اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

کنترل قطع و وصل لامپ با LDR و تایمر

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : ساخت تایمر خاموش کننده برای کولر

خب دیگه بالاخره فرصت شد و مدار ادریس رو یه بررسی کردم ( سطحی نه :biggrin و یه طراحی هم انجام دادم ؛ البته به نظرم ساده تر از این هم میشه ولی به مغزم خطور نکرد!... :cry:

حالا تشریح مدار :

آی سی 555 در حالت اشمیت تریگر بسته شده و قبلاً توضیحش رو دادم ؛

با نرسیدن نور به LDR خروجی 555 صفر میشه و با اعمال زمین به پایه 2آ‌ی 4521 ، این آیآ‌سی رو فعال میکنه ؛ همونطور که میدونید خروجی آیآ‌سی ، اولش صفر هست و بعد از گذروندن تایمش ، یک میشه ؛ پس جریان بیس ترانزیستور پایینی که به پایه 1 آیآ‌سی هست برقراره و با اعمال زمین از طرف خروجی 555 به سر پایینی رله اون هم روشن میشه ؛

بعد از گذشت زمان صفر ، خروجی 4521 ، یک میشه و چون بایاس ترانزیستور راه انداز رله ، قطع میشه رله خاموش خواهد شد و جریان بیس امیتر ترانزیستور بالایی ، که بیسش با یه مقاومت ده کیلو به سر رله وصله ، برقرار میشه ؛

دفعه بعد که خروجی آیآ‌سی 4521 صفر بشه چون ترانزیستور بالایی روشن هست ، نمیذاره که جریان بیس-امیتر ترانزیستور پایینی برقرار بشه و رله راه نمیفته! (ولی در طول شب بارها آیآ‌سی در حال صفر و یک کردن خروجیش خواهد بود :biggrin: البته مشکلی براش پیش نمیاد بذار تقسیمشو بکنه!!!)
    بعد از اینکه خروجی 555 دوباره یک و صفر شد باز قضیه همونجور که گفتم ، تکرار میشه و هر شب فقط یک بار ، تایم روشن بودن رله ، خواهیم داشت!

خازنهایی که مدار میخواست رو گذاشتم ولی اگه پایه 2آ‌ی آیآ‌سی 4521 هم با یه 10u زمین کنی بد نیست!

نکته مهم : اگه رله ، لامپی رو روشن میکنه ؛ باید حتماً حواستون باشه که LDR ، تحت تاثیر نورش نباشه چون مدار ، نوسان خواهد کرد!

موفق باشید...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    مدار در حالت ایدآ‌هآ‌آل طراحی شده و در صورتیکه حالت یک آیآ‌سی4521 کمتر از تغذیه بود به طوریکه باعث خاموش نشدن ترانزیستور شد ، باید یه دیود سری با بایاس ترانزیستور قرار بدید...(کاتد به خروجی آیآ‌سی) :nerd:

دیدگاه

مهدی جان عالی بود

فقط یه سوالی میگم اون Vilmax و IL چیه ؟و چطوری حساب میشه؟

دیدگاه

نوشته اصلی توسط edris.noei
        مهدی جان عالی بود
        قربانت قابلی نداشت...
        فقط یه سوالی میگم اون Vilmax و IL چیه ؟و چطوری حساب میشه؟
        نمیدونم :biggrin: ؛ باید بررسی کنم ببینم چیه؟

ولی شما که مشکلی نداری از همون CD4521 و خازنها و مقاومتهایی که قبلا حساب کردی استفاده کن ؛ من از HEF4521 استفاده کردم که تنها فرقی که داشت توی اسیلاتور و جای خازنش بود! فرصت کنم محاسباتش رو میذارم (یه کم وقت گیره...)

دیدگاه

نوشته اصلی توسط مهدی مشرقی
          البته به نظرم ساده تر از این هم میشه ولی به مغزم خطور نکرد!... :cry:
          آقا خطور کرد... :nerd:

تشریحش رو دیگه میخوام خود آقا ادریس انجام بده ؛ ببینم از پسش بر میای یا نه؟!

