اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

کنترل قطع و وصل لامپ با LDR و تایمر

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : ساخت تایمر خاموش کننده برای کولر

نوشته اصلی توسط edris.noei
    اینم مدار که از 4017 به بعد کشیدمش.

فقط شرمنده این دوربینم داغونه ولی میشه یه چیزایی دید: :icon_razz:

سلام به همگی ؛

ادریس جان ؛ جریان اینکه بیس ترانزیستور اولی رو با مقاومت یک کیلو به پایه 15 بستی چیه؟!

ولتاژ کاریت چیه؟!

چرا مقاومتها رو اینقدر کم گرفتی؟!

برای 4017 باید یه خازن 100 نانو بین پایه 14 و زمین قرار بدی تا کم شدن لحظه ای برق شهر به عنوان پالس شناخته نشه!

دیدگاه

نوشته اصلی توسط مهدی مشرقی

جریان اینکه بیس ترانزیستور اولی رو با مقاومت یک کیلو به پایه 15 بستی چیه؟!
      ریست با استفاده از روز و شب شدن ساخته شده و وقتی روز میشه ریست یک میشه و پایه 15 همون ریست آیسی هست که هیچ و همونطور که قبلاً گفتم 4017 ساختارش طوریه که با یک شدن ریست ، شمارنده اولش یک میشه که همون پایه 3 هستش و این یعنی تو روز رله رو وصل میکنه و من برای همین از ریست به ترانزیستور بردم تا وقتی ریست یک شد ، خروجی رو صفر بکنه و در شب که ریست صفر هست همون پایه 3 بره تو خروجی.

ولتاژ کاریت چیه؟!
      ولتاژ هم حدود 7 ولت هستش.

چرا مقاومتها رو اینقدر کم گرفتی؟!
      حقیقتش اول به جای هشت کیلو از 39K استفاده کرده بودم و مدار همین شرایطی که همین الآن داره رو داشت یعنی قطع و وصل های الکی که البته اون موقع ولتاژ روی رله کمتر از حد استانداردش بود و به خاطر همین مقاومت 10K رو با 39K موازی کردم تا جریان بیس ترانزیستور دومی رو زیاد کنم و ولتاژی که روی رله بیفته مناسب باشه تا شاید قطعی از بین بره و الآن ولتاژ رله 5.05 ولت هست.

برای 4017 باید یه خازن 100 نانو بین پایه 14 و زمین قرار بدی تا کم شدن لحظه ای برق شهر به عنوان پالس شناخته نشه!
      4017 در Vcc=5 ولتاژ کمتر از 1.5 ولت رو صفر منطقی میگیره.البته خازن رو قرار میدم ولی به نظرم این فقط میتونه مشکل زود خاومش شدن مهتابی رو حل کنه ولی دیر خاموش شدن رو نمیشه باهاش توجیه کرد چون ولتاژ یه لحظه افت میکنه و رله قطع میشه ولی پالس رو که نمیتونه طولانی کنه.یه بار 6 ساعت طول داد آخرشم خودم خاموشش کردم.

دیدگاه

البته خازن رو قرار میدم ولی به نظرم این فقط میتونه مشکل زود خاومش شدن مهتابی رو حل کنه ولی دیر خاموش شدن رو نمیشه باهاش توجیه کرد چون ولتاژ یه لحظه افت میکنه و رله قطع میشه ولی پالس رو که نمیتونه طولانی کنه.یه بار 6 ساعت طول داد آخرشم خودم خاموشش کردم.
        اینو نفهمیدم... :cry:

دیدگاه

منظورم اینه که اگه ولتاژ افت کنه در پالس ورودی یعنی مثلاً پالس ما یک ساعت باید طول بکشه ولی به خاطر افت ولتاژ در دقیقه 45 ام پالس افت میکنه و به صفر منطقی میرسه و این طوری عوض اینکه لامپ یک ساعت روشن بمونه فقط 45 دقیقه روشن می مونه و یعنی پالس کوتاه شده وحرف من این بود که افت ولتاژ فقط میتونه زمان پالس رو کم کنه و نمی تونه زمان یک ساعتی پالس رو مثلاً به 2 ساعت برسونه.طولانی شدن پالس فقط زمانی ممکنه که آیسی 4017 یک لحظه کوتاه ریست بشه که این طوری مثلاً در دقیقه 45 ام ریست میشه و دوباره شروع میکنه یک ساعت زمان میگیره و این طوری لامپ ما یک ساعت و 45 دقیقه کار میکنه عوض یک ساعت.تازه اگه بازم ریست بشه که دیگه واویلا.

