اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

مدار هشدار نشت گاز

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : مدار هشدار نشت گاز

جریان بیس 0.1 آمپر خیلی خیلی زیاده. طبق محاسبه ی شما میشه 22.5 اهم نه کیلو اهم.

شما جریان بیس رو 2 میلی آمپر در نظر بگیرید که در نتیجه مقاومت بیس میشه 1100 اهم که شما همون 1 کیلو اهم بزارید.

hFE همون بتا هست(B) که من توی اون روابط گذاشتم و در واقع بهره ی ترانزیستور هست. افتا ولتاژ روی بیس-امیتر رو با Vbe-sat نشون میدن.

توی دیتاشیت زده کمترین بتای BC547 مقدار 110 رو داره. البته هرچقدر که ترانزیستور بیش تر توی اشباع بره مقدار بتا کمتر از این هم میشه و من به همین خاطر گفتم شما 50 در نظر بگیرید.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط E.N
      جریان بیس 0.1 آمپر خیلی خیلی زیاده. طبق محاسبه ی شما میشه 22.5 اهم نه کیلو اهم.

شما جریان بیس رو 2 میلی آمپر در نظر بگیرید که در نتیجه مقاومت بیس میشه 1100 اهم که شما همون 1 کیلو اهم بزارید.

hFE همون بتا هست(B) که من توی اون روابط گذاشتم و در واقع بهره ی ترانزیستور هست. افتا ولتاژ روی بیس-امیتر رو با Vbe-sat نشون میدن.

توی دیتاشیت زده کمترین بتای BC547 مقدار 110 رو داره. البته هرچقدر که ترانزیستور بیش تر توی اشباع بره مقدار بتا کمتر از این هم میشه و من به همین خاطر گفتم شما 50 در نظر بگیرید.
      با این وجود طبق دیتاشیت افت ولتاژ ترانزیستور حدود 0.75 برای 2 میلی آمپر هستش
      که همون 1 کیلو اهم میشه، ممنون از راهنماییهاتون
      راستی برای ولتاژ مورد نیاز سنسور برای تشخیص گاز CO باید بصورت زیر 1.5 ولت رو به سنسور بدیم؟ :

پایه ها اشتباه نیستند؟ درسته این شماتیک؟
      و برای گاز شهری هم به جای 1.5 همون 5 ولت مدار میدیم درسته؟

دیدگاه

درسته. فقط یه چیزی که احتمالاً خودتون هم بدونید اینه که اصلاً نمیشه تشخیص داد که کدوم پایه 2 هست و کدوم پایه 5 و البته اصلاً مهم نیست چون اگر پایه 5 به زمین وصل بشه اون وقت باید پایه 2 به ولتاژ 1.5 یا 5 وصل بشه و اگر پایه 2 زمین بشه پس پایه 5 باید به ولتاژ 1.5 یا 5 وصل بشه چون در واقع هیتر مثل یک مقاومت میمونه و این سر و اون سرش فرقی نمی کنه. در مورد پایه های 1و3 با 4و6 هم همین بحث برقراره. برای یک جفت از این پایه ها از 5 ولت ثابت و برای جفت دیگر از زمین استفاده می کنیم.

اضافه شده در تاریخ :
        با عرض پوزش اون روشی که توی لینک پایین گفتم برای بدست آوردن R0 کاملاً اشتباه بود:

http://www.eca.ir/forum2/index.php?t...2473#msg652473

من فرض کردم توی هوای خونمون چون بخاری روشنه 5ppm گاز CO داریم. (چون توی خونه حال ما بد نمیشه و به عبارتی در طولانی مدت دچار مسمومیت نمیشیم 5ppm در نظر گرفتم حالا شاید کمتر باشه)
        لینک همین عکس:
        http://forum.hammihan.com/user_image...2013/26312.png

بعدش دیدم توی این شرایط مقاومت سنسور حدود 76 کیلو اهم هست. بعد اومدم با استفاده از نمودار Rs/R0 مقدار مقاومت تقریبی R0 رو بدست آوردم. به این صورت که شما باید شیب خط نمودار Rs/R0 مربوط به گاز CO رو بدست بیارید بعدش ببینید در 5ppm مقدار Rs/R0 چند میشه بعدش Rs که در 5ppm برابر 76 کیلو اهم هست پس R0 بدست میاد.

