اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

مدار جریان ثابت

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

مدار جریان ثابت

سلام دوستان
    دارم یه مدار جریان ثابت میسازم. که به یک سوییچینگ تقریبا 50 ولت وصل میشه و قراره تقریبا 15 تا پاور ال ای دی رو روشن کنه. میخوام که جریان خروجی ثابت باشه
    یه مدار طراحی کردم ولی مطمعنا مشکل داره. نمیدونم کجا
    از شماتیک براتون میزارم اگه میشه لطفا راهنمایی کنید

عملکرد کلی مدار :

1. منبع تغذیه
    • V1 = 48V DC منبع اصلی است که LEDها و ترانزیستور TIP142 را تغذیه می‌کند.
    • V3 = 12V DC فقط برای تغذیه اپ‌امپ LM358 استفاده می‌شود. چون LM358 حداکثر تا 32V رو پشتیبانی می‌کنه، اگر مستقیم به 48V وصل بشه می‌سوزه.

2. بخش کنترل فیدبک (اپ‌امپ + مقاومت شنت)

نقش R2 (مقاومت شنت)
    • مقاومت شنت کوچک (مثلاً 0.1Ω) در مسیر LEDها قرار گرفته.
    • وقتی جریان از LEDها عبور می‌کنه، طبق قانون اهم:

V=I×RV = I \times RV=I×R

روی این مقاومت، ولتاژی ایجاد میشه که متناسب با جریان عبوری هست.
    • این ولتاژ می‌ره به پایه 3 (non-inverting) اپ‌امپ.

3. پتانسیومتر (RV1)
    • یک پتانسیومتر 5K به‌صورت تقسیم ولتاژ تنظیم شده.
    • از طریق RV1 یک ولتاژ مرجع تنظیم‌پذیر به پایه 2 (inverting) اپ‌امپ داده میشه.
    • این ولتاژ تعیین‌کننده مقدار جریان هدف (set current) هست.

4. اپ‌امپ (U2:A = LM358)
    • اپ‌امپ مقدار ولتاژ روی پایه 2 و 3 رو مقایسه می‌کنه:
      • اگر ولتاژ پایه 3 < ولتاژ پایه 2 → خروجی پایین میاد → ترانزیستور خاموش‌تر میشه → جریان کمتر میشه.
      • اگر ولتاژ پایه 3 > ولتاژ پایه 2 → خروجی بالا می‌ره → ترانزیستور بیشتر هدایت می‌کنه → جریان بیشتر میشه.
    • این فیدبک منفی باعث میشه همیشه جریان در یک مقدار ثابت بمونه.

5. ترانزیستور دارلینگتون (TIP142)
    • با جریان کمی در پایه B (از خروجی اپ‌امپ) می‌تونه جریان بزرگی از کالکتور به امیتر عبور بده.
    • این جریان بزرگ همون جریان موردنیاز برای LEDهاست.
    • چون دارلینگتون هست، بهره جریان بالا داره، بنابراین با کنترل دقیق اپ‌امپ به‌خوبی جریان LEDها تنظیم میشه.

6. دیود D17 (1N5408)
    • این دیود به‌صورت معکوس روی خروجی گذاشته شده تا در صورت قطع ناگهانی منبع یا برگشت ولتاژ از سلف یا LEDها، از ترانزیستور محافظت کنه.

7. دیود D16 (1N4148)
    • بین خروجی اپ‌امپ و پایه بیس ترانزیستور قرار می‌گیره تا از فیدبک معکوس و نویز جلوگیری کنه.
    • فرض کن R2 = 0.1Ω
    • اگر بخوایم جریان 1 آمپر داشته باشیم، باید ولتاژ روی R2 بشه:

VR2=I×R=1×0.1=0.1VV_{R2} = I \times R = 1 \times 0.1 = 0.1VVR2​=I×R=1×0.1=0.1V

پس RV1 باید طوری تنظیم بشه که ولتاژ پایه 2 اپ‌امپ = 0.1V باشه.
      در این صورت، اپ‌امپ جریان رو طوری کنترل می‌کنه که ولتاژ پایه 3 هم به همون مقدار برسه → یعنی جریان به 1 آمپر برسه و ثابت بمونه.​

حالا مشکل اینجاست با تغییر پتانسیومتر تغییری رو مقاومت r2 اتفاق نمی افته و اصلا انگار آپ امپ کار نمیکنه.
    با این مدار تا اینجا لامپ ها روشن میشن ولی مقدار خروجی خیلی پایینه

سلام ورودی معکوس رو چرا وصل کردی زمین!!

دیدگاه

نوشته اصلی توسط seven-dta نمایش پست ها
      سلام دوستان
      دارم یه مدار جریان ثابت میسازم. که به یک سوییچینگ تقریبا 50 ولت وصل میشه و قراره تقریبا 15 تا پاور ال ای دی رو روشن کنه. میخوام که جریان خروجی ثابت باشه
      یه مدار طراحی کردم ولی مطمعنا مشکل داره. نمیدونم کجا
      از شماتیک براتون میزارم اگه میشه لطفا راهنمایی کنید

1

حالا مشکل اینجاست با تغییر پتانسیومتر تغییری رو مقاومت r2 اتفاق نمی افته و اصلا انگار آپ امپ کار نمیکنه.
      با این مدار تا اینجا لامپ ها روشن میشن ولی مقدار خروجی خیلی پایینه
      با سلام،
      1- همونطور که دوستمون هم گفتن ، به جای اینکه ورودی منفی آپ امپ به سر مقاومت شنت وصل بشه ، به GND وصل شده
      2- بازه ولتاژی که برای ورودی مثبت آپ امپ در نطر گرفتید خیلی بالا هست ، اگر حداکثر جریان مورد نیاز شما به فرض 1.5 آمپر باشه ، باید کاری کنید که وقتی پتانسیومتر روی حداکثر هست ، ولتاژ روی ورودی مثبت آپ امپ 0.5 ولت باشه ، و نه 48 ولت !

