اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

نقش زمین در هدایت جریان الکتریکی؟

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : نقش زمین در هدایت جریان الکتریکی؟

نوشته اصلی توسط aliila
    یک سوال بی جواب البته فعلا دارم
    اینه که چرا آخه تو نیروگاه ژنراتور رو زمین میکنن تا این زمین کردن باعث برق گرفتگی بشه ؟ سالی چندنفر بخاطر همین زمین شدن ژنراتور میمیرن . خوب یک سیم اضافه تو شبکه برق استفاده میکردن ؟

اصلا آرایش ژنراتور های مولد برق شبکه سراسری ستاره است یا مثلث ؟ فکر کنم مثلث باید باشه . پس این زمین از کجا در میاد ؟
    اگر بار متعادل باشه روی هر 3 فاز نیازی نیست سر وسطشون رو زمین کنن ولی هیچوقت این اتفاق نمی افته! برای همین میان سر وسطشو وسل میکنن به زمین که اختلاف ولتاژ هر فاز 380 ولت بشه...

دیدگاه

با سلام
      به نظر من این مبحث جواب های ساده ای داره
      1- برای متوجه شدن این مطلب که نقش زمین در پاور سستم چی هست کافی یک مدل پاور سیستمی رو چک کنید
      (زمین یک رسانا با امپدانس صفر هستش) دلیل امپدانس صفر==> وجود رطوبت و بی نهایت یون موجود در خاک
      2- دوباره با مدل کردن یه شبکه پاور سیستم می تونید متوجه بشید که مسیر عبور جریان در محل توزیع این مسیر هستش
      ترانسفورماتور---سیم شبکه توزیع--- بار--- سیم بازگشت که همون زمینه---ترانسفورماتور
      3-اینکه چرا زمین می کنن==>خودتون جواب دادین کاهش هزینه به دلیل کم شدن سه سیم بازگشت
      نگاه گنین بچه ها راه انتقال انرژی به مصرف کننده از طریق سه تا کابل یا همون سه فاز ماست که هر کابل یه قطر مشخص داره
      حالا اگه ما بخوایم سیم نول رو هم رو شبکه قدرت پیاده کنیم و از زمین استفاده نکنیم باید یه کابل با سه برابر سطح مقطع سیم فاز
      استفاده کنیم و یا سه تا کابل با قطر یکسان فاز هامون روی پاور سیستم سوار کنیم و این یعنی دو برابر شدن هزینه ها!!!
      پس وجود زمین نعمته :nerd:
      4- در مورد ژنراتور اینکه سیم پیچی ژنراتور مثلثه و زمین از اولین ترانس ستاره مطرح میشه
      5- یه مطلب جالبیم که هسته اینه که ترانس مثلث که دارای نقطه صفر باشه جزء سرفصل های تاپ دانشگاه برکلی هستش
      که اگه موافق باشید روی این موضوع بحث کنید قضیه زمین سال های سال پیش پروندش بسته شده
      ممنون از همه مهندسین عزیز
      هر کجا هستم، باشم / آسمان مال من است / پنجره فکر هوا عشق زمین مال من است ...
      بعضی وقت ها آدما طوری می بینن که نمی بینن، بعضی وقت ها طوری می بینن که اشتباه می بینن، بعضی وقت ها می بینن ولی سعی می کنن مثل دیگران ببینن، ولی موفق اون کسی که سعی می کنه متفاوت و قشنگ ببینه.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط امیر حیدری

(زمین یک رسانا با امپدانس صفر هستش) دلیل امپدانس صفر==> وجود رطوبت و بی نهایت یون موجود در خاک
        2
        مقاومت مخصوص زمین باتلاقی 20 اهم_متر هست و در بهترین حالت مقاومت مخصوص زمین به 5 اهم متر میرسه بنابراین رطوبت باعث کم شدن امپدانس زمین تا حد صفر نمیشه دلیل اصلی بزرگ بودن شعاع زمین هست.
        یک دلیل دیگه برای استفاده از زمین مسئله ایمنی هست مثلا اگه یک سیم قطع بشه بیفته رو زمین سیستم حفاظت از روی جریان متوجه میشه و عمل میکنه