بچه ها دمتون گرم کمک کنین.درمانده شدم :sad:

دیدگاه

منظورم اینه که اگه ولتاژ افت کنه در پالس ورودی یعنی مثلاً پالس ما یک ساعت باید طول بکشه ولی به خاطر افت ولتاژ در دقیقه 45 ام پالس افت میکنه و به صفر منطقی میرسه و این طوری عوض اینکه لامپ یک ساعت روشن بمونه فقط 45 دقیقه روشن می مونه و یعنی پالس کوتاه شده وحرف من این بود که افت ولتاژ فقط میتونه زمان پالس رو کم کنه و نمی تونه زمان یک ساعتی پالس رو مثلاً به 2 ساعت برسونه.طولانی شدن پالس فقط زمانی ممکنه که آیسی 4017 یک لحظه کوتاه ریست بشه که این طوری مثلاً در دقیقه 45 ام ریست میشه و دوباره شروع میکنه یک ساعت زمان میگیره و این طوری لامپ ما یک ساعت و 45 دقیقه کار میکنه عوض یک ساعت.تازه اگه بازم ریست بشه که دیگه واویلا.

بچه ها دمتون گرم کمک کنین.درمانده شدم :sad:
            گرفتم چی میگی!

من خودم سر یه تایمر با 555 مشکل ریست شدن با نوسانات برق شهر رو داشتم و کلاً تغذیه رو رگوله گرفتم و بعدش همه نقاط حساس رو با خازن 100 نانو زمین کردم ؛ مشکلم حل شد!

شما هم باید نقطه ریست+ پایه 14 رو با ثبات کنی ؛ البته قسمتهای دیگه مدارت هم بررسی کن و نقاط حساس رو با خازن 10 تا 100 نانو زمین کن !

الان قسمت ریست به کجا وصله؟ از طریق مقاومت یک کیلو و بیس امیتر ترانزیستور کار جالبی نیست ! باید مستقیم به زمین وصل باشه!

دیدگاه

من خودم سر یه تایمر با 555 مشکل ریست شدن با نوسانات برق شهر رو داشتم و کلاً تغذیه رو رگوله گرفتم و بعدش همه نقاط حساس رو با خازن 100 نانو زمین کردم ؛ مشکلم حل شد!

شما هم باید نقطه ریست+ پایه 14 رو با ثبات کنی ؛ البته قسمتهای دیگه مدارت هم بررسی کن و نقاط حساس رو با خازن 10 تا 100 نانو زمین کن !
              از خازن عدسی استفاده کنم دیگه!!

منظورتون اینه که تغذیه آیسی ها رو از رگولاتور بگیرم؟

الان قسمت ریست به کجا وصله؟
              http://www.4shared.com/photo/CnJugFe..._circuit.html?

از طریق مقاومت یک کیلو و بیس امیتر ترانزیستور کار جالبی نیست ! باید مستقیم به زمین وصل باشه!
              منظورتون از بیس امیتر چیه همون خازن رو میگین؟چی باید مستقیم به زمین وصل باشه؟

دیدگاه

از خازن عدسی استفاده کنم دیگه!!
                پلیستر باشن بهتره ، چون عدسی ها ، توی لرزش ، خودشون لغزش ولتاژ ایجاد میکنن! به اصطلاح خاصیت میکروفن خازنی دارن!!!

منظورتون اینه که تغذیه آیسی ها رو از رگولاتور بگیرم؟
                این راه حل آخر باید باشه! اگه دنبال محکم کاری هستی اینم انجام بدی بد نیست ولی معمولاً لزومی نداره!

مقاومت 2.2 کیلو رو حذف کن! مقاومت 330 اهم هم کمه یک کیلوش کن!