برای بدست آوردن شیب خط باید دو تا نقطه از نمودار رو در نظر بگیریم
        نقطه اول: Rs/R0=1 و ppm_CO=570
        نقطه دوم : Rs/R0=1.6 و ppm_CO=200

m همون شیب نمودار هست و چون نمودار لگاریتمی هست از این فرمول برای بدست آوردن شیب استفاده میشه:
        y متغیر های محور عمودی یا همون Rs/R0 هست و x متغیر های محورد افقی یا مقدار ppm گاز

لینک همین عکس:
        http://s5.picofile.com/file/8154472568/shib.png

بعدش میایم یکی از اون دو تا نقطه رو به عنوان مرجع میزاریم توی فرمول مثلاً نقطه (200,1.6) . این نقطه رو به عنوان (x1,y1) در نظر می گیریم و نقطه ی دیگه همون نقطه ای هست که مقدار گاز CO برابر 5ppm هست. پس مقدار x2=5 و حالا مقدار y2 رو بدست میاریم و در نهایت مقدار R0:

لینک همین عکس:
        http://s5.picofile.com/file/8154474426/R0.png

بعدش دیگه با استفاده از همین فرمول ها مقدار مقاومت سنسور (Rs) رو در ppm مورد نظر بدست میاریم و پ امپ رو روی همون نقطه تنظیم میکنیم که خروجیش فعال بشه.

تقریبی بودن این روش به خاطر این بود که ما دقیق نمیدونستیم که توی هوای خونه چند ppm گاز CO وجود داشت و تقریب زدیم 5ppm.

دیدگاه

ممنون دوست عزیز
          مطمئن هستید ترانزیستور c945 میتونه 150 میلی آمپر عبور بده؟ چون توی دیتاشیت نوشته 100 اگر درست خوانده باشم و جریان بیس این ترانزیستور 10 میلی آمپره درسته؟
          و نظرتون چیه با bc547 یک گیت OR بسازم که بصورت جدا به یک BC547 وصل کنم و خروجیشون بگیرم

دیدگاه

توی دیتاشیتی که من دارم نوشته 150 میلی آمپر. حالا شاید شرکت های مختلف ، همون ترانزیستور رو با جریان ها مختلف تولید کردن.

اگر نوشته جریان بیس 10 میلی آمپره . منظورش ماکزیمم جریان بیسه که ما روی 2 میلی آمپر تنظیم کردیم پس مشکلی نیست.

منظورتون رو از ساختن گیت OR با BC547 نفهمیدم . شماتیکش رو رسم کنین تا بهتر بشه فهمید.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط E.N
              توی دیتاشیتی که من دارم نوشته 150 میلی آمپر. حالا شاید شرکت های مختلف ، همون ترانزیستور رو با جریان ها مختلف تولید کردن.

اگر نوشته جریان بیس 10 میلی آمپره . منظورش ماکزیمم جریان بیسه که ما روی 2 میلی آمپر تنظیم کردیم پس مشکلی نیست.

منظورتون رو از ساختن گیت OR با BC547 نفهمیدم . شماتیکش رو رسم کنین تا بهتر بشه فهمید.
              سلام شرمنده یادم رفت عکس مدار بزارم :

دیدگاه

سلام
                شما مگه میخواین هر کدوم از پ امپ ها رو با دکمه به خروجی وصل کنید یا اینکه پ امپ ها باید به صورت اتوماتیک وقتی که فعال شدن به خروجی وصل بشن؟

چرا میخواید از ترانزیستور برای OR کردن استفاده کنید؟

دیدگاه

گفتم شاید اینجوری بهتر باشه که بصورت جدا خروجی هارو به bc547 بدم

دیدگاه

اصلاً به نظرم این کار منطقی نیست. اون دکمه رو چه کسی میخواد فشار بده؟؟ چون تا دکمه رو کسی فشار نده اصلاً رله و بازر فعال نمیشه که.