دیدگاه

3-اینکه چرا زمین می کنن==>خودتون جواب دادین کاهش هزینه به دلیل کم شدن سه سیم بازگشت
          نگاه گنین بچه ها راه انتقال انرژی به مصرف کننده از طریق سه تا کابل یا همون سه فاز ماست که هر کابل یه قطر مشخص داره
          حالا اگه ما بخوایم سیم نول رو هم رو شبکه قدرت پیاده کنیم و از زمین استفاده نکنیم باید یه کابل با سه برابر سطح مقطع سیم فاز
          استفاده کنیم و یا سه تا کابل با قطر یکسان فاز هامون روی پاور سیستم سوار کنیم و این یعنی دو برابر شدن هزینه ها!!!
          پس وجود زمین نعمته :nerd:
          نقش کره زمین در انتقال برق کاملا تشریفاتی . این طوری نیست که سیم برگشت ما زمین باشه . اگر از زمین به عنوان گراند استفاده کنیم خاک تجزیه میشه و گیاهان خشک میشن .

ولی بحث اصلی من اینه که چرا این نقش تشریفاتی رو نمی تونن حدف کنن
          تنها موردی که همه آدما یقین دارن خدا در حقش زیاد لطف کرده
          داشتن عقله زیادتر از دیگر آدم ها است

دیدگاه

بله دوستمون درست می گن
            من فراموش کردم بگم
            دلیل امپدانس بسیار کم زمین 1-رطوبت2-یون های موجود خاک3-قطر بسیار زیاده
            در مورد کلمه تشریفات من متوجه نمی شم منظورتون چیه
            جای زمین رو فقط می تونه کابل بگیره که اونم مشخصه هزینه ها رو دو برابر میکنه
            علم دنیا هم بر پایه اقتصاد پیش می ره. پس این منطقیه که زمین باید باشه و غیر قابل حذفه
            در مورد خشک شدن گیاه ها بله این رخ داد وجود داره معمولا نزدیک پست های فشار قوی با توان بالا
            گیاهانی که ریشه عمقی دارن رشد نمی کنن و فقط گیاهایی با ریشه های سطحی رشد میکنن
            و دلیل این مطلب هجوم جریان بالا از مسیر هایی درون زمین به سمت چاه های نول هستش
            بعضی وقت ها آدما طوری می بینن که نمی بینن، بعضی وقت ها طوری می بینن که اشتباه می بینن، بعضی وقت ها می بینن ولی سعی می کنن مثل دیگران ببینن، ولی موفق اون کسی که سعی می کنه متفاوت و قشنگ ببینه.

دیدگاه

جریان نهایتا باید برگرده به نیروگاه اگر جریان فازها در ژنراتور مساوی باشند جریان نول صفر خواهد بود در حالت واقعی عمده جریان از طریق همون سه فاز مبادله میشه.

دیدگاه

این حرف شما در مورد قسمت انتقال شبکه های قدرت درسته البته اگر جریان ها متعادل باشه
                اصولا هر جایی در شبکه قدرت که نیاز باشه از ترانس مثلث استفاده کنن دیگه زمین مطرح نمیشه
                بحث زمین معمولا در شبکه های توزیع مطرحه که مصرف تکفاز وجود داره
                در ضمن هر جایی که کابل مطرح باشه تلفات هم مطرح - اندکتانس هم مطرحه و رفتار های غیر خطی مطرحه
                ولی زمین هیج کدوم از این ها رو نداره، این موضوع ها هم مهمه!