منظورتون از بیس امیتر چیه همون خازن رو میگین؟چی باید مستقیم به زمین وصل باشه؟
                در صورتیکه مدار اولی که گذاشته بودی و عکسش هم تار بود رو در نظر بگیریم ؛ پایه ریست ، یعنی 15 آی سی ، از طریق مقاومت یک کیلو و دیود بین بیس امیتر ترانزیستور اولی ، به زمین وصل میشه در صورتیکه بهتره مستقیم به زمین وصل بشه!
                و بعد یه نکته ؛ خروجی 741 در حالت تک تغذیه صفرش نسبت به زمین اختلاف پتانسیل یکی دو ولتی داره و اگه مستقیم از LDR برای راه اندازی ترانزیستور بهره بگیری بهتره البته اگه یه ترانزیستور کم بود دوتاش کن!
                ( مقاومت LDR در دو حالت روشنایی و تاریکی با ولتمتر بگیر و بهم بگو تا یه مدار بهت پیشنهاد کنم )

ضمناً یه نکته دیگه ؛ پایه 13 آی سی هم باید زمین بشه!

توی این مداری که تازه گذاشتی و بخش اول کل مدارت هم هست ، جریان بایاس ترانزیستور رو زیاد گرفتی و مقاومت زیادی کوچیک شده !

فرمول بایاس ترانزیستور منفی در صورتیکه امیتر مستقیم به زمین وصل بشه ، این جوریه ...

اول جریانی که میخوایم بین کلکتور و امیتر برقرار باشه رو حساب میکنیم ؛
                ولتاژ رو که داریم ، مقاومت متصل به کلکتور و مثبت هم که معلومه ، بنابراین جریان کلکتور بر اساس قانون اهم بدست میاد!

قانون اهم هم که اینه...

بعدش ؛ جریان بیس اینطوری بدست میاد...

(بتا) همون ضریب تقویت ترانزیستوره که توی فرمول ، میتونید 100 بگیرید!

و بعد از بدست آوردن جریان بیس ؛ مقاومت اون رو اینطوری بدست میاریم...

نکته آخر ؛ لطفاً اسم تاپیک رو هم یه تغییری بده! :mrgreen:

اینم یادت نره!
                مقاومت LDR در دو حالت روشنایی و تاریکی با ولتمتر بگیر و بهم بگو تا یه مدار بهت پیشنهاد کنم

دیدگاه

با سلام

( مقاومت LDR در دو حالت روشنایی و تاریکی با ولتمتر بگیر و بهم بگو تا یه مدار بهت پیشنهاد کنم )
                  مقاومت LDR در تاریکی 140K و در نور حدود 500 اهم هست.

مقاومت 330 اهم هم کمه یک کیلوش کن!
                  کاملاً درست میگین ولی این کار فقط برای بهینه کردن مداره دیگه که الکی جریان زیاد نکشه از منبع درسته؟آیا روی جلوگیری از ریست شدن مدار تأثیر مثبت داره؟

پایه ریست ، یعنی 15 آی سی ، از طریق مقاومت یک کیلو و دیود بین بیس امیتر ترانزیستور اولی ، به زمین وصل میشه در صورتیکه بهتره مستقیم به زمین وصل بشه!
                  یعنی reset رو با مقاومت 1K زمین کنم بعد خود ریست رو بدون مقاومت ببرم به ترانزیستور؟منظورتونو درست فهمیدم؟

خروجی 741 در حالت تک تغذیه صفرش نسبت به زمین اختلاف پتانسیل یکی دو ولتی داره و اگه مستقیم از LDR برای راه اندازی ترانزیستور بهره بگیری بهتره البته اگه یه ترانزیستور کم بود دوتاش کن!
                  آق مهدی میگم با تقسیم مقاومتی یه کاری کردم که ریست در روز 7 ولته و در شب 0.04 ولته.آیا نیاز هست که 741 رو حذف کنم و جاش ترانزیستور بزارم؟بیچاره میشم کل مدارو باید در بیارم ، عوضش کنم. :cry2:

توی این مداری که تازه گذاشتی و بخش اول کل مدارت هم هست ، جریان بایاس ترانزیستور رو زیاد گرفتی و مقاومت زیادی کوچیک شده !
                  قبول دارم

دیدگاه

سلام ؛

مقاومت LDR در تاریکی 140K و در نور حدود 500 اهم هست.

