اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

اموزش تعمیر لامپ کم مصرف

Collapse
این موضوع برجسته شده است.
X
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : اموزش تعمیر لامپ کم مصرف

سلام ما که بریدیم
    من در حال تعمیر ترانس الکترونیکی یه هالوژن هستم که تقریبا به بن بست خوردم
    تمام قطعات ظاهرا سالم هستند کسی در زمینه تعمیر این ترانسها میتونه کمک کنه؟
    البته بگم دو تا مداره یکی دارای دو تا 13003 و دیگری 4 تا 13009
    می خوام اگه میشه بدونم علل عمده خرابی این هالوژنها چیه خازن دیاک یا بهم خوردن نظم سیم پیچ ؟؟؟؟؟؟
    ممنون

دیدگاه

ترانس خراب نمیشه .
      معمولأ ترانزیستورا میسوزه .
      دو مدل از این مدارها وجود داره :
      1- ترانس پالس داره .
      2-فیدبک رو از ترانس خروجی میگیره.
      این مدارها به اتصال خروجی بسیار حساس بوده و فورأ ترانزیستورا میسوزه .
      حالا دقیق بگو مشکل چیه؟
      مگه به سیم پیچ ترانس دست زدی که تعادلش بهم خورده.؟

اگر شاد بودی آرام بخند تا غم بیدار نشود

دیدگاه

من نمیدونم شما در عیب یابی از چه روشی استفاده میکنید.
        ولی اگرنقشه ای تمیز با خطی خوانا و منسجم و با مقدار دهی قطعات و شماره گذاری آنها قرار بدی.
        تا اگر دوستان خواستن راهنمایی کنند بتونند مدار رو تحلیل کنند و بدونن چطور به شما آدرس بدن که فلان
        قطعه رو تست کنید یا اگر بخوان عیب یابی کلاسیک رو به شما آموزش بدن قادر باشن مسیر تعمیر را به روشنی بیان کنند.
        اگر شما لطف کنید و سوالات رو جوری که شرح دادم بیان کنید مطمئن باشید سریع به جواب خواهید رسید.

اگر شاد بودی آرام بخند تا غم بیدار نشود

دیدگاه

سلام به همه دوستان عزیز

من یک مدار مربوط به چراغ مطالعه دارم که لامپی که بهش میخوره از این 2 تایی هاست و تا سیم بهش میخوره.

یه سری عکس از مدارش براتون میزارم :

http://www.ecapic.ir/image/ECA-100318012154.jpg

http://www.ecapic.ir/image/ECA-100318012231.jpg

http://www.ecapic.ir/image/ECA-100318012257.jpg

http://www.ecapic.ir/image/ECA-100318012323.jpg

همانطور که میبینید ، یه قسمتی از برد که محل اتصال برق ورودی است سوخته.دیودها رو با حالت دیود مولتی متر تست کردم ولی عدد در حدود 0.002 نشون میداد ! با حالت بوق هم بوق میزنه ! فقط انگار یکیشون حدود 0.5 بود (نزدیک یکی از ترانزیستورهایی که سالم هست) ، شماره همشون هم 1N4007
          2 تا ترانزیستور 13001 که 400 ولت و 300 میلی امپری هستند هم داره که تستشون کردم به شرح زیر :

یکی از ترانزیستورها بین بیس و امیتر 0.64 و بین بیس و کلکتور 0.6
          اون یکی بین بیس و امیتر 0.01 ( بوق هم میزنه) و بین بیس و کلکتور 0.6
          اون ترانزیستوری که بین بیس و امیترش مقدار خیلی کمی رو نشون میده ، دیود نزدیکش هم مقدار خیلی کمی رو نشون میده و روی حالت بوق صدا میدهد.

خازن ورودی رو هم که توی مدار تست میکنم یکسره بوق میزنه که شاید مربوط به دیود ها هم باشه.