دیدگاه

در مورد کلمه تشریفات من متوجه نمی شم منظورتون چیه
                  جای زمین رو فقط می تونه کابل بگیره که اونم مشخصه هزینه ها رو دو برابر میکنه
                  من فکر میکنم یک دلیل مهمتری داره . چون خسارات برق گرفتگی خیلی از هزینه کابل یک سیم برق بیشتره .
                  تنها موردی که همه آدما یقین دارن خدا در حقش زیاد لطف کرده
                  داشتن عقله زیادتر از دیگر آدم ها است

دیدگاه

دوستان من خیلی از این موضوع خوشم اومد یه نظرایی هم دادم ولی بعضی از دوستان موافق نبودن :rolleyes:
                    نمیدونم شاید حق با این دوستانمون هستش :nerd:
                    ولی از عزیزانی که این تاپیک رو می خونن کسی اگه مطلب معتبری در باره این موضوع داره بزاره ما هم استفاده کنیم
                    :job:
                    خداوند بی نهایت است اما به قدر نیاز تو فرود می آید ، به قدر آرزوی تو گسترده می شود و به قدر ایمان تو کارگشاست.
                    [hr]

دیدگاه

با سلام خدمت دوستای عزیز
                      میشه بحث زمین کردن و نول سازی توسط زمین رو یه مقدار پایه ای تر تحلیل کرد
                      بحث زمین کردن بر می گرده به آرایش ترانسفورماتور ها
                      اصلا کسی می دونه چرا لزوما بعضی از ترانسفورماتور ها رو ستاره و بعضی های دیگر رو مثلث می سازن؟
                      این عکس بیانگر اتصال یه ژنراتور ستاره به یک ترانسفورماتور ستارس

اگه به تصویر دقت کنید ولتاژ خط همواره بر روی دو سیم پیچ از ترانسفورماتوره ولی در هر لحظه جمع برداری دو جریان خط از یک سیم پیچ عبور میکنه!
                      نتیجه می گیریم==>
                      ساختار ستاره برای اتصال به خطوط با ولتاژ های بالا و جریان های کم بسیار مناسبه!
                      در نتیجه برای خطو فشار قوی و انتقال از اتصال مثلث استفاده میشه چون طراحی و ساخت ترانس کم هزینه تر میشه
                      ولی در اتصال مثلث ولتاژ هر خط مستقیما بر روی یک سیم پیچ می افته ولی هیچگاه بر آیند جریان دو خط از یک سیم پیچ عبور نمی کنه
                      نتیجه می گیریم ==>
                      این آرایش برای خطوطی با ولتاژ پایین و جریان بالا بسیار مناسبه و هزینه ساخت اون خیلی به صرفه تره
                      جمع بندی :
                      در ژنراتور از اتصال ستاره استفاده می شود چون : هر چه ولتاژی تولیدی ژنراتور بالا باشد و جریان آن کمتر تلفات سیستم به شدت کاهش می یابد
                      و همچنین عایق بندی ژنراتور بسیار پیچیده و هزینه بر است پس اتصال ستاره مناسب ترین اتصاله
                      در خطوط400 و 230 کیلو ولت هم چون ولتاژ بسیار بالا هست و جریان نسبتا کم در نتیجه اتصال ستاره بسیار مناسب تره
                      در خطوط 123 کیلو ولت هم ارپز اتصال ستاره بیشتر استفاده میشه ولی در خطوط 63 و 20 کیلو ولت بیشتر از اتصال مثلث استفاده میشه
                      برای شبکه توزیع هم بهترین آرایش اتصال مثلثه چون جریان بسیار بالا و ولتاژ بسیار پایینه ولی نمی تونیم از اتصال مثلث استفاده کنیم چون
                      نیاز به استفاده از سیستم تک فاز وجود داره پس می آیم با تغییراتی در حالت ستاره از ترانس توزیع شده زیگزاگ استفاده می کنیم تا تلفات هسته رو کاهش بدیم
                      ولی ساختار کلی همون ستارس
                      خوب کلام پایانی:
                      هر جا اتصال ستاره توجیح داره و جریان های نامتقارن میتونه به ترانس آسیب بزنه باید از زمین کردن نقطه صفر ستاره استفاده کنیم و این توجیح اقتصادی داره
                      پس نول زمین شده در اکثر اتصالات ستاره مطرح میشه.
                      اگه یک گریزی هم به HVDC بزنیم این سیستم دیگه ساختار سه فاز نداره و برای انتقال ترانسفورماتوری هم وجود نداره برای انتقال فقط یک سیم پتانسیل مثبت داریم
                      و سیم دوم زمینه که این روش توجیح اقتصادی فوق العاده بالای داره و کلی از تلفات و مشکلات سیستم های متناوب رو از بین می بره. ولی زمین از توی سیستم نمی تونه حذف بشه!
                      امیدوارم توجیح کننده باشه
                      ممنونم