کاملاً درست میگین ولی این کار فقط برای بهینه کردن مداره دیگه که الکی جریان زیاد نکشه از منبع درسته؟آیا روی جلوگیری از ریست شدن مدار تأثیر مثبت داره؟

وقتی مصرف مدارت بالا میره خازن تغذیه زودتر خالی میشه و بنابراین تاثیر نوسانات برق شهر بیشتر میشه!

یعنی reset رو با مقاومت 1K زمین کنم بعد خود ریست رو بدون مقاومت ببرم به ترانزیستور؟منظورتونو درست فهمیدم؟
                    نه ؛ شما فقط مقاومت 2.2 کیلو رو حذف کن !

آق مهدی میگم با تقسیم مقاومتی یه کاری کردم که ریست در روز 7 ولته و در شب 0.04 ولته.آیا نیاز هست که 741 رو حذف کنم و جاش ترانزیستور بزارم؟بیچاره میشم کل مدارو باید در بیارم ، عوضش کنم. :cry2:
                    اگه میبینی مدارت درست کار میکنه مشکلی نیست ؛ ولی کار خودت رو سخت کردی ! :nerd:

قبول دارم

پی نوشت : دوستان فکر نکنن که من خیلی متبحر هستم و استاد الکترونیکم ؛ لطفاً هر جا در عرایض من ، اشکالی هست بگن من هنوز دارم یاد میگیرم ؛ کوچیک دوستان هم هستم .

دیدگاه

با سلام

دوباره اومدم :redface:

این مدارو اصلاح کردمش تا حدی.تغییراتی که انجام دادم اینه که تعدادی خازن 100 نانو به مدار اضافه کردم تا با روشن شدن یخچال آیسی ها ریست نشن حالا نمیدونم درست بشه یا نه.آیسی 741 رو حذف کردم که مال تشخیص روز و شب بود.

الان یه سوالی که برام پیش اومده اینه که جای اشمیت تریگرو درست تعیین کردم؟بعد از کدوم یکی از مدارات اشمیت تریگر استفاده کنم؟ oo:

دوستان لطف می کنین اگه راهنماییم کنین.در مورد همه چی مدار؟کجا خازن اضافه کنم بهتره ، کجا خازن نمی خوادومحاسبات مربوط به اشمیت تریگر رو هم نمیدونم چیکار کنم اون خازن و مقاومت رو میگم که توش به کار رفته.

دیدگاه

جسارتی که توی طراحی مدار داری ، ستودنیه ولی ؛ توی طراحی ، باید یه نکته رو خیلی اهمیت بدی و اون ؛ دونستن وظیفه هر قطعه و المان هستش!

ورودی اشمیت تریگر در مداری که گذاشتی ، صفر یا یک هست که این برای اشمیت تریگر درست نیست ، یعنی اشمیت تریگر هیچ کاری انجام نمیده!!!

ورودی 555 در حالت اشمیت تریگر (پایه های 2 و 6 به هم وصل) اگر از یک سوم ولتاژ تغذیه کمتر بشه ، خروجی مدار یک میشه و اگه بیشتر از دو سوم تغذیه بشه خروجی رو صفر میکنه! یکی از کاربردهای اشمیت تریگر آشکارسازی تقویت ولتاژ یه سنسور خطی به شکل صفر و یک هست ، مثلا توی همین مدار شما ؛ وقتی خورشید داره غروب میکنه ، نور محیط آروم آروم کم میشه و ممکنه حتی کم زیاد هم بشه ( در حد نامحسوس) و این باعث میشه که مدار شما قطع و وصلی رله داشته باشه تا اینکه خروجی به حد مطلوب و غیر قابل تغییر نزدیک بشه ، برای همین اشمیت تریگر پیشنهاد میشه!