نظرتون چیه برای تعمیرش ؟

دیدگاه

جسارتا چون استاد چند وقتیه نیست من جواب میدم :rolleyes:
            دیودها سوختن عوضشون کن(به جز یکیشون). ترانزیستورها رو هم در بیار چک کن احتمالا یکیشون سوخته. خازن رو هم بعد تعویض دیودها چک کن.مقاومت ها رو هم چک کن

دیدگاه

نوشته اصلی توسط mohsen.HEX
              سلام
              توی خونه نشسته بودم که دیدم یک دفعه لامپ بالای سرم خاموش شد نگاه کردم دیدم همون لامپ کم مصرف ی هست که یک هفته پیش خریدم حالا سوخته و... کلی ناراحت شدم و گفتم نمیشه که هر روز من بخرم اینها هم هر روز بسوزن پس استین هامو بالا زدم و رفتم یه چهار پایه اوردم و از داخل جا لامپی بازش کردم که برم روی سر فروشنده و ... که یک دفعه به خودم گفتم تو که نشستی کلی الکترونیک خوندی حالا چطور میشه اینو باز کنی ببینی داخلش چی هست اقا بازش کردم دیدم اوه ه ه ه به نظر میاد همه چیزش سالمه پس دست به کار شدم که تعمیرش کنم و بعد از کلی ور رفتن به این خداه زده (اخه تعمیر کارش من شده بودم) که دوتا ترانزیستور و چهارتا مقاومت داخلش سوخته و من اینها رو که عوض کردم دیدم از دوباره راه افتاد. که الان اگه اشتباه نکنم شب گذشته لامپ ششم رو داشتم تعمیر میکردم
              نوع داستان اعصاب خردی تعمیر کاری
              تالیف 1387
              مولف mohsen .hex
              تیراژ 1 نسخه

....

خلاصه الان هم مبخام یه توضیخاتی بدم تا شما هم اگه لامپ کم مصرف که هفته کذشته خریدین اگه سوخت تعمیرش کنین
              مراحل تعمیر لامپ
              0- حتما همیشه همه وقت همه ... کل خازن های مدار رو دشارژ کنین
              1-اول فیلامان لامپ رو تست کنین
              میتونین با مولتی متر (اهم متر) دو سر سیم پیچی که داخل لامپ رفته رو نسبت به هم بگیرین باید تقریبا 2.2 اهم مقاومت نشون بده
              اگر اتصال کوتاه یا بینهایت باشه فیلامان لامپ سوخته

2- ترانس چاپر مدار رو تست کنین
              نگاه کنین بینین سیاه نکرده و اگر نکرده میتونین با یه اهم متر دوسر اونو بگیرین تا ببینین اتصال کوتا هست یا نه که باید اتصال کوتا باشه

3- دیود های تغذیه رو چک کنید
              در هر لامپ کم مصرفی به دلیل این که مدار از نوع سویچینگ هستش اول ولتاژ رو dc میکنن بعد به مدار میدن

4- مقاومت های که روی بیس کولکتور وامیتر ترانزیستورها هستم امتحان کنین
              اگهمیخاینمقاومت رو بدون جدا کردن این هست که مقدار مقاومت رو گرفته و روی اون رو هم میخونیم همونطور که میدونیم یا باید همون قدر که روش نوشته یا کمتر باشه که با این روش تقریبا 90 مقاومت هارو میتونین تست کنین

5- دیود های که روی بیس و امیتر ترانزیستور ه هستم رو تست کنین
              که اگر روی برد باشن از هر دوطرف از خودشون مقاومت نشون میدن چون با دوتا مقاومت موازی هستن پس باید ختما از مدار جدا بشن

6 – خازن صافی مدار رو تست کنین
              خازن صافی مدار همون حازن بزرگه هست که معمولا مقدارش 6.8میکرو 400 ولت یا 10میکرو 400 ولت هست

7-دیگر خازن های مدار رو تست کنین
              این خازنها رو روی برد میتونین تست کنین به این شکل که اگه دوسر اونا رو گرفتین اتصال باز (بینهایت) باشن

8- فیوز مدار رو چک کنین
              فیوز مدار باید اتصال کوتاه باشه که اگه سوخته بود میتونین یه سیم نازک به جای اون بزارین

9- دیاک مدار رو تست کنین
              این قطعه خیلی شبیخ به دیود هست با این تفاوته که برای این قطعه کاتد اند مشخس نشه و برای امتحان سر پای با اهم متر باید از هر دوطرف قطع باشه که اگه بخاید امتخان عملی کنین باید یه ولتاژ به اون اعمال کنین و بینین ایا این ولتاژ رو عبور میده مثلا 100 ولت ac