دیدگاه

البته از جزییات اطلاع دقیق نداشتم ولی میخواستم بگم که این کارو با خود 4521 به تنهای چرا انجام ندادی :icon_razz: دیگه فضولی نکردم
            خوب حالا خیلی بهتر شد و عالی :smile:
            میگم اقا مهدی خوب طراحی میکنی ها :applause:

دیدگاه

:surprised: :surprised: :applause:

بابا مهدی جان خیلی کارت درسته.اصلاً فکرشم نمیکردم که بشه مدارو به این حد کوچیکش کرد.البته کار خطرناکی کردی که تحلیلشو دادی دست من.الان میزنم مدارو خرابش می کنم :mrgreen:
              اگه من بلد بودم تحلیلش کنم که یکی مثل اینو طراحی میکردم

حقیقتش من اون 6 تا دیود رو که گذاشتی فهمیدم برای چی بود و اینطوری از پایه 1 آیسی استفاده کردی احتمالا به این دلیل بوده که از دوباره روشن شدن رله جلوگیری کنه ولی نمی فهمم که چطوری میتونه از دوباره روشن شدن جلوگیری کنه(به نظرم باید دیتاشیت 4521 رو کامل میخوندم نه اینکه فقط از شکل های دیتاشیت استفاده کنمو به قول آقا مهدی باید اول بدونی قطعه ای که داری استفاده می کنی چیکار میکنه).و دلیل اینکه از پایه 1 برای روشن کردن رله استفاده نکردین فکر کنم به خاطر این باشه با یک شدن این پایه فکر کنم کلاً آیسی بره تو استندبای.به خاطر همین شما از پایه های دیگه برای روشن کردن رله استفاده کردین.
              آقا مهدی سخت منتظر تحلیل مدارم.مستفیض کن مارو.از پسش برنمیام

دیدگاه

پاسخ : پاسخ : ساخت تایمر خاموش کننده برای کولر

نوشته اصلی توسط HI VOLTAGE
                البته از جزییات اطلاع دقیق نداشتم ولی میخواستم بگم که این کارو با خود 4521 به تنهای چرا انجام ندادی :icon_razz: دیگه فضولی نکردم
                خوب حالا خیلی بهتر شد و عالی :smile:
                میگم اقا مهدی خوب طراحی میکنی ها :applause:
                قربانت HI VOLTAGE جان :biggrin: ؛ مشکل این بود که خروجیهای آیآ‌سی ، اول صفره ؛ منم به ترکیب خروجیها فکر نکرده بودم که خب بالاخره به ذهنم رسید... :nerd:

:surprised: :surprised: :applause:
                بابا مهدی جان خیلی کارت درسته.اصلاً فکرشم نمیکردم که بشه مدارو به این حد کوچیکش کرد.البته کار خطرناکی کردی که تحلیلشو دادی دست من.الان میزنم مدارو خرابش می کنم :mrgreen:
                اگه من بلد بودم تحلیلش کنم که یکی مثل اینو طراحی میکردم
                ممنون ؛ کار شما هم درسته :biggrin:
                البته طراحی با تحلیل فرق میکنه ، طراحی یعنی از صفر ایده دادن ولی تحلیل دیدن نقشه و خوندن اونه (خب ساده تره )

حقیقتش من اون 6 تا دیود رو که گذاشتی فهمیدم برای چی بود و اینطوری از پایه 1 آیسی استفاده کردی احتمالا به این دلیل بوده که از دوباره روشن شدن رله جلوگیری کنه ولی نمی فهمم که چطوری میتونه از دوباره روشن شدن جلوگیری کنه(به نظرم باید دیتاشیت 4521 رو کامل میخوندم نه اینکه فقط از شکل های دیتاشیت استفاده کنمو به قول آقا مهدی باید اول بدونی قطعه ای که داری استفاده می کنی چیکار میکنه).و دلیل اینکه از پایه 1 برای روشن کردن رله استفاده نکردین فکر کنم به خاطر این باشه با یک شدن این پایه فکر کنم کلاً آیسی بره تو استندبای.به خاطر همین شما از پایه های دیگه برای روشن کردن رله استفاده کردین.
                آقا مهدی سخت منتظر تحلیل مدارم.مستفیض کن مارو.از پسش برنمیام
                کلیاتش رو درست گفتی ...
                خروجیهای دیگه قبل از یک شدن پایه1 روشن میشن و ترکیب اونها هم بحث مفصلیه که باید براش شونصدتا عکس آماده کنم ؛

بعد از یک شدن پایه 1 و اعمال جریان به پایه 9 ، اسیلاتور 4521 خاموش میشه و دیگه نوسان نمیکنه و پایه 1 ، مثبت میمونه تا اینکه دوباره آی سی ریست و کار از سر تکرار بشه !