دیدگاه

نوشته اصلی توسط محمدحبیب زاده
                        سوال:
                        وقتی دست فردی با فاز برخورد می کند یا برق فردی را می گیرد جریان از فاز به کجا جاری و به کجا بر می گردد؟
                        نوشته اصلی توسط Rectifier►
                        خوب معلومه برق میاد از بدن شخص مورد نظر :mrgreen: :mrgreen: رد میشه و بعد میره به زمین. البته اگه شخص مورد نظر سیم نول را هم همزمان در دست داشته باشه :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: برق به زمین نمیرنه و میره به نول چون از نول مقاومت کمتری را میبینه.
                        وقتی زمین مرطوبه که هیچ ولی وقتی خشکه مثل دیوار یا سرامیک یا ... جریان چطور میتونه بوجود بیاد در حالی که مقاومتش در حد چند صد مگا اهم یا بیشتره
                        وقتی دو نفر بدون اینکه باهم تماس داشته باشن روی سرامیک یا زمین خشک بایستن و مقاومت تشکیل شده رو اندازه بگیریم (دو نفر و زمینی که روش ایستادن) .. در حد چند صد مگا اهمه و بعضی جاها بیشتر از 2 گیگ
                        زمینی که ما روش می ایستیم (نه ارت و نه نول) تقریبا عایقه و جریانی که رد میشه در حدی نیست که حتی احساس بشه چه برسه به اینکه باعث برق گرفتگی بشه ..
                        نمیدونم خازنی که بین زمین و بدن تشکیل میشه تا حدی هست که بتونه باعث برقگرفتگی بشه یا نه !!

زندگی پر ز وجود است ولی ..
                        ما چه را می خواهیم چه را می جوییم که لب چشمه ی امید اینچنین نا امیدانه به سرابی تلخ مینگریم...

دیدگاه

نوشته اصلی توسط afceaglee2013
                          وقتی زمین مرطوبه که هیچ ولی وقتی خشکه مثل دیوار یا سرامیک یا ... جریان چطور میتونه بوجود بیاد در حالی که مقاومتش در حد چند صد مگا اهم یا بیشتره
                          وقتی دو نفر بدون اینکه باهم تماس داشته باشن روی سرامیک یا زمین خشک بایستن و مقاومت تشکیل شده رو اندازه بگیریم (دو نفر و زمینی که روش ایستادن) .. در حد چند صد مگا اهمه و بعضی جاها بیشتر از 2 گیگ
                          زمینی که ما روش می ایستیم (نه ارت و نه نول) تقریبا عایقه و جریانی که رد میشه در حدی نیست که حتی احساس بشه چه برسه به اینکه باعث برق گرفتگی بشه ..
                          نمیدونم خازنی که بین زمین و بدن تشکیل میشه تا حدی هست که بتونه باعث برقگرفتگی بشه یا نه !!
                          باید بدونیم از عایق منظورتون چیه
                          مثلا میگیم روکش سیم 1.5 یا 2.5 عایقه ،یعنی چه خیس باشه چه نباشه برق نمیگیرمون(سیم لخت نباشه) ،درسته
                          حالا اگه یه سیم فاز دسمون بگیریم بریم جایی که خیس نباشه و امتحان کنیم برق میاد از ما رد بشه یا نه(امتحان کنین و نتیجه رو بگین)
                          بزارین راحت تر بگم چرا سیم فاز رو به زمین میزنیم مث اتصال کوتاه برق میره (حالا شما فک کنین به یه آهن وصله)
                          پس اگه جایی نمیره چرا فیوز میزنه ،چرا ما رو برق میگیره
                          میگین چرا زیر پامون خشکه برق نمیگیرتمون ،باید بدونین مقاومت خاک با خاک دیگه و بدن یه انسان با دیگری فرق میکنه
                          من که خودم شخصا سیم کشی کار کردم وقتی می خواستیم چسب برق رو بدون قطع فیوز بپیچیم هیچوقت بدون عایق مناسب با سطح زمین این کار رو نمیکردیم ،اول به صورت یه ضربه به سیم میزدیم اگه اکی بودش و برق دار نبودش بعد چسب رو می پیچیدیم دورش
                          طولانی شد شرمنده
                          برو شیر درنده باش ای دغل میانداز خود را چو روباه شل
                          راهنمایی در مورد ساخت فلزی اب