دیدگاه

نمیخوام دکمه بزام
                      مخوام برای هر یک از خروجی های پ آمپ یک ال ای دی بزارم (برای اینکار اگر دو سر دیودها رو بهم وصل و بعد با مقاومت به یک عدد bc547 بدم مشکلی پیش نمیاد؟ یا همون دوتا bc547 استفاده کنم؟)
                      فقط یک کلید on off برای ورودی مدار بزارم که برای مواقعی که نیاز به خاموش کردن دستگاه دارم بجای کشیدن از برق با کلید (مثل کلید پاور) خاموش کنم
                      کلیدهای داخل شماتیک بالا هم به جای پ آمپ ها قرار دادم که مدار تست کنم

دیدگاه

من دو تا شماتیک کشیدم براتون

توی شماتیک اولی جریان LED ها از خروجی پ امپ تأمین میشه و هر LED حدود 10 میلی آمپر جریان میکشه. تو دیتاشیت نوشته که خروجی پ امپ میتونه 20 میلی آمپر جریان بده پس مشکلی نیست (Isink) اما فکر کنم توی ولتاژ خروجی پ امپ تأثیر داشته باشه. این رو خودتون بررسی کنید. اما خوبیش اینه که با یه دونه BC547 مدار رو میشه بست.

http://s5.picofile.com/file/8155002892/OP_AMP.png

توی شماتیک دوم از دو تا BC547 استفاده شده و دیگه خروجی پ امپ ، جریان LED ها رو تأمین نمیکنه و در نتیجه جریانی که از پ امپ کشیده میشه کمه و حدود 2 تا 3 میلی آمپر هست. اما از دو تا BC547 استفاده شده و به علاوه برای این که هر کدام از LED ها متناسب با یکی از پ امپ ها به طور جداگانه روشن و خاموش بشوند از دیود 1N4148 در مدار استفاده کردم که این یه مشکلی رو ایجاد میکنه و اون اینه که اگه ولتاژ مدارتون 5 ولت باشه و از رله 5 ولت استفاده کنید در نتیجه وقتی رله روشن میشه ولتاژ 5 ولت روی بوبین اون نمی افته و میشه
                        5-0.2-1

0.2 ولتاژ روی کلکتور-امیتر ترانزیستور در نظر گرفتم و 1 ولت برابر افت روی دیود 1N4148 هست که شاید کمتر باشه ولی در کل ولتاژ حدود 3.8 تا 4 ولت روی بوبین رله می افته. البته احتمالاً مشکلی پیش نیاد ولی برای بهتر کردن این مشکل میتونید از دیود هایی استفاده کنید که افت ولتاژ روشون کم هست مثلاً دیود شاتکی 1N5819 حدود 0.5 ولت افت ولتاژ داره نه یک ولت. یه راه حل دیگه اینه که از تغذیه 6 ولتی استفاده کنید که این طوری ولتاژ روی بوبین میشه
                        5-0.2-1=4.8

http://s5.picofile.com/file/8155002976/OP_AMP2.png

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

راستی آقا حمید من رفتم دیتاشیت سنسور های CO رو یه نگاه کردم دیدم توی همشون اومده یه مدت زمان خاصی رو ولتاژ 1.4 داده و یه زمان خاصی هم ولتاژ 5 ولت . این قضیه حتی برای اون سنسور هایی که فقط CO رو اندازه میگرفتن هم صادق بود. یعنی اصلاً توی سنسور های CO باید تغذیه به این صورت باشه. وقتی 5 ولت به سنسور اعمال میشه گازهایی که جذب سنسور شدن از روی اون پاک میشن. تازه این نوع تغذیه ی سنسور حتی برای سنسور های شرکت TGS هم وجود داشت( مثلاً TGS2442 توی اون باید 14 میلی ثانیه 5 ولت بدین و 986 میلی ثانیه 0 ولت). در نتیجه نمیدونم این که دائماً به سنسور ولتاژ 1.4 ولت بدین درست باشه یا نه.