منتظر تحلیل کاملش باشید...

دیدگاه

بازم سلام ؛

خب بریم سراغ توضیحات کامل و محاسبات ...

اولا ببینیم نتیجه ترکیب خروجیهای 4521 چی میشه؟!

توی عکس بالا ؛ برای هر خروجی فقط سیکل اولش رو رسم کردم چون به بقیه سیکل ها کاری نداریم ...

فرکانس خروجیها به ترتیب نصف میشه و در نتیجه زمانها دو برابر خواهد شد ؛ برای اینکه فهم موضوع ساده تر بشه ، روی زمانها بحث میکنیم ؛

خروجی Q18 یه مدت زمان صفر و یه مدت زمان یک داره که با هم مساوی هستن ؛ اگه ما اسم مدت زمان یک اون رو t بذاریم ؛ ترکیب زمانهای یک در خروجیها میشه :

t + 2t + 4t + 8t + 16t + 32t = مجموع زمانآ‌ها

با این حساب مجموع زمانهایی که رله روشن خواهد بود میشه 63t...

پس اینطور میشه فهمید که بعد از اینکه پایه ریست 4521 فعال شد به اندازه زمان t ، رله روشن نخواهد بود و بعد از اون به مدت زمان 63t ، رله روشن خواهد شد ؛

حالا بریم سراغ محاسبه عددی که ملموس تر باشه ... :nerd:

فرض میگیریم که دستگاه بعد از فعال شدن باید 6 ساعت رله رو روشن نگه داره و بعدش خاموش کنه ؛

اول باید t رو بدست بیاریم ...

خب ؛ t شد 5.7 دقیقه و یا به عبارتی : پنج دقیقه و چهل و دو ثانیه ؛ این مدت زمانیه که با وجود اینکه آیآ‌سی به واسطه تاریکی هوا فعال شده ، ولی رله خاموش خواهد بود! ( قابل چشم پوشی هست و در عملکرد دستگاه خللی ایجاد نمیکنه)

خب این از این... ؛ بریم سراغ محاسبه فرکانس اسیلاتور 4521 و مشخص کردن خازن و مقاومتهاش...

توی دیتاشیت آیآ‌سی یه محدودیتهایی برای مقادیر خازن و مقاومت مشخص کرده که باید اونا رو لحاظ کنیم ...

برای شروع مقاومت RT رو 10 کیلو در نظر میگیرم و بنا به شرطی که توی دیتاشیت هست مقاومت RS رو هم 22 کیلو انتخاب میکنم ...

حالا فقط دو تا مجهول داریم فرکانس اسیلاتور و CT ...

برای به دست آوردن فرکانس اسیلاتور ، باید بریم سراغ فرکانس Q18 و اون رو ضربدر ، "دو به توان 18" بکنیم تا فرکانس اسیلاتور معلوم بشه ؛

ما که فرکانس Q18 رو نداریم ولی با داشتن زمان یک سیکلش میتونیم فرکانسش رو بدست بیاریم ...
                  رابطه فرکانس با زمان یک سیکل هم که مشخصه ...

زمان یک سیکل فرکانس خروجی Q18 که میشد 2t و t هم که 5 دقیقه و 42 ثانیه شد ، پس با این حساب فرکانس Q18 اینجوری بدست میاد...

حالا فرکانس اسیلاتور رو بدست میاریم ...

حالا که فرکانس اسیلاتور معلوم شد ؛ میتونیم CT رو هم مشخص کنیم ...

بالاخره معلوم شد :biggrin:

معنیش اینه که ؛ با CT=113nF ( حالا بگیر 100 ) و RT=10KΩ ، تایمر با یه تاخیر حدود 6 دقیقه ای ، برای حدود 6 ساعت رله رو روشن نگه میداره!

