اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

انواع روشهای راه اندازی ترایاک (آموزشی)

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : انواع روشهای راه اندازی ترایاک (آموزشی)

فکر کنم برای بارهای خازنی یه سلف با مصرف کننده سری میکنن و برای بارهای سلفی استابر موازی با بار استفاده میشه.
    تاپیک خوبی زدی مهدی جان ممنون همیه تو این فکر بودم تریاک با چی روشن میشه. :icon_razz: اصلا فکرشو نمیکردم با ولتاژ DC روشن بشه.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط arvinfx
      فکر کنم برای بارهای خازنی یه سلف با مصرف کننده سری میکنن و برای بارهای سلفی استابر موازی با بار استفاده میشه.
      سلام آروین ؛ دقیقا درست میگی و من به اشتباه اسنابر رو برای هر دو نوع بار خازنی و سلفی مطرح کردم ، البته تصحیح شد ...

تاپیک خوبی زدی مهدی جان ممنون همیه تو این فکر بودم تریاک با چی روشن میشه. :icon_razz: اصلا فکرشو نمیکردم با ولتاژ DC روشن بشه.
      من که هنوز هم نمیدونم چرا با DC هم روشن میشه

دیدگاه

سلام
        من یه ولتاژ AC رو میخوام با ترایاک سوییچ کنم منتها ولتاژ من 2 ولت هست بعد از راه اندازی ترایاک به همراه اپتو ترایاک روی ترایاکم 1 ولت افت ولتاژ دارم ! :angry:
        که طبیعی هم هست.
        روشی سراغ دارید برای سویچ کردن به جز رله که افت ولتاژ نداشته باشیم؟
        لطفا کمک کنید.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط محمدرضا مهرانپور
          سلام
          من یه ولتاژ AC رو میخوام با ترایاک سوییچ کنم منتها ولتاژ من 2 ولت هست بعد از راه اندازی ترایاک به همراه اپتو ترایاک روی ترایاکم 1 ولت افت ولتاژ دارم ! :angry:
          که طبیعی هم هست.
          روشی سراغ دارید برای سویچ کردن به جز رله که افت ولتاژ نداشته باشیم؟
          لطفا کمک کنید.
          سلام محمدرضا جان ؛ میتونی بیشتر توضیح بدی که این ولتاژ 2 ولت برای چی هست؟

شاید راه حل ساده تری وجود داشته باشه! ...

دیدگاه

با سلام
            در رابطه با مدار اسنابر (RC) من یه تجربه ای چند ماه پیش داشتم تو یه تاپیک دیگه گفته بودم با اجازه جناب مشرقی اینجا نقل قول میکنم، برای بارهای سلفی مثل موتور ac، اسنابر باید نسبت های dv/dt در زمان خاموش شدن، و di/dt در زمان روشن شدن، که به خاطر اختلاف فاز بین ولتاژ و جریان ایجاد میشن، رو کاهش بده چرا که هر کدوم اینها اگه از مقادیر تعیین شده در دیتا شیت بیشتر بشه باعث آسب دیدن و احیانا سوختن تریاک میشه.

حالا اگه بخواد dv/dt رو کاهش بده باید مقدار خازن زیاد و مقدار مقاومت کاهش پیدا کنه.
            اما اگه بخواد di/dt رو کاهش بده باید مقدار خازن کاهش و مقدار مقاومت افزایش پیدا کنه.
            پس تو طراحی اسنابر یه ترید آفی وجود داره.

برای محاسبه مقادیر خازن و مقاومت تو اپ نوت AN437 روش زیر پیشنهاد شده، من این روش رو در عمل خودم استفاده کردم.

با فرض این که مدار به صورت زیر باشه :
            pic2

این روش بر مبنای ترید آفی بین dv/dt و ماکزیمم ولتاژ ایجاد شده (که نهایتا منجر به di/dt در زمان روشن شدن میشه) هست، که این ترید آف با یه ضریب دمپ حالا اینجا با اسم زتا بیان میشه، تو این داکیومنت بعد از حل معادلات دیفرانسیل دو تا نمودار به صورت زیر استخراج شدن:
            اولی تغییرات ولتاژ پیک نرمالایز شده رو در مقابل تغییرات زتا و دومی تغییرات dv/dt نرمالایز شدن رو در مقابل تغییرات زتا نشون میده.
            pic3

که M , E زتا به صورت زیر محاسبه میشن :
            pic5

pic4

حالا اینجا با کاهش زتا مقاومت و خازن کاهش پیدا میکنن => ولتاژ پیک افزایش پیدا کنه => di/dt روشن شدن زیاد میشه . تو این حالت مقدار ماکزیمم dv/dt خاموش شدن به ازای زتا زیر 0.5 در زمان بعد از t=0 رخ میده.
            حالا اگه زتا زیاد بشه => مقاومت و خازن زیاد => ولتاژ پیک کاهش => di/dt کاهش . تو این حالت به ازای زتای بیشتر از 0.5 ماکزیمم مقدارdv/dt در t =0 رخ میده.