از همه کسانی که این مراحل رو بلد هستن یا لامپ کم مصرف زیر نظرشون نمیره معضرت میخام که سرشون رو در اوردم :sad:
              اگر استقبال (تشکر ازمن ) بشه
              سعی میکنم در اولین فرصت چند تا مدار اماده از شرکت های معروف + توضیحات بزارم
              و سعی میکنم شکل موج های نقاط مخطلف مدار رو هم بزارم :nice:
              و لازم به ذکر هست که این ترانزیستور های داخل لامپ های کم مصرف با mje شروع میشن مثلا
              Mje13005 که مال لامپ 40 وات نما نور چینی هست که روی ترانزیستور پیشوند ترانزیستور نیست فقط شماره اونو نوشته که شما باید یه mje اضاف کنین یا خود ترانزیستور همراتون ببرین و بگین مال پاور کامپیو تر هستش یا لامپ کم مصرف
              سلام

فیلامان به چه شکل است ؟

خازن را چگونه بادید تست کرد؟

دیدگاه

فیلامان به چه شکل است ؟

[/quote]
                ------------------------------
                با سلام
                اولا فلیمان که تو مدار نیست که شکلشو می خوای ،فلیمان داخل حباب لامپ است یک جورایی پیچ پیچکیه! مولتی متر رو بزار روی حالت زنگ اخبار! یا تست دیود اگر سالم باشد صدا میدهد(سیم های خروجی از حباب رو می گم).
                خازن رو هم خوب مولتیمتر رو بزار در حالت تست خازن ببین مقدارشو درست نشون می ده یا نه البته بعضی خازن ها مثل خازن های اسنابر بالاست(معولا کوچک و سبز رنگن در ابعادحدود 1 نانو فاراد)یا خازن احتراق تو مدار رزونانس ، معمولا وقتی می سوزن اتصال کوتاه می شن(با تست دایود)، خازن های الکترولیتم(خازن صافی ورودی) که معمولا وقتی می سوزن تابلو اند .
                بی تو مهتاب شبی باز از آن کوچه گذشتم
                همه تن چشم شدم خیره به دنبال تو گشتم...

دیدگاه

نوشته اصلی توسط shahin1
                  فیلامان به چه شکل است ؟

------------------------------
                  با سلام
                  اولا فلیمان که تو مدار نیست که شکلشو می خوای ،فلیمان داخل حباب لامپ است یک جورایی پیچ پیچکیه! مولتی متر رو بزار روی حالت زنگ اخبار! یا تست دیود اگر سالم باشد صدا میدهد(سیم های خروجی از حباب رو می گم).
                  خازن رو هم خوب مولتیمتر رو بزار در حالت تست خازن ببین مقدارشو درست نشون می ده یا نه البته بعضی خازن ها مثل خازن های اسنابر بالاست(معولا کوچک و سبز رنگن در ابعادحدود 100 نانو فاراد)یا خازن احتراق تو مدار رزونانس ، معمولا وقتی می سوزن اتصال کوتاه می شن(با تست دایود)، خازن های الکترولیتم(خازن صافی ورودی) که معمولا وقتی می سوزن تابلو اند .
                  [/quote]