امیدوارم اشتباه ریاضی نکرده باشم ... :nerd:

موفق باشید... #:S

دیدگاه

آقا مهدی میگم به خاطر این که رله بعد از 6 دقیقه روشن میشه مدار نیازی به اشمیت تریگر نداره دیگه؟چون تا 6 دقیقه بعد مدار به حالت پایدار رسیده؟یا نه اشمیت تریگر بازم توش هست ولی من نمی فهمم. :redface:

دیدگاه

آقا مهدی میگم به خاطر این که رله بعد از 6 دقیقه روشن میشه مدار نیازی به اشمیت تریگر نداره دیگه؟چون تا 6 دقیقه بعد مدار به حالت پایدار رسیده؟یا نه اشمیت تریگر بازم توش هست ولی من نمی فهمم. :redface:
                      نه دیگه اشمیت تریگر نمیخواد چون اگه لغزشی توی فعال شدن ریست آی سی پیش بیاد ؛ به خاطر تاخیر در روشن شدن رله ، کاری بهمون نداره و بالاخره آیآ‌سی فعال میشه و کار خودشو میکنه ؛ نگران نباش... :icon_razz:

دیدگاه

بچه ها بالاخره جواب داد.

آق مهدی این مداری شما دادین واقعاً عالی بود.براش PCB زدم اصلاً توی مهتابی نویز نمی گرفت.بدون شیلد کردن کار میکرد.مدار قبلی رو رو برد سوراخدار بسته بودم.کلاً نویز می گرفت.خلاصه اولین پروژه رو با کمک خدا و دوستان(به خصوص آق مهدی)به آخر رسوندیم.ان شاءالله تا تجربه های بعدی :biggrin:

فقط یه چیزی رو بگم که اون مقاومت 47 کیلو که با LDR تقسیم مقاومتی کرده بودیم یکم زیاده و من 10 کیلو قرار دادم و وسط اذان مغرب روشن میکرد.

دیدگاه

بچه ها بالاخره جواب داد.

آق مهدی این مداری شما دادین واقعاً عالی بود.براش PCB زدم اصلاً توی مهتابی نویز نمی گرفت.بدون شیلد کردن کار میکرد.مدار قبلی رو رو برد سوراخدار بسته بودم.کلاً نویز می گرفت.خلاصه اولین پروژه رو با کمک خدا و دوستان(به خصوص آق مهدی)به آخر رسوندیم.ان شاءالله برای تجربه های بعدی باز هی سوال جواب کنیم :biggrin:

فقط یه چیزی رو بگم که اون مقاومت 47 کیلو که با LDR تقسیم مقاومتی کرده بودیم یکم زیاده و من 10 کیلو قرار دادم و وسط اذان مغرب روشن میکرد.
                          سلام ادریس جان ؛ خدا رو شکر که جواب گرفتی ، تبریک میگم...

یه نکته هم اضافه میکنم :
                          روشن کردن بارهای سلفی ، مثل مهتابیآ‌ای که چوک داره ، با رله ، یه نکته ای داره و اون اینه که ؛
                          باید یه خازن با کلید رله ، موازی کنی تا در لحظه خاموش کردن ، ولتاژ بالا و جرقه شدید ایجاد نشه ؛ من باشم یه دونه خازن 10 نانو 400 ولت میذارم ، بسشه ...خواستی مطمئن تر باشی 470 نانو 400 ولت بذار!!!....

دیدگاه

دو سر کنتاکت های رله بزارم دیگه؟(که برق 220 بهش وصله دیگه)

راستی چطوری میتونم اسم تاپیکو عوض کنم؟

اگه از رله برای دستگاه موتوری استفاده کنم (تایمر کولر)مثل کولر براش حداقل چه خازنی باید گذاشته بشه؟

دیدگاه

دو سر کنتاکت های رله بزارم دیگه؟(که برق 220 بهش وصله دیگه)

راستی چطوری میتونم اسم تاپیکو عوض کنم؟
                              اسم پست اولت رو با ویرایش عوض کن...

اگه از رله برای دستگاه موتوری استفاده کنم (تایمر کولر)مثل کولر براش حداقل چه خازنی باید گذاشته بشه؟
                              فکر میکنم دوستان دیگه باید راهنماییت کنن ؛ من نمیدونم ... :cry:

شاید اون تاپیکی که آقای علیپور زدن با عنوان "انتخاب اسنابر مناسب " خوب باشه...

دیدگاه

پاسخ : کنترل قطع و وصل لامپ با LDR و تایمر

میبینم که عنوان تغییر میدید

پس کولرتون به کجا رسید
                                --------------------------- --------------------------

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X