دیدگاه

نوشته اصلی توسط ehsanajal
                            باید بدونیم از عایق منظورتون چیه
                            مثلا میگیم روکش سیم 1.5 یا 2.5 عایقه ،یعنی چه خیس باشه چه نباشه برق نمیگیرمون(سیم لخت نباشه) ،درسته
                            حالا اگه یه سیم فاز دسمون بگیریم بریم جایی که خیس نباشه و امتحان کنیم برق میاد از ما رد بشه یا نه(امتحان کنین و نتیجه رو بگین)
                            بزارین راحت تر بگم چرا سیم فاز رو به زمین میزنیم مث اتصال کوتاه برق میره (حالا شما فک کنین به یه آهن وصله)
                            پس اگه جایی نمیره چرا فیوز میزنه ،چرا ما رو برق میگیره
                            میگین چرا زیر پامون خشکه برق نمیگیرتمون ،باید بدونین مقاومت خاک با خاک دیگه و بدن یه انسان با دیگری فرق میکنه
                            من که خودم شخصا سیم کشی کار کردم وقتی می خواستیم چسب برق رو بدون قطع فیوز بپیچیم هیچوقت بدون عایق مناسب با سطح زمین این کار رو نمیکردیم ،اول به صورت یه ضربه به سیم میزدیم اگه اکی بودش و برق دار نبودش بعد چسب رو می پیچیدیم دورش
                            طولانی شد شرمنده
                            وقتی فیوز میپره که حداقل 10-20 آمپری از فیوز رد بشه در این صورت باید مقاومت خاک زیر پا تقریبا 20 اهم باشه که بعیده .. به نظر میاد عامل دیگه ای بوده باشه که فیوز رو پرنده .. حتی اگه زمین مرطوب هم باشه باز بعیده اون سطح مقطعی که سیم به خاک خورده بتونه 20 آمپر رد کنه
                            خلاصه زمین یا همون خاک و آجر و سیمان و گچ و کاشی و امثال اینا "معمولا" نارسانا هستند .. درصورتی که خشک باشند اونقدری جریان عبور نمیکنه که باعث برق گرفتگی بشه
                            مقاومت خاک با خاک بله فرق میکنه ولی نه اینکه یکی 1 گیگا اهم باشه اونیکی 10 اهم ..
                            زندگی پر ز وجود است ولی ..
                            ما چه را می خواهیم چه را می جوییم که لب چشمه ی امید اینچنین نا امیدانه به سرابی تلخ مینگریم...

دیدگاه

برای اندازه گیری مقاومت بین هادی وخاک در ارت تسترها از ولتاژ بالای 50 ولت استفاده میشه این شاید بعلت غیر خطی بودن مقاومت باشه مثلا اتصال بین هادی و خاک یک نوع دیود ایجاد میکنه و یا اینکه مقاومت با افزایش ولتاژ کاهش پیدا میکنه .اثر خازنی هم میتونه عامل انتقال جریان به زمین بشه یعنی یک الکترود خازن زمین و الکترود خازن دیگه مثلا کف پا.

دیدگاه

آره همون جور که دوستامون گفتن جریان از طریق زمین به مرکز ستاره ترانس توی پست میره. ولی خوب اینجا برام یه سوال پیش اومد که چرا از یه سیم برگشتی واسه نول استفاده نمیکنن تا تلفات کمتر شه؟ اصلا مقاومت زمین چقدره؟ یعنی میصرفه یا نه؟

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X