سلام

ممنون

در باره این خازن احتراق بیشتر توضیح می دهید چی کار می کنه؟

لامپ های برای چی می سوزند ؟گازشون تمام میشه

دیدگاه

[/quote]
                    ------------------------------------------------------------------------------------
                    خازن احتراق(igniter capasitor ) چیز خاصی نیست ببینید لامپ کم مصرف 3 فاز برای روشن شدن دارد:
                    1-startup
                    2-ignition .بعد از مرحله اول ،چوک و این خازن وارد حالت رزونانس می شوند(مدار تشدید سری) که ولتاژ زیادی تولید می کند و باعث راه اندازی لامپ
                    می شود(گاز درون حباب به پلاسما تبدیل می شود) در این حالت مدار از رزونانس خارج می شود و سطح این ولتاژ هم کم می شود(150 Vrms)
                    به همین دلیل بعضی ها به این خازن igniter capasitor میگن.
                    3-burn in . بعد از مرحله بالا مقاومت الکتریکی لامپ کاهش پیدا می کند و مدار به نقطه کار اصلی خود می رود که فرکانسی در ابعاد 28 تا 30 کیلو هرتز
                    تولید می کند.
                    سطح ولتاژ مرحله دوم بسیار بالا است و می تواند باعث سوختن فلیمان ها شود و این موضوع می تواند باعث سوختن حباب لامپ شود, برای جلوگیری
                    از این موضوع یک مرحله قبل از ignition ایجاد می کنند که به preheat یا پیش گرمایش معروف است ، یعنی مدار یکهو به رزونانس نرود که اینم با PTC
                    (مقاومت متغیر با دما)انجام میشود( البته PTc کاربردهای دیگری هم دارد)، این موضوع باعث افزایش عمر فلیمان ها و سیاه نشدن ساقه های حباب امی شود.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط shahin1

------------------------------------------------------------------------------------
                      خازن احتراق(igniter capasitor ) چیز خاصی نیست ببینید لامپ کم مصرف 3 فاز برای روشن شدن دارد:
                      1-startup
                      2-ignition .بعد از مرحله اول ،چوک و این خازن وارد حالت رزونانس می شوند(مدار تشدید سری) که ولتاژ زیادی تولید می کند و باعث راه اندازی لامپ
                      می شود(گاز درون حباب به پلاسما تبدیل می شود) در این حالت مدار از رزونانس خارج می شود و سطح این ولتاژ هم کم می شود(150 Vrms)
                      به همین دلیل بعضی ها به این خازن igniter capasitor میگن.
                      3-burn in . بعد از مرحله بالا مقاومت الکتریکی لامپ کاهش پیدا می کند و مدار به نقطه کار اصلی خود می رود که فرکانسی در ابعاد 28 تا 30 کیلو هرتز
                      تولید می کند.
                      سطح ولتاژ مرحله دوم بسیار بالا است و می تواند باعث سوختن فلیمان ها شود و این موضوع می تواند باعث سوختن حباب لامپ شود, برای جلوگیری
                      از این موضوع یک مرحله قبل از ignition ایجاد می کنند که به preheat یا پیش گرمایش معروف است ، یعنی مدار یکهو به رزونانس نرود که اینم با PTC
                      (مقاومت متغیر با دما)انجام میشود( البته PTc کاربردهای دیگری هم دارد)، این موضوع باعث افزایش عمر فلیمان ها و سیاه نشدن ساقه های حباب امی شود.
                      [/quote]
                      سلام
                      ممنون
                      در باره این مقاومت ptc توضیح می دی که چه طور این مرحله را با تاخیر ایجاد می کند؟

دیدگاه

[سلام
                        ممنون
                        در باره این مقاومت ptc توضیح می دی که چه طور این مرحله را با تاخیر ایجاد می کند؟
                        [/quote]
                        ------------------------------------------------------------------
                        خوب اندازه مقاومت PTC در ابتدا کم است(حدود چند 100 اهم) این PTC موازی همون خازن معروف خودمونه (igniter) ، احتمالا می دونی ولی این مقاومت ها دو جورن یکی PTC و یکی NTC ،این PTC با افزایش دما مقاومتش زیاد می شود(NTC هم که معلومه عکس اینه) اما در لحظه اول که جریان از PTC عبور می کند چون افت ولتاژ دو سرش کم است این ولتاژ که دوسر خازن هم هست قادر به تحریک و روشن سازی لامپ نیست، اما مثل هر مقاومت دیگری با عبور جریان از آن داغ می شود و مقاومت آن زیاد می شود و باز داغتر می شود و مقاومتش باز بیشتر ،بیشتر می شود!(نمودارش به صورت نمایی است) و سرانجام آنقدر مقاومتش زیاد می شود که مثل مدار باز محسوب می شود و از مدار خارج می شود.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط shahin1
                          [سلام
                          ممنون
                          ------------------------------------------------------------------
                          خوب اندازه مقاومت PTC در ابتدا کم است(حدود چند 100 اهم) این PTC موازی همون خازن معروف خودمونه (igniter) ، احتمالا می دونی ولی این مقاومت ها دو جورن یکی PTC و یکی NTC ،این PTC با افزایش دما مقاومتش زیاد می شود(NTC هم که معلومه عکس اینه) اما در لحظه اول که جریان از PTC عبور می کند چون افت ولتاژ دو سرش کم است این ولتاژ که دوسر خازن هم هست قادر به تحریک و روشن سازی لامپ نیست، اما مثل هر مقاومت دیگری با عبور جریان از آن داغ می شود و مقاومت آن زیاد می شود و باز داغتر می شود و مقاومتش باز بیشتر ،بیشتر می شود!(نمودارش به صورت نمایی است) و سرانجام آنقدر مقاومتش زیاد می شود که مثل مدار باز محسوب می شود و از مدار خارج می شود.
                          [/quote]