شما باید LDR رو با یه مقاومت به صورت تقسیم مقاومتی ببندی و وسطش رو بدی به ورودی 555 ؛ تا وقتی نتیجه تقسیم مقاومتی به حدودی که گفتم رسید خروجی یک یا صفر بشه.

بعد اون ، خروجی ، نشون دهنده شب یا روز بودنه و میتونی پایه ریست آی سی 4521 رو باهاش کنترل کنی!

.................

دیدگاه

جسارتی که توی طراحی مدار داری ، ستودنیه ولی ؛ توی طراحی ، باید یه نکته رو خیلی اهمیت بدی و اون ؛ دونستن وظیفه هر قطعه و المان هستش!
                          ورودی اشمیت تریگر در مداری که گذاشتی ، صفر یا یک هست که این برای اشمیت تریگر درست نیست ، یعنی اشمیت تریگر هیچ کاری انجام نمیده!!!
                          چه بی گدار به آب زدما.کلا آدم عجولی هستم سریع میخوام یه چیزی بسازم و یا علی.

ورودی 555 در حالت اشمیت تریگر (پایه های 2 و 6 به هم وصل) اگر از یک سوم ولتاژ تغذیه کمتر بشه ، خروجی مدار یک میشه و اگه بیشتر از دو سوم تغذیه بشه خروجی رو صفر میکنه!

شما باید LDR رو با یه مقاومت به صورت تقسیم مقاومتی ببندی و وسطش رو بدی به ورودی 555 ؛ تا وقتی نتیجه تقسیم مقاومتی به حدودی که گفتم رسید خروجی یک یا صفر بشه.
                          فکر کنم دیگه فهمیدم چی شد اینو برای اشمیت تریگر کشیدم البته خودتون هم میدونین که اون مقاومت 47 کیلو میتونه بیش تر هم باشه ولی یه چیزی در مورد خازن هایی که توی مدار گذاشتم چیزی نگفتین.بجا گذاشتمشون یا این که اضافی بودن؟

دیدگاه

چه بی گدار به آب زدما.کلا آدم عجولی هستم سریع میخوام یه چیزی بسازم و یا علی.
                            من گفتم جراتت خوبه ؛ خیلیا این جرأته رو ندارن. :biggrin:

فکر کنم دیگه فهمیدم چی شد اینو برای اشمیت تریگر کشیدم البته خودتون هم میدونین که اون مقاومت 47 کیلو میتونه بیش تر هم باشه ولی یه چیزی در مورد خازن هایی که توی مدار گذاشتم چیزی نگفتین.بجا گذاشتمشون یا این که اضافی بودن؟

بله درسته ؛ ( ولی عکسهات سنگین هستن ها!!! :angry: ؛ ببین اینایی که توی نقل قول گذاشتم سبک شدن!)

در رابطه با خازن ها ؛ همونطور که میدونی تحلیل کامل یه مدار کار وقت گیریه و منم اتفاقاً امروز و فردا روی یه مدار با 4521 میخوام کار بکنم که یه تشابهاتی با مدار شما داره ؛ اونو بررسی کنم یه جواب مطمئن برات میذارم! :redface:

دیدگاه

عرض ادب دوباره ؛

آقا من دو روزه الکی درگیر یه اشتباه ساده شدم ؛ ده تا آی سی 4521 خریده بودم که حالا از شانس من سه تاش HFE4521B بود و هفت تای دیگش CD4521B ، هر دوشون تقسیم کننده هستن و ظاهرا مشابه همن ولی یه فرقی دارن و بیخودی منو مسخره خودشون کردن ...

یه فرق کوچیک توی اسیلاتورشون وجود داره و من فکرشم نمیکردم :redface:

ببینید ...

خلاصه من هنوز در حال کار روی تایمر هستم ؛ گفتم مشکلی که وقتم رو گرفت رو بگم تا درس عبرتی باشد برای دیگران...

دیدگاه

من هر موقع نیاز به استفاده از ICهای cmos , ttl پیدا میکنم این حروف و گاه اعداد اعصابمو بهم میریزه (CD1405x) باید برم اول ببینم اینا چجوریه و فلان چیز چیه و ...اخرش یادم میره اصلا cmos کدوم بود و ttl کدومه

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X