تو اینجا پیشنهاد شده به خاطر توانایی تریاک در تحمل ولتاژ بالا، مقدار زتا پایین در نظر گرفته بشه چرا که با این کار به علت کاهش مقدار خازن هزینه مدار اسنابر کاهش پیدا میکنه.

برای طراحی مدار اسنابر دو حالت در نظر گرفته شده :
            1. حالت اول با در نظر گرفتن مقدار مقاومت بار غیر صفر
            2. حالت دوم با در نظر گرفتن بار به صورت یه بار سلفی خالص

حالت دوم همون حالت اوله با این تفاوت که مقاومت بار رو صفر در نظر میگیریم که عملا همچین چیزی نداریم پس برای حالت اول میتونیم به صورت زیر مقادیر خازن و مقاومت رو استخراج کنیم:

1. تعیین مقاومت اسنابر
            برای اینکه di/dt روشن شدن رو محدود بشه مقدار مقاومت یک مقدار حداقل و ثابت در نظر گرفته میشه مثلا برای di/dt = 50v/us مقدار مقاومت رو حداقل 47 اهم در نظر میگیریم.
            بعد مقدار M با توجه به این مقاومت و مقاومت بار محاسبه میشه.

2. تعیین مقدار زتا
            با استفاده از روابط قبلی یه رابطه که بیانگر نسبت K به زتا هست به صورت زیر استخراج میشه :
            pic6

مقدار E , R,Rs,L که داریم میمونه مقدار dv/dt خاموش شدن که میخواهیم به اون برسیم، به این ترتیب با انتخاب یک مقدار برای این نسبت مثلا 2v/us (در مقابل مقدار حداکثر که مثلا برای bt136 برابر با 50 هست) مقدار نسبت فوق محاسبه میشه.
            حالا با استفاده از نسبت بدست امده در بالا از روی نمودار زیر مقدار زتا استخراج میشه .
            pic7

3. تعیین مقدار خازن و پیک ولتاژ
            برای محاسبه مقدار خازن از رابطه زیر استفاده میشه .
            pic8

و برای محاسبه ولتاژ پیک خازن، از روی نمودا بالایی pic3، با توجه به مقدار زتا و M مقدار Z استخراج و بعد مقدار Vp به صورت زیر محاسبه میشه:
            Vp=Z.E

ولتاژ پیک تریاک باید از این ولتاژ بیشتر باشه.

- برای محاسبه R , L موتور، میاییم اون رو تو حالت فول لود در نظر میگیریم و میگیم تو این حالت مثلا جریانش I و ولتاژش v=220 و با توجه به اینکه موتورهای القایی pf شون تو فول لود بین 0.8 تا 0.9 هست مدار معادل رو از همین ها استخراج میکنیم.

دیدگاه

سلام آقا مجتبی ؛ دمت گرم ، خیلی لطف کردی

عالی بود ... :nerd:

ظرفیت صندوق پیغامهات تموم شده بود ؛ نتونستم خصوصی تشکر کنم ...

دیدگاه

سلام به همه.
                مطالب خیلی خوبی بود با تشکر.

من چندتا مشکل اساسی واسه پروژم دارم :sad:
                پروژم طراحی SSR با استفاده از تریاک برای کلید زنی بارهای سلفی (جریانم 20A) .

مشکل بار سلفی اینه که در لحظه اول کلید زنی جریان لحظه ای زیادی میکشه!! من باید جوری بارم رو روشن کنم که جریان گذرا نکشه... پالس گیت تریاکمو کجا بدم ؟ zerocrossing جواب نمیده.. به این نتیجه رسیدم که باید روی پیک ولتاژ تریاکمو وصل کنم..

نظرتون چیه ؟
                پرژمو باید هرچه زودتر تحویل بدم :cry: وقت ندارم اصلن :cry2: کلی دنبال کسی گشتم کمکم کنه ولی کسی نبود..

دیدگاه

نوشته اصلی توسط SiNa_sciper
                  سلام به همه.
                  مطالب خیلی خوبی بود با تشکر.

من چندتا مشکل اساسی واسه پروژم دارم :sad:
                  پروژم طراحی SSR با استفاده از تریاک برای کلید زنی بارهای سلفی (جریانم 20A) .

مشکل بار سلفی اینه که در لحظه اول کلید زنی جریان لحظه ای زیادی میکشه!! من باید جوری بارم رو روشن کنم که جریان گذرا نکشه... پالس گیت تریاکمو کجا بدم ؟ zerocrossing جواب نمیده.. به این نتیجه رسیدم که باید روی پیک ولتاژ تریاکمو وصل کنم..