سلام

ممنون
                          تو همه لامپ ها این مقاومت نیست این مداری که الان دست منه چیزی با این خازن موازی نشده؟
                          درون حباب یک گاز بی اثر هست اگر درست بگم و روی جباب یک لایه فلورسنت ؟؟
                          این ترانزیستور ها دقیقا چه کاری انجام می دهند؟

دیدگاه

سلام

این لامپ ها روی برق شهر تاثیر می گذارند نسبت به لامپ های قدیمی سیستم توزیع برق را می گویم؟؟؟؟؟؟////// :nerd:

دیدگاه

نوشته اصلی توسط محمد.ح
                              سلام به همه دوستان عزیز

من یک مدار مربوط به چراغ مطالعه دارم که لامپی که بهش میخوره از این 2 تایی هاست و تا سیم بهش میخوره.

یه سری عکس از مدارش براتون میزارم :

http://www.ecapic.ir/image/ECA-100318012154.jpg

http://www.ecapic.ir/image/ECA-100318012231.jpg

http://www.ecapic.ir/image/ECA-100318012257.jpg

http://www.ecapic.ir/image/ECA-100318012323.jpg

همانطور که میبینید ، یه قسمتی از برد که محل اتصال برق ورودی است سوخته.دیودها رو با حالت دیود مولتی متر تست کردم ولی عدد در حدود 0.002 نشون میداد ! با حالت بوق هم بوق میزنه ! فقط انگار یکیشون حدود 0.5 بود (نزدیک یکی از ترانزیستورهایی که سالم هست) ، شماره همشون هم 1N4007
                              2 تا ترانزیستور 13001 که 400 ولت و 300 میلی امپری هستند هم داره که تستشون کردم به شرح زیر :

یکی از ترانزیستورها بین بیس و امیتر 0.64 و بین بیس و کلکتور 0.6
                              اون یکی بین بیس و امیتر 0.01 ( بوق هم میزنه) و بین بیس و کلکتور 0.6
                              اون ترانزیستوری که بین بیس و امیترش مقدار خیلی کمی رو نشون میده ، دیود نزدیکش هم مقدار خیلی کمی رو نشون میده و روی حالت بوق صدا میدهد.

خازن ورودی رو هم که توی مدار تست میکنم یکسره بوق میزنه که شاید مربوط به دیود ها هم باشه.

نظرتون چیه برای تعمیرش ؟
                              من همه دیودها و ترانزیستورها و خازنها رو عوض کردم ! اما درست نشد :cry:

دیدگاه

با سلام
                                اولا در مورد PTC نه در همه مدار های بالاست نیست.
                                در مورد حباب، گاز بی اثر آرگون است که البته از مخلوط کمی بخار جیوه هم استفاده می شود. ماده فلورسنت هم درست است که رفتار سینتی لاتوری دارد که اشعه نامرئی فرابنفش را به نور مرئی تبدیل می کند.
                                در مورد ترانزیستورها ، توسط TOROID (سلف تزویج سه تایی) درایو می شوند و کاربرد سوییچینگ و تامیین برق AC مورد نیاز لامپ را دارند که البته بحث نسبتا طولانی است.
                                این لامپ ها و همه بار هایی که از ساختار پل دیودی و خازن برای یکسو سازی استفاده می کنند به دلیل شکل خاص جریان تولیدی (سوزنی شکل)
                                بر روی برق شهر تاثیر منفی دارند (افت ضریب توان) که البته با مدار PFC میشه تا حدودی جبرانش کرد.

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X