3- 15 تا LED نوع پاور در این مدار سری شدن ، برای روشن کردن اینها اگر فرض بگیریم که رنگ سفید باشن ، نیاز به حدود 48 , 49 ولت هست ، یعنی با در نظر گرفتن افت ولتاژ نقاط مختلف ، حداقل ولتاژ منبع باید 55 ولت باشه.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط HS1386 نمایش پست ها
        با سلام،
        1- همونطور که دوستمون هم گفتن ، به جای اینکه ورودی منفی آپ امپ به سر مقاومت شنت وصل بشه ، به GND وصل شده
        2- بازه ولتاژی که برای ورودی مثبت آپ امپ در نطر گرفتید خیلی بالا هست ، اگر حداکثر جریان مورد نیاز شما به فرض 1.5 آمپر باشه ، باید کاری کنید که وقتی پتانسیومتر روی حداکثر هست ، ولتاژ روی ورودی مثبت آپ امپ 0.5 ولت باشه ، و نه 48 ولت !

3- 15 تا LED نوع پاور در این مدار سری شدن ، برای روشن کردن اینها اگر فرض بگیریم که رنگ سفید باشن ، نیاز به حدود 48 , 49 ولت هست ، یعنی با در نظر گرفتن افت ولتاژ نقاط مختلف ، حداقل ولتاژ منبع باید 55 ولت باشه.
        درسته اشتباه زده بودم اون پایه هارو

سر پایه 2 رو به بالای مقاومت شنت زدم مقاومت هم 0.1 است. به پایه 3 یه منبع تغذیه با ولتاژ 0.5 وصل کردم. الان چراغ ها روشن میشه و با تغییر پتانسیومتر ولتمتر تغییر میکنه. از 0.00 تا 0.23 تغییر میکنه. از اون طرف هم پتانسیومتر تا 44% فعالیت داره و بالاتر از اون تاثیری روی ولتمتر نداره.
        الان بقیه ال ای دی هارو وصل کردم. یعنی led ها از 5 تا شدن 15 تا. اتفاقی که اقتاد این بود که ولتاژ سر شنت به 0.02 . افت کرد. و ولتاز سر آمپ اپ یا همون پایه یک از صفر شروع میشه و خیلی سریع تبدیل میشه به 10.5
        ولی الان همه led ها روشن میمونه و خاموش نمیشه
        جدیدترین ویرایش توسط seven-dta; ۲۰:۰۷ ۱۴۰۴/۰۳/۰۶.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط seven-dta نمایش پست ها

درسته اشتباه زده بودم اون پایه هارو

سر پایه 2 رو به بالای مقاومت شنت زدم مقاومت هم 0.1 است. به پایه 3 یه منبع تغذیه با ولتاژ 0.5 وصل کردم. الان چراغ ها روشن میشه و با تغییر پتانسیومتر ولتمتر تغییر میکنه. از 0.00 تا 0.23 تغییر میکنه. از اون طرف هم پتانسیومتر تا 44% فعالیت داره و بالاتر از اون تاثیری روی ولتمتر نداره.
          الان بقیه ال ای دی هارو وصل کردم. یعنی led ها از 5 تا شدن 15 تا. اتفاقی که اقتاد این بود که ولتاژ سر شنت به 0.02 . افت کرد. و ولتاز سر آمپ اپ یا همون پایه یک از صفر شروع میشه و خیلی سریع تبدیل میشه به 10.5
          ولی الان همه led ها روشن میمونه و خاموش نمیشه
          با سلام و احترام
          شما میتوانی برای تست، مقدار جریانی که میخواهی از LED ها بگذرد را (به آمپر) در مقدار مقاومت شنت (به اهم) ضرب کنی و عدد حاصل را بصورت یک منبع ولتاژ ثابت بجای سر وسط پتانسیومتر وصل کنی و پتانسیومتر را حذف کنی.
          اون دیود و مقاومت 10 کیلو روی بیس رو هم میتونی حذف کنی و مقاومت یک کیلو را هم به 220 اهم کاهش بدی.
          اگر باز هم جریان مورد نیاز تامین نشد ممکنه مجبور شی ولتاژ 48 ولت را کمی بالاتر ببری.
          در مدار عملی اگر یک خازن 10 تا 100 نانوفاراد در مسیر فیدبک آپ امپ قرار بدی به پایداری مدار کمک میکنه.
          موفق باشی

دیدگاه

من میخوام ی سایت مثل مهتاج گالری طراحی کنم ممنون میشم راهنمایی کنید​

دیدگاه

نوشته اصلی توسط fatemeshegeft نمایش پست ها
              من میخوام ی سایت مثل مهتاج گالری طراحی کنم ممنون میشم راهنمایی کنید​
              با سلام و احترام
              شما خودت اینکاره ایی نیاز به راهنمایی نداری، فقط لطفا سعی کن از این پستهای نامربوط جهت بالا بردن آمار بازدید و بهبود سئو زیاد اینجا نفرستی.
              موفق باشید.
              جدیدترین ویرایش توسط evergreen; ۱۳:۵۹ ۱۴۰۴/۰۳/۰۷.

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
              X