نظرتون چیه ؟
                  پرژمو باید هرچه زودتر تحویل بدم :cry: وقت ندارم اصلن :cry2: کلی دنبال کسی گشتم کمکم کنه ولی کسی نبود..
                  سلام دوست من
                  همه بارهای سلفی اینجوری نیستن ؛ بار سلفی شما موتوره؟

از چه ترایاکی استفاده کردید؟

BTA140 ، برای کار شما کافیه ؛ تا 25 آمپر جواب میده .

مداری که بستید چیه ؟

دیدگاه

ریس جان توضیحات شما که خیلی حرفه ای بود از سطح ما الکترونیکی ها زد بالا
                    من یه مدار درست کردم که ممکنه برای بار خازنی مصرف کنن و یه جا هم ممکنه برای بار سلفی مصرف کنن . الان معلوم نیست
                    حالا من مدار زیر رو بستم - مقاومت 47 اهم یک وات و خازن 10 نانو600 ولت MKT برای اسنابر
                    1. جنس خازن چی باشه بهنره ؟ بعضیا میگن پلی استر ، یه سری هم میگن MKP باشه
                    یه سلف 100 میکرو هم با بار سری کردم و طبق نقشه یه وریستور 275 ولت هم موازی کردم
                    2.میزان سلف چطور برای 20 تا لامپ کم مصرف مناسبه ؟
                    3.کلا محافظت بهتر از اینم میشه انجام داد ؟ میزان ولتاژ وریستور برای برق شهر مناسبه ؟ هزینه اش اصلا مهم نیست
                    برای اطمینان BTA 41 و MOC3052 گذاشتم

با تشکر
                    ممنون میشم به این 3 تا سوال پاسخ بدین
                    بازم ممنون

دیدگاه

نوشته اصلی توسط مهدی مشرقی
                      سلام دوست من
                      همه بارهای سلفی اینجوری نیستن ؛ بار سلفی شما موتوره؟

از چه ترایاکی استفاده کردید؟

BTA140 ، برای کار شما کافیه ؛ تا 25 آمپر جواب میده .

مداری که بستید چیه ؟
                      راستش دقیق نمیدونم بارم چیه (گفتن که کوره القایی)
                      واسم مهم اون جریان لحظه روشن شدنه! از چند نفر پرسیدم میگن نمیشه اونو کاریش کرد ولی استادم میگه اگه روی پالس کنترل گیت تریاک کار کنی میشه !!
                      اون جریان لحظه ای فقط با آمپر متر آنالوگم معلوم میشه!

آره از BTA41 استفاده کردم و مدار فرمانشم با 555 پالس دادم به اپتو از اونم به تریاک...

دوتا مشکل داشتم تو عمل :
                      1- دو سر تریاکم افت ولتاژ میوفتاد(دو سر کلید که نباید ولتاژ افت کنه!!!)
                      2- شکل موج خروجیم روی عبور صفر اعوجاج(پرش) داشت!!

چند جا هم خوندم که از تریاک نمیشه واسه بار سلفی استفاده کرد !!
                      هالا موندم این راهی که پیش گرفتم اصلن نتیجه میده یا نمیشه کاریش کرد !!!
                      امیدوارم تونسته باشم منظورمو برسونم..

دیدگاه

نوشته اصلی توسط SiNa_sciper
                        راستش دقیق نمیدونم بارم چیه (گفتن که کوره القایی)
                        واسم مهم اون جریان لحظه روشن شدنه! از چند نفر پرسیدم میگن نمیشه اونو کاریش کرد ولی استادم میگه اگه روی پالس کنترل گیت تریاک کار کنی میشه !!
                        اون جریان لحظه ای فقط با آمپر متر آنالوگم معلوم میشه!

آره از BTA41 استفاده کردم و مدار فرمانشم با 555 پالس دادم به اپتو از اونم به تریاک...

دوتا مشکل داشتم تو عمل :
                        1- دو سر تریاکم افت ولتاژ میوفتاد(دو سر کلید که نباید ولتاژ افت کنه!!!)
                        2- شکل موج خروجیم روی عبور صفر اعوجاج(پرش) داشت!!

چند جا هم خوندم که از تریاک نمیشه واسه بار سلفی استفاده کرد !!
                        هالا موندم این راهی که پیش گرفتم اصلن نتیجه میده یا نمیشه کاریش کرد !!!
                        امیدوارم تونسته باشم منظورمو برسونم..
                        سلام دوباره

مگه کوره القایی توی فرکانس بالا کار نمیکنه؟

افت ولتاژ روی ترایاک عادیه چون یه پیوند نیمه هادیه البته طبق دیتاشیت باید ببینید چقدر افت میکنه؟

ترایاک برای بار سلفی خوبه و مشکلی نداره ؛ فقط باید اسنابر براش استفاده کنید .

