدید و نحوه عمل کرد pll بدید ....
                      راستی rfc چی هست ؟
                      (فکر کنم یکی از اساتید باید دست به کار بشه یه بلوک دیاگرام بکشه و یه مدار ساده منطبق با اون قرار بده روش بحث کنیم)
                      با تشکر

اضافه شده در تاریخ :
                      ما منتظر جواب های اساتید محترم هستیم
                      با سپاس

دیدگاه

نه علی آقای عزیز . فراموشی نداره . یه خورده سرم شلوغه . به خاطر این تاخیر معذرت میخوام خوبه ؟ :agree:
                        خوب بریم سر ادامه ی مطلب . صدای انسان تو بهترین شرایط تا 7 کیلو هرتز میرسه و صدای آلات موسیقی دیگه خیلی حال بدند تا 18 کیلو که گوش آدم تا 20 کیلو رو میشنوه .
                        برای ارسال صدا به صورت مستقیم اوی هوا ، ما مشکل داریم ، زیرا آنتن مورد نیزا ، حدود چند صد کیلومتر میشه ! ( ولی تو مخابرات موج بلند یه حقه هایی به کار برده میشه ! سوء استفاده از زمین ! حالا بعدا بهش میرسیم . که ین کارا خیلی گرون تموم میشه . و باید به صرفه باشه .
                        امواج فرکانس بالا تر ، تا جایی که به طیف الکترومغناطیس برسند ، سرعت وحشتناکی دارند و تو خلاء حدود 300000 کیلومتر بر ثانیه میرند .
                        خوب ما از این امواج به عنوان حمال !!! برا صدا استفاده میکنیم . و صدا رو این ور و اون ور می برند .
                        خب یه مثال بهتر : آدم اگه بخواد از تهران تا مشهد بره ، چقدر طول میکشه ؟ ( اگه پیاده بره ؟ ) حالا اگه سوار یه جت مافوق صوت بشه ، در عرض دو دقیقه میرسه مشهد . حالا اگه با سرعت نور بره چی ؟ میتونی حدس بزنی ؟

دیدگاه

آقای علی دارید به نا کجا آباد هدایت میشید !

اصلا نمیخواد در مرحله اول برید دنبال تئوری و ... شما در موضوعات دیگه در این تاپیک فعالیت میکنید و اطلاعات خوبی هم دارید پس نیاز نیست که مثل مبتدی ها از صفر شروع کنید به نظرم شما اطلاعات اولیه را با چند تا سوال میتونید به دست بیارید چون در زمینه های دیگه که همون بستر اولیه برای شروع بکار هست تا حدود خوبی اطلاعات دارید

برای کار شما نیاز به یه منبع تغذیه - ترانزیستور های مربوطه - سیم مسی برای پیچیدن سلف و خازن و .... اینا برای شروع کار خوبه به همین سادگی

در این تاپیک هم اسیلاتور برای کارتون هست http://www.eca.ir/forum2/index.php?topic=48905.0

به نظرم اول یه کیت فرستنده FM مونتاژ کنید و کمی با هاش کار کنید و .... تا جنس موج و نقاط کور - برد تداخل و.... بیاد دستون تا موج براتون ملموس تر باشه

در عمل شما شروع کن ما هم در کنارت هستیم و نکات دیگه را هم میگیم

دیدگاه

میشه با چند تا شکل مدولاسیون فرکانس رو برام توضیح بدید؟
                            و اینکه اون فرکانسی که توی هوا هست و میگیریم در رادیو AM این صدای ما و موج حامل دقیقا کجای اون قرار میگیره
                            +
                            چرا تو مدولاسیون فرکانس تغییر ایستگاه پیش نمیاد؟(با توجه به نحوه کارش)

دیدگاه

نوشته اصلی توسط شهریار رجب زاده
                              میشه با چند تا شکل مدولاسیون فرکانس رو برام توضیح بدید؟
                              و اینکه اون فرکانسی که توی هوا هست و میگیریم در رادیو AM این صدای ما و موج حامل دقیقا کجای اون قرار میگیره
                              +
                              با سلام : عکس نمیخواد ... خوب توجه کن

اول اینکه پهنای باند چیه : مثلا دیدی موقعی که یه ایستگاه موج FM رادیو را میگیری و اون ایستگاه چون قوی هس میتونی موج یاب رادیو را مثلا 1 میلیمتر به چپ و 1 میلیمتر به راست بچرخونی و همچنان روی اون موج هستی و با این 1 میلیمتر چرخوندن از ایستگاه مورد نظر خارج نمیشی !؟ این همون پهنای باند هست به همین سادگی

یه قانون طبیعی هم هست که هرچه فرکانس بره بالا چهنای باند هم میره بالا مثلا دیدی روی موج SW ایستگاه ها خیلی تیز هستند و باید برای تنظیم ایستگاه دقت بیشتری بکنی به خاطر اینکه پهنای باند اون فرکانس ها (1 تا 30 مگ)
                              باریک هستند البته پهنای باند موج AM باریک تر هست ولی اگر روی صفحه موج یا دقت کنی از 0.53 تا 1.6 مگ هست یعنی کل طیف AM تقریبا 1 مگ هست

این یه توضیح اوله و سوال شما : مدولاسیون فرکانس یعنی اینکه المان متغیر که فرض کنیم همون صدا باشه باعث تغیرات در فرکانس میشه . برگردیم روی همون مثاله بالا فرص کن یه ایستگاه گرفتی که فرکانسش 100MHZ هست و با چرخونده (1 میلیمتر به چپ یا راست) مثلا 99 مگ تا 101 مگ از ایستگاه خارج نمیشی که گفتیم این همون پهنای باند هست .

حالا با این شرایط پهنای باندمون 2 مگ هست . گفتیم صدا باعث تغییرات در فرکانس میشه البته در محدوده 2 مگ که همون پهنای باندمون هست

یعنی اینکه صدای ارسالی داره فرکانس فرستنده را مدام بین 99 تا 101 مگ تغییر میده توجه کن ما چیزی به نام صوت کنار فرکانس نداری در واقع داریم فرکانسمونا با صدا تغییر میدیم این همون مدولاسیون FM هست

حالا AM : به خاطر پهنای باند باریک این فرکانس ما نمیتونیم از طریق تغیرات در فرکانس صوت یا هر چیز دیگه را ارسال کنیم برای همین به ناچار از دامنه موج (لول موج) برای ارسال صدا استفاده میکنیم

به اینصورت که این بار صدا به جای تغیرات در فرکانس - دامنه را کم و زیاد میکنه

به زبان ساده تر قدرت خروجی فرستنده متناسب با ارتعاشات صوتی ضعیف و قوی میشه

حالا اگر مدولاسیون ما 100 درصد باشه فرستنده به صورت لحظه ای خاموش میشه برای همین هیچ وقت ما نمیتونیم مدولاسیون 100 درصد داشته باشیم البته در عمل هم نیازی نیست

اگر سوال را درست متوجه شده باشم : برای اینکه تغیرات فرکانس کم تر از پهنای باند هست که این جز تنظیمات فرستنده هست و یه چیز مطلق نیست

دیدگاه

این موج کریر تو مدولاسیون دامنه چقدر هست؟ثابته؟اگه ثابته مقدار استانداردش چقدره؟یا اینکه اصلا همون فرکانسیه که ما تو رادیو تنظیم میکنیم؟

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X