دیدگاه

ممنون ازتون
                          قضیه ماژولهای mq9 چیه؟ در این ماژول فقط یک ورودی برای وصل کردن ولتاژ داره اونم 5 ولت ثابت و 1.4 ولت اصلا نداره! حتی توی فروشگاه های خارجی هم همه ماژولهای mq9 همینطوری هستند، خود سنسوری هم که فقط co تشخیص میده هم ماژولش ورودی 5 ولت داره فقط
                          این لینک هاشون :
                          http://iran-micro.com/%D9%85%D8%A7%DA%98%D9%88%D9%84-%DA%AF%D8%A7%D8%B2-p-8764.html
                          http://iran-micro.com/%D9%85%D8%A7%DA%98%D9%88%D9%84-%DA%AF%D8%A7%D8%B2-p-8769.html

دیدگاه

این حرفشون کاملاً اشتباه هست چون که توی دیتاشیت اطلاعات کامل سنسور ارائه میشه که توی اون این طوری نوشته. مثلاً توی سنسور MQ7 که فقط کربن مونوکسید رو تشخیص میده همین طوری باید تغذیه بشه یعنی با دو تا ولتاژ متفاوت.این که ورودی 5 ولت هستش رو اون سایت گفته و اصلاً دلیل نمیشه درست باشه. اونا فقط اومدن پایه ی هیتر رو آوردن بیرون و شما میتونید به اون هر ولتاژی رو اعمال کنید. این سنسور ها برای ورودی 5 ولت و 1.4 ولت پایه های جداگانه ندارند و باید به همون یک پایه ی به ظاهر 5 ولتی ، ولتاژ متفاوت در زمان های متفاوت اعمال بشه.

دیدگاه

ممنون
                              آخه پایه هیتر و پایه تغذیه 5 ولت در این ماژول به هم دیگه وصل هستند چطوری میشه تغییر داد ولتاژ رو چون پایه تغذیه باید 5 ولت باشه همیشه فکر کنم
                              در دیتاشیت در مورد 48 ساعت حرف زده، منظورش اینه که نباید بیشتر از 48 ساعت به سنسور ولتاژ داده بشه و برای چند ثانیه خاموش بشه بعد دوباره ولتاژ داده بشه درسته؟
                              برای این ولتاژ 1.4 و 5 یعنی با دو سنسور هم مشکل ایجاد میشه؟
                              خب اگر سنسور mq9 برای گاز شهری همون 5 ولت بدم و یک سنسور mq7 برای co جایگزین کنم بنظرتون مشکل حل بشه؟

دیدگاه

اگر پایه هیتر به پایه Vc ( پایه ای که همیشه 5 ولت بهش وصل هست) وصل هست پس چرا 4 تا پایه از ماژول زده بیرون؟این طوری باید 3 تا پایه میزد بیرون و البته اگه اینطور که میگید باشه دیگه نمیشه ولتاژ متفاوت به پایه هیتر وصل کرد و شما مجبورید 5 ولت ثابت رو وصل کنید به هیتر. اگر شما ماژول رو از نزدیک دیدین و پایه ی هیتر و پایه ی Vc (که همون پایه های A یا B هست) به هم وصل هستن پس تولید کننده کار عجیبی کرده. توی سنسور MQ9 ما 4 تا پایه اصلی داریم که دو تاش مربوط به هیتر هست و دو تای دیگه هم مقاومت سنسور رو نشون میدن که همون پایه های A و B هستن. در ظاهر 6 پایه داره که در اصل دو تا پایه A داره و دو تا پایه B .

اون 48 ساعت هم به نظرم اینو میگه که سنسور وقتی برای اولین بار مورد استفاده قرار می گیره باید حداقل 48 ساعت کار کنه تا بعد از اون خروجی هاش پایدار بشه و بشه به ولتاژ خروجیش اعتماد کرد که درسته.

قبلش به شما گفتم که همه ی سنسور های CO این طوری هستن که باید ولتاژ متغیر بهش بدین و MQ7 هم از این قاعده مستثنی نیست.
                                حقیقتش من نمیدونم مشکل ایجاد میشه یا نه ولی از وقتی دیدم که سنسور MQ7 که فقط و فقط گاز CO رو تشخیص میده باید بهش ولتاژ متغیر داد فهمیدم این ولتاژ متغیر به خاطر این نیست که چون سنسور MQ9 دو گاز مختلف رو تشخیص میده پس باید بهش دو تا ولتاژ متفاوت داد بلکه به خاطر این هست که ذاتاً سنسور های Co چنین خاصیتی دارند. اگر ولتاژ ثابت بدین شاید عمر سنسور بیاد پایین شایدم دقت کافی رو نداشته باشه. نمیدونم

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X