یه سوال : چرا پروژه سنگین قبول میکنید ؟ :nerd:

من هنوز متوجه نشدم هدفتون چیه؟ ؛ خودتون هم که نمیدونید بارتون چیه؟!!! :redface:

دیدگاه

نوشته اصلی توسط مهدی مشرقی
                          سلام دوباره

مگه کوره القایی توی فرکانس بالا کار نمیکنه؟

افت ولتاژ روی ترایاک عادیه چون یه پیوند نیمه هادیه البته طبق دیتاشیت باید ببینید چقدر افت میکنه؟

ترایاک برای بار سلفی خوبه و مشکلی نداره ؛ فقط باید اسنابر براش استفاده کنید .

یه سوال : چرا پروژه سنگین قبول میکنید ؟ :nerd:

من هنوز متوجه نشدم هدفتون چیه؟ ؛ خودتون هم که نمیدونید بارتون چیه؟!!! :redface:
                          سلام و تشکری مجدد.
                          اطلاعی راجع به کوره ها ندارم .
                          فقط میدونم ولتاژم برق شهره!
                          افت ولتاژش زیاد بود! جوری که یک موتورو میخواستم روشن کنم روشن نشد !! دیدم 50 ولت دوسر تریاکمه :eek:
                          اسنابر هم گذاشتم > فکر کنم اسنابر واسه جریان برگشتی در لحظه خاموش شدنه !

جواب سوال : وقتی یک پروژه برمیداریم که وسعت سختیشو نمیدونیم ! فکر نمیکردم که اینقدر مشکل باشه ! :cry:

هدف : حتما جریان گذرا در لحظه وصل کردن بارو دیدین ؟ (نوع بار مهم نیست)
                          مثلا یک موتورو روشن کنیم اگه با آمپر متر ببینید یک لحظه یه پیک میزنه برمیگرده رو جریان دائمیش!!!
                          حالا اگر بارمون مقاومتی باشه همونطور که میدونین باید لحظه ای بار به منبع وصل بشه که ولتاژ در کمترین مقدار خودشه (کلید زنی در عبور صفر)
                          واسه بارهای دیگه کلید زنی کجای ولتاژ اصلی باشه ؟

دیدگاه

جناب مشرقی دم عالی گرم :mrgreen:

با اجازه بنده یکی دوتا سوال خیلی مبتدی بپرسم
                            -این روشها که لطف کردید نوشتید کدومش از نظر طول عمر بهتره؟
                            -مقاومت های قسمت خروجی اپتو تریاک که در شکل بالا جمعا 660 اهمه رو چطوری تعیین میکنیم ؟مثلا برای بار 200 وات (لامپ رشته ای)
                            اونطوری که تو دیتاشیت نوشته البته نمیدونم مربوط به اینه یانه ولی150 میلی وات برای حداکثر توان خروجی نوشته
                            - قسمت خروجی که به گیت ترایاک وصله چرا بعد از بار گرفته شده دلیل خاصی داره ؟

زندگی پر ز وجود است ولی ..
                            ما چه را می خواهیم چه را می جوییم که لب چشمه ی امید اینچنین نا امیدانه به سرابی تلخ مینگریم...

دیدگاه

یه راه دیگه برای استفاده از تریاک توی بارهای سلفی و یا خازنی استفاده از تریاکهای HI-Com هستش

اضافه شده در تاریخ :
                              دوستان این بار خازنی حساب میشه عایا یا نه؟

اضافه شده در تاریخ :
                              کسی نمیدونه؟

اضافه شده در تاریخ :
                              خوب مثل اینکه کسی نمیدونه.

یه سوال دیگه:

توی این مدار چطوری زمین DC رو به زمینAC وصل کنیم؟ اون خط قرمزه رو باید وصل کنم تا تریاک روشن بشه ولی بنظرم عملی نیست!!!

دیدگاه

نوشته اصلی توسط arvinfx
                                دوستان این بار خازنی حساب میشه عایا یا نه؟

سلام خازنی هست

نوشته اصلی توسط arvinfx

توی این مدار چطوری زمین DC رو به زمینAC وصل کنیم؟ اون خط قرمزه رو باید وصل کنم تا تریاک روشن بشه ولی بنظرم عملی نیست!!!

توی دیتاشیت MOC 3021 صفحه 4 روش راه اندازی تریاک رو با اپتوکوپلر گفته .از روی اون مدار میگم که به نظرم اون پل دیودی رو بردارین و زنر رو هم حذف کنین و گیت تریاک رو با مقاومت و کلید به نول وصل کنین.حالا هر وقت کلید وصل بشه تریاک باید روشن